Choď na obsah Choď na menu
 


Diana Biller

 

hotel-plny-tajomstiev.pngHotel plný tajomstiev Diana Biller

Viedeň – veľkolepé, podmanivé a dekadentné mesto, kde život plynie vo svižnom rytme Straussových valčíkov a kde sa majitelia prepychových hotelov predbiehajú, kto usporiada najkrajší ples sezóny. A práve do jedného z takýchto noblesných hotelov vás pozývame prostredníctvom pôvabnej romance Diany Billerovej, plnej horúcich citov, napínavých zápletiek a šokujúcich tajomstiev.
Vo Viedni sa práve začala plesová sezóna roka 1878 a Maria Wallnerová má pred sebou jediný cieľ: obnoviť rodinný hotel Wallner v celom jeho bývalom lesku a sláve. Nedá sa odradiť žiadnou prekážkou – ani škandalóznym, tridsať rokov trvajúcim pomerom svojich rodičov, ani zdanlivo náhodnými útokmi maskovaných zabijakov, a už vôbec nie príťažlivým Američanom, tajným agentom, ktorý jej už dvakrát zachránil život.
Aj Eli Whittaker má jediný cieľ: vypátrať zločinca, ktorý Európe predáva americké tajné kódy, zatknúť ho a vrátiť sa k usporiadanému životu vo Washingtone. Ihneď po príchode do Viedne sa však ocitne uprostred rušnej plesovej sezóny, a navyše mu cestu skríži záhadná majiteľka hotela, ktorej, ako sa zdá, takmer na každom kroku hrozí nebezpečenstvo. Elimu je všetok ten viedenský chaos proti srsti, ibaže krásna Maria ho čoraz väčšmi priťahuje, a tak mu pomaly začína byť jasné, že jeho životné zásady čaká ťažká skúška…
(Slovenský spisovateľ, 2023)

~ ~

Jediným cieľom Marie Wallnerovej je vrátiť rodinnému hotelu zašlý lesk a dostať ho opäť na výslnie. Nadchýna ju príprava hotelierskeho plesu, no borí sa s mnohými problémami od finančných otázok až po nutnú revitalizáciu priestorov. To pohlcuje všetok jej čas a kreativitu. Našťastie Maria sa nikdy nevzdáva a s elánom hľadá jedno riešenie za druhým. Život aj rôzne vrtochy hostí ju naučili improvizovať. Atmosféru hotela dopĺňa mozaika personálu a konštantných hostí.

Američan Elijah Whittaker, agent tajnej služby, je vo Viedni služobne kvôli vyšetrovaniu pre ministerstvo zahraničných vecí. Je zo svojho pobytu rozčarovaný, chce len vyriešiť prípad a rýchlo sa vrátiť do Washingtonu. Hotel Wallner, v ktorom je Whittaker ubytovaný, funguje mierne chaoticky a s jeho majiteľkou na seba narážajú pri príležitostných situáciách. Mária Wallnerová mu od momentu zoznámenia pripadá podozrivá.

Interakcia medzi hrdinami mi prišla strojená a neprirodzene silená, hoci sa autorka snaží tlačiť na to, aby ich strety vyznievali akoby zábavne.

Z nejakého dôvodu sa Maria stáva terčom neznámeho útočníka. Nech je jej prepojenie s krádežou tajných kódov akékoľvek, hodlá to Elijah odhaliť. Dôvod Whittakerovej prítomnosti sa odkryje hneď na začiatku, a tak jeho pátranie stráca punc diskrétnosti takmer okamžite. Vo Viedni sa nič neutají. Únik informácií je obsiahlejší, než Whittaker pôvodne predpokladal. Keď sa do záležitosti zapletie aj cisársky dvor, Eli stojí pred novými otázkami. Zdá sa, že vyššia moc sa snaží celú vec zamiesť pod koberec.

Odhodlaná a sebavedomá Maria je prototypom Wallnerovských žien, ktoré vedú hotel už desaťročia. Opis činností nutných na chod hotela je jednou zo stránok, ktorá má toto postavenie podčiarknuť, na druhej strane to nemusí byť pre čitateľa až také zaujímavé a podstatné. Zoznam Mariiných úloh je nekonečne dlhý rovnako ako autorkine popisy jednotlivých denných úkonov. Naozaj bolo otravné čítať o čistení lustra, leštení svietnikov, upratovaní a utieraní prachu alebo pečení koláčov.

Zdá sa, že prípravy na ples ktosi sabotuje. To však nie je jediný problém, ktorému musia Eli s Mariou čeliť. Odhalenie vinníka so sebou prináša pár prekvapení. Nakoniec i fakt, že k hotelu Wallner sa zbiehajú nitky vlastizrady. Kto a prečo chce všetko riskovať?

Príbeh má tendenciu spočiatku zaujať, no nie až tak dych berúco, aby ste sa nemohli odtrhnúť. Rozvláčne rozprávanie napĺňajú epizódy a epizódky predstavujúce charaktery postáv, vzťahy, ale i dobový kontext, zahŕňajúci narážky na geopolitickú situáciu. Tento mix vytvára rôzne prepojenia motívov, dôvodov, plánov, osobných pohnútok jednotlivých členov osadenstva hotela. Tento širší záber rozptyľuje pozornosť a zároveň vypĺňa priestor odbočkami, detailmi, doplňujúcimi informáciami či minulými udalosťami.

Deju chýba svižnosť. Pasáže kopia nudne vyznievajúce opisy. Zbytočne rozťahaných 430 strán ponúklo autorke priestor, v ktorom zaniká aj nádych dobrodružstva, ktorý utopila v rodinných motaniciach, nezáživných scénach a rozhovoroch. Prvá polovica knihy bola ešte znesiteľná, druhá akoby doslova ohlúpla.

K postavám sa len ťažko buduje nejaký vzťah. Ani jedna nepritiahla moju pozornosť. Je to zvláštna zmes prezentovaná nesympaticky, kde hrá prím napríklad emocionálna a afektovaná Mariina matka, neužitočný nevlastný brat alebo tajnostkárska stará mama. Čo je ale horšie, patrí sem aj samotná dvojica hlavných hrdinov. Nedám si ich do kolónky obľúbené. Čosi na nich mi bolo vzdialené. Nedarilo sa mi na nich čitateľsky napojiť. Elijah napriek všetkej snahe nečerí hladinu a pôsobí na svoju pracovnú pozíciu málo dominantne, neakčne. Jeho konanie sa ani nedá nazvať vyšetrovaním. Pobavilo ma, ako sám seba označuje za chladného a drsného. Celý čas totiž hrá druhé husle. Mariu autorka jednoducho posadila na populárnu vlnu ženskej nezávislosti. Začala ma odrádzať aj istá miera patetickosti. Na milostný pomer hlavných postáv ťažko hľadám prívlastky, no viem, že je jedným z dôvodov, prečo si knihu druhý raz neprečítam.

Zápletka je miestami prekombinovaná, no i mierne od veci. Spomínaným vkladaním dobových aspektov a udalostí do deja autorka dosiahla iba to, že ma prestalo zaujímať čo, kto a prečo. Celý motív zločinu šiel od desiatich k piatim.

Z mojej strany to bol boj. Viackrát ma prepadlo pokušenie knihu jednoducho zavrieť a nedočítať. Nakoniec obeta môjho času vyhrala a prinútila ma aspoň zo zotrvačnosti dospieť k rozuzleniu. Celý tento literárny počin je pre mňa na úrovni  a1/2.

si-

 

 

 

___________________________________________________

► www.dianabiller.com