Choď na obsah Choď na menu
 


The Psy/Changeling Series # 3

23. 11. 2015

 

mid_psyove-menavci-ledove-pohlazeni-85h-235598.jpg

Ledové pohlazení Nalini Singh

Judd Lauren býval jedním ze Šípů, členů elitního komanda podléhajícího Radě Psyů, v jejímž jménu byl nucen provádět strašlivé věci. Nyní je z něj přeběhlík a temné schopnosti mu získaly pověst neomylného vraha, chladného, nelítostného a beze špetky citu. Ale pak se v jeho životě objeví Brenna…
Brenna Shane Kincaidová byla před svým únosem nevinná. Únosce, sériový vrah, jí ale znásilnil mysl, a Brennina schopnost vnímat čiré zlo je nyní tak silná, že má strach, aby se nestala vražedkyní sama. Potom je nalezeno první tělo – oběť nebezpečného šílenství, které Brenna dobře zná.
Judd je pro ni jedinou nadějí, ale její živočišná podstata se vzpírá nelidské bezcitnosti v jeho nitru – přesto mezi nimi vzplane vášeň. Jejich vzájemná touha je šokující, nefalšovaná a ohrožuje nejen srdce jich obou, ale mohla by je oba stát i život…
 (FANTOM Print, 2015)

∆ ∆ 

Judd Lauren je jeden z tých Psy, u ktorých bolo Utíšenie efektívne. Sám filozofiu a účinky Utíšenia víta, má preňho zmysel. Existuje na to pádny dôvod. Vďaka nemu totiž dokáže ovládať svoje prirodzené vražedné sklony. Exil vo svorke SnowDancerov mu dovoľuje chrániť rodinu, avšak hoci jeho príbuzných svorka ako-tak prijala, Judd je outsiderom. Nemá potrebu to meniť, sleduje totiž vlastné ciele.

Brenna sa po únose psyským psychopatom zmenila, rodina ju chráni intenzívnejšie, než by jej bolo milé, prirodzene sa búri. Nemôže cítiť k Psyom nič iné než odpor, no i tak je práve Judd ako Psy jediný, kto jej môže dať odpoveď na niektoré otázky, kto jej dokáže pomôcť. Brenna chce vlastnú zmenu pochopiť.

Nalini Singh v tomto pokračovaní svojho fantasy sveta vytvára nové zápletky a rozvrstvuje osobné príbehy hrdinov do ďalších rovín, rozširuje ich o ďalšie osudy. Pôsobenie Rady Psyov posúva do nových polôh, konflikt Psy – Meňavci naberá nový rozmer. Pridáva komplikácie, skryté úmysly a intrigy. Do kruhu postáv vstupuje nový element – najnovší člen Rady Psyov – Kaleb Krychek, Psy s výnimočnými schopnosťami a nečitateľnými cieľmi. Podľa všetkého v budúcnosti Psy a Meňavcov ešte poriadne zamieša karty. Podstatne vyčnieva a už teraz môžem povedať, že jeho príbeh musí určite stáť za pozornosť (Heart of Obsidian). Navyše sa po PsyNete pohybuje Duch, ktorý sabotuje plány Rady, kradne informácie a vytvára vírusy.

Obyčajne majú Psy jednu výnimočnú schopnosť, Judd má dve. Je nielen silný telepat, ale aj (čo nik nevie) telekinetik. Judd napĺňa vlastný boj proti Rade, ktorá posúva hranice svojich manipulácií s rasou Psy ešte o čosi ďalej. Snažia sa spojiť mysle Psyov na biologickej úrovni, čo by z nich urobilo čosi ako včelí úľ. Celá rasa by jednala ako jedna entita, čo sa nie všetkým páči. Varovné hlasy sa ozývajú už aj na PsyNete. Osobná Juddova pomsta sa pretavuje do spolupráce s Duchom.

Brenna skrýva následky, ktoré na nej únos zanechal – jedným z nich je fakt, že stratila schopnosť premieňať sa do vlčej podoby. Ovládajú ju agresívne sklony, riadi ju stránka osobnosti, ktorú pred únosom nemala, jej zmeny v chovaní vyvolávajú afekty. Vysvetlenie je v nedohľadne a nevedia si s ním poradiť ani psyskí odrodilci v službách meňavcov.

Spriaznené svorky SnowDancerov a DarkRiverov sa pokúšajú spoločnými silami odhaliť, kto uskutočňuje prešpekulovaný plán rozdúchať nedôveru a rozpútať medzi meňavcami boje. Do zorného uhla autorka posúva aj iné zvieracie druhy.

