Choď na obsah Choď na menu
 


Prokletá minulost

2. 2. 2020

 

bmid_prokleta-minulost-l8x-397242.jpg

Prokletá minulost Pamela Hartshorne

Poutavý historický thriller zavádí čtenáře do Anglie na konci šestnáctého století. Mary je manželkou Gabriela Thorna, bohatého kupce v alžbětinském Londýně. Miluje svou rodinu, služebnictvo ji zbožňuje a sousedé si jí váží. A usilovně se snaží zapomenout na kletbu, která jí předpověděla, že skončí na šibenici.

Celý Maryin život je založen na lži a podvodu. Ve skutečnosti není tou ženou, za kterou ji její manžel považuje, a když se jednoho deštivého dne vydá na londýnskou ulici Cheapside, minulost ji dostihne a začne se drát na povrch. Vyplní se dávná kletba, které se Mary už skoro přestala obávat?
(Baronet, 2019)

ººº

Londýn, 1590 – obraz mesta so svojou realitou, societou a typickými figúrkami. Lordi, kupci, chudoba. Uprostred ich sveta sa odohráva príbeh dvoch žien – Mary a Catherine. Mnohé ich spája a zároveň rozdeľuje. Dva osudy, dva životy. A spoločné tajomstvá...

Pamela Hartshorne rozpráva citovo vypätý príbeh z pohľadu dvoch hlavných ženských postáv. Strieda ich optiku, čím umožňuje nahliadnuť do vnútra charakterov, do spôsobu prežívania, uvažovania a rozhodovania sa týchto navzájom prepojených hrdiniek. Ponúka možnosť vidieť, ako jedna druhú vnímajú. Necháva na čitateľa, ktorej priradí aké sympatie či nedôveru. Dej dotvára retrospektívou. Modeluje tým pomerne chytľavý rozprávačský štýl. Aj keď sú jednotlivé udalosti podávané z rôznych uhlov pohľadu, darí sa jej zachovávať záujem o rozuzlenie, ktoré krok po kroku našepkáva katastrofu...

Mary príde v detstve o rodinu. Odvedú ju k vzdialeným príbuzným do sídla Steaple Tew, kde sa stane slúžkou a spoločníčkou vekovo blízkej lady Catherine. Rozmaznaná Catherine nepozná núdzu, Mary trpí jej maniere, lebo verí v ich priateľstvo. Rastie medzi nimi pevný vzťah, nie však bez úskalí. Mary vníma Steaple Tew ako jediný domov, ktorý jej ostal, no roky v ňom sú pre ňu aj tvrdou skúškou. A prinútili ju hľadať cestu k prežitiu.

Časový skok ukazuje Cat žijúcu v Chaepside s manželom Anthonym, násilníkom, gamblerom. Žijú v biednych podmienkach, neustále na úteku pred dlžníkmi, jedlo nahrádzajú alkoholom. Jedného daždivého dňa sa na ulici cesty Cat a Mary po rokoch skrížia. Nečakané i neželané stretnutie odhalí prvé z tajomstiev – Mary prevzala Catinu identitu.

Mary pozýva Cat k sebe domov, hoci to môže obrátiť ich životy naruby. Čas sa nedá vrátiť späť a Mary sa musí postarať, aby sa jej nová rodina nedozvedela pravdu. Môže všetko stratiť. Je však Cat dlžná pomoc a ponúka jej strechu nad hlavou.

Cat neznesie poníženie. Je produktom nemennosti triednej mentality. Maniere šľachtičnej sa rýchle vrátia. Vie hrať divadlo a manipulovať ľuďmi. Dúfa, že sa jej podarí získať späť všetko, čo stratila. Chopí sa príležitosti využiť situáciu a Maryin strach. Cat sa v pozícii slúžky necíti dobre. Nepáči sa jej, ako Mary vedie svoju domácnosť, no predstiera opak. Podľa nej sa Mary nevie správať ako lady Catherine.

Mary má v meste ako kupcova žena dobrú povesť. Okrem toho využíva liečiteľské vedomosti a pomáha pri pôrodoch. Svadba s Gabrielom Thorneom dala jej životu novú šancu. A nielen tomu jej. Aj životu malej Cecily, ktorú vychováva od narodenia. Dcére, ktorej sa Cat vzdala. Mary vníma, ako sa domom z Catinej prítomnosti rozpína nebezpečenstvo. Vracia sa stará kliatba, o ktorej si myslela, že jej ušla.

Retro útržky ukazujú, ako Mary a Cat vyrastajú spolu, ale odlišnosť ich pováh ich stavia skoro do protikladu. S pribúdajúcimi rokmi sú spomienky na udalosti v Steaple Tew stále menej príjemné. Cat sa v tej dobe zoznamuje s lordom Georgeom Delahayom i jeho sekretárom Anthonym Cavendishom. Cat je Delahayovou treťou ženou. Lord utráca bohatstvo, kolujú o ňom škandálne i desivé historky, služobníctvo sa mu radšej drží z cesty a nadovšetko túži po mužskom dedičovi. Preto sa Cat vzdáva prvorodenej dcéry a osvojí si ju Mary. Trojuholník medzi Georgeom, Cat a Anthonym vyústi do zločinu. Cat ako vdove dohodnú nové manželstvo s kupcom Gabrielom Thorneom, ktoré odmieta a dáva prednosť úteku s milencom do Paríža. Mary hľadá východisko pre seba a Cecily, a tak sa stáva lady Catherine a vzápätí pani Thorneovou.

Teraz sú nútené znova žiť bok po boku. Mary je jasné, že Cat sa nechystá odísť, ba čo viac, do ich životov sa vracia Anthony, uchyľujúci sa k vydieraniu. Mary čelí stále väčšiemu napätiu a náporu. Cat túži prevziať Maryin život so všetkým. Mary je neschopnou sa Cat vzoprieť. Tá pomalými krokmi preberá jej priateľov, očierňuje jej povesť až k obvineniu z úmyselného zabitia pacienta, zvádza Gabriela. Spriada sieť intríg, hnaná túžbou po pomste. Túžbou zbúrať Maryin obraz pani Dokonalej. Avšak čosi vo vydieračskej hre s Anthonym sa pokazí a Cat pochopí, že navonok slabšiu Mary podcenila. Jedna druhej sa musia nejako zbaviť. Sú spojené minulosťou i súčasnosťou a obe si zúfalo prajú sa z toho puta vymaniť. Neuvedomujú si, že do slučky nevyhnutnej tragédie sťahujú nielen seba navzájom.

Román Prokletá minulost je okrem iného aj sondou do psychológie vzťahu, jeho šťastných a nešťastných chvíľ, silných i slabých stránok, otvorených aj skrytých rán. O zdieľaní tajomstiev, rôznych podobách vášne i nenávisti. O tom, ako oddanosť a láska môžu byť požehnaním, ale aj ubližovať. Ako sa rodí sebeckosť a koľko má podôb. Ako to, čo vidíme navonok, vnímame každý inak. Že sú situácie, keď stierame isté morálne hranice. Je však aj o obetovaní a o cene, ktorú človek platí za túžbu po šťastí. A že minulosť a naše činy si nás vždy nájdu.

si- 

 

 

 

______________________________________________

► www.pamelahartshorne.com