Choď na obsah Choď na menu
 


Dcery jezera

19. 2. 2023

bmid_dcery-jezera-lae-445680.jpgDcery jezera Wendy K. Webb

Poté, co jí ztroskotá manželství, odjíždí se Kate Grangerová vzpamatovat do domu svých rodičů na břehu Hořejšího jezera. Krátce nato však v místních mělčinách objeví tělo zavražděné ženy. V záhybech podivně staromódních šatů, jež má oběť na sobě, objeví Kate zabalené nemluvně. Je stejně chladné a pokojné jako jeho matka.

Totožnost ženy nikdo nezná, tedy kromě Kate. Ženu už totiž viděla. Ve svých snech…

O sto let dříve skončil jeden milostný příběh tragédií, kterou se nikdy nepodařilo objasnit. Nadešel čas, aby jezero odhalilo svá tajemství. Jak jednotlivé záhady postupně vyplouvají na povrch, Kate se naopak noří stále hlouběji do víru děsivé legendy, která se šeptem předává z generace na generaci. Na Kate nyní je, aby objasnila a napravila hrozivá pochybení, ke kterým došlo v dávné minulosti… (Vendeta, 2020)

 ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Kate Grangerová sa po neúspešnom manželstve, po manželovej nevere, utiahne k rodičom. Nepríjemné udalosti v jej živote pokračujú nečakaným objavením mŕtveho tela ženy vo vodách jazera neďaleko domu jej rodičov. Kate ženu spozná, pretože sa jej už niekoľko dní o nej sníva a navyše okamžite pozná, že žena skrýva v náručí dieťa. Podivná udalosť urobí z Kate pre políciu podozrivú osobu. V nadväznosti na to sa začína odvíjať paralelný príbeh z minulosti odohrávajúci sa medzi rokmi 1889 a 1910 najskôr vo Veľkej zátoke a neskôr sa presúva do Whartonu. Linka z minulosti nastupuje pomaly. Začína narodením Addie Cassattovej, ktoré sa odohrá v prítomnosti mliečnej hmly v nepriaznivom počasí, počas ktorého sa malé dieťa ocitne vo vodách a vlny ho priplavia až k Jessovi Stewartovi. To predznamenáva ich osudové spojenie. Až na podivné okolnosti narodenia Addie Cassattovej sa následne k dramatickým udalostiam autorka dopracúvava len postupne.

Policajt Johnny Stratton dcéru muža, ktorého dobre pozná, podozrieva, pretože okamžite po nájdení tela neznámej ženy omdlie a v bezvedomí hovorí divné veci, ktoré jej okolie vydesia. Aj kvôli týmto udalostiam sa Kate vyberie do Whartonu, kde sa ubytuje u svojho bratranca Simona, ktorý vo Whartone prerába dom po prastarých rodičoch na hotel. Autorka sa v linke venovanej minulosti obšírne venuje niekoľkým líniám. Okrem Addiiných osudov rozpráva aj príbeh o Katiných a Simonových predkoch Harrisonovi a Celeste Connorovcoch. Harrison, ktorý unikol životu na farme, sa svojou húževnatosťou vypracoval na riaditeľa prepravnej spoločnosti, k čomu mu pomohlo aj pragmaticky uzavreté manželstvo. Stal sa z neho významný whartonský občan, no jeho rodinu postihuje nešťastie vo forme Celestinho šialenstva. Už tu sa naznačuje, že Kate v penzióne cíti prítomnosť svojich predkov, čo autorke zapadá do obrazu Whartonu, mesta s novoanglickou atmosférou považovaného za magické miesto.  

