Choď na obsah Choď na menu
 


Zoznam hostí

17. 9. 2023

 

zoznam-hosti.jpg

∑ ∑ ∑ ∑ ∑ ∑

Zoznam hostí Lucy Foleyová 

Všetci majú tajomstvo. Všetky majú motív. Jeden hosť neodíde z tejto svadby živý.

Strhujúci a zamotaný triler štruktúrou evokuje štýl klasickej detektívky Agathy Christie. Na írsky ostrov neďaleko pobrežia prichádzajú hostia na neobyčajnú svadobnú hostinu. Príťažlivý ženích je vychádzajúca televízna hviezda, nevesta zase inteligentná a ambiciózna vydavateľka časopisov. Starí priatelia sa po čase stretnú a na povrch vyplávajú skryté tajomstvá. Sotva rozkrojili svadobnú tortu, jedného z hostí nájdu mŕtveho. A keď búrka znásobí svoju zúrivosť, všetci zostanú uväznení na ostrove. Jeden z nich je mŕtvy. Otázkou je, kto z nich je vrah. (Tatran, 2021)

∑ ∑ ∑ ∑ ∑ ∑

Seznam hostů Lucy Foley

Nevěsta. Doprovod. Svědek. Organizátorka svatby. Družička. Mrtvola.

Na ostrov u irského pobřeží se sjíždějí hosté, aby oslavili den, kdy dva lidé spojí své životy v jeden. Ženich: televizní hvězda na vzestupu, pohledný a okouzlující. Nevěsta: majitelka časopisu, inteligentní a ambiciózní. Hvězdná svatba jako ze žurnálu: šaty od návrháře, odlehlé místo, luxusní výslužka, speciální whisky. Občas tu sice vypadává signál a moře vypadá trochu neklidně, ale vše je naplánováno do sebemenšího detailu a poběží to jako na drátkách.

Dokonalost je ale výsadou plánů, lidé jsou příliš lidští. Jen co bouchne šampaňské a rozpoutá se všeobecné veselí, s gratulacemi se začnou mísit staré křivdy a malicherná žárlivost. Ženichovi bývalí spolužáci se pustí do pijácké hry ze školních let. Družička si ne zcela náhodnou poničí šaty. Nevěstin nejstarší přítel pronese až nevhodně láskyplný přípitek.

A pak se objeví tělo. Kdo novomanželům nepřál štěstí? A co je snad ještě důležitější, proč? (Vendeta, 2021)

∑ ∑ ∑ ∑ ∑ ∑ ∑ ∑ ∑ ∑ ∑ ∑ ∑

Aoife a Fred usporadúvajú na Ostrove kormoránov vystupujúcom z nepokojných vĺn Atlantiku opulentnú svadbu Jules a Willa. Ona je majiteľka prestížneho časopisu, on hviezda reality šou o prežití. Nevesta je očividne zvyknutá mať všetko len to najlepšie a presne to vyžaduje aj príprava jej svadby. Takmer idylické smerovanie k dňu, ktorý spojí životy Jules a Willa, však naruší podivný odkaz pre nevestu, ktorý ju znepokojí a je zdrojom červíka pochybností, ktoré ju nútia zrazu dívať sa na svojho ženícha s podozrením. Už tento moment je zdrojom začínajúceho napätia, ktoré sa pomaly vkráda do predsvadobného ošiaľu a ktoré zvýrazňuje neprívetivosť ostrova.

Tento príbeh je rozložený na malom časovom úseku. Deň pred svadbou, keď sa na ostrov doplavia prví hostia, počas svadby a krátky záver predstavuje deň po svadbe. Tento krátky čas a malý priestor oklieštený veľmi obmedzenou možnosťou pohybu po ostrove a na mieste konania svadby, umožňuje rozohrať hru, na konci ktorej je jedna mŕtvola. Príbeh je vyrozprávaný z uhla pohľadu jednak Aoife, budúcich novomanželov Jules a Willa, Julesinej nevlastnej sestry Olivie (družička), Willovho kamaráta zo školy Johnna (svedok) a Hannah, manželky Julesinho svedka Charlieho, pričom každý do udalostí vnáša okrem svoje optiky aj svoje pocity, vnímanie celej situácie, svoje motívy prítomnosti na svadbe – a práve skrz nich sa ozrejmujú súvislosti, ktoré vedú k tragickej smrti. Kniha je písaná tak, že každá minúta, ktorá smeruje k obradu, ale aj počas neho a po ňom, stupňuje napätie, pretože sa odkrývajú skutočné vzťahy, pohnútky konania a vo vzduchu visí čosi, čo nezvratne smeruje k tragédii. Nositeľmi týchto aspektov, ktoré postupne skladajú mozaiku „dokonalého“ vzťahu ženícha a nevesty, je hŕstka svadobných hostí sústredená okolo ústrednej dvojice.

