Choď na obsah Choď na menu
 


Lazarova krypta

29. 1. 2017

lazarova-krypta-harper.jpg

Lazarova krypta Tom Harper

Osm století lží ukrývá smrtící tajemství. V centru Londýna stojí banka Monsalvat, malá, obestřená tajemstvím a pohádkově bohatá. Když její představitelé pozvou Ellii Stantonovou, postgraduální studentku, a nabídnou jí místo ve své firmě, jejich nabídka jí připadá příliš dobrá, než aby se dala odmítnout. Banka však není taková, jak se jeví na první pohled. Ellie si brzy uvědomí, že její život náleží novým zaměstnavatelům – a ti sledují každý její krok, neboť v jejich středověkých kryptách leží přísně střežený poklad nezměrné moci, nerozborně spojený s Elliinou vlastní minulostí. Ellie tak musí závodit s časem a její jediná naděje na únik spočívá v tom, že odhalí tajemství ukryté ve staté kryptě. Jeho odhalení je však teprve začátek… (BB/art, 2011)

£ £ £ £ £ £ £ £ £

 

Eleanor Caris Stantonová, Ellie, je prekvapivo pozvaná do malej banky Montsalvat na pracovný pohovor. Je to jedna z mála starých bánk, zabezpečujúcich absolútnu diskrétnosť, ktorá ešte nepodľahla veľkým korporáciám. A táto banka má záujem, aby pre nich Ellie pracovala. Okrem výhry v súťaži istej nadácie si nevie predstaviť motív tejto ponuky, a tak je odhodlaná ju odmietnuť. Chce dokončiť doktorát na Oxforde, kde krvopotne získala štipendium. No riaditeľ banky Vivian Blanchard jej predostrie podmienky, ktoré sa odmietajú len s veľkým sebazaprením.

V roku 1142 sa na Île de Pêche pod rúškom hmly dostáva skupina rytierov prezlečená za mníchov pod vedením istého Maleganta, aby prepadla tunajší kláštor, zabila tunajšieho grófa a ukradla vzácnu relikviu, ktorú tu ukrývajú. Jedným z rytierov je aj istý Peter z Camrosu. Kdesi tu začína jeho rozprávanie, aby sa vzápätí vrátil do minulosti a objasnil, čo ho sem doviedlo. Rovnako ako u Ellie v súčasnosti je jeho stretnutie s tajomnými mužmi (u Ellie ich predstavuje vedenie banky a najvplyvnejší klient Michel Lazar) iba začiatkom. Peter je ako osemročný zasvätený cirkvi, hoci sa túži stať rytierom. Jeho otec však vie, že ako kňaz bude mať zabezpečenú strechu nad hlavou a obživu, hoci za to všetko zaplatí svojím dedičstvom. V tej chvíli však netuší, že osud mu píše celkom inú púť.

Ellie Stantonová nastupuje po letnom finančnom kurze do banky Montsalvat, hoci je jej rozhodnutie sprevádzané hádkou s priateľom Douglasom. Ani on však neodolá dojmu, ktorý naňho banka urobí tým, ako svoju novú zamestnankyňu zabezpečí. Hoci sa zdá, že práca v banke bude nekonečnou kancelárskou nudou, Ellie prekvapuje množstvo bezpečnostných opatrení či skutočnosť, že pracovníci v banke o svojich kolegov nevedia skoro nič alebo len žalostne málo. Znepokojujú ju aj poznámky kolegu z právneho oddelenia, ktorý naznačuje, že Ellie nie je typom, aký si banka (či Blanchard) vyberá. Niekedy v tom čase kdesi na moste v Luxembursku končí svoju púť bankový inšpektor Maartens, ktorý mal pre svojho klienta získať čosi z tunajšej pobočky banky Montsalvat a polícia jeho smrť uzatvára ako samovraždu.

