Choď na obsah Choď na menu
 


Mercy Thompson Series - 2.strana

 

< 1.strana

 

spalena-mrazem-176658.jpgSpálená mrazem # 7

Život Mercy Thompsonové prošel zásadní změnou. Když se stala družkou Adama Hauptmana – charismatického alfy místní vlkodlačí smečky –, stala se zároveň i nevlastní matkou jeho dcery Jesse. Tento vztah vnáší do Mercyina života požehnané okamžiky normálnosti. Ale na okraji lidskosti se může drobný incident za úplně normálního dne proměnit v něco mnohem většího. Po dopravní nehodě v rušném provozu se Mercy a Jesse nemůžou spojit s Adamem – vlastně s nikým ze smečky. Všichni byli uneseni. Skrze jejich pouto Mercy ví, že Adam je rozzlobený a trpí. Vlkodlaci bojují politickou bitvu za akceptaci veřejností a Mercy se obává, že s ní Adamovo zmizení může nějak souviset – a že on i celá smečka jsou ve velkém nebezpečí. Mercy čelí mnohem mocnějšímu protivníkovi a je na něj sama – možná bude nucena přijmout pomoc od jakéhokoli spojence, a to bez ohledu na to jak nepravděpodobný je. (FANTOM Print, 2013)

¥ ¥ ¥

Život Mercy prešiel v ostatnom čase niekoľkými dôležitými zmenami – stala sa manželkou Adama Hauptmana, zároveň tým aj matkou (získala nevlastnú dcéru Jesse), družkou alfy miestnej svorky vlkolakov, čím získala aj vedúce postavenie vo svorke, stretla sa so svojím otcom a zistila, že nie je jediný kožomeňavec. Byť družkou alfa vlkolaka a zároveň byť kojotom nie je jednoduché, najmä kvôli niektorým členom svorky, ktorí už Mercyno postavenie spochybnili. Napriek tomu Mercy nestráca svoju húževnatosť a svojho postavenia sa ujala dôstojne. To, že Adamov výber je správny, potvrdzuje aj sila puta druhov a v neposlednom rade aj celej svorky, ktorej je Mercy aj v tomto príbehu veľmi nápomocná.

Mercyino nové postavenie matky neznamená automaticky, že by s Jesse nemala problémy. V rámci utuženia tých dobrých chvíľ medzi nimi sa necháva prehovoriť, aby sa stala súčasťou nákupného šialenstva počas Čierneho piatku. Pre Mercy to nie je nevinné povyrazenie, pretože kto by sa dobrovoľne vydával napospas davu naspeedovaných ľudí majúcich v zornom poli len potrebu ukrojiť si z koláča nákupných zliav čo najviac a to bez ohľadu na čokoľvek či kohokoľvek okolo seba. Túto daň konzumnej spoločnosti však Mercy obetuje v prospech dobrej veci. No nevinný výlet za predvianočnými nákupmi sa skončí pre Mercy (a aj pre Jesse) dvojitou katastrofou – Mercy nabúra svoj milovaný rabbit, s ktorým sa bude musieť nadobro rozlúčiť a... hoci sa snaží zohnať pomoc od svojich vlkov, s nikým sa zrazu nevie spojiť.

Podivná situácia u Mercy vyvolá to podivné mrazenie, ktoré je jasným signálom, že sa čosi deje a že to „čosi“ sú riadne problémy. Netrvá dlho a len čo sa dostane do svojej garáže, naďabí na vystrašeného Gabriela a jediného, no poraneného vlkolaka Bena. Tu je už jasné, že svorka je kompletne unesená, a to vrátane vlkov, o príslušnosti ktorých ku svorke nikto nemal vedieť. Mercy sa o pomoc obracia na Samuela, ale ten nie je doma, a tak im sčasti pomôže jeho družka, čarodejnica. Ani spojiť sa s Branom nie je jednoduché. Keď sa ukáže, že v ohrození je okrem Mercy ešte aj Jesse, ostáva jej len jediné, dostať svoju dcéru do bezpečia a pokúsiť sa nájsť svojho druha aj so svorkou a pomôcť im. Mercy cez puto svorky cíti, že sú vlci živí, ale trpia a najmä Adam, a to ako jeho družka nemieni dovoliť. Jesse schová u Gabrielovej matky a požiada Zeeho syna Teda – faeského miešanca, aby na všetkých v Sylviinom byte dohliadol.

Mercy nemôže rátať s pomocou Zeeho, ktorý sa uchýlil po ostatných udalostiach do rezervácie, a tak sa obráti len na jediného tvora, ktorý jej dokáže byť nápomocný – Stefana. Mercy, Stefan a Ben – nesúrodá trojica odhodlaná zistiť, čo sa stalo, sa vydá do domu Warrenovho partnera Kylea. Pri obraze jeho mučenia v obsadenom dome naplní hnev nielen krv Mercy. Kylea sa podarí vyslobodiť a Mercy sa prostredníctvom puta spojí s Adamom. To, čo vidí jeho očami, sa jej nepáči a nie je ochotná ani prijať Adamovo riešenie situácie na záchranu svorky, a tak to ako kojot spraví po svojom. Jej nečakaná pomoc postaví Adama „na nohy“, no svorka príde o svojho omegu Petera.

