Choď na obsah Choď na menu
 


Katova dcera

24. 4. 2023

 

katova-dcera1.jpg

Katova dcera Oliver Pötzsch

Krátce po třicetileté válce je v bavorském městě Schongau vytažen z řeky umírající chlapec. Na rameni má vytetované znamení, což vzbuzuje podezření, že jde o dílo čarodějnice. Radní města obviní místní porodní bábu. Kat Jakob Kuisl, jenž z ní má pomocí mučicích nástrojů vynutit doznání, je však přesvědčený, že je stará žena nevinná. Společně s medikem Simonem a dcerou Magdalenou se rozhodnou vypátrat vraha. (Knižní klub, 2011; Kalibr, 2022)

+ +

1624. Keď Jakob Kuisl, syn kata, ako otcov pomocník pokazí popravu istej ženy, zaprisahá sa, že nikdy nebude vykonávať toto remeslo. O 35 rokov neskôr, po tom, čo mašíroval vo Veľkej vojne, je pokračovateľom kuislovskej klanovej katovskej tradície v Schongau.

1659. Keď rieka priplaví telo dvanásťročného chlapca, je jasné, že do nej len tak nespadol. Zo zločinu je obvinená pôrodná babica Stechlinová. Je v tom aj kus pomsty, pretože nedokázala zachrániť chlapcovu matku. Každý, kto využíval jej služby, má zrazu dôvod na jej hanobenie.

Pre mestskú radu a pohodlie radných pánov je odsúdenie vinníka logickou voľbou v mene vyššieho dobra. Šíria sa totiž reči o bosorkách. Keďže mesto pred rokmi zažilo šialenstvo procesov s čarodejnicami, nechce túto skúsenosť zopakovať. Súdny pisár Lechner, ktorý si nemieni nechať vziať moc z rúk, poverí Kuisla, aby záležitosť rýchlo uzavrel. Kat je ale v riešení prípadu dôslednejší a zainteresovanejší, než by si kde-kto želal.

Jakob Kuisl hovorí málo, ale čo povie, má váhu. Lieči neduhy, pozná byliny, napráva vykĺbené a polámané kosti, jeho znalosti sú legendárne. Hoci mu remeslo vymedzuje post na okraji spoločnosti, pol mesta k nemu putuje pre pomoc. Pozná teda mnohé tajomstvá. Kto by chcel mať kata za nepriateľa?

Mesto Schongau sa otriasa po vojnových časoch a epidémii. Naťahuje sa so susedmi o obchodnícke práva. Prievozníci tovaru sa delia do znepriatelených táborov, medzi ktorými ktosi prilieva olej do ohňa. Komu táto situácia prospieva? Konkurenčnému Augsburgu?

Simon Fronwieser je medik, ktorému napriek štúdiám v Ingolstadte miestni nedôverujú. Majú bližšie k praktikám jeho otca felčiara. Túži poznať fungovanie ľudského tela nielen zvonku, ale i zvnútra. Je otvorený novým, pokrokovým metódam. Mnohé vedomosti nachádza u Kuisla. Jakob ho učí, že skúsenosť liečiť nemocných je vonku, nie v univerzitných knižniciach. Radí mu čítať v pacientoch, nie v knihách. Simon je zahľadený do katovej dcéry Magdaleny. Romániku medzi ním a Magdalenou nikto neželá, tobôž nie verejná mienka. Tvrdohlavý párik však nerešpektuje zaužívané pravidlá.

Simon sa prirodzene stáva súčasťou pátrania. Môže sa vypytovať tam, kde kata nevpustia, lenže je mnoho tých, ktorí chcú, aby od toho dali ruky preč. Na záchranu Stechlinovej ostáva len pár dní, kým nájdu spojovací článok medzi všetkými udalosťami. Kuisl sa snaží mierniť výsluchy, ponímané ako predstavenie pre radných pánov.

Stechlinovú navštevovali siroty, zverenci mesta, ktorým v mnohom nahrádzala matku. Len čo začnú umierať ďalšie deti, mestu hrozí panika. Povráva sa, že sem zavítal čert. Len pár osôb si zachováva zdravý rozum.

Zverenci majú tajomstvo ohrozujúce ich životy. Simon hľadá dievča Sofie, ktorá by mohla veci objasniť. Nie je však sám, koho jej zmiznutie zaujíma.

Radní si nevedia dať s udalosťami v meste rady, vzhliadajú k Lechnerovi, akoby dokázal lusknutím prstov sňať z nich nešťastie. On nimi pohŕda, čo mu nebráni držať si svoje postavenie.

Obyvateľom leží v žalúdku i stavba chorobinca, ktorá im nie je po vôli. Navyše príchod žoldnierov neveští nič dobré. Prečo by si ich niekto najímal? K nepokojom prispievajú aj zvesti o zakopanom poklade. Lechnerovi všetko začína prerastať cez hlavu. Obáva sa správcu Sandizella, ktorého príchod do Schongau by znamenal nové poriadky a koniec jeho právomocí.

Nebola by to katova dcéra, aby sa nepriplietla do problémov. Jej únos privádza ku Kuislovi jeho žoldniersku minulosť. Všetky časti skladačky tým zapadnú na svoje miesto.

Autor v historickom románe spája stredoveké prostredie s dobrodružnou linkou. Zobrazené reálie o katovskom remesle zodpovedajú vedeckému výskumu skutočnosti. Zoznámenie sa s hrdinami série je pozvoľné, prináša napätie i spletitú záhadu. Svoje postavy Pӧtzsch zobrazuje príjemne, ľahko sa k nim dajú nájsť sympatie. Napriek názvu Katova dcera, Magdalena Kuislová tu nedostáva až taký veľký priestor a hoci je nedeliteľnou súčasťou deja, nezasahuje do prebiehajúcich udalostí výraznejšie. Zápletka spája niekoľko, nie nových motívov, mnohé sa nájdu v podobne ladených knihách. Autorov štýl je ľahko čitateľný, rozprávanie prebieha konzistentne. Hľadanie a záchrana detí sa trochu zbytočne ťahá. V závere sa zleje vysvetlenie do celku, ktoré iste priláka k pokračujúcim častiam „katovskej“ série.

si-

    

 

 

 

séria Katova dcera (Die Henkerstochter-Saga):

1. Katova dcera (Knižní klub, 2011; Kalibr, 2022)

2. Katova dcera a černý mnich (Knižní klub, 2011; Kalibr, 2023)

3. Katova dcera a král žebráků (Knižní klub, 2012Kalibr, 2023)

4. Katova dcera a čaroděj (Knižní klub, 2013)

5. Katova dcera a ďábel z Bamberku (Knižní klub, 2016) 

6. Katova dcera a hra se smrtí (Knižní klub, 2017) 

7. Katova dcera a Rada dvanácti (Knižní klub, 2018) 

8. Katova dcera a prokletí moru (Knižní klub, 2021) 

9. Katova dcera a černá madona (Kalibr, 2024) 

_________________________________________________

► www.oliver-poetzsch.de