Choď na obsah Choď na menu
 


Tajná manželka

13. 12. 2022

bmid_tajna-manzelka-awe-481934.jpg  Tajná manželka Steve Robinson

UVĚZNĚNÁ. V OČÍCH SVĚTA MRTVÁ. DOKÁŽE ROSEN PŘEŽÍT MANŽELOVU KRUTOU HRU?

Rosen Trevelyanová údajně zahynula při požáru svého venkovského sídla Crows-an-Wra v odlehlé části západního Cornwallu. Jenže ona nezemřela. Rosen se probouzí v neznámém zamčeném pokoji a nechápe, proč jí manžel Richard něco takového udělal. A co jejich dcerka Sophie? Skutečně uhořela, jak jí ostatní tvrdí?

S příjezdem tajemné cizinky na panství Rosen konečně pochopí, proč ji Richard uvěznil, a také jí dojde, že se jí manžel bude potřebovat co nejdřív zbavit. Ale mohla by tahle zvěstovatelka Roseniny smrti být současně její spásou?

Rosen nezbývá než přetrpět kruté zacházení manžela i jeho nenávistné matky Mariah v naději, že se jednoho dne znovu shledá s dcerou. Jenže jí dochází čas.

Dokáže neznámá žena odhalit pravdu dřív, než bude pro obě pozdě? (Mystery Press, 2021)

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

 Ďalší samostatný príbeh S. Robinsona láka na zaujímavú anotáciu. A príbeh naozaj začína sľubne. Požiar na sídle, uväznenie panej domu... neznámy dôvod a následne príchod novej lady Trevelyanovej. Všetky aspekty, ktoré majú potenciál vytvoriť dobrú atmosféru tajomstva, vystavania napätia i jeho vygradovania.

 Čitateľ sa stáva spoločníkom Rosen Trevelyanovej, ktorú manžel uväznil, rozhlásil, že podpálila sídlo, v ktorom takmer zahynula ich dcéra, no nakoniec v plameňoch zomrela sama. Prečo to spravil? A prečo je nútená znášať potupu a trápenie zo strany Richardovej matky Mariah? Despotická Richardova matka prepustila všetko služobníctvo, sama sa presťahovala do strážneho domu, aby mala Rosen pod dohľadom. Rosen si uvedomuje, že jej nádeje na to, aby sa dostala z väzenia, sú minimálne, živí však v sebe nádej. Jej jediným spojivkom s okolitým svetom je škára vo vikierovom okne a prieduch vo veľkom komíne. Mariah jej pravidelne dávkuje omamné látky a Rosen vie, že v tom stave ju navštevuje aj jej manžel Richard. Keď sa z čista jasna v Mariahinom dome objaví Richardov starší brat, Rosen sa upne k nádeji na slobodu. Ale táto nádej rýchle zhasne.  

  Rosenin čas vo väzení lemujú udalosti v Crows-an-Wra. Do deja vstupuje Grace, nová Richardova manželka. Príchod na manželovo sídlo však nevyzerá tak, ako si predstavovala. Zamilovaná žena pochopí, že opraty v rukách drží Richardova matka a diktuje dokonca aj pravidlá správania sa medzi manželmi. Hoci sa jej zdá, že v takom veľkom dome chýba služobníctvo (Mariah pôvodné prepustila), situácii sa prispôsobí a uspokojí sa s tým, že za ňou čoskoro príde jej komorná a priateľka Lucy. Grace si pomaly uvedomuje, že Richardovo správanie sa zmenilo, že sa z ich vzťahu vytratilo vzrušenie. Nudí sa, pretože jej nedovolia nič robiť, s nikým sa stretnúť. Jediným svetlým bodom je príchod Richardovej dcéry Sophie, ale Grace si veľmi rýchlo uvedomí, že nebude ľahké získať si jej priazeň. Sophie jej dáva jasne najavo, že ju ako matku neprijíma, správa sa k nej nevyspytateľne a je strojcom viacerých schválností. Novým rozptýlením je náhle objavenie sa Richardovho brata Gilesa. Jeho príchod však rozvíri hladinu, pretože sa pokúša zviesť Lucy. Hroziaci incident je dôvodom na jej prepustenie.  