Peter z Camrosu vyrastá v nepokojných časoch obklopený legendami, ktoré mu rozpráva matka – tie z okruhu artušovských legiend nachádzajú svoj presah aj v jeho živote (najmä legenda o Percevalovi, o zlatom grále a potom aj o Tristanovi a jeho osudovej láske k Izolde). Má len desať rokov, keď mu neznámi nájazdníci zabijú rodinu a vyplienia otcov dvorec. Od tej chvíle Peter sníva o pomste, ale čaká ho ešte dlhá cesta, ktorá začína na prianie otcovho brata v Normandii, kde slúži Guyovi de Hautfort. O svoje miesto ťažko bojuje nielen s rovesníkmi, ale najmä z pánovým synom Jocelinom. Peter je trochu iný, svoj hendikep nahrádza húževnatosťou, často však utŕži príučku. Nie je to čosi, kvôli čomu by hádzal flintu do žita, a hoci to nie je ľahké, z mnohých rán sa poučí. Služba z Guya je mu niekoľkonásobne osudová. Najmä preto, že sa ako člen jeho sprievodu vracia do Anglicka, kde si Guy mieni dohodnúť nové manželstvo a Peter tu stretáva svoju budúcu paniu Adu.

Ellie sa pokúša v banke nastúpiť na rýchle tempo, ktoré sa od nej vyžaduje (je riaditeľovou asistentkou). Popri tom sa pokúša nemyslieť na zvláštnosti, ako je existencia zakázaného šiesteho poschodia či drobná krvavá škvrna na riaditeľovej manžete, ktorá sa tam podľa jeho slov dostala, keď sa porezal pri holení, alebo na podivnú zložku s nápisom Lazarus, ktorú zahliadne na riaditeľovom stole. Jej pozornosť si vyžaduje získavanie informácií o podnikoch, ktoré chce banka získať pre klientov a Ellie veľmi rýchlo pochopí, že podstatou pátrania je odhaľovanie slabín, vďaka ktorým môže banka udrieť na slabé miesto a získať vo vyjednávaní výhodnú pozíciu, pri ktorej môže v podstate diktovať podmienky. Ellie cestuje medzi Anglickom, Luxemburskom a Francúzskom, a popri tom si uvedomuje, že jej práca sa podpisuje na vzťahu k Dougovi. Ten je z jej zaneprázdnenosti rozmrzený a jediným jeho potešením je pozvánka na pobyt do Škótska, kde sa má stretnúť so záhadným starcom, ktorý ho žiada, aby sa pozrel na starú doteraz nepublikovanú rukopisnú báseň, ktorú považuje za hádanku. Douga žiada, aby ju rozlúštil. Je naozaj iba náhoda, že Ellie po svojej práci v Luxembursku dostane od najvýznamnejšieho klienta banky Saint-Lazara podobnú pozvánku? A prečo ju v Luxembursku kontaktoval istý muž menom Harry, ktorý ju varoval, že je v banke v nebezpečenstve? Kto a prečo v krátkom čase nato vykradne Dougov byt?

Peter v Normandii dvanásteho storočia bojuje s vlastnou nespokojnosťou. Cesta k rytierstvu a pomste sa ukazuje zložitejšia, než si predstavoval. Navyše je tu Ada, nevesta jeho pána, voči ktorej prechováva silné city. A tým citom nevie odolať ani jeden z nich. V istej chvíli je Peter svedkom, ako jeho pána Guya prepadnú. Jeho čin síce nie je rytiersky, ale zabráni tomu, aby Guya zabili. Kto však bol ten neznámy, ak sa jeho pán nerozpakoval porušiť nepísané pravidlo nezabiť rytiera, ktorý sa vzdal? Tento prepad je začiatkom tiahlych krvavých sporov medzi Guyom a jeho susedom Atholdom. Púšťajú sa do vojny o pozemky a dediny na nich sa premenlivo dostávajú z rúk jedného do rúk druhého. Keď pri jednej takej potýčke Peter zachráni život Jocelinovi, konečne si vysluhuje svoje rytierstvo. Pokračujú jeho tajné stretnutia s Adou a ten vzťah sa stáva nebezpečným, pretože sa z neho stávajú reči, ktoré sa šíria ako plameň. Keď sa konečne Ada odhodlá povedať Petrovi, že ďalej takto nevládze, príde odhalenie, ktoré ich prinúti k úteku a urobí z nich najskôr štvancov a potom utečencov bez domova.  

