Choď na obsah Choď na menu
 


Hrobník

3. 8. 2023

 

hrobnik.jpgHrobník Oliver Pötzsch

1893: Augustin Rothmayer pracuje jako hrobník na známém vídeňském ústředním hřbitově. Nevrlý podivín je současně velmi sečtělý a vzdělaný samouk. Ve volných chvílích sepisuje Almanach pro hrobníky. Inspektor Leopold von Herzfeldt ho však připraví o klid. Mladý policista totiž potřebuje odborníka na vše, co souvisí se smrtí. Vyšetřuje brutální vraždy vídeňských služek. Každá z nich byla nemilosrdně probodnuta kůlem. Hrobník ví, že tímto způsobem byli od dávných dob nebožtíci drženi ve svých hrobech, aby neškodili živým. Řádí snad ve Vídni vrah věřící v upíry? (Kalibr, 2022)

+

Viedeň obchádza smrť a jej tajomstvá môže odhaliť iba jediný človek
Píše sa rok 1893. Augustin Rothmayer pracuje ako hrobár na slávnom hlavnom cintoríne vo Viedni. Je trochu zvláštny, ale nesmierne sčítaný a píše prvý almanach pre hrobárov. Pokoj mu však naruší mladý policajný inšpektor Leopold von Herzfeldt, ktorý potrebuje odbor
níka na smrť. Vo Viedni totiž došlo k vraždám niekoľkých služobných a vrah do každej zastokol kôl. Hrobár videl už kadejaké telá, pozná všetky príčiny smrti aj fázy rozkladu. Vie, že narážanie na kôl patrí medzi starobylé metódy udržania mŕtvol pod zemou, aby neškodili živým. Vyčíňa vo Viedni poverčivý sériový vrah? Inšpektor a hrobár sa spolu pustia do vyšetrovania a zistia, že za bránami krásneho veľkomesta číha skaza.
Autor bestsellerov Oliver Pötzsch nás zavedie do Viedne na prelome storočí, do najtemnejších kútov mesta v období, v ktorom sa rodili základy modernej kriminalistiky. Priblíži nám tak vyšetrovacie metódy, ktoré navždy zmenili svet inšpektorov a komisárov, zločincov aj vrahov.
 
(Ikar SK, 2022)

+ + +

Leopold Herzfeldt nastupuje ako nová sila v policajnom zbore vo Viedni. Už prvý deň nástupu je viac než vzrušujúci, pretože vo viedenskom Prátri našli zavraždenú ženu. Leo sa k prípadu pridruží, ale už tu narazí na nekompromisného inšpektora Paula Leindkirchnera, s ktorým sa dostane do sporu. Spor má dohru u nadriadených na druhý deň a Leo je z prípadu odsunutý na druhú koľaj. Je mu pridelený prípad istého Bernharda Straussa, ktorého sa ktosi pokúsil ukradnúť z hrobu, pričom Leovo vyšetrovanie má len potvrdiť, že prípad môže byť uložený medzi uzavreté.

Mladý ambiciózny vyšetrovateľ zo Štýrskeho Hradca, ktorý je naklonený všetkému novátorstvu a pokusom svojho učiteľa zaviesť odbor tzv. kriminalistiky, nie je s vývojom svojho nástupu vo Viedni spokojný. Vďaka svojmu novému prípadu sa zoznamuje s podivínskym hrobníkom Augustinom Rothmayerom, vzdelaným samoukom, ktorý vie o smrti viac než ktokoľvek iný. Už on ho upozorní na to, že na Straussovom prípade čosi nesedí. Tento predpoklad Leovi potvrdí ďalšia podivná postavička – profesor Hofmann z ústavu súdneho lekárstva, ktorého spája s hrobníkom profesionálny záujem o smrť.

Prípad Strauss vyvoláva otázku, kto narafičil jeho smrť ako samovraždu a kto ho vlastne pochoval za živa. Leo však dlho neostane ani na okraji vyšetrovania mŕtvej ženy, pretože vrah zaútočí znova a policajný komisár nasadí na prípad všetky voľné sily. V meste sa totiž začína šíriť panika, že sa vo Viedni objavil viedenský Jack Rozparovač. Podivné okolnosti vrážd totiž naznačujú, že ktosi sa pokúša o rituálne vraždy, ktoré majú zabrániť návratu nemŕtvych. A hoci Leo nechcel prípadu Strauss viac venovať pozornosť, zdá sa, že je možné, že prípady vrážd mladých žien a prípad muža pochovaného zaživa spolu súvisia. Otázka znie ako.

Pri vyšetrovaní to však Leo nemá ľahké – vystupuje príliš sebavedomo a povýšene, čo ho dostáva do sporu s kolegami, najmä hlavným inšpektorom Leinkirchnerom. Ten robí všetko preto, aby Lea od prípadu vrážd žien odstavil. Zdá sa, že jedinú podporu má v komisárovi Moritzovi Stukartovi, prísnom zástancovi nových vyšetrovacích metód. Vzhľadom na nevôľu pri zavádzaní takých noviniek, ako je napríklad obyčajné fotografovanie miesta činu, však vyzýva Lea, aby postupoval opatrne. Vkladá doňho nádeje, pretože len vďaka tomu, že dokážu, ako môžu byť tieto novinky pri vyšetrovaní nápomocné, sa Stukatrovi podarí presadiť nové postupy. Naráža však na Leovu neschopnosť spolupracovať s Leinkirchnerom – ten voči Leovi prejavuje svoje antisemitské nálady (práve prostredníctvom inšpektora, ale aj ďalších autor v knihe ukazuje, ako bola spoločnosť voči židom v dobovej Viedni predpojatá) a pokúša sa ho z vyšetrovania vyšachovať. Napriek tomu sa ukáže, že tento vojnový veterán má svoje zásady.