Tu sa do hry zapája aj polícia a Mercy vo svojom pátraní naďabí na agenta Cantripu (agentúry sledujúcej neľudí) a zistí, že ako pomoc jej Bran poslal Asila. Keď sa do problému zapojí aj polícia, veci naberú nový spád. Je jasné, že za útokom na svorku stoja odpadlíci z Cantripu, nájomní žoldnieri, aj to že ktosi z Cantripu poskytol tajné informácie o svorke, ale dôležitejšie je zistiť, kto mal dosť peňazí nato, aby všetko zorganizoval a čo bolo jeho pravým motívom skrývajúcim sa za snahou primäť Adama, aby zastrelil senátora, ktorý je zástancom tvrdých represálií voči vlkolakom. Keďže sú žoldnieri zradení, ich vodca uvoľní Adamovi ruky, aby sa s únoscami vysporiadal po svojom. A keď Adam zistí, že v zornom poli útočníkov nebola iba svorka, ale aj deti, jeho pomsta je neľútostná.  

Po niekoľkých útokoch je jasné, že ktosi mal na muške nielen svorku a Adama, ale aj Mercy. Adam vie, že za všetkým, čo sa deje, nie je ľudská bytosť. Pri pokuse ochrániť Jesse a Sylviine deti sa do hry zamiešajú aj dvaja odpadlíci z radov fae a Mercy je opäť spútaná zaklínadlom poslušnosti. To je už ale Adam (aj svorka) voľný a pri spomienke na putá poslušnosti, vďaka ktorým Mercy už raz prežila jednu traumu, nemieni novú dopustiť. Tak sa na scénu na okamih vracia Zee, aby pomohol kúzlo zlomiť. Stále však nie je jasné, kto stál za útokom na svorku. A tak pátranie ani po Adamovom oslobodení nekončí. Jeho vyvrcholenie je prekvapujúce a opäť nedobrovoľne spojí Mercy s vládkyňou klanu upírov Marsilie (okrem toho, že jej pri doterajšom pátraní rozflákala mercedes). Mercy tuší, že jej prekvapivá žiadosť o pomoc nie je celkom košér, no zvíťazí potreba dozvedieť sa pravdu o tom, čo Marsilie o pozadí únosu svorky vie.

Toto stretnutie má pre Mercy prekvapivú pointu. Čaká ju totiž neželaný boj s desivým protivníkom, na ktorého by už takmer zabudla a ktorého sa obáva aj samotná Marselie. Ten ktosi chcel vďaka únosu Adamovej svorky zviesť Brana na nesprávnu stopu, vybičovať u ľudí odpor voči vlkolakom a odhaliť ešte stále utajenú existenciu upírov (spolu s ňou nastoliť vládu strachu). Ako sa ukáže, Mercy aj v tomto boji zastáva trochu iné miesto, práve preto, že mágia upírov na ňu pôsobí inak a... vidí duchov, ktorých si onen protivník vzal na pomoc. Obraz boja medzi upírmi je podaný tak, ako ho vníma Mercy (ako pozorovateľ), ktorá vlastne do boja priamo nezasiahne, je doň zatiahnutá až na záver. Ak sme si zvykli na mocenské boje a „tančeky“ medzi vlkolakmi, treba povedať, že tie uprostred klanu upírov sú ešte podivnejšie a neprehľadnejšie, často ťažko odlíšiteľné od zrady. A navyše odhaľujú, že samotní upíri majú medzi sebou poriadny neporiadok.

Mercy napriek novým modrinám ustojí aj tento svoj boj. Návrat do Tri-Cities je svieži, hoci nie je absolútne dychberúci. Má iný feeling. Zdá sa, že Briggsová ráta s tým, že mnohé z predchádzajúcich dielov je pre čitateľa už známe – vrátane vzťahov a pravidiel vo svorke (ale aj medzi inými bytosťami). Pre Mercy si dokonca vymyslela nové schopnosti – zvláštny spôsob, ako dokáže pracovať s putom druhov, čo je spojené s tým, že ako kojot má silu meniť zaužívané pravidlá, nové sú aj schopnosti vo vzťahu k vnímaniu duchov a komunikácii s nimi (dôkazom je Peter a nakoniec aj ostatní duchovia v poslednom boji). Toto sú prvky trochu viac paranormálne, než by som v „klasickom“ príbehu o vlkolakoch očakávala, ale autorka tým len dokazuje, že k podivným postavám fae a ich schopnostiam dokáže dodať ešte čosi navyše, snáď aj čosi, čo by čitateľ neočakával (tak sa tu objavuje dokonca prvok zombie). Nie žeby mi to narušilo dobrý pocit z čítania, ale kdesi v mojom podvedomí sa ozvali tichý hlások, či už Briggsová pri snahe vniesť do príbehu čosi nové a vo vzťahu k Mercyiným „problémom“ neokukané nezachádza do prvkov, ktoré by z celého jej sveta mohli vytvoriť jeden podivný guľáš, v ktorom sa už ocitne hocičo. Popravde, očakávala som aj väčší zástoj Asila v deji – čakala som, že odhalí čosi zo svojej starodávnej podstaty, čosi z Maura, pred ktorým majú všetci taký strach a rešpekt. Aj zásah ostatných členov svorky do deja je tu minimalizovaný. Okrem Bena sa vlastne na vyslobodzovaní nikto nezúčastňuje. Po oslobodení je väčšina poslaná dať sa po otrave striebrom do poriadku. Akcia je tak stiahnutá na Mercy a sčasti aj Adama.

