Choď na obsah Choď na menu
 


Dorianova kliatba

13. 2. 2018

big_dorianova-kliatba-dov-358195.jpgDorianova kliatba

Michaela Ella Hajduková

Dorian Wayne je mladý muž, ktorý sa rád obklopuje umelcami a plnými dúškami si vychutnáva všetko, čo mu život v Londýne na konci 19. storočia ponúka. Do jeho života však vstúpi mladá nádejná maliarka Violette Reynardová. Ich vzájomné city prehĺbi obraz, ktorý namaľuje. Ani jeden z nich však ešte netuší, ako veľmi ovplyvní táto osudná maľba ich životy a že v Dorianovom vnútri prebudí netvora, ktorý nepozná hranice... 

O mnoho desaťročí neskôr žije v Londýne Annabelle Evansová – žena poznačená tragédiou, ktorú však životné okolnosti nedokázali zlomiť. Pracovný telefonát od známeho muža rozhodí jej pokojný svet a dá mu smer, ktorý by ani vo sne nečakala.

Čo spája Annabelle s umelkyňou z minulosti? A môže pomsta zahojiť staré rany, alebo spôsobí, že pre ňu príde ešte o viac, ako mohla získať?
(Motýľ, 2017)

≈ ≈ ≈ 

Variácia na román Portrét Doriana Graya od Oscara Wildea. Ako napovedá samotný názov, autorka sa inšpiráciou ani netají. Pokiaľ vás ešte neomrzeli silne individualistické, hlavné mužské postavy a là „Grey“ s istou dávkou charizmy a dekadencie, hrdina tohto príbehu Dorian Wayne vám čosi z toho ponúkne. Ono samotná predloha originálu Doriana Graya podobný charakter doslova predpisuje. Aj jeho protiklad v ženskej hrdinke. Medzi tieto ingrediencie sa primiešala aj štipka rozprávkovej Krásky a zvieraťa, a tak príbeh najskôr primárne osloví ženské čitateľky, dávajúce prednosť romanticky ladenému oddychu. 

Línia románu, odvíjajúca sa v dvoch časových priestoroch, rozpráva príbeh Doriana Waynea jednak v 19. storočí a aj v súčasnosti. Wayne, vlastník módneho gigantu, pre ktorého nie je nič prekážkou, si uvedomuje, že napriek všetkému, čo má, je jeho život v podstate prázdny. Môžu za to hriechy a tajomstvá, sprevádzajúce ho zo vzdialenej minulosti. Náhoda chce, aby si jedného dňa všimol prácu neznámej návrhárky. Autorka umelecky ručne spracovaných šiat a šperkov, z ktorých je každý originál, ostáva napriek všetkým jeho pokusom o spoluprácu v anonymite a odmieta jeho návrhy. Komunikuje iba prostredníctvom mailu, telefónu a cez svoju zástupkyňu a kamarátku v jednej osobe Laru. Neznámou je Anabelle Evansová, ktorá sa skrýva pred svetom v dôsledku nehody.

Doriana Bellina práca oslovuje, prináša mu závan jeho vlastnej minulosti. Nachádza v nej čosi z hlboko osobnej životnej skúsenosti. Nachádza v nej dotyk prežitej lásky k Violette Reynardovej, poznamenanej tragédiou. Tragédiou, ktorú spôsobilo Dorianove sebectvo. Ako povrchný mladý muž miloval obraz krásnej, mladej, sotva sedemnásťročnej Violette, sestry svojho priateľa. Violettin maliarsky talent dokázal zachytiť viac ako obraz. Do svojich diel vkladala dušu. Svoju lásku k Dorianovi Wayneovi vložila do jeho portrétu. Autorka plne využíva motív obrazu, ktorý uväznil Dorianovu dušu a zaklial ho večnou mladosťou.

Nehoda, ktorá spôsobí, že Violette nedokáže viac maľovať, odhaľuje pravý Wayneov egocentrický charakter. Moment, keď si Dorian uvedomí, že s Violettiným umeleckým darom stráca dôvod na obdiv, spúšťa kolobeh trýzne za hriechy, z ktorého sa Dorian nevie vymaniť a prechádza s touto stigmou storočiami. Odpovede hľadá v užívaní si života plnými dúškami, nezáväzných mileneckých vzťahoch, cestovaní, náboženstvách aj filozofii, avšak vedomie, že jeho správanie doviedlo Violette k samovražde, je jeho väzením a trestom zároveň. Vzťah k Anabelle Evansovej to môže zmeniť.

Belle dovolí prekračovať Dorianovi hranicu svojho sveta len veľmi pomaly. Vďaka práci sa postupne spoznávajú a Dorian odhaľuje pravý dôvod Bellinho zmiznutia zo spoločnosti. Belle má však priateľov a sestru Meggie, ktorí sa usilujú vrátiť ju do bežného života. Belle sa sprvu odváži pohybovať medzi ľuďmi len v nevyhnutných prípadoch a zakrýva tvár poznačenú jazvami z požiaru maskou. Nečakaný úspech pod Wayneovou módnou značkou ju však núti stále častejšie vychádzať zo samoty. Dorian cíti, že pri Belle jeho život dostal nový zmysel, je šancou naplno prežiť to, čo kedysi vlastnou vinou nespoznal.

Dorianova minulosť neostáva dlho ticho a nevyhnutne zasiahne do idylky medzi dvoma zaľúbencami. Belle pátra po odpovediach na otázky, ktoré ju v súvislosti s Dorianom Wayneom sužujú. Odhalenie náhrobku na cintoríne Highgate, ktorý Dorian pravidelne navštevuje, nájdenie záhadne vyzerajúceho portrétu, fakt, že vlastní sídlo z 19. storočia a mnohé ďalšie stopy vedú k odhaleniu skľučujúcej pravdy. Posledným povestným klincom do rakvy krehko zrodenej lásky je skutočnosť, že za požiar, ktorý poznačil Anabellin výzor, je zodpovedný Dorian. V Belle sa ozýva nevysvetliteľná nenávisť a v jej hlase sa k Dorianovi vracia mŕtva Violette. A práve láska a nenávisť sú večné. Všetko smeruje k Dorianovmu očisteniu svedomia v tragickom konci...

Musím doplniť, že M.E.Hajduková uzavrela svoj román tak, ako sa na rozprávanie o láske patrí. Na pozadie svetoznámeho príbehu, vsadeného aj do súčasného sveta, pridala čosi z nadprirodzena v podobe myšlienky reinkarnácie. Otázka, koľko originality v podobe prvkov z oblasti módy, hudby, značiek atď., spomínaných v texte, je, ostáva na estetickom cítení každého čitateľa. Príbeh dýcha istou atmosférou, striedanie pasáží z minulosti a prítomnosti ju podčiarkujú. Vadila mi skratkovitosť v deji, sem-tam naivita a klišé, idealizovanosť a plochosť postáv, záver akoby šitý horúcou ihlou. Hoci sa u mňa nedostavilo nutkanie preskakovať riadky, alebo pri nich nasucho prehĺtať, aj tak vo mne ostal dojem, že by to chcelo niečoho viac. Rozprávanie však ako celok nevyznieva nesympaticky a nemožno ho označiť za málo vydarené. Od čítania neodrádzam. Toto dielko je na pultoch kníhkupectiev medzi menami súčasných slovenských autorov jedným z ojedinelých pokusov.

si-