Choď na obsah Choď na menu
 


Rebecca Zanetti

 

laurel-snowova.jpg

« « « « «

A Laurel Snow Thriller:

1. You Can Run – Uteč, dokud můžeš (Metafora, 2023)

2. You Can Hide – Zmiz, dokud můžeš (Metafora, 2023)

3. You Can Die –

4. You Can Kill –

« « « « « « « « « «

1. Uteč, dokud můžeš Rebecca Zanetti

Geniální agentka FBI Laurel Snowová si od návštěvy rodného města slibuje klidnou dovolenou. Nález lidských ostatků na úpatí hory ale mění situaci a ona se vydává spolu s rangerem Huckem Riversem po stopách brutálního sériového vraha. Zatímco seznam podezřelých a obětí stále roste, Laurel si uvědomuje, že tento případ ji možná změní navždy. (Metafora, 2023)

« « «

Agentka FBI Laurel Snowová sa vracia do rodného mesta Genesis Valley preveriť, prečo bol jej strýko obvinený zo sériových vrážd. Laurel je génius, na vysokú odišla v jedenástich, okrem iných schopností vyniká eidetickou pamäťou.

Spolupráca na prípade s kapitánom horských rangerov Huckom Riversom im zrejme nepôjde hladko. Huckovi samotársky spôsob života spríjemňuje jediný spoločník – pes Aeneas. Rivers má život postavený na pravidlách. Posledný prípad ho veľmi ovplyvnil. Jeho neprístupnosť je pre Laurel výzvou. Oplýva dostatočným sebavedomím, aby prípad viedla.

Vyšetrovanie je pod drobnohľadom agentúr, úradov i médií, ale aj súkromných osôb, ktoré vyvolávajú rôzne otázky a podozrenia. V príbehu sa pohybuje pestrá zmes postáv a postavičiek viac či menej dôležitých pre vývin udalostí. Napríklad doktorka Abigail Caineová, vystupujúca v pozícii svedka, no všetko napovedá tomu, že sa mieni pliesť vyšetrovateľom pod nohy. Aké sú jej motívy? Samoľúba Abby Caineová zaplieta Laurel do vlastného miniduelu dvoch zázračných mozgov. Jej súťaživosť začína zasahovať aj do Laurelinho súkromného života. Táto postava je v istom zmysle desivejšia než neznámy sociopat, ktorého identita je zatiaľ záhadou.

Je jasné, že už od prvého stretnutia autorka vzťah medzi Laurel a Huckom ladí tónom smerujúcim k romantike. Jeho dynamika sa podriaďuje spolupráci a pátraniu. Obaja sú individualisti, rozohráva sa medzi nimi služobné aj osobné podpichovanie. Akonáhle sa zladia, ide medzi nimi všetko ako po masle. Pracovný súzvuk prináša ovocie. Oproti duo tímu miestny šerif klasicky vyznieva ako nafúkaný zadebnenec, ktorý väčšinu práce kazí, než s ňou pomáha. Našťastie majú Laurel aj Huck šéfov vždy na svojej strane a svojských spolupracovníkov, ktorí svoje úlohy odvedú na výbornú.

Počet obetí stúpa neobvyklým tempom. Vrah ich zaťahuje do svojej hry. Rozhoduje každá drobnosť, každá chybička. Vrah svoj typ obetí zužuje na mladé blondýnky, a keď postupne miznú ďalšie ženy, skladajú vyšetrovatelia kúsky skladačky do celistvého obrazu prípadu, v ktorom figurujú tunajšie osobnosti, rôznym spôsobom prepojené s kauzou. Čo skrývajú členovia miestnej kongregácie?

Príbeh neprináša nič zložité ani extra vypäté. Označiť román za thriller je nadnesené. Scény s vrahom autorka neprepína. Gro pozornosti sústreďuje na prácu a vzťah ústrednej dvojice, hľadanie súvislostí, odkrývanie osobných stránok, minulých zážitkov. Dianie okolo pátrania sčasti ustupuje dileme hlavných hrdinov „(ne)hodíme sa k sebe“, čo napĺňa koncept milostnej zápletky.

Útok na agentku Snowovú dokazuje, že sa dostáva k páchateľovi bližšie a je zároveň impulzom pre zblíženie s Huckom, čo prebúdza jeho ochranársky inštinkt. Čím hlbšie sa Laurel norí do prípadu, tým viac ju vťahuje k väzbám s domovom i rodinou. Napriek všetkej snahe hrozí, že Huckovi a Laurel vzájomná príťažlivosť prerastie cez hlavu a ohrozí tímovú súdržnosť.

Je skoro povinnosťou zápletky, aby podozrenie padlo aj na kapitána Riversa, rovnako ako páchateľova fixácia na Laurel Snowovú.

Cez strany prebleskuje malomestská, rodinná atmosféra. Hlavná hrdinka na svoju genialitu nepredvádza až také prevratné výkony. Na to, že je Laurel Snowová jednou z najlepších agentiek FBI, nechá sa rozptyľovať podružnými podnetmi. Priebeh pátrania má ťahavú a v istých situáciách opakujúcu sa líniu. Miestami to dynamike deja neprospieva. Najväčší podiel napätia si autorka necháva na posledné kapitoly, keď sa vrah dostane k Laurel príliš blízko... Urýchlený záver s dopadnutím vraha prináša vysvetlenie, ktoré sa dá predvídať a ponecháva okolnosti i priestor pre pokračovanie série.

Románu treba pripočítať k dobru nezaťažujúcu čitateľnosť, v ktorej dostanete spojenie detektívky a romantiky, mnoho klišé, typizované postavy, trochu zbytočné detaily. Striktným fanúšikom mrazivých thrillerov veľa nedá. Zápletka ťažké starosti nenarobí, na druhej strane nenáročne pobaví. Rebecca Zanetti ponúka ľahko stráviteľnú krimi a là Nora Roberts na piatkový večer v ponožkách pod dekou, kde na vás tá neustále prítomná snehová búrka z knihy nedosiahne.

si-

« « « « « « « « « «

2. Zmiz, dokud můžeš Rebecca Zanetti

Sotva zvláštní agentka FBI Laurel Snowová vyřešila jeden případ sériových vražd v rodném městě, kam se po letech vrátila, začnou se ve zdejších zasněžených horách opět objevovat mrtvoly. Všechny oběti jsou obklopené květy černých jiřin a mají jedno společné: jsou to úspěšné ženy s doktorským titulem. Je to pouhá náhoda?

Agentka Laurel Snowová je zpět a kromě sériového vraha se musí vypořádat s komplikovaným vztahem se svou nově objevenou polovlastní sestrou. „Komplikovaný“ je však slabé slovo. Nejenže má Laurel podezření, že za záhadným zmizením jejich otce stojí právě Abigail, ale její nevyzpytatelné chování také Laurel ztěžuje život v rodném městečku. Přesto, když Abigail tvrdí, že ji někdo chce zabít, Laurelin instinkt chránit svou sestru se rozběhne na plné obrátky.
Když se však v zasněžených horách začnou objevovat mrtvá těla, obklopená květy černých jiřin, je mezi nimi jedno pojítko: Abigail…
Na scénu vstupuje Huck Rivers, zádumčivý ranger, který je stejně impulzivní a vznětlivý, jako je Laurel chladně analytická, což z jejich spojenectví činí tikající bombu. Aby se však postavila tak děsivě brilantnímu vrahovi, agentka bude potřebovat veškerou pomoc, které se jí může dostat. Záchrana sestřina života by ji totiž mohla stát ten její…
(Metafora, 2023)

« « «

 

 

_________________________________________

► rebeccazanetti.com