Novým prvkom je Adamov pohľad – autorka mu potešujúco venuje pár kapitol – takže sa konečne čitateľ aspoň sčasti dozvie, ako to všetko vníma Adam a to je pre mňa prvok osviežujúci. Jeho aktívna účasť na vyhladení zajatcov svorky má tak sugestívny náboj a dáva vyniknúť jeho charizme. Romantickú linku napĺňa niekoľko obrazov Mercy a Adama. Príbeh má svoje statické, ale aj dynamické miesta a ako celok ho hodnotím pozitívne. Potešil ma priestor, ktorý autorka venovala Kyleovi. A myslím, že priam neodolateľné sú Sylviine dcéry 

-sa

    

¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ 

nocizlomena613339.jpgNocí zlomená # 8

Nečekaný telefonát přinese Mercy zajímavou výzvu. Bývalá manželka jejího druha Adama má problémy a je na útěku před svým novým přítelem. Adam není z těch, kdo by odmítli žádost o pomoc – a Mercy to ví. Když se ale Christy usadí v Adamově domě, nedokáže se Mercy zbavit pocitu, že na celé situaci není něco v pořádku.
Brzy se její podezření potvrdí, když se dozví, že Christy nemá ani zdaleka dobré úmysly. Chce Adama zpátky a je ochotná udělat pro to cokoli, dokonce i obrátit Adamovu smečku proti Mercy.

Mercy se nemíní vzdát bez boje, objeví se ale mnohem větší hrozba. Christyin bývalý není jen špatný člověk – vlastně možná není vůbec člověk. A když se začnou hromadit mrtvoly, musí Mercy odsunout stranou osobní problémy a postavit se tvorovi, který může roztrhat na kusy celý její svět. (FANTOM Print, 2014)

****

EXMANŽELKA A NETVOR V LIDSKÉM TĚLE…

…proti Mercy Thompsonové stojí tentokrát hned dva nelítostní protivníci!

Mercy Thompsonová, v současnosti zřejmě nejpopulárnější urban fantasy série psaná ženskou autorkou, se rozrostla o další, v pořadí již osmý díl, kterému nechybí tradičně vymazlená obálka od Daniela Dos Santose. Mercy bude tentokrát Nocí zlomená, což slibuje mnohé…

A přitom chybělo málo a Američanka Patricia Briggsová, literární matka téhle drsné kojotí kožoměnkyně, by zřejmě na piedestal jedné z nejpopulárnějších současných spisovatelek fantastiky nikdy nevystoupala. Čas od času se zkrátka vyplatí zaposlouchat se do ševelení čtenářských přání a opustit to, co autor považoval za jediné možné (v tomto případě hájemství klasické fantasy).

Osmý příběh Mercy Thompsonové by se mohl zdát komornější, než bývá u této série zvykem: do dění čtenář vstupuje přes telefonát, za nímž stojí ex-manželka Mercyina druha Adama, kterou pronásleduje její současný přítel. A protože si muži v podobných chvílích velmi rádi oblékají rytířskou zbroj, i když dotyčná už dávno není dámou jejich srdce, je zaděláno na vážné problémy…

Akce + erotika = Mercy

Kdyby zůstalo jen u toho, že se Adamova bývalá žena Christy nanominovala do Mercyina teritoria a kdyby se pouze snažila získat vlkodlačího alfu zpátky – to by divoká kožoměnkyně zvládla se stejnou bravurou jako opravit motor pochroumaného Mustanga. Avšak násilník, kterého Christy přivedla před práh Mercyina karavanu, není jen tak obyčejný stalker. V lidském těle se skrývá tvor, který si dal za cíl zničit vše, na čem Mercy Thompsonové záleží.

V románu Nocí zlomená tak zástupy věrných čtenářů naleznou přesně to, na co se těšily od předchozího, sedmého dílu série: oblíbené hrdiny, jejich stále zamotanější vztahové propletence, drsnou akci a neméně divokou erotiku. Patricia Briggsová zkrátka vytvořila recept, kde jsou jednotlivé ingredience namíchány v tom správném poměru – a právě proto se dodnes pohybuje na samotné špičce žánrové literatury. 

