Choď na obsah Choď na menu
 


Kosti Avalonu

28. 12. 2019

 

1ffb228e3958b7b86405db9edeaa7054.jpg

  Kosti Avalonu Phil Rickman 

 Píše se rok 1560 a mladá Alžběta I. vládne teprve rok. Její astrolog a rádce, doktor John Dee, je nečekaně pověřen závažným úkolem: musí se vydat do staroslavného Glastonbury a zjistit, kde se nacházejí kosti krále Artuše, Alžbětina legendárního předka. Kdo by mohl mít zájem dokázat, že jsou podvržené? Co skrývají mniši v opatství, které založil sám Josef Arimatejský, strážce svatého Grálu? Doktor Dee zjišťuje, že věci mezi nebem a zemí nejsou ani zdaleka tak nebezpečné, jako lidská touha po moci.

(Knižní klub, 2011)

 + + + + + + +

 

 

 Pred čítaním tejto knihy je dobré vedieť čo-to o pozadí vlády Tudorovcov a o tom, čo sa odohralo, než sa mladá Alžbeta I. dostala na trón, rovnako ako o tom, čo sprevádzalo jej roky vládnutia (aspoň tie úvodné). Ak je niekto fanúšikom stredovekého Anglicka a zvlášť tudorovskej či alžbetínskej doby, orientuje sa v spleti spoločenských, politických a náboženských dobových bojov, bude sa mu na pozadí týchto skutočností táto kniha čítať ľahšie. Tí ostatní budú loviť v pamäti čriepky toho, čo sa im vybaví z hodín dejepisu, resp. z toho či onoho tv-dokumentu, ktorý so spomínanou tematikou kedysi vzhliadol. Samozrejme, nečakajte historický román verne sa pridržiavajúci faktov. Ide o fikciu zasadenú do Anglicka 16. storočia, o príbeh, v ktorom autor neskrýva svoje sympatie k nástupu Alžbety I. na anglický trón.

 John Dee bol slávny alžbetínsky alchymista a okultista. Príbeh rozpráva veľmi osobne a štýl jeho rozprávania má potenciál získať si čitateľove sympatie. Je to hrdina, ktorému počas príbehu rozhodne budete držať palce. Aspoň ja som mu ich držala. Občas sa síce správa ako kurča, ktoré sa práve vykľulo na svet, ale práve to jeho tápanie je to, čo z neho pre mňa robilo sympatického hrdinu. Myslím, že to bolo tým, že musel konečne zletieť zo svojich astrologických výšin do reálneho sveta. Nakoniec musel vyjsť z ulity vlastnej knižnice. Prekročiť prah, ktorý ohraničovali stránky kníh, čelil drsnej realite sveta, postavil sa jej zoči-voči. Dokonca doslova padol do blata, a keď bolo treba vyhrabal dôkazy hoci aj z hrobu, aj keď riskoval obvinenie z nekromancie.

 Na začiatku sú nepríjemné povery a odkaz pre kráľovnú v podobe figúrky v malej rakve, ktorá má spochybniť jej nárok na trón, vyvolať strach a poukázať na kacírstvo. Doktor John Dee je astrológ a poradca kráľovnej. Sám vie, čo znamená prenasledovanie. Len s dávkou istého šťastia sám unikol pred horiacou hranicou pri prenasledovaní nekatolíkov Alžbetinou predchodkyňou. Tie spory stále driemu pod povrchom a v krajine stále tlejú nádeje na návrat Márie Tudorovej. John napriek kráľovninej náklonnosti žije u matky život, ktorý sa s predstavou o kráľovninom radcovi nezhoduje. Navyše naráža na zákerné pamflety, ktoré ho obviňujú z čarodejníctva. Také čosi je vo vrtkavej dobe veľmi nebezpečné.

 Alžbetu trápia nepekné sny o mŕtvej matke a navyše ju prenasleduje proroctvo. Nepríjemnej vyhliadke na budúcnosť sa chce vyhnúť tým, že vzdá patričnú úctu kostiam legendárneho kráľa Artuša. Nájsť ich, overiť ich pravosť a dopraviť ich ku kráľovnej majú dvaja muži. Keď Johnovi pridelia na prvý pohľad jednoduchú úlohu, nájsť v opátstve Glastonbury, resp. v tom, čo po ňom ostalo (po nájazde Cromwellových vojsk), kosti slávneho kráľa, chvíľu váha. Sprievodcom mu má byť lord Robert Dudley. Čitatelia trochu znalý jeho vzťahu (i klebiet) ku kráľovnej túto postavu rýchlo odhalia aj zaradia.

 V pozadí hľadania ostatkov, ale aj celého príbehu, silne cítiť protiklad papeženstva a anglikánstva, boja o moc na mieste, ktoré dýcha svojskou mystikou, je symbolom, ovládnuť ho znamená získať moc nad podstatou samotnej krajiny. Moc tohto miesta si uvedomujú mnohí, preto je po ňom taký dopyt.

 Ľudia v Glastonbury sú podozrievaví. Keďže Robert podľahne zakrátko po príchode chorobe, Dr. John je dlho ponechaný sám na seba. Pri hľadaní kostí sa sústredí na rozpustených mníchov, ktorí mohli kosti odniesť, ale narazí na podivné mlčanie. A na jedného obchodníka s ostatkami mŕtvych. Dr. Dee tak odhaľuje obchod s ostatkami, ktoré sa vydávajú za ostatky svätcov. John Dee musí zapojiť svoje šedivé bunky, aby dokázal pravosť či nepravosť tých, ktoré má považovať za kosti kráľa Artuša.  