Leo v práci spoznáva tajuplnú telefonistu Juliu Wolfovú, ktorá sa skrýva za prísny rám okuliarov a upäté oblečenie. Mimo policajného riaditeľstva sa však mení na vtipnú a šarmantnú spoločníčku. Prezývajú ju Jahniatko, no je to skôr vlk v baránkovom rúchu, žena, ktorá má viacero vrstiev, ktorých podstatu sa Leovi podarí odhaliť len čiastočne. Čo ju spája s jednou z obetí vraždy? Čo všetko pred Leom ešte skrýva? Stane sa Leovou veľkou pomocníčkou a autor medzi nimi postupne buduje milenecký vzťah.

Leo si musí veľmi rýchlo uvedomiť, že nie je v Londýne ani v New Yorku, dokonca ani v domácom Hradci. Okolnosti množiacich sa vrážd vedú k tomu, že Leo začne tušiť, že ak prípad Strauss a mŕtve slúžky spolu súvisia, musia nitky siahať veľmi vysoko. Jeho aktivity sú riskom, ktorým hazarduje so svojou kariérou. Napriek zákazu pokračovať vo vyšetrovaní mu prípad nedá pokoj. Nakoniec predsa len narazí na tvrdý postoj komisára Stukarta. Návrat do Hradca so stiahnutým chvostom je však tým posledným riešením. Leo má pocit, že všetkých sklamal, ale rozhodne sa pokračovať na vlastnú päsť, už len preto, že prípad sa dotýka malej Anny, ktorej sa Rothmayer ujal. Dlho mu chýba začiatok vlákna, aby to zamotané klbko mohol rozmotať. Postupne musí nájsť odpoveď na otázky, kto mu tak vehementne kladie polená pod nohy, kto zámerne ničí dôkazy, ktoré získal, a čo spája Straussovu smrť s vraždami slúžok. Pomáha mu nielen Julia (ktorú prepustia z práce), ale Leo sa nakoniec zbaví aj nedôvery voči hrobníkovi Augustovi, pretože si uvedomí, že jeho postrehy sú pre vyšetrovanie cenné.

Augustin Rothmayer je výrazná postava. Okrem svojho výzoru skutočne pripomínajúceho smrtku, nesie v sebe tento v podstate zamĺkly človek množstvo tajomstiev. Navyše je sčítaný a bystrý. Leo k nemu spočiatku neprechováva sympatie, ale ani Rothmayer nie je nadšený, že tento policajt a všetko, čo sa okolo neho deje, narúša jeho zvyčajný pokoj – vykrádanie hrobov, zohavené mŕtvoly, priveľa ľudí ponevierajúcich sa po cintoríne, zjavenie sa malej siroty Anny.

Viedeň, do ktorej autor zasadil tento príbeh, je plná vody, dažďa, zimy a najmä hrobov, mŕtvol, hliny, bahna a z neho vytŕčajúcich ľudských ostatkov. Hnilobnému rozkladu sa nakoniec venuje aj hrobníkov almanach, úryvky z ktorého tvoria úvod jednotlivých kapitol. Prostredie, v ktorom sa pohybuje jedna z hlavných postáv – hrobník – nie je typické, čo pridáva knihe na nevšednosti. Na začiatku tejto kapitoly je jeden muž pochovaný zaživa a jeden príliš sebavedomý policajt. Na konci čierny ples a odhalenie samozvaného lovca upírov, ale aj neočakávané spojenie hrobníka Rothmayera a malej siroty Anny. Pri vyšetrovaní tohto prípadu si Leopold Herzfeldt jasne uvedomuje, že nie je vševedúci a príliš často je pri svojich záveroch vedľa. Takto jeho sebavedomie a namyslenosť dostáva na frak. Navyše sa bude musieť naučiť vychádzať so svojimi novými kolegami a nájsť spôsob, ako komunikovať najmä s inšpektorom Leinkirchnerom.

Štýl tejto knihy je spočiatku trochu ťažkopádnejší, treba si naň zvyknúť. Kto však autora pozná, vie, že keď sa príbeh rozbehne, objaví sa v ňom napätie dávkované presne tak, aby šteklilo čitateľovu pozornosť. Záver knihy sa mi síce zdal trochu rozvláčnejší, nepokazil však celkový dojem zo zaujímavej detektívky, ktorá sa presne hodí na dlhšie jesenné večery. Na pokračovanie série o hrobníkovi budem určite zvedavá.

-sa

   

 

 

+ + + + + + + + + + + + + +

Die Totengräber-Serie/  

Hrobník / Hrobárov almanach:

1. Das Buch des Totengräbers (2021) – Hrobník (Kalibr, 2022), Hrobárov almanach (Ikar SK, 2022)

2. Das Mädchen und der Totengräber (2022) – Hrobník a dívka (Kalibr, 2023), Hrobár a dievčina (Ikar SK, 2023)