www.fantomprint.cz/kniha/night-broken

¥ ¥ ¥

Na úvod hneď niekoľko poznámok k uvedenej anotácii. Všetko by bolo v poriadku, až na tri veci: 1. rovnica „akcia + erotika = Mercy“ je značne zavádzajúca. Slovo „erotika“ je pre túto sériu prisilné označenie na to, čo sa deje medzi Adamom a Mercy. Toto nie je prvoplánový erotický román. Svoje priority má kdesi celkom inde, takže žiadne „žhavé scény“ netreba očakávať. Osobne si myslím, že je to do istej miery vo vzťahu ku konceptu, ktorý autorka predkladá, značne urážajúce označenie. Ale keďže viem, že anotácie často píšu ľudia, ktorí knihu či dokonca celú sériu nečítali, pokúsim sa nad to povzniesť.; 2. Christy nepriviedla násilníka pred prah Mercyinho karavanu – čitatelia série na rozdiel od autora tejto anotácie totiž dobre vedia, že Mercy už niekoľko dielov vo svojom karavane nebýva – pre manželku alfy vlkolačej svorky by takého bývanie iste bolo nedôstojné – rovnako ako pre jej manžela, dcéru a vlastne celú svorku.; 3. Netvor, ktorý tento raz vstúpi Mercy do cesty, pôvodne nemá na mysli „zničiť všetko, na čom Mercy záleží“. Jeho úmysel je celkom iný. Obráti sa proti Mercy, ale preto, lebo chce prioritne ublížiť Adamovi (nie Mercy) v zmysle „oko za oko, zub za zub“, inak povedané: ty odvedieš ženu môjho života mne, a ja tebe, pričom pod slovom „odvediem“ je potrebné si predstaviť aj význam osudový, teda „zničím, zabijem“. S čím môžem súhlasiť, je, že knihe nechýba „tradičně vymazlená obálka od Daniela Dos Santose“.

Ako naznačuje anotácia, v tejto knihe sa čitateľ konečne zoznámi s Adamovou exmanželkou. Jej vstup do príbehu dáva tušiť, že so sebou prinesie niekoľko problémov. Keď Christy žiada Adama o útočisko, jej hlas prezrádza skutočný strach z muža, s ktorým sa zaplietla a ktorý je schopný jej škaredo ublížiť. Svedčia o tom jej modriny, ktoré Adama prinútia vziať Christy pod svoju ochranu a posvietiť si na muža, ktorý jeho exmanželku prenasleduje. Mercy nie je nadšená, ale skúste niekomu, kto cíti prílišnú zodpovednosť za ľudí okolo seba vysvetliť, že nasťahovať si svoju bývalú do svojho domu nebude dobrý nápad. Mercy situáciu prijíma. V istom zmysle to vníma ako skúšku, či ustojí svoju pozíciu manželky vodcu vlkolakov. Prejaviť prílišnú hystériu a žiarlivosť by jej na bodoch nepridalo. Nakoniec, Mercy hysterická nikdy nebola. Napriek tomu sa bude musieť obrniť poriadnou dávkou trpezlivosti.  

Christy je manipulátor, ktorý vie v ľuďoch okolo seba vyvolať pocit, že ju musia ochraňovať, i pocit viny, čo dokonale zneužíva, pričom sama odmieta vlastnú zodpovednosť za svoje činy. Našťastie má Mercy podporu minimálne dvoch vlkov, ibaže tí svoju nevôľu voči Christy nemôžu prejaviť otvorene, ak nechcú vo svorke vyvolať rozbroj (v tejto súvislosti musím podotknúť, že tento príbeh dvihol moje sympatie k Honey). A to by im nedovolil ani Adam. Mercy sa snaží Christyinu prítomnosť a provokáciu vyložiť si rozumne a nevyzerať ako žiarlivá fúria, hoci jej vnútorný hlas nahovára čosi iné. Treba ju tak obdivovať za jej trpezlivosť, ktorá nemá ďaleko od pretečenia, napriek tomu sa občas čitateľ nevyhne potrebe Christy za ňu nadať, alebo ju aspoň niečím ovaliť po hlave. Popri tom aj časť Adamovej svorky... aby sa spamätala a konečne si uvedomila, koho to vlastne majú medzi sebou. Občas zarazí ochranný postoj zo strany bytostí, ktoré ona sama považuje za netvory, s ktorými nedokázala existovať a viní ich za svoj osud. Neprehliadnuteľné (aspoň teda pre čitateľa) je aj to, že majú vo svojom kruhu bytosť, ktorú Christy ignoruje, hoci by sa k nej mala správať celkom opačne – vlastnú dcéru Jesse. Mercyinu neľahkú pozíciu, v ktorej nemôže naplno prejaviť, čo si o celej prítomnosti bývalej ženy Adama Hauptmana myslí, vyvažuje opakované uistenie zo strany Adama, že ku Christy necíti a nikdy necítil to, čo k Mercy. Minimálne preto, že Mercy nikdy nemyslí v prvom rade na seba a že je ochotná nastaviť kožu za kohokoľvek vo svorke, aj za tých, ktorí sú voči nej stále v nevyslovenej opozícii. Nakoniec, Mercy dobre vie, že Adamov vlk by sa jej nikdy nevzdal, ale... nezaškodí to niekoľkokrát aj počuť. Vzťah Adama a Mercy tak len potvrdzuje svoju silu a nezlomnosť.

Adam si uvedomuje, že napätie v dome vyrieši len vtedy, keď nájde stalkera (pozn.: stalker = osoba cielene a patologicky prenasledujúca a obťažujúca inú osobu), ktorý ohrozuje jeho exmanželku. Tá dokonca mení svoje rozhodnutie utiahnuť sa pod krídla svojho bývalého manžela z „načas“ na „navždy“. A to vyvolá dych vyrážajúci kašeľ nielen u Mercy. Pátranie po stalkerovi však nie je také jednoduché, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Mercy pomaly dochádza, že človek, ktorý zabil Christyinho priateľa a ktorý bol schopný podpáliť celý obytný dom, v ktorom bývala, je posadnutý a že zrejme nebude len taký obyčajný smrteľník.  