Pri Addiinom narodení sa vo vodách jazera objavuje zvláštny tvor, akési zhmotnenie ducha jazera, ktorého autorka prepája so starou indiánskou legendou. Podľa rybárov je totiž jazero chápané ako živý tvor, a je pozadím pre vznik legendy, v ktorej sa objavujú prízraky, kliatba aj láska. Addie k jazeru viaže zvláštne puto. Navyše jej otca Marcusa na mori nikdy nezastihol žiaden problém, nikdy neprišiel bez rýb a nepostihla ho žiadna ujma. Jazero spojí Addie aj s Jessom a je zjavné, že jazero tak predurčilo aj ich zväzok. Addie, ktorá má zvláštne vidiny, si najskôr neuvedomuje, aký dar dostala. No s pribúdajúcimi rokmi sa dar sna len prehlbuje. Stáva sa pre ňu zároveň varovaním pred tragédiou. K tej autorka speje postupne. Najskôr však venuje pozornosť odlúčeniu Addie a Jessa, ktorý odchádza študovať. Tu mladá nezrelá láska naráža na prvú skúšku. Jess počas svojho pobytu na štúdiách totiž okúsi iný život a na svoje sľuby rýchlo zabúda, pretože ho pohltí nový, vzrušujúcejší svet, vrátane okúzľujúcejších, svetaznalých, vzdelaných a zábavných žien. Prepadáva víru mesta a svoju budúcnosť už nespája s Addie, hoci sa za ňu stále cíti zodpovedný. Pýta sa však sám seba, či dokáže udržať ich priateľstvo. Netuší, že Addie vidí obrazy z jeho života v meste vo svojich snoch, pretože sa v nej prebúdza schopnosť žien spojených s jazerom a po boku má svoju starú matku, ktorá ju varuje pred nebezpečenstvom, ktorému nerozumie. Tajomno a príchod tragédie predurčujú nielen Addiine sny, ale aj odhalenie matkinho tajomstva o rodine, ktorá utiekla z Kanady pred nebezpečenstvom. Tu sa odkrýva pôvod príbehu o dcére jazera, o láske ducha jazera k smrteľnej žene, čo vysvetľuje dar snenia a videnia u žien v rodine, schopnosť čítať posolstvo snov, prijímať odkazy zo sveta duchov.

Kate sa zdôveruje so svojimi snami, v ktorých kontrastuje obraz neznámej ženy po boku milujúceho muža a ženy, ktorá sa našla vo vodách jazera, Simonovi. Chce zistiť o tejto žene viac, kým bola a najmä prečo zomrela. Zatiaľ netuší, že je prepojená s duchmi svojich predkov, a ich prítomnosť si nie vždy uvedomuje (v Simonovom hoteli nad ňou bdie stará mama Hadley, ale je tu prítomný aj Hadleyin otec Harrison). Aby Kate odsunula tvrdú realitu svojho života, ktorú jej priniesol najmä skrachovaný vzťah s Kevinom, pokúsi sa sústrediť na iné aktivity – pomoc s rekonštrukciou domu po starej mame, pátranie po neznámej žene. Keďže Simon chce svojmu penziónu vtisnúť ducha minulého života, pustia sa do triedenia vecí po prarodičoch, čím zároveň odkrývajú rodinnú minulosť a Kate ani netuší, že práve tu naďabí na identitu mŕtvej ženy z jazera. A keďže polícia v prípade mŕtvej neznámej uviazne v slepej uličke, a Johnny Stratton si uvedomuje, že je voči Katinej rodine zaujatý, prípad postúpi detektívovi Nickovi Stoneovi z Whartonu. Medzi Kate a Nickom od začiatku panuje akási harmónia a Nicka jej vidiny vôbec neprekvapia. Práve on ju nabáda, aby pátrala, pretože polícia nevie prijať skutočnosť, že žena, ktorú našli mŕtvu, patrí do minulého storočia. A predstava, že by ju po sto rokoch vyplavilo jazero, je viac než bizarná.  

Keď sa Jess Stewart vracia po rokoch domov, je to najmä kvôli otcovej ťažkej nemoci. Je odhodlaný uviesť svoj vzťah s Addie na pravú mieru, no akosi zabudol, že za ten čas dieťa vyrástlo v krásnu mladú ženu. A tak, keď ju uvidí, uvedomí si ich osudovú spriaznenosť. Udalosti nakoniec smerujú k ich svadbe. Jess plánuje nový život v meste, žiada od Addie, aby sa vzdala života pri jazere, s ktorým je taká spojená. Mladá žena sa bude musieť naučiť plávať v nových vodách, stať sa dobrou a reprezentatívnou manželkou, ktorej vystupovanie na verejnosti pomôže Jessovi v kariérnom postupe. Nakoniec zakotvia vo Whartone, kde žije aj Jessov priateľ zo štúdií Harrison Connor s manželkou Celeste. Spojí ich síce priateľstvo, no Addie sa napriek všetkej snahe v novej pozícii necíti dobre.  

Keď sa Kate pustí pátrať v rodinnej minulosti, začnú sa s ňou diať podivné veci. Bratranec Simon (ktorý je bezprostredný, obetavý, správne bláznivý, je za každé bláznovstvo a s Kate ho pojí výrazné puto, je to ten správny kamarát do nepohody) Kate verí, že sa jej zdajú podivné sny a je aj svedkom zvláštnych udalostí, ktoré sa okolo Kate dejú. Zároveň si však myslí, že Kate sa s vecou príliš stotožnila, čo si na nej vyberá svoju fyzickú aj psychickú daň. Otázkou však ostáva, či sa môžu v dome prelínať udalosti, ktoré od seba delia celé desaťročia. Kate naďabí na whartonský proces storočia s Jessom Stewartom, ktorého spúšťačom bolo zmiznutie tehotnej Addie. Práve tu sa dramatické udalosti vystupňujú, pretože pred Kate sa tak začne odvíjať nešťastie, ktoré Stewartovcov postretlo. Kate odmieta uveriť, že by Jess mal na svedomí Addiin život, pretože vo svojich snoch cíti lásku, ktorá ich spájala. Mohla by byť motívom prítomnosť údajnej milenky? Prečo sa v dome objavil duch, ktorý Kate znemožňuje dopátrať sa pravdy? Ako je osud Addie Stewartovej prepojený s rodinou Connorovcov? A najmä, prečo sa sny o Addie objavili práve teraz, prečo sú spojené s Kate a čo prinútilo minulosť, aby sa vyplavila na povrch?