 Navyše sa objavuje príbeh o poprave opáta Whitinga. Aké tajomstvo ukrýval opát Whiting, že zaň musel zaplatiť takou krutou smrťou? Čo za tajomstvo malo na svedomí ďalšie obete a stále je také nebezpečné, že kvôli nemu musia umierať ďalší ľudia? O Dudleyho sa postará záhadná doktorka Eleanor Burrowsová, ktorej prítomnosť náhle nedá Johnovi Deemu spávať. Zakrátko nato nájdu Johnovho sluhu mŕtveho. Najhoršie na tom je, že sluhu ktosi zabil tak, aby to vyzeralo ako rituálna vražda, z ktorej obvinia doktorku Nel.

 Johnovo pátranie sa komplikuje práve vstupom ženskej postavy Eleanor Burrowsovej, ktorá v knihe vystupuje miestami azda ako narážka na čarodejnicu Morganu. Záhadnosť okolo nej je však akousi ukážkou toho, ako sa v stredoveku znalosť (vo vzťahu k prírode, ale aj ich vzdelanosť vo všeobecnosti) žien mohla považovať za hrozbu a za spojenie s diabolskými silami. Zručnosť a schopnosť liečiť, spojenosť s prírodou sa mohla razom vyložiť ako čosi nekalé a namiesto vďaky mohlo viesť k ohrozeniu života. Je hon na túto ženu, ktorý sa náhle rozpúta, pokračovaním toho, čo postihlo jej matku? Čo skrýva jej otec? Ako je možné, že za manželkou a teraz dcérou vôbec nežiali? Je skutočne taký vyrovnaný s osudom? Mohla by byť honba na Nel len zásterkou snahy dostať sa k tajomnému prášku poznania, výrobu ktorého Eleanor Burrowsová odhalila? Čo skrývala jej matka? Aký vzťahu ju spájal s opátom Whitingom a s kráľovským kartografom Lelandom, ktorý sa pokúšal zmapovať tunajší kraj? Na akú záhadu naďabil, že z nej nakoniec prišiel o rozum? A kde sa podeli jeho záznamy?

 Snaha Johna Deeho pomôcť Nel je prejavom jeho vzplanutia k tejto žene a jej náhla nekomunikatívnosť a odmietanie akéhokoľvek kontaktu by sa mohli chápať ako snaha ochrániť ho. V konečnom dôsledku však takého vyznenie čitateľa obchádza. Eleanor Burrowsová si zachováva svoju nezávislosť a voči doktorovi Johnovi si ponecháva na rozdiel od neho jasný odstup.

 Doktor Dee pri svojom pátraní nechtiac narazí na spiknutie proti kráľovnej, ktoré sa ukrýva v Glastonbury a šíri medzi tými, čo z opátstva vyhnali. Okrem toho bojuje aj so samovôľou, korupciou a samozvaným právom. Popravde, pre mňa bolo zakomponovanie postavy slávneho Nostradama do príbehu tak trochu pritiahnuté za vlasy. V príbehu sa to nakoniec hmýri viacerými postavičkami a treba sledovať čo vravia, aj aké sú medzi nimi vzťahy, ak chce mať nakoniec čitateľ dostatočne jasno. Johnove preteky s časom, aby zachránil Nel pred popravou, vedú od odhalenia miesta, kde sú uložené ostatky kráľa Artuša k podstate mystéria samotného Avalonu, všetky tajomstvá však napriek tomu nerozlúskne. Čo napovedá, že by sa sem mohol ešte vrátiť.

 Stredovek je tu vykreslený skutočne uveriteľne, pochmúrne a aj so svojou skostnatenosťou a zadubenosťou či ľudskou obmedzenosťou. Musím sa však priznať, že nuansy doby (aj tie politické a náboženské) neovládam tak dokonale, takže sa obávam, že mi niektoré spojivká nedávali zmysel a unikali mi. Kniha má svoju atmosféru a dej sa posúva dopredu postupne, možno na vkus niektorých čitateľov trochu pomalšie. Postáv je tu dosť a treba povedať, že mne osobne najmä v Glastonbury niektoré tak akosi splývali, takže som si niekoľkokrát nebola istá, koho kam zaradiť (najmä keď sa každý tak akosi snažil čosi povedať v jednej chvíli naraz). K tomuto miestu patrí aj istá dávka mystiky a akejsi snovosti. Niektoré obrazy zahaľovala hmla Avalonu a napriek akejsi snahe o vysvetlenie sa nedvihla. Nie som si istá, či to bol autorov zámer, ale je mi jasné, že ústredná postava je okultista a alchymista, takže aj tento príbeh sa musel pohybovať v týchto tajomných mantineloch. Príbeh sa mi čítal dobre, hoci som čakala viac legendy o Artušovi, vlastne som čakala viac Artuša samotného a jeho spoločníkov. Milovníkom stredovekých detektívok ho odporúčam.

 V príbehu sa rozvíja aj priateľstvo medzi svojským Dudleym a Dr. Johnom. Závojom tajomstva je zahalená podstata Dudleyho vzťahu k manželke Amy a ku kráľovnej Alžbete I. Mnohé ostáva v dohadoch, v náznakoch, v nedopovedanom. Keď v závere Dudley posiela Johnovi list o Amyinej smrti, čitateľ predpokladá, že sa rodí počiatok nových Deeových pátraní. Pokračovaním príbehu doktora Johna Deeho je novela The Heresy of Dr. Dee.

-sa

 

 

 

 

 

 

_______________________________ 

 http://www.philrickman.co.uk