Aj v tomto prípade musí Mercy svoje sily rozložiť na minimálne dvoch frontoch: pomôcť vypátrať Juana Floresa, Christyinho stalkera a vrátiť nahnevanému Šedému pánovi Beauclairovi (známy z knihy Dvojí spravedlnost série Alfa a Omega) starý artefakt, ktorý jej kedysi pomohol v boji proti riečnej príšere. Na to, aby sa dostala k čarovnému artefaktu, však potrebuje kontaktovať svojho „otca“ Kojota. Spojiť sa s ním ale nie je jednoduché. Kojot sa totiž objaví iba vtedy, keď bude sám chcieť. Pomôcť Mercy by mal človek, ktorý je aktuálne zavretý vo väznici, istý Gary Laughingdog. Ako Mercy prekvapene zistí, Gary je rovnako ako ona potomkom nevyspytateľného Kojota (navyše obdarený vidinami, ktoré budú istým spôsobom Mercy a Adamovi nápomocné). S prvotného šoku sa však Mercy musí rýchlo spamätať. Gary jej síce s Kojotom veľmi nepomôže, ale navedie ju na stopu Juana Floresa.  

Cit, ktorý napovedá, že stalker nie je obyčajným človekom, za ktorého sa vydáva, sa naplní vo chvíli, keď ju samotný Flores napadne v jej garáži. Keby jej neprišiel na pomoc Adam a najmä Zeeho syn Tad, zrejme by to neskončilo len pri niekoľkých popáleninách. Z Floresa sa totiž vykľuje vtelenie sopečného boha Guayoty, ktorému v pätách verne šľapú obrovské psie netvory tibicenas. Popri fae, upíroch, vlkolakoch a kožomencoch si autorka vypožičala ďalšiu neľudskú postavu, tento raz ide o mytologickú postavu z Kanárskych ostrovov. Osobne dúfam – hoci viem, že svetová mytológia skrýva nedozerný potenciál – že autorka svet v Tri-Cities (a inde) v snahe postaviť proti Mercy nového súpera nezaplní nepreberným množstvom mytologických postáv z celého sveta. 

Do hry vstupujú aj nové postavy – chovateľ psov Joel a jeho manželka, omega vlk Zack, ktorý sa zatúlal do Tri-Cities, svoje vyšetrovanie vedú aj agenti Cantripu, ale aj postavy známe – policajný dôstojník Tony, ktorý požiada Mercy o konzultáciu pri vraždách, ktoré, ako sa ukáže, spáchal démon, ktorého sa snaží svorka zlikvidovať, Kojot. Boj s Guayotou sa vo všetkých smeroch ukazuje ako vopred prehratý, pretože ani Mercy, ani vlkolaci nie sú voči ohňu a sopečnej láve imúnni. Tak sa všetci pripravujú na posledný boj. Mercy je ale dosť tvrdohlavá na to, aby sa dobrovoľne nevyrovnala s tým, že by mala prísť o svojich vlkov a najmä o toho milovaného. Nakoniec, terčom Guayotovej pomsty je ona sama. Mercy nemôže ostať ani v tomto boji bokom. Tento raz sú však jej zranenia vážne a zdá sa, že ten, kto jej zachráni život, je práve ten, voči ktorému Mercy pociťuje čosi osobité. Navyše Mercy aj v tomto prípade využije svoju húževnatú kojotiu povahu, ktorá mení pravidlá hry, v prípade, že to považuje v danej chvíli za potrebné. Takže svorka vlkov dostane nového, neobyčajného člena.  

Mercy, ako vieme, je jednou z posledných domorodých ľudí so schopnosťou meniť sa na tradičných tvorov obývajúcich americkú prírodu. V istom zmysle bola táto skutočnosť pre ňu traumou. Kým nezistila, že kdesi po zemi behá jej „otec“ – nepolapiteľný a nevyspytateľný Kojot. V tejto časti sa Mercyino miesto na slnku vo vzťahu k vlastnej kožomeňavskej rase posúva ďalej – Mercy zistí, že má brata, síce nevlastného, ale dozvedieť sa, že na svete existuje minimálne ďalší kojot, môže pomôcť odplaviť pocit osudovej osamelosti. Hoci onen brat sa správa rovnako nevyspytateľne ako otec.

V tejto knihe sa autorka rovnako ako v predchádzajúcich nevracia zbytočne k predchádzajúcim knihám. Sem-tam len pripomenie, k čomu sa to či ono viaže, ale niektoré narážky v prípade, že čitateľ nemá načítané predchádzajúce Mercyine príbehy, mu nemusia dávať zmysel. Záver príbehu je značne otvorený a okato napovedá (faeský artefakt sa k Mercy tvrdohlavo vracia; skutočnosť, že Ted ostal v rezervácii nie z vlastnej vôle a možno bude potrebovať oslobodiť; prítomnosť Garyho, Mercyinho novo objaveného brata; puto, ktoré sa vytvorilo medzi Mercy a upírom Stefanom), že si autorka otvorila priestor na ďalšie pokračovanie tejto série o sympatickej automechaničke uprostred vlkolačej svorky.