  Rosen Trevelyanová má čo robiť, aby neprepadla šialenstvu. Keď si po príchode Sophie na sídlo uvedomí, že jej dcéra je na žive a správa o jej smrti bola klamstvom, nachádza nový dôvod na útek. Ten sa však nepodarí. Hoci je Sophie jej silnou motiváciou dostať sa na slobodu, stáva sa zároveň aj predmetom vydierania zo strany Mariah. Rosen skúša šťastie u služobníctva, najmä Jenkena, no jej úsilie nie je úspešné. Navyše si uvedomuje, že Mariah i Richard strácajú dôvod držať ju nažive.

  Nová Richardova manželka je postihnutá poriadnou dávkou naivity, takže jej trvá dlho, kým si uvedomí, že sa  okolo nej deje niečo nekalé. Navyše ju manžel zamestná návrhom na taliansku záhradu, po ktorej túži, takže tým rozptyľuje všetky možné rušivé udalosti – návštevu Roseniných bratov, rozhovor, ktorý Grace nechtiac začuje a uvedomí si, že starší brat Richarda vydiera, Richardovo prerieknutie o ich zoznámení ešte pred požiarom na Crows-an-Wra. Čitateľ si na rozdiel od nej uvedomuje analógiu medzi Roseniným uväznením a väzením, ktorým sa pre ňu nový domov stáva. Až rozrušenie z Lucyinho odchodu prijme Grace k nejakej akcii a vedie k odpudzujúcemu odhaleniu, no nedáva odpovede na otázku prečo. Potom už kniha naberá rýchly spád smerujúci ku koncu a otázke, či sa Grace podarí pomôcť žene, ktorú objavila v Mariahinom dome.  

  Tak ako sa vlečú dni Rosen v uzamknutej izbe, analogicky sa vlečú aj dni novej Richardovej manželky a rovnako sa vlečie aj čítanie knihy. Dôvody Roseninho „zmiznutia“ sú pritiahnuté za vlasy. Ich vysvetlením by mohla byť nejaká psychická úchylka (azda to správanie Richardovej matky naznačuje, rovnako ako Richardova závislosť od nej, a v istých chvíľach k tomu vedie aj správanie Sophie), no autor tento aspekt nerozvíja, skôr si tento moment domyslí sám čitateľ. Postavy sú vykreslené dosť šablónovite, takže čitateľa nemajú čím prekvapiť. Rosen a ani Grace nemajú silu celkom si získať čitateľove sympatie. Udalosti a správanie hrdinov v knihe nie je prekvapivé, dá sa celkom dobre odhadnúť (napr. Giles Trevelyan, lekár), a tým príbeh stráca na prekvapeniach a upadá skôr do šedej priemernosti.  

  U mňa sa atmosféra napätia opakovaným vzorcom Roseniných pokusov o útek vytrácala. Už som len čakala, kedy ten kolotoč skončí. Záverečné vystupňovanie napätia stratilo (aj vďaka dôvodom konečného zásahu služobníctva) na svojej údernosti a ostalo visieť spolu s koncom knihy s pocitom useknutosti, neúplnosti, nedotiahnutia do uspokojivého konca a presvedčenia, že mu chýba niekoľko ďalších stránok. Hoci tento príbeh hodnotím lepšie ako Ženu obchodníka s příběhy, stále mám pocit, že tieto autorove počiny nedosiahli na jeho genealogickú sériu. Kniha nesklame toho, kto od nej veľa neočakáva a hľadá skôr oddychové čítanie. Ja však musím hodnotiť s ohľadom na to, čo som už od autora čítala. Tento príbeh si v skrátenej verzii viem predstaviť ako pozadie historickej linky v príbehu hľadača rodinnej minulosti z Robinsonovej série o JT-ym, v tejto podobe ma však ani tento raz celkom nepresvedčil.

-sa

smileysmileysmiley a 1/2