Choď na obsah Choď na menu
 


Oživlý kámen

24. 2. 2021

big_ozivly-kamen-csr-290683.jpg

 Oživlý kámen Louise Pennyová

Léto vrcholí, vrchní inspektor quebecké Sureté Armand Gamache si jako každý rok připomíná s manželkou Reine-Marie výročí seznámení v Manoir Bellechasse, odlehlém luxusním hotýlku nedaleko Three Pines. Nejsou však sami. Sjela se sem také početná, bohatá a vážená rodina Finneyových – kvůli své oslavě.

Rozkošný Manoir Bellechasse sice obklopuje ryzí příroda, je na něm však cosi nepřirozeného. Vedra se stupňují, dusivá vlhkost se blíží, na rodinnou sešlost přijíždějí nečekaní hosté… a letní bouře za sebou zanechá mrtvé tělo. Je na zkušeném Gamachovi, aby odhalil neproveditelnou vraždu, dlouho pohřbená tajemství i zášti pečlivě skryté za zdvořilými úsměvy. A také překonal sebe sama. (Knižní klub, 2016)

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒

 Zločin na Gamachea čaká aj mimo malebnej dedinky Three Pines... Inšpektor Armand Gamache spolu s manželkou Reine-Marie prichádza do butikového hotela Manoir Bellechasse pri jazere Massawippi. Chodievajú sem každý rok, ale tento raz je to výnimočné, lebo tu mienia stráviť výročie svojho spoločného života. Manoire Bellechasse klape pod taktovkou príjemnej madame Dubois a Gamacheovi nevadí, že tento raz je hotel preplnený a on s manželkou má nakoniec k dispozícii tú najmenšiu izbu. Je to predsa izba, v ktorej v tomto hoteli ich tradícia započala.

 Hotel obsadila rodina Irene Finneyovej, ktorá sa tu zišla, aby si uctila pamiatku jej predchádzajúceho manžela a otca jej detí odhalením jeho sochy. Gamache sa zoznamuje s jednotlivými členmi rodiny a svojím skúseným okom odhaľuje jej zvláštnosti. Autorka tento raz ponúka dlhšie intro pri zoznamovaní s postavami a s krátkym nahliadnutím pod pokrievku ich vzťahov. Naznačuje, že táto rodina je zvláštna, obklopuje ju klamstvo, istá nadradenosť a napätie vo vzťahoch. Vzájomne sa uhladene urážajú, sú to pokrytci, arogantní, no svoju arogantnosť skrývajú za zdvorilosť. Takto sa správajú aj k personálu a svojím spôsobom aj ku Gamacheovi. Čosi tu bublá pod povrchom a inšpektor to cíti.

 Do popredia vystupuje Julie Martinová, ktorej manžel v krajine známy ako ten, kto bol zainteresovaný v poistných podvodoch, skončil za mrežami. Ona sa snažila o nový život. Keď sa k rodinnému stretnutiu pridávajú Peter a Clara Morrowovci, ukáže sa prekvapivé spojenie s Finneyovcami, ktoré aspoň trochu Gamachea a jeho manželku poteší. Prvým manželom Irene Finneyovej bol totiž Peterov otec. A socha, ktorej odhalenie sa pripravuje, je socha Charlesa Morrowa. Vzťahy v rodine však nie sú úprimné a škrupinu na povrchu naštrbí jeden Juliin výstup. Keď ju krátko nato nájdu mŕtvu, na prekvapenie všetkých sa zrazu z muža, ktorého Morrowovci považujú za obchodníka s potravinami (pozn.: možný preklad z češtiny je aj stánkar), stáva vrchný inšpektor, vyšetrovateľ vraždy.

 Na scénu vstupuje vyšetrovací tím – Jean Guy Beauvoir, agentka Lacosteová. Beauvoir považuje miesto, na ktorom sa ocitol, za zapadákov a najradšej by tu nebol, ale to neznižuje jeho zanietenosť vo vzťahu k vyšetrovaniu. Autorka opäť poukazuje na jeho špecifický vzťah k hlavnému inšpektorovi.

 Morrowovci vrchnému inšpektorovi situáciu neuľahčujú. Okrem toho, že sa všetci ohovárajú, pričom vyvstáva otázka, komu vlastne možno veriť, predhadzujú Gamacheovi pohŕdanie vo vzťahu k odhalenej minulosti jeho otca, ktorého všetci považujú za zbabelca. Ale Gamache si zachováva slušnosť. Jeho postup je jasný – spoznať obeť a tých, čo ju obklopovali. Autorka sa tu norí hlbšie do vzťahov medzi Morrowovcami, odhaľuje minulosť a pomaly odkrýva ich tajomstvá. Ponúka aj viacero podozrivých. V rodine je veľa nevraživosti, ale ťaží ich aj bremeno nikdy nevypovedaného. K možným vrahom z rodiny postupne pribúdajú postavy z personálu hotela. Stále však ostáva nezodpovedaný motív vraždy i spôsob jej prevedenia – ako mohla padnúť socha z mramorového podstavca a pritom ho nepoškodiť?

 Rodinné vzťahy Morrowovcov sú narušené a komplikované tak, že sa v nich strácajú aj samotní členovia rodiny. Aj Peter Morrow v konfrontácii s rodinou odkrýva svoju nečakanú tvár a vo svojej podstate sa v istom smere ukazuje ako slaboch a celkom iný človek – zmietaný množstvom negatívnych emócií. Vyvstáva tak otázka, či Claru skutočne vníma ako svoju záchranu.

 Autorka tento raz odhaľuje čriepky Gamacheovej minulosti vo vzťahu k jeho otcovi. Inšpektor napriek útokom na svoju osobu ostáva vyrovnaný. Vo vyšetrovaní má stále nadhľad, je náročný, vie byť ľudský, a predsa nekompromisný.

 Tento príbeh plynie svojím tempom. Je to klasická detektívka s pridanou hodnotou autorkinho pisateľského talentu. Autorka si nachvíľu odskočí aj do Three Pines – je to nakoniec len cez kopec. Jej miesta majú atmosféru. Cítite vzduch presýtený teplom, vôňu bylín, chlad vody v jazere, keď sa doň ponoríte spolu s jej hrdinami, počujete bzučanie včiel... Presne toto mám na týchto príbehoch rada. Uveriteľná postava sympatického, vzdelaného inšpektora, ktorý poznal odvrátenú ľudskú tvár a videl veľa temnoty, no nepoddal sa jej, ale bojuje s ňou vlastnými prostriedkami, je bonus navyše, ku ktorému sa vždy rada vrátim.  

-sa