Ellie je v banke zavalená prácou ako pešiak vo vojne. Kdesi uprostred toho všetkého podlieha Vivianovi Blanchardovi. Napriek svoju romániku nedokáže ukončiť vzťah s Dougom, ktorému dokáže už iba telefonovať a stráviť s ním narodeniny v Oxforde. Cíti sa ako zradca a čas na to, aby povedala Dougovi pravdu, stále odkladá. Nová cesta do Bruselu vyvolá po opätovnom stretnutí s Harrym nové otázky. Harry ju znova varuje a naznačuje, že v banke jej hrozí nebezpečenstvo. Svoje varovanie podoprie informáciou o tom, že banka Montsalvat si Ellie nevybrala náhodou. Čo mal s bankou spoločné jej otec? Skutočne nebola jeho smrť nešťastnou náhodou, ako tomu doteraz verila? Ellie nevie, čomu veriť a či sa má zveriť Blanchardovi. Napriek tomu, že ju matka žiada, aby prišla na Vianoce domov, rozhodne sa sviatky stráviť s Blanchardom vo Švajčiarsku. Jej pocit, že zradila, sa tu ešte znásobí, pretože práve v tom čase sa dozvie, že matka skolabovala. Návrat domov nie je príjemný, ale Ellie pri pokuse spojazdniť bojler na teplú vodu naďabí na krabice plné dokumentov, ktoré svedčia o tom, že ten podivný chlap Harry mal pravdu a že to, čo si doteraz o matke a otcovi myslela, je celkom inak. Kúsky skladačky jej zatiaľ veľmi nedávajú jasný obraz, ale slovám o existencii tajomnej relikvie a deväťstoročnej vojne, ktorú voči banke Montsalvat vedie isté bratstvo, sa jej už nejavia len ako výplod fantazírujúcej Harryho mysle.

Prepojenie Petrovho a Ellinho príbehu dlho nie je jasné, rovnako ako nie je jasné, o čo v banke Montsalvat ide a akú úlohu tu hrá Ellie. Okrem niekoľkých symbolických obrazov Petra a Ellie nič nespája. Napriek tomu je jasné, že niekde sa pretnúť musia. Jedným zo spojiviek je priestor, v ktorom sa dej odohráva. Peter aj Ellie sa v podstate pohybujú na území, ktoré bolo dlhé roky zdrojom potýčok medzi Francúzskom a Nemeckom. Isté kúsky do seba začínajú zapadať aj v prípade na prvý pohľad neškodného osemveršia, ktorého tajomstvo má Doug odhaliť na podnet tajomného starého muža zo Škótska, z ktorého sa nakoniec vykľuje ten istý muž, ktorého banka považuje za najvýznamnejšieho klienta.  

Peter s Adou putujú ako vyhnanci bez domova. Aby Peter zabezpečil obživu, necháva sa najíma na turnaje. Najskôr pod vlajkou Etienna de Luz. Ale jeho spokojnosť netrvá dlho. Je totiž len otázkou času, kedy naďabí na Guyovho syna. Stretnutie s Jocelinom je pre Petra bolestné a nielen kvôli zraneniam, ktoré utŕži. K smrti rodičov a brata, ktorú sa mu doteraz nepodarilo pomstiť, si môže pripísať ďalšiu – Adinu. Nasledujúce roky sa potĺka po turnajoch túžiac po smrti, až kým ho jedného dňa nenajme muž na tajnú úlohu, ktorou jeho príbeh v knihe vlastne začína. Ani jeho, ale ani Ellin boj s tajomstvami tajomných ľudí sa tu nekončí.

Pri ďalšom obchode Ellie prepadne bezohľadnosti banky, kazí sa jej vzťah s Dougom, matka umiera. Niekde uprostred toho sa rozhodne urobiť to, o čo ju požiadal Harry. Rovnako ako jej otec sa vkradne do podzemného trezoru banky. Keď Ellie odhalí, čo sa tu skrýva, zdanlivá bezcennosť dvoch vecí zaráža skutočnosťou, že je kvôli nim niekto ochotný zabíjať a iný umrieť. Bezpečnostné opatrenia banky sú vynikajúce a Ellie utečie len vďaka veľkému vypätiu a dávky šťastia. Jedinou jej záchranou v tejto situácii je Doug.