-sa

    

¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥

ohnivy-dotyk_thumb.jpg

Ohnivý dotyk # 9

Mercy Thompsonová je oslavována jako „hrdinka, která nepřestává růst a přesto zůstává věrná sama sobě.“ A nyní je zpátky a brzy zjistí, že když se fae rozhodnou ublížit lidem, nejvíce trpí děti…
Napětí mezi fae a lidmi vrcholí. A když jsou kojotí měňavkyně Mercy a její druh, alfa vlkodlak Adam, povoláni zastavit zuřícího trolla, padne jim do rukou něco, čím by bylo možné donutit fae stáhnout se a zastavit otevřenou válku: lidské dítě, které fae kdysi dávno ukradli.

Mercy, Adam a jejich smečka se však rozhodnou vzepřít se nejmocnějšímu vlkodlakovi v zemi, lidem i fae a ochránit chlapce za každou cenu. Kdo ale ochrání je samotné před chlapcem s ohnivým dotykem? (FANTOM Print, 2016)

¥ ¥ ¥

 

Mercy Thompsonová si u fanúšikov fantasy žánru vydobyla svoje pevné miesto a u P. Briggs istotu na pokračovanie série, ktorej koniec je aj po rokoch v nedohľadne. Svoje pozitíva má táto postava zjavne v tom, že táto hrdinka – ako napovedá anotácia tejto časti – neprestáva rásť, a predsa si zachováva čosi z tej starej dobrej Mercy. I keď táto séria nie je primárne romantická, svoju romantickú linku predsa len má. Autorka ju síce netlačí do popredia, ale vzhľadom na ženské čitateľky neopomína ani Mercyin vzťah k vlkolakovi Adamovi. Ani to nakoniec nemôže urobiť, keďže Mercy sa posunula k manželskému životu a na čelo svorky v Tri-Cities. Tento pohľad do vnútra vzťahu Mercy – Adam je milý, príjemný a romantickým dušiam lahodiaci. P. B. si však zväčša dáva pozor, aby tej romantiky nebolo nadmieru, pretože ťahákom série má byť predsa len čosi iné. A tým je boj vo svete plnom neobyčajných (a zväčša zároveň veľmi starých) stvorení, ktoré sa snažia koexistovať v modernom ľudskom svete.

V centre tejto časti je v prvom rade fae. Nie je to moja obľúbená súčasť Briggsovej sveta a nič sa na tom nezmenilo ani po tomto príbehu. Už úvodné vyčíňanie zeleného trolla na mňa pôsobilo miestami cez hranicu a nepomohlo tomu ani vysvetlenie, že trollovia veľa rozumu nepobrali. Naozaj by som ocenila, keby sa tu vynáralo menej podobných postavičiek. Osobne si myslím, že už kombinácia vlkolaci, upíri, čarodejnice a čarovné artefakty je viac než dosť. Fae na mňa svojimi vlastnosťami a správaním prosto pôsobia príliš rozprávkovo.  

Podľa ďalšej z vynikajúcich obálok Dana Dos Santosa (a aj podľa názvu) som v príbehu očakávala trochu viac Joela ako tibiceny – a zároveň aj trochu iný zástoj z jeho strany či dokonca viac ohňa. Chvíľami som sa aj obávala, čo sa z neho v autorkinom podaní vykľuje, ale jeho podoba „veľkej dogy“ do Adamovej svorky celkom zapasovala. Jeho problémom je to, že démona v sebe nevie dobre ovládať a že nikto netuší, čo od neho čakať, resp. či sa vo svojej najhoršej podobe neobráti proti všetkým okolo. V tom mu vlastne mal byť nečakane nápomocný práve chlapec Aiden, ktorý sa v tomto príbehu nečakane objavuje v sprievode fae.

Takže má Adam pod strechou hneď troch fae, a to po nečakanom Mercyinom verejnom vyhlásení, že vo svorke nájde útočisko každý, kto to bude potrebovať. Je to vyhlásenie, ktoré sa nemôže pozdávať hneď niekoľkým stranám. V prvom rade fae, ktorí majú o chlapca vyzerajúceho na prvý pohľad celkom neškodne, eminentný záujem. Následne ani členom svorky a v neposlednom rade toto vyhlásenie nevyhovuje ani samotnému Branovi.

Ťažko povedať, ktorí z fae je nebezpečnejší. Potešujúci je návrat Zeeho, ktorý sa dostáva z rezervácie po dlhom mučení, ktorým fae držali v šachu jeho syna Tada. Keďže je to práve chlapec vládnuci ohňu, kto Zeeho vyviedol zo zajatia, ochranou svorky sa mu vlastne snaží splatiť dlh. A Mercy nie je z tých, kto by odmietol pomoc priateľom. Pokiaľ ide o tých, na ktorých jej záleží, je húževnatá a tvrdohlavá a neraz neváha nastaviť za ostatných vlastnú kožu. A áno, svojimi rozhodnutiami si občas zarába na problémy. Alebo tie problémy len jednoducho svojou povahou priťahuje.

Prijať azylanta vlastne znamená zmeniť poriadok a zároveň krehkú rovnováhu. Mercyino vyhlásenie sa stáva varovaním pre fae. Bran, ktorý sa snaží zabrániť vojne, sa musí zachovať tvrdo, pretože si nemôže dovoliť, aby niekto na tento cieľ zneužil niektorú zo svoriek, ktorým vládne. Preto Adama a jeho ľudí od seba odstrihne. Tento krok marokovi zazlieva najmä Mercy, ktorá to cíti ako zradu. Ale ako poznáme Brana, aj ten hrá svoju hru. To, že Adam v tejto situácii môže čeliť výzve na boj od hociktorej svorky, nie je jediný problém, ktorému náhle čelí. Adam v tejto časti konečne verbalizuje svoju nespokojnosť s opozíciou voči svojej družke vo vnútri svorky a hoci Mercy chcela svoju autoritu získať inak, dá sa to pochopiť.

