Choď na obsah Choď na menu
 


Pandora

28. 11. 2022

 

pandora.jpgPANDORA Susan Stokes-Chapman

Londýn, 1799. Dora Blakeová je začínající šperkařka, která žije se svým strýcem v bývalém vyhlášeném obchodě se starožitnostmi svých rodičů. Když je jí doručena záhadná řecká váza, zaujme Doru strýcovo podezřelé chování a požádá o pomoc Edwarda Lawrence, mladého antikváře. Edward vidí ve starověké váze klíč k odhalení své akademické budoucnosti. Dora v ní vidí šanci, jak vrátit obchodu jeho zašlou slávu a uniknout svému zlotřilému strýci. Avšak to, co Edward o váze zjistí, donutí Doru zpochybnit vše, čemu dosud věřila o svém životě, své rodině a světě, jak ho zná. Jak Dora odhaluje pravdu, začíná si uvědomovat, že některá tajemství jsou pohřbena z dobrého důvodu. (Ikar CZ, 2022)

~ ~

Pandora Blakeová pracuje pre strýka Hezekiaha v starožitníctve, ktoré má svoju slávu dávno za sebou. Jeho odchody i povesť upadajú. Hezekiah je protivný chlapík, ktorý sa stále viac zadlžuje. Záchranu vidí v predaji rodinného podniku. Aké plány má s Dorou? Tá túži po obnove zašlých časov, no zatiaľ svoj umelecký talent vkladá do výroby filigránových šperkov a rada by si vybudovala vlastnú obchodnú značku.

Edward Lawrence sa zatiaľ bezvýsledne pokúša dostať členstvo v Spoločnosti starožitníkov. Jeho mecenáš a zároveň priateľ z detstva Cornelius Ashmole podporuje aj financuje jeho snahy vybudovať si renomé. Osud i vášeň pre umenie zvedú Edwardove cesty dokopy so slečnou Blakeovou. Táto mladá žena, s nevšedným miláčikom – strakou Hermesom, spraví na mladého knihovníka dojem od momentu zoznámenia.

Antická váza spolu s ďalšími vzácnymi predmetmi ukrytými v strýkovej dielni je zrejme určená pre čierny trh. Dora v snahe nájsť odpoveď na mnohé otázky spojené so starožitníctvom poprosí Edwarda, aby jej pomohol overiť pravosť umeleckých diel, ktoré Hezekiah nevedno prečo tají pred svetom. Spolu pátrajú po pôvode artefaktu, čo dáva priestor pre rozvinutie ich priateľstva a vzájomných sympatií. Edward chápe, že pre Doru je život v starožitníctve v istom zmysle pascou. Sám zažil traumu, z ktorej by sa bez pomoci nedostal.

O vzácnu vázu je zrazu neobvyklý záujem. Pravý dôvod je pre Doru dlho záhadou. Prečo niektorí ľudia veria, že váza je prekliata? Pravdou je, že sa kvôli nej zomiera. Dora má pocit, že ani Edward jej o sebe i o svojich zisteniach nehovorí všetko. Je možné, že by ju len chcel využiť pre svoju profesionálnu kariéru?

Edward vidí v Dore úprimnú, úctyhodnú ženu, spriaznenú dušu, dievča, ktoré si zaslúži viac, než dostáva. Aj slobodu, o ktorej sníva. Ich spojenie vyvoláva v Ashmoleovi žiarlivosť.

Spleť okolností i šťastných náhod Doru zaveje do vyššej spoločnosti i k stretu s vlastnou minulosťou. Pomôže jej objasniť smrť rodičov, vášnivých archeológov. Pravda však má svoje obety.

Keby Edward vedel, v čo vyústi jeho stretnutie s Pandorou Blakeovou, pýtal by sa sám seba, či mu jeho pachtenie sa za uznaním za to všetko stojí. Nad otázkami, pochybnosťami a výčitkami však víťazí jeho túžba chrániť Doru a nestratiť jej priazeň.

Romantika medzi Dorou a Edwardom prebleskuje pomedzi čas, ktorý trávia spolu a umocňujú ju situácie, ktorým sú vystavení. Neraz sa ocitajú na krok od osudového nebezpečenstva, ktorého hybnou silou je stará dobrá chamtivosť.

V historickom románe z konca 18. storočia kombinácia fikcie a faktov funguje dobre. Stojí na zápletke s tajomstvom a charakterne vypracovaných hrdinoch. Po postupnom zoznámení sa s postavami a prostredím autorka pridáva udalosti navodzujúce otázniky, aby zaujala pozornosť a v závere nepustila čitateľa od strán, kým spolu s Pandorou nerozlúšti aj poslednú hádanku. Názov napovedá, že autorku inšpiroval mýtus o Pandorinej skrinke, nanešťastie záhadu uzavrela narýchlo. Mne ostal vŕtať v hlave záhadný pán s bielou bradou...

Väčšinu rozuzlení a motívov nie je ťažké odhaliť ešte pred koncom knihy, hrdinovia nie sú najakčnejší, no to zrejme ani nebol úmysel. Je tu v celku vydarene zobrazený kontrast dobového Londýna, pridané sú detaily napr. na podporu predstavivosti pri spomínaných umeleckých predmetoch. Ľahká stráviteľnosť všetkých súčastí príbehu, kde sa zbytočne neodbieha od témy, nie je pre tých, ktorí lovia vo vodách nenáročného historického žánru krok vedľa.

si-

   

 

 

 

____________________________________________________

► www.susanstokeschapman.com