Judd má špecifické zaradenie Tk, je vzácnou podkategóriou Psy, akousi mutáciou. Ťažko ho charakterizovať jednou vetou. Jeho fungovanie je zložité a túto zložitosť prenáša do vzťahu s Brennou. To všetko umocňuje aj tvrdohlavosť oboch hrdinov. Brenna je nepretržite obklopená testosterónom. Prejavy jej povahy neustále bojujúcej o nezávislosť a dominanciu nad mužmi, ktorí ju prehnane kontrolujú a chránia, boli na môj vkus chvíľami preexponované. Neviem, či práve taká emocionálnosť až hysterickosť je pravým vyjadrením jej zvieracej podstaty. Rozhodne z nej nemôžete mať uhladený dojem. Nie je žiadna porcelánová bábika a občas sa vyjadruje ako čistokrvný chlap. O Judda musí bojovať a jej najväčším nepriateľom je on sám. Brenninu frustráciu cítiť a vidieť na stranách pomerne často. Na druhej strane ju autorka necháva zažiariť ako technického génia.

Juddove prežívanie pocitov sprevádza bolesť. Autorka sa s týmto dôsledkom Utíšenia v prípade elitného zabijaka musela popasovať. Bolesť ako fakt v Juddovom živote ho drží dlho na lakte od Brenny, čomu Singh prispôsobila milostnú stránku ich vzťahu. Má to svoje pozitíva, i keď mi neustále vŕtalo hlavou, ako mieni tento Juddov „problém“ vyriešiť, dúfajúc, že neskĺzne k niečomu takému ako „och, Brenna, ty si ma zázračne vyliečila“.

Judd disponuje silou a schopnosťami, ktoré posúvajú hranice psyských možností oveľa ďalej a udalosti v tejto časti série dokazujú, že psysko – meňavský konflikt nadobúda novú úroveň a môže autorku zaviesť prakticky kamkoľvek. Rada má špinavé tajomstvá. Nefunguje jednotne, skryté mocenské boje naberajú na obrátkach, vytvárajú v čítaní niekoľko línií. Dúfam len, že Nalini Singh sa v istom bode v tom celom nestratí a jej obdivovatelia spolu s ňou. Myslím, že by to bola škoda.  

Pátranie po vrahovi, ktorý šarapatí u SnowDancerov, je iba jednou z úloh, ktorými sa postavy zaoberajú. Alfa vlkov vie, že fungovanie jeho verných nie je dokonalé a prinajmenšom jednu vec ovplyvniť nedokáže. V sídle vlkov sa šíria drogy a oslabujú niektorých bojovníkov. Navyše hľadaný vrah je priamo uprostred svorky. Po rôznych peripetiách meňavské druhy pochopia, že v boji proti Psy nemôžu ostať izolovaní, ale musia sily skoncentrovať a spojiť. Trochu sa obávam toho hromadného združovania a ťažko povedať, čo sa v ďalšom pokračovaní z príbehu vykľuje. Brenna ako príslušníčka rasy Meňavcov bola v rukách silného Psy a sociopata len testom, pokusom čohosi, čo môže mať vážny dopad na obe rasy minimálne tým, že existuje možnosť ich prepojenia a dosiahnutia schopností na inej úrovni. Akej? To vie zatiaľ iba Nalini Singh.

Aj Ledové pohlazení má pre ďalší párik šťastný koniec. Brenne a Juddovi sa nedá nedržať palce. Hlavne Juddovi chcete tak akosi dopriať aspoň trochu citového tepla. Aj v tomto prípade je v príbehu zakorenená ľudská podstata. Všetci odpadlíci sú dôkazom, že Rada dokonalosť preceňuje.  

Táto časť ponúka bližšie nahliadnutie do sveta SnowDancerov, svorky vlkov. Má dynamickejší koncept. V psyskom zmysle (kto čítal, chápe ) ide o akčnejší kúsok. Stále tvrdím, že psyská spoločnosť je zaujímavejšia a Meňavci vďaka psy odpadlíkom len získavajú. Zložitosť autorkinej fantázie vytvárajú práve Psy. Majú nepreberné množstvo schopností a daností a v tomto duchu sa dá očakávať od pokračovania a ďalších postáv prakticky čokoľvek. Okrem toho, že tu po stránkach pobehujú stále sympatickejšie postavy, posúva ma k ďalšej knihe vyburcovaná zvedavosť. 

si-

 

 a 1/2