Keď sa v meste objavuje neohlásený upír a ďalšia fae, ukáže sa, že v opozícii voči Šedým pánom nie je iba Mercy a Adam, ale aj iní ich druhu. Šedí páni však hrajú svoje hry, a tie sú málokedy čestné a najmä priehľadné a dokonca nie sú ani pochopiteľné. Zee, ktorý má na svojich spolubratov ťažké srdce, vie, čo by Aidena, ktorého moc chcú vodcovia fae iba zneužiť na vlastné ciele, čakalo. A tak trochu sa chystá aj na menšiu pomstu za svoje príkoria. V tomto smere je fajn, že mu autorka venovala priestor (páči sa mi, že aj Tad dáva nahliadnuť do svojej skrytej sily, ktorú ešte celkom svojmu okoliu neodhalil).  

Aké tajomstvá skrýva chlapec Aiden? Prečo fae sústreďujú svoje útoky na teritórium Adamovej svorky? Chcú naozaj vyhlásiť vojnu ľuďom aj neľuďom? Dá sa im veriť, ak v ich povahe je zachovať sa nečestne, čo sa niekoľkokrát potvrdzuje aj v tomto príbehu? Fae prichádzajú o svoje priestor, ale to im nebráni presadzovať vlastné mocenské ambície vrátane uvažovania nad vyhladením ľudstva. Našťastie aj v strede Šedých pánov sa formuje opozícia, ktorá si uvedomuje, že šialenstvo niektorých z nich by nikam neviedlo a že naopak koexistencia so všetkými ostatnými má nesporne svoje výhody. Vypustenie démonov, ktorí útočia hlavne na deti, sa interpretuje ako snaha istých Šedých pánov získať moc – tým sa dej prepája so sériou Alfa a Omega (Smrtící žár). Istá skupina sa tak snaží o krehkú rovnováhu, hoci pri fae si jeden nikdy nie je istý. Dohoda však nejde bez demonštrácie ich moci a bez podmienok. Vykúpenie chlapca spod ich moci je vecou politiky a chytrých rozhodnutí. Dôležitú úlohu tu hrá predovšetkým fae Beauclair. Cesta za cenným artefaktom ohrozí opäť najmä Mercy a Adama.

Je fajn, že vzťahu vo svorke sa stále vyvíjajú a že ich autorka zakaždým posunie o čosi ďalej, pretože život vlkolakov neustrnul na jednom mieste. Táto svorka je výnimočná, resp. iná už len tým, že ju netvoria iba vlkolaci – a to hlavne vďaka Mercy. Je viac než jasné, že ľudia v tomto príbehu ťahajú za kratší koniec. Ich zástoj je tu naozaj minimálny. Ak sa hovorí o ľuďoch, sú už čímsi poznačení – miešanci (Tad), zmenení zásahom tvorov disponujúcich osobitými, špecifickými silami (Joel, Aiden).

Aj tento príbeh sa číta rýchlo. Stránky ubiehajú... ale ... nič výnimočné sa – aspoň z môjho pohľadu v tejto časti neudialo. Vymyslieť niečo, čo by nevyzeralo ako recyklácia a čo by udržalo pozornosť fanúšikov, ale aj úroveň a tempo jednotlivých častí tejto série a zároveň nestratilo nič na originalite, nie je jednoduché. Otázkou je, čo ponúknuť, aby sa tento svet už iba nezasycoval/nepresycoval podivnými tvormi. Svet fae nemá žiadne pravidlá. A ak aj nejaké má, jedno neguje druhé, celé je to veľmi neprehľadné. Už som spomínala, že ani tento príbeh mojim sympatiám k tejto časti Briggsovej sveta nepomohol.

Napriek všetkej snahe o kompaktnosť na mňa tento príbeh pôsobil roztrieštene – mnoho epizód, veľa rozhovorov a vysvetľovanie, ktoré malo veci sprehľadniť, no u mňa to nezafungovalo. Vysvetľovanie v konečnom dôsledku uspokojivé vysvetlenie neprináša. Podľa môjho názoru táto časť trpí práve veľkým priestorom, ktorý v ňom autorka poskytla fae. Pre mňa to bola akási kombinácia časti Stříbrná relikvie, najmä cesty ku kráľovnej víl, a nedynamickosti, ktorá charakterizovala Říční znamení. To, čo som čítala, je pre mňa dôkazom, že aj v tejto sérii kvalita jednotlivých príbehov má svoju krivku. Dávam , lebo je to Mercy a Adam, ale čítanie som si až tak neužila. Budem veriť ohlasom, že v Dlouhém tichu sa vrátila stará dobrá meňavka Mercy.

