Choď na obsah Choď na menu
 


Temná harmonie

4. 1. 2024

 

temna-harmonie.jpgTemná harmonie Laura Thalassa

TEMNOTA SE CHYSTÁ POHLTIT VŠE. DOKÁŽOU JI ZASTAVIT DŘÍV, NEŽ JE NAVŽDY ROZDĚLÍ?

Siréna Callypso unikla jen o vlásek smrti a nyní jí v žilách koluje vílí krev, což je pro ni současně požehnáním i prokletím. Její pouto s Desmondem Flynnem – pro víly králem noci a pro smrtelníky Handlířem – je konečně kompletní a uzdravené. Jenže noční můra zdaleka neskončila.
Existují totiž i věci horší než smrt. Mnohem horší. Takové, vůči jejichž moci je nyní Callypso zranitelná. Jednou z nich je Zloděj duší – bytost číhající ve stínech, která vůbec nepatří do tohoto světa. Která kdysi spala a teď se probouzí. A má v plánu podrobit si celý Jinosvět a Callypso s ním.
Nadpřirozenou říši ale neterorizuje jen on. Galleghar, Desův otec, vstal z mrtvých a chce se mstít – především svému synovi, který ho kdysi poslal do hrobu.
Des a Callie musejí přijít na to, jak oba muže zastavit, a dochází jim čas. Ve hře jsou totiž i síly, které chtějí milence jednou provždy rozdělit. A naneštěstí pro krále a královnu noci už není ztráta života to nejkrutější, co by je mohlo potkat.
 (Mystery Press, 2023)

¤ ¤ ¤

Puto, ktoré Callypso získala s Desmondom Flynnom, jej prepožičiava novú skúsenosť, no aj zraniteľnosť. Nanešťastie vďaka tomu nad ňou získal moc i Zlodej duší. Trápi ju nočnými morami, manipuluje udalosti v Jinosvěte. Jedným z jeho cieľov je útok na Ríšu noci a zvrhnutie Kráľa. Týmto motívom autorka hrá na strunu temnejšej stránke Sirény.

Okolnosti dovolia Callypso byť tým, čo je jej prirodzené – súkromným očkom, s prispením kamarátky a čarodejnice Temper. Spolu s Desom pátrajú po totožnosti Zlodeja duší a jeho motívoch, čo ich vedie po kútoch vílieho sveta, kam by Callie inak nezavítala. Na vlastné oči zisťuje, že Jinosvět nie je len lesk a krása.

Ríše Jinosvěta postupne padajú za obeť Zlodejovi a pri hľadaní odpovedí na otázky o tejto bytosti a nepriateľovi v jednom, sa musí Des postaviť tvárou v tvár Gallegharovi Nyxovi, svojmu despotickému otcovi, ktorého zvrhol z trónu. Ako sa mu podarilo prežiť?

Callie zapadá do tohto sveta so všetkými jeho hrôzami aj nespravodlivosťou lepšie než zapadala do ľudského na zemi. Môže za to z veľkej časti jej siréna, ktorá vystrčila pazúry a svojou silou je schopná dokonca získať prevahu nad Handlířom. I tak však Callypso stále hľadá sama seba, zisťuje, kým vlastne je. V túžbe po normálnosti či nenormálnosti života sa už nevie schovávať pred svojím skutočným ja.

V popredí rozprávania sa drží vzťah a romantizujúce iskrenie medzi hlavnými hrdinami. Neustále popichovanie Desa a Callie vo všetkých možných situáciách vrátane smrteľného ohrozenia, je v istých scénach skôr vatou na obtiaž. Puto medzi nimi pôsobí až presladene a ostatné motívy pred ním ustupujú do úzadia. Väčšina tej vaty je len čakaním na nejakú akciu, na podstatný zvrat. Našťastie, to, čo drží príbeh pri živote, je Zlodejova tajuplnosť a nejasnosť jeho existencie. Jeho schopnosti, ktoré, dovolím si tvrdiť, miestami presahujú akúsi rutinu u Handlířa.

Osud tlačí Callie po ceste k Zlodejovi duší, s čím Desmond bojuje vlastnými prostriedkami, ako Handlíř i kráľ. Handlířova ochraniteľská a romantická stránka potláča jeho víliu osobnosť. Zlodej neprestane, kým Callie neovládne. Je ňou doslova posadnutý. Ona si uvedomí, že doteraz pred ním len utekala, no prišiel čas sa mu pozrieť do tváre nie ako obeť, ale ako rovnocenný protivník. Čo však Zlodej presne chce? Nehrá podľa žiadnych pravidiel. Nikto nepozná jeho plány. Každá taktika je proti nemu nanič.

Svadba je logickým vyústením Desovho a Callinho puta. Callie je v role kráľovnej väčšinu času rozmaznávaná svojím kráľom, ktorý jej splní všetko, čo jej len na očiach vidí, plní jej sny. Čo ale pred Callie neprestajne skrýva Desmond Flynn? Jeho klamstvá môžu zásadne zmeniť ich spoločnú budúcnosť. Súboj s nemŕtvym otcom je predzvesťou katastrofy, po ktorej ostáva na boj s temnotou Callypso sama. Tou temnotou, ktorá Kráľa noci zradila. Dokáže potlačiť agóniu zo straty druha a zachrániť Jinosvět? Konečne vypustí Sirénu v plnej sile. V staro-novom tíme s čarodejnicou Temper musí zostúpiť do Ríše smrti.

Je skutočne možné preľstiť Handlířa?

Záverečná časť, ktorá mala byť vyvrcholením trilógie, rozuzlením temných tajomstiev Jinosvěta, sa viac-menej utopila v sentimente. Tento koncept bude najskôr vyhovovať tým, ktorí majú radi, keď sa kladie dôraz na emocionálnu stránku príbehu. Tu je však všetko priveľmi ideálne. Také, ako charakterizuje názov – harmonické. Keby autorka dokázala udržať väčšiu hutnosť deja, nevenovala toľko priestoru romantickej linke a hlavne vyhla sa toľkej rozvláčnosti, potlačila by istú mieru nudnosti. Jednoducho tomu celému chýbala energia.

Dôležité informácie o udalostiach vo svete víl dávkuje autorka po troche, čo napätie v príbehu potláča. Významnú úlohu zohráva mágia na každý spôsob. Prepínanie medzi svetmi, zatiaľ čo Jinosvět balansuje na hrane vojny, umocňuje pomalé tempo. Dej si pýta čo-to zrýchliť. To najzaujímavejšie sa samozrejme deje až v poslednej tretine knihy. Popravde, príbehu neprospieva dĺžka, ktorá by hravo mohla suplovať pri neustálom naťahovaní súperenia medzi Zlodejom duší a Callie nekonečný príbeh. Zmes fantastiky sa opiera o predchádzajúci vystavaný svet, kde-tu opozeraný zo známych mýtov. Miestami pôsobí samoúčelne. Motívy a riešenia prilietajú plánovite, aby doplnili chýbajúce miesta v logike sujetu. V istom bode sa mi zdalo, že takýto koncept (vyjmúc vulgarizmy a erotiku) zaujme väčšmi mladšie ročníky.

Stále však musím konštatovať, že sérii o Handlířovi vytvorila L.Thalassa príhodný záver. Vezie sa na zaujímavej zápletke, slušne vyskladaných tajomnostiach, osudovej láske, postavách so štipkou temnoty, ktoré sa dajú obľúbiť a v neposlednom rade ľahko čitateľnom štýle.  

si-

   a 1/2