Peter zistí, že sa nechal zneužiť. Takmer prichádza o život a naplnenie jeho túžby zomrieť nikdy nebolo tak blízko. Ibaže osud má s ním iné plány. Zachránený pustovníkom na krátky čas vstupuje do kláštora. Z Petra sa stáva Chrétien. Neustupujú však znepokojujúce otázky, kto a najmä, prečo ho tak zneužil. Opustenie mníšskeho stavu je teda len otázkou času. Peter znova putuje. Tento raz využíva svoje schopnosti rozprávača, umenia, ktoré odpozoroval u matky, aby tak našiel človeka, ktorý si ho najal. Ukáže sa však, že ani ako bard nie je v bezpečí. Petra z Camrosu hľadá viac ľudí, než si myslel. Medzi nimi aj záhadný muž s tunikou, na ktorej sú vyšité levy.

Ellie sa snaží nájsť odpovede na otázky, prečo kedysi kvôli dvom veciam z banky zomrel jej otec. Sama sa stáva pre ochrancov tajomstva banky štvanou zverou. S možnosťami a vymoženosťami moderných technológií, ktorými disponujú, je len otázkou času, kedy ju dolapia. Keďže je Harry mŕtvy, jedinou jej záchranou je tajomné bratstvo, o ktorom hovoril. Ale ako má nájsť ľudí, o ktorých celkom nič nevie? Vodítkom sú pre ňu len veci, ktoré našla v banke a jedinou oporou Doug. Ellie sa teda púšťa do pátrania po zložke Mirabeau a vďaka Dougovi sa pokúša rozlúštiť tajomný odkaz v starej básni. S prenasledovateľmi v pätách s minimom možností to však nebude ľahké.

I Peter dostáva časť svojich odpovedí. Rytier Hugh, ktorý ho zachránil i zajal zároveň, mu prezrádza, prečo zomrel jeho otec. Aj Peter nesie v sebe dedičstvo rádu, ku ktorému jeho otec patril a je jediný, kto na vlastné oči videl muža, čo povraždil jeho členov a utiekol s ich tajomstvom. Peter hľadá rytiera Maleganta a muža, pre ktorého pracoval, Lazara de Mortain. Cesta ho vedie späť do Anglicka a na hranice s Walesom. Boj, ktorý Peter podstupuje, siaha ďalej, než si predstavoval, a je rovnako ťažký ako ten, ktorý podstupuje Ellie v súčasnosti. Aj jej pátranie je náročné a jeho koniec nejednoznačný. Ukazuje, že tam, kde sa stretne rozumom nepostrehnuteľné s prílišnou ambíciou, vždy niekto dôjde k úhone. Otázkou ostáva, či všetka tá námaha a obete vôbec stáli zato.

Príbeh sa ku koncu dynamizuje. Retrospektívne Petrovo rozprávanie smeruje k dokonaniu pomsty, k boju, ktorý však nemusí byť posledný. Ellino pátranie nesie v sebe jej vnútornú dilemu, či má právo ohrozovať aj toho, kto jej nakoniec ostal najbližší – Douga. Ten muž, ktorého sklamala, je nakoniec jej najväčšou oporou a pomocníkom. Ochotným za ňu nastaviť kožu. Príbeh v sebe nesie aj prvky akčnosti, modernej technológie (takmer ako zo špionážneho filmu). Napriek tomu Ellie ostáva obyčajnou ženou. Na konci som mala pocit, že práve to, čo malo byť vrcholom príbehu, bolo najmenej zaujímavé. Môj dojem bol, že príbeh svoju atmosféru, ktorú naberal v prvých dvoch tretinách, akosi stratil. A to najmä v línii súčasnosti, lebo Ellin príbeh vyšiel akosi do stratena. Ten Petrov príbeh, či príbeh Chrétiena de Troyes, speje k svojmu koncu, ktorý je otvorený. Je to príbeh rozprávača, ktorý tu zanechal viac otázok než odpovedí. Aj s tou základnou. Čo je v jeho príbehu realita a čo je len výmyslom, ktorý má odviesť pozornosť a zahmliť skutočnosť?

