Choď na obsah Choď na menu
 


Krámek se starožitnostmi

3. 6. 2022

 

bmid_kramek-se-starozitnostmi-7zr-475078.jpgKrámek se starožitnostmi Paula Brackston

Xanthe a její matka Flora opouštějí Londýn, aby začaly znovu a převzaly vedení obchodu se starožitnostmi v historickém městečku Marlborough. Xanthe s některými nalezenými starožitnostmi cítí zvláštní spojení: Když se jich dotýká, dokáže vycítit jejich minulost a jejich příběhy. Když ucítí silné pouto k nádhernému stříbrnému chatelainu, viktoriánskému přívěsku na opasek, musí se dozvědět víc.
Když si chatelaine prohlíží, přenese se zpět do sedmnáctého století, do doby, ze které šperk pochází. Dozví se, že v jeho minulosti došlo k nespravedlnosti. Zjeví se jí duch, který obývá její nový domov, a vyzve ji, aby zachránila život jeho dcery. Zároveň Xanthe vyhrožuje, že ublíží Floře, pokud neuspěje. Zatímco Xanthe bojuje, aby zachránila dívku v bouřlivých dnech roku 1605, setká se s architektem Samuelem Applebym. Možná to bude právě on, kdo jí pomůže děvče zachránit. A možná také bude důvodem, proč se nedokáže přimět vrátit do přítomnosti.
V této první knize nové série se autorka bestselleru Dcera čarodějnice, Paula Brackstonová, vrací ke své typické směsici magie a romantiky, která vás nepochybně okouzlí. (Red, 2021)

~ ~

Xanthe Westlakeová po rozvode rodičov spolu s matkou Florou opustili Londýn a kúpili starožitníctvo v Marlborough. Xanthe má od ôsmich rokov schopnosť cítiť cez predmety minulosť duší s nimi spojenými. Presne na takú osobu v dome plnom starožitností čaká pani Margaret Mertonová.

Xanthe netuší, že kúpili dom obývaný duchom. Samotnú entitu nevníma, vie čítať príbehy len cez dotyk hmotných vecí. Preto keď na aukcii v sídle Great Chalfield Xanthe osloví chatelaine (prívesok), stáva sa spojením s pani Mertonovou. Xanthe je odhodlaná odhaliť jeho príbeh. V živých halucináciách ju prosí o pomoc neznáme mladé dievča.

Xanthe spoznáva mestečko Marlborough a miestnych obyvateľov. Jedným z nich je automechanik Liam, milovník veteránov a gitarista v kapele. Podobný „týpek“ dostal Xanthe pred pár rokmi do problémov, preto si udržiava patričný odstup. Priateľský a bezprostredný Liam je nápomocný pri renovácii pred otvorením starožitníctva.

Chatelaine umožňuje Xanthe cestovať v čase do minulosti. Margaret Mertonová chce, aby pomohla jej dcére Alice. Preto Xanthe zbiera informácie o miestnej histórii, tradíciách aj duchárskych legendách. Snaží sa pochopiť, ako funguje premiestňovanie v čase. Duch pani Mertonovej ju odmieta nechať na pokoji, kým nezachráni Alice. Táto žena so známkami na tele po násilnej smrti dokáže byť aj nebezpečná.

Xanthe hľadá spôsob, ako sa vysporiadať s hrozbou nespokojného ducha v dome a zároveň potrebuje cestu, ktorá by obchod dostala z finančných problémov. Kapitoly sa plnia opisom činností nutných pre chod starožitníctva a popri tom sa nájde priestor na pomalé začleňovanie sa matky s dcérou medzi miestne spoločenstvo.

Prechod deja do 17. storočia predstavuje rok 1605, kde sa Xanthe ocitne v sídle Great Chalfield vo chvíli, keď slúžku Alice práve obvinili z krádeže. Xanthe sa nechá najať v dome Lovewellových ako služobná. Snaží sa začleniť do života v sídle a zistiť čo najviac z toho, čo by jej pomohlo preukázať Alicinu nevinu. Autorka veľa priestoru venuje opisu dobových pomerov, povinností služobníctva, porovnávaniu spoločenských postavení aj vykresleniu samotného Great Chalfieldu.