 -sa

¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥

dlouhe-ticho_thumb.jpg

Dlouhé ticho # 10

V románech o Mercy Thompsonové, které se dostaly na první příčku seznamu bestsellerů New York Times, našla kojotí měňavkyně své místo ve vlkodlačí smečce. Když je však Mercyino pouto s jejím druhem a smečkou zlomeno, zjistí, co doopravdy znamená být sama… Poté, co je Mercy napadena a unesena ze svého teritoria, se ocitne ve spárech nejmocnějšího upíra na světě, který ji chce použít jako zbraň proti vlkodlačímu alfovi Adamovi a vládkyni upírů v Tri-Cities. Mercy se podaří uprchnout v kojotí podobě, ocitne se však jak bez peněz, tak bez šatů sama v srdci Evropy… Mercy, která nemůže kontaktovat Adama ani zbytek smečky, musí získat spojence a bojovat s nepřáteli a také si ujasnit, kdo je vlastně kdo. Znovu se probouzí starověké síly a Mercy musí jednat co nejchytřeji, aby nevyvolala válku jak mezi upíry a vlkodlaky, tak mezi vlkodlaky navzájem. A v srdci starodávného města Prahy se začínají zjevovat staří duchové… (FANTOM Print, 2017)

 

¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥

12-bouri-prokleta-color1.jpg

Bouří prokletá # 11

Jmenuji se Mercedes Athena Thompsonová Hauptmanová a jsem automechanička.

A kojotí měňavkyně… A družka alfy vlkodlačí Smečky columbijského poříčí.

Přesto by mě nic z toho nedostalo do maléru, kdybych před několika měsíci na mostě nepřevzala odpovědnost za bezpečí všech osob žijících na našem území. V tu chvíli mi to tak připadalo správné. Mělo to zahrnovat jenom hon na vražedné gobliny, zombie kozy a občas nějakého trolla. Místo toho začal být náš domov brán jako neutrální území, místo, kde mohou lidé bezpečně jednat s fae.

Skutečnost je ale taková, že nic a nikdo není v bezpečí. A zatímco se generálové a politici pouští do křížku s faeskými Šedými pány, blíží se bouře a její jméno je Smrt.

Jsme ale smečka a dali jsme slovo. Zemřeme, abychom ho dodrželi. (FANTOM Print, 2019)

 

¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥

bmid_kourovy-demon-qlp-445837.jpg

Kouřový démon # 12 

Pozor na zajíce! Není ušák jako ušák. Někteří, zvláště ti démoničtí, koušou a dokážou zotročit vaši mysl tak, že byste vztáhli ruku i na své nejbližší. Bolestně se o tom přesvědčí kojotí automechanička Mercedes Thompson.
Patricia Briggs už mnohokrát dokázala svým fanouškům, že má pro ně v autorském šupleti vždy něco nového. Tentokrát se nevypravíme do nevyzpytatelné říše Pod Kopcem, naopak. Pod Kopcem v podobě malé umouněné holčičky si postaví dveře do své říše přímo na Mercyině pozemku.

Srážka s fae končívá málokdy šťastně, ale nyní bylo na svět vypuštěno něco, s čím si nikdo neví rady a co se postará, aby Mercy potkávala ve svém domku o ducha navíc. Jako by nestačilo, že se kolem plíží vražedný kouřový démon a Mercyin poťouchlý upíří šmírák. Navíc se ještě něco děje s jejím Adamem a jejich manželství začíná z nepochopitelných důvodů skřípat… (FANTOM Print, 2020)

 

¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥

uchvatitel-dusi.jpgUchvatitel duší # 13 

Upír Wulfe zmizel. Někteří by to asi nepovažovali za velkou ztrátu, jelikož je smrtelně nebezpečný, s největší pravděpodobností šílený a právě teď považuje za vrchol „zábavy“ šmírování mojí maličkosti. Jenže po varování, že by jeho zmizení mohlo zničit pečlivě vybudovanou síť aliancí, která má zajistit bezpečí naší smečce, mému druhovi, mně nezbývá, než Wulfeho najít – a doufat, že je stále naživu. No, tak naživu, jak jenom upír může být.
Nepohřešuje se však jenom Wulfe. A navíc začínají umírat lidé. Že by se do Tri-Cities vrátil Žnec a sklízí duše svým prokletým srpem? Anebo je to jen postava z béčkového hororu a naším skutečným nepřítelem je někdo dočista jiný?
Čím dál se po Wulfeho stopě vydávám, tím pokroucenější – a temnější – ta pěšina je. Musím zjistit, co se děje, aby další mrtvolou nebyla ta má. 
(FANTOM Print, 2022)

 

¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥

stiny679984.jpg

Mihotavé stíny

Povídková sbírka Mihotavé stíny přivádí čtenáře zpět do světa automechaničky a kožoměnkyně Mercedes Thompsonové, tentokrát se však nejedná o její příběh, nýbrž o pohled do zákulisí celé série. Sbírka obsahuje deset povídek a dvě vystřižené scény, které přibližují život a pohled ostatních postav. 

Autorka se v povídkách vrací do hluboké minulosti, například v srdceryvném příběhu Samuela a Ariany, nebo setrvává v současnosti a poskytuje čtenářům vhled do života vedlejších protagonistů série. Díky tomu se mohou čtenáři lépe seznámit například s Asilem, Benem, či Warrenem a jeho přítelem Kylem. 
(FANTOM Print, 2015)

¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥

 

 

< 1.strana