Aj v tejto knihe sa ukazuje záľuba autora pracovať v dvoch časových líniách, v rámci ktorých sa odohrávajú na prvý pohľad dva samostatné príbehy (akoby ste čítali dve knihy), ktoré sa v istom momente pretnú. Minulosť presahuje do súčasnosti a súčasnosť nevyhnutne naráža na nebezpečné tajomstvá z minulosti. Vyvrcholenie oboch príbehov sa nakoniec udeje paralelne, akoby obrazy presahovali z jedného časového pásma do druhého – najčastejšie je to obraz ohňa, búrky... Rovnaké paralely sa objavujú v priebehu autorovho rozprávania – napr. keď sa rodí nenáležité očarenie medzi Petrom a Adou podobne ako medzi Tristanom a Izoldou, v súčasnom dejovom pásme znie rovnomenná Wagnerova opera, počas ktorej sa zasa rodí románik medzi Ellie a Blanchardom. Autor je zručný rozprávať a vie dať na papier aj pôsobivé obrazy – napr. obraz sokola, ktorý v zasneženom údolí ulovil hus.

Postava Viviana Blancharda bola pre mňa pôsobivá, tajomná a veľmi zriedka prejavujúca emócie. Občas pripomínal žraloka krúžiaceho okolo koristi, inokedy bol priam neľudsky pragmatický (napr. keď s ľadovým pokojom povie Ellie, aby v záujme klienta urobila, čo musí – čo zahŕňa aj stráviť noc s tými, ktorých na ovplyvnenie obchodu potrebujú). Jeho charakter, ktorý si držal takmer až do konca, sa mi však akosi rozplynul v záverečnom obraze, keď celý hon na Ellie vyvrcholil (v podstate to bol rovnaký pocit ako pocit akéhosi neuspokojenia z odpovede na konečnú otázku, prečo sa to celé vlastne deje).

Autor dávkuje informácie, ktoré posúvajú dej a ozrejmujú, čo sa deje, po kúskoch. Ako zručný majster slova tak podnecuje zvedavosť a snahu odkryť v ďalších riadkoch tajomstvo ukrývajúce sa pod budovou banky Montsalvat. Rovnako ako v minulosti hľadanie odpovede na otázku, prečo vlastne zomrela Petrova rodina, kto a prečo ho najal na strašný masaker na Île de Pêche, podarí sa mu pomstiť? A najmä, ako tieto dve dejové línie súvisia?

Autor si aj tento raz vybral historickú postavu, o ktorej sa vie málo. Tento raz je to umelec Chrétien de Troyes, vďaka ktorému svet pozná artušovské básne, na ktorých vyrástli legendy o kráľovi Artušovi, Camelote a svätom grále (so všetkými svojimi možnými variantmi). Fiktívnych príbehov postavených na nejasných tajomstvách z minulosti, ktoré presahujú do dnešných dôb, okorenených trillerovými prvkami a istou dávkou akčnosti, je na pultoch veľa. Tento môžem zaradiť k tým vydareným. Ide o príjemné, zručne (ale nie mechanicky) zvládnuté rozprávanie. Autor má predpoklad osloviť viacerých čitateľov. Na mňa jeho knihy nepôsobia násilne. Kdesi som čítala, že táto kniha nie je iba dielom remeselníka, ale že je napísaná so srdcom. Aj vďaka hrdinke, ktorá môže vo svojej podstate pripomenúť hocikoho, koho poznáme, a vďaka Petrovi, ktorý je sympatický od prvej chvíle, sa táto kniha číta dobre. Svoje hodnotenie sťahujem len kvôli už spomínanému koncu Ellinho pátrania, ktorý mi akosi pocit z celej knihy tak trochu pokazil.

-sa