Autorka vystavala svoj príbeh na prelínaní prítomnosti a minulosti. Dramatické nájdenie tela ženy s dieťaťom vo vodách jazera vyvoláva isté očakávania. Sprvoti sa udalosti zdajú nastavené tak, že by sa kniha dokonca mohla skutočne podobať na triler či hororový príbeh, kam ju zaraďuje reklamný slogan. Temnota v nej však nakoniec končí ako trochu napínavejšia duchárčina. V samostatných kapitolách tak autorka rozohráva dve časové línie spočiatku ničím neprepojených postáv, ktorých osudy sa nakoniec pretnú oveľa závažnejším spôsobom, než len objavom mŕtveho tela. Okrem samostatných kapitol venovaných minulým a súčasným udalostiam však autorka zvolila zapletenie obrázkov z minulosti Katinej rodiny priamo do jej súčasnej linky. Toto rozhodnutie čitateľnosť knihy sťažuje, pretože to pôsobí rušivo a čitateľovi sa tým vytráca plynulosť príbehu, ktorú narúša práve toto preskakovanie z jedného motívu na druhý. Pôsobí to zbytočne zmätočne. Celý príbeh sprevádzajú Katine vízie na pomedzí prítomnosti a minulosti, v ktorých prežíva udalosti z Addiinho života s Jessom smerujúce k Addiinej smrti. Okrem Katiných snov autorka pridala v knihe aj prítomnosť duchov v dome po prarodičoch, takže občas udalosti, ktoré sa odohrali, autorka opisuje z pohľadu ich optiky (napr. keď Kate vstupuje do niektorej miestnosti v dome). Prípadne ak Kate naďabí pri prehľadávaní starých vecí na niečo zvláštne, začne sa zrazu odvíjať príbeh z minulosti s ňou spojený. Je to ako prepnutie vypínačom, no čitateľ si až po niekoľkých vetách uvedomí, že sa ocitol v inom čase, na inom mieste a najmä v inom deji. Prítomnosť duchov ovplyvňuje aj koncové udalosti, takže je koniec oproti zvyšku knihy zbytočne nadstavený a pôsobí pritiahnuto za vlasy (vyháňanie ducha). Svojím spôsobom kazí konečný dojem z knihy.

Hoci príbeh na začiatku sľubuje dramatické smerovanie, čitateľ s nástupom Addiinho príbehu veľmi rýchlo pochopí, že musí prijať pomalý rozbeh knihy. To skutočné napätie nastupuje až v poslednej tretine knihy, čo môže byť sklamaním. Osobne som čakala aj väčší zástoj polície, no nakoniec je tu len do počtu, pretože polícia nevie prijať paranormálnosť toho, čo sa spája s nájdeným mŕtvym telom. V zásade nie je nič zvláštne, že pátranie ostáva na Katiných pleciach, je to nakoniec odkrývanie minulosti jej rodiny. Čo však zamrzí, je naozaj skutočnosť, že si ho čitateľ užije až ku koncu. Zvyšok je rodinná dráma okorenená duchárskou interakciou v Katinej prítomnosti. Autorkin štýl je čitateľný, miestami však mrzí jeho prílišná jednoduchosť. Pozitívom je dobrá pointa, hoci čitateľ ju tak akosi tuší skôr, než ju autorka odkryje. Nakoniec musím konštatovať, že hoci som sa na tento príbeh po prečítaní ohlasov tešila, bola som jeho konečným vyznením mierne sklamaná. Ani duch jazera v podobe podivného vodného tvora ma príliš nepresvedčil (myslím, že autorka by spravila lepšie, keby ostala pri vykreslení nevyspytateľnosti vody, ktorej prepožičiava svoju dušu). Dávam síce rovnaké hodnotenie ako Brynn Wilderovej, no na rozdiel od niektorých iných čitateľov konštatujem, že mne sa Brynnin príbeh páčil predsa len viac.  

-sa

smileysmileysmileysmiley