Xanthe si získa priazeň Lovewellovej dcéry Clary, ktorá vie, ako manipulovať rodičmi a dosiahnuť, čo chce. Zároveň spoznáva bratov Joshuu a Samuela Applebyovcov, staviteľov, ktorí podľa majiteľovho želania prestavujú sídlo, aby sa stalo vitrínou postavenia rodiny, dbajúcej na svoju významnosť, uznanie, vplyv a snahu byť trvalou súčasťou najvyššej spoločnosti.

Xanthe nájde spoločnú reč so Samuelom Applebym vďaka svojím znalostiam o starožitnostiach. Samuel jej pripadá tajomný a Xanthe vie, že podpora niekoho vplyvného by jej prišla vhod. Oslobodenie Alice sa jej však vzďaľuje, pokrok sa nedostavuje. Pomedzi pracovné povinnosti slúžky má na pátranie málo príležitostí. Navyše Alice prenasleduje povesť jej rodičov označených pre svoju katolícku vieru za zradcov a odsúdených ku krutej poprave.

Xanthe spoznáva bližšie i rodinu Applebyovcov, ktorí dosiahli úspech a skromné bohatstvo vďaka remeselnej zručnosti, ktorú predstavuje Samuel, a obchodníckemu talentu, zosobnenému v Joshuovi. Pod uhladeným povrchom zmýšľajú slobodnejšie ako ich spolupútnici zo 17. storočia. Sú ochotní Xanthe pomôcť. O Xanthe prejavuje záujem zvodník Joshua aj zádumčivý Samuel. Ona sama je okúzlená Samuelom a bojuje s otázkou, koľko mu toho o sebe môže prezradiť.

Vzťah medzi Xanthe a Samuelom je prvoplánový, romantika medzi nimi bez hĺbky, len aby splnila účel. Navyše do hry vstupuje ďalší muž – Liam. Nanešťastie sa autorka nevyhla klišé – hlavná hrdinka a dvaja muži. Jeden v minulosti, druhý v prítomnosti. Obaja sú jej sympatickí, sú priateľskí, takmer dokonalí a obaja v nej prebúdzajú náklonnosť. Misky váh sú zatiaľ viac na Samuelovej strane, no Xanthe sa pobyt v minulosti kráti bez poznania, či sa na to isté miesto a do tej istej doby vôbec niekedy vráti.

Konečné uzavretie prípadu odsúdenej Alice je laxné. Príbeh miestami strácal moju pozornosť. Dynamickosť potláčajú opisné časti, miestami zbytočne uťahané. Porovnávanie súčasnosti s nebezpečnou dobou, pokrokom, postavením ženy, výhodami súčasnej medicíny, súdnictva atď.. Autorka sa vyhla detailom z dejepisu, čo by rozprávanie ešte viac spomalilo. Postavy sú zobrazené nenáročne, preto je otázne, nakoľko si dokážu získať čitateľa. Mne sa do mysle hlboko nezapísali a dianie okolo nich či medzi nimi ma nechávalo bez výraznejšej emócie. Hoci je pravda, že štýl písania je ľahko vstrebateľný, knihe by prospel kratší rozsah. Sumárne zápletka nepotrebovala také tiahnuce sa riešenie. Celkovo by ma potešil originálnejší nápad i dej. Toto tu už bolo v iných verziách.

si-

 

 

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

The Found Things Series (Starožitnosti):

1. The Little Shop of Found Things - Krámek se starožitnostmi (Red, 2021)

2. Secrets of the Chocolate House - Tajemství čokoládovny (Red, 2022)

3. The Garden of Promises and Lies Zahrada slibů a lží (Red, 2023)

4. City of Time and Magic

 

 

___________________________________________________

► www.paulabrackston.com