Jules veľmi lipne na tom, aby bolo všetko perfektné, nie je preto nadšená, že súčasťou svadby sú aj Willovi priatelia zo školy, ktorí svojím správaním prinášajú chaos, nezodpovednosť a nepredvídavosť. Podstatnú časť ich správania ovplyvňujú nie veľmi nasledovania hodné vlastnosti, ktoré sa prejavili už počas spoločného štúdia na škole – autorka ich odhaľuje prostredníctvom historiek zo školských rokov, pričom čitateľovi neponúka ani jednu sympatickú postavu – partia mužov okolo Willa je vykreslená ako svorka vlkov, večne naliata v alkohole, podgurážená drogami, pričom im nie je cudzia ani šikana či násilie. Na konfrontácii s ich správaním je postavené vyplavovanie nevypovedaných tajomstiev aj medzi Charliem a Hannah. Práve Hannah si tu počas niekoľkých hodín strávených v tejto spoločnosti uvedomuje, ako sa u jej manžela – učiteľa zemepisu, otca dvoch detí – pred jej očami vyplavuje jeho nepredvídateľná stránka. Ďalšiu časť napätia medzi nimi predstavuje podstata Charlieho vzťahu k Jules. Čo ich spája?

Hannah nadviaže kontakt aj s Julesinou sestrou Oliviou, ktorá sa správa odťažito, prejavuje sa u nej sklon k sebapoškodzovaniu a je jasné, že prešla istou traumou, o ktorej nedokáže hovoriť. Jules s ňou nemá trpezlivosť, najmä preto, že kazí dojem z jej dokonalej svadby. Práve Oliviine rozhovory s Hannah sú spúšťačom odhaľovania motívov jej divného správania. Aj svedok Johnno je podivne spojený so snúbencami. Jules ho nemá rada, a len postupne sa odhaľuje dôvod, ktorý núti Willa držať si tohto stratenca blízko seba. Je za všetkým skutočne sila ich priateľstva, ktoré sa zrodilo na škole? Tri postavy – Johnno, Hannah a Olivia si uvedomujú, že sa tu stretla snobská spoločnosť a oni – každý svojím spôsobom – do tejto spoločnosti nezapadajú. A navyše, každý z nich má svedomie obťažené vlastnými tajomstvami.

Účasť na svadbe predstavovala pre Hannah a Charlieho po dlhej dobe zabehnutých koľají v manželstvo vítané rozptýlenie a vzrušenie. No Hannah ani vo sne nečakala, čo všetko ju na tejto svadbe čaká. Svadobný deň je prerušovaný flashbackmi, ktoré odhaľujú, čo všetko sa pred slávnostným večerom udialo. Stupňujúce napätie podčiarkuje aj postupné odkrývanie hriechov z minulosti jednotlivých protagonistov a umocňuje ho predzvesť blížiacej sa búrky. Práve tá vypukne po obrade a prinesie so sebou obeť. Kto bol zavraždený a kto vraždil? Aký mal motív? A prečo sa všetky nitky zbiehajú práve k snúbencom?

Autorka sýti text najmä v skupine okolo Willa historkami zo školy. Miestami má čitateľ dokonca pocit, že väčšina rozhovorov v knihe ani o ničom inom ako o chlapskej súdržnosti a školských rituáloch, z ktorých niektoré pretrvávajú aj do dospelosti, nie je. Celá tá stará partia okolo Willa sa správa ako svorka. Sú ako prerastení chlapci, ktorí síce osamote vyvolávajú zdanie zdvorilosti, ale keď sú spolu, strácajú rozum. Čím bližšie je svadobný obrad, tým viac tajomstiev sa vyplavuje na povrch a kulminuje práve počas svadobného večera.

Súčasťou príbehu sa stáva aj samotný ostrov a jeho drsná história. Povery o tom, že sa tu potulujú duchovia, že je to prekliate, mŕtve mesto, že tu strašia nepokojné mŕtve duše – autorka využíva aj povery, ako napr. kormorány veštiace smrť, zajace meniace svoju podobu. Minulosť ústredných postáv začína žiť svojím životom a vyplavuje sa v priestore medzi stovkou svadobných hostí a celou armádou čašníkov. Jules túžila usporiadať udalosť, ktorú si ľudia budú pamätať, o ktorej sa bude hovoriť a ktorá bude len ťažko prekonateľná, no nečakala, čo všetko jej toto podivné miesto prinesie. A navyše jej prinesie odhalenie, čo je pravdou na tom podivnom odkaze, ktorý pred svadbou dostala. Ako dobre pozná svojho budúceho manžela? Muža, ktorý je stredobodom partie mužov, je neohrozený, nedotknuteľný, ale aj všetkými obdivovaný. Aké odhalenia prinesie niekoľko hodín, počas ktorej sa na jednom mieste stretne jeho prítomnosť s minulosťou?   

Moje prvé stretnutie s autorkou predstavuje milé prekvapenie. Nie je to žiaden dychberúci triler, ale ak niekto hľadá nenáročný príbeh s napätím a postupným odhaľovaním minulých hriechov, určite s touto knihou nesiahne vedľa. Ja som si oddýchla pri čítaní, ktoré rýchlo odsýpalo a pri ktorom som nepotrebovala namáhať svoje šedé bunky. Pri tejto knihe si príjemne vydýchli. Až sa v mojom zornom poli mihne aj iná kniha tejto autorky, určite jej budem venovať pozornosť.  

-sa

smileysmileysmileysmiley