Choď na obsah Choď na menu
 


Rapsodie

26. 1. 2023

 

rapsodie.jpgRapsodie Laura Thalassa

ZA CO BYSTE BYLI OCHOTNÍ PRODAT VLASTNÍ DUŠI?
Callypso je siréna, jejíž život se právě obrátil naruby. Sedm let nosila na ruce náramek s více než tři sta korálky. Na první pohled obyčejný šperk, jenže každý z těch korálků představoval magickou směnku – dluh Handlíři, vílímu králi.
Handlíř má pověst nelítostného vyjedn
avače, který dokáže splnit jakékoli přání – za přiměřenou cenu. A dluhy neodpouští. Po Callypso za své laskavosti nikdy nic na oplátku nechtěl. Až teď. Do jejího života se ale nevrátil jen proto, aby obnovil jejich dávný vztah. V Jinosvětě, který existuje paralelně s tím naším, se děje něco podivného. Vílí bojovníci mizí a vracejí se jen ženy – ve skleněných rakvích, s kojenci na hrudích. A mezi otroky se šíří zvěsti o probouzejícím se zlu.
Pokud má Handlíř svůj lid zachránit, musí požádat o pomoc sirénu, které před lety zlomil srdce. Jenže jeho nepřítel má naneštěstí v oblibě jedinečné tvory. A Callypso patří k těm nejvzácnějším…
(Mystery Press, 2022)

¤ ¤ ¤

Callypso Lillisová je súkromné očko s nadprirodzenými schopnosťami. Je taký novodobý dr. Jekyll a pán Hyde. Tú temnejšiu stránku v nej prebúdza Siréna so svojou mágiou, ktorú je niekedy ťažké udržať na uzde. Callie nie je žiadna krehotinka. Má v sebe čosi rebelské, v lodičkách sa často neprechádza. Jej spolupracovníci sú tiež z radu nadprirodzených bytostí, ako napr. kamarátka čarodejnica či priateľ lykantrop.

Autorka umiestnila príbeh do L.A., kde nadprirodzené bytosti začlenila do ľudského sveta. Navzájom sa tolerujú. Majú svoje úrady, aj osobitú verziu polície.

Kedysi Callie uzavrela dohodu s kráľom noci známym pod menom Handlíř, ktorý jej pomohol zakryť vraždu. Od tej chvíle sa ich životné osudy prepojili spôsobom, ktorý všetko ovplyvňuje.

Callypso a Desmonda Flynna alias Handlířa spája spoločná minulosť a po siedmich rokoch sa vracia do jej života, aby si vyžiadal splatenie dlhov, ktorých má Callie voči nemu viac než dosť. Handlíř má aj medzi nadprirodzenými bytosťami zlú povesť a nezabúda. Je v podstate hľadaný zločinec.

Ich stret je plný provokácií v štýle kto z koho. Ona sa nerada podriaďuje, on je autoritatívna osobnosť. Callie je individualistka, samotárska povaha jej nedovolí pútať sa v dlhodobých vzťahoch. Príčinou je vo veľkej miere kedysi pubertálna zamilovanosť do Desa. Obaja majú množstvo tajomstiev.

Jadrom rozprávania je hlavne vzťahová záležitosť, ktorá je síce predvídateľná, dá sa však pri nej zabaviť. Súčasnú líniu dopĺňajú náhľady do udalostí spred ôsmych rokov, keď vzniklo toto akési puto či priateľstvo. Je celkom jasné, kam sa vzťah hlavných hrdinov uberá a v tejto linke niet prekvapení. Je to čistý obraz hĺbky ich vzájomného spojenia a prepojenia na všetkých úrovniach. Zahŕňa aj vyrovnávanie sa s traumou zo zneužívania. Calline stredoškolské obdobie je plné klišé, vrátane plesu s oslnivým partnerom, ktorého jej všetky „kamošky“ môžu len závidieť.

Splatenie dlhu sa sústreďuje na „Jinosvět“. Cieľom ich spolupráce je vysvetlenie záhadných udalostí vo svete víl a zabránenie jeho kolapsu. Des je okrem iného pán chaosu, takže aj intrigán a Callie si nemôže byť celkom istá jeho plánmi, ani tými, ktoré jej prezradí.

Kým vyriešia „prípad“, stávajú sa z nich spolubývajúci so všetkými nástrahami, na aké si spomeniete. Callie sa odmieta vzdať nezávislosti, Des chce mať nad ňou v každej situácii navrch, na čo využíva aj svoju mágiu. Handlíř si Callie zaviazal, no v podstate ju rozmaznáva, pozná jej tajomstvá, správa sa k nej ochranársky. Napriek povesti je to v konečnom zúčtovaní charakterný chlap s vlastným etickým kódexom.

Náhľad do sveta víl je v románe lákadlom, ktoré ho robí zaujímavým. Jinosvět sa pokúša ovládnuť Zlodej duší a navyše sa zameral na Callypso. Jej únos roztočí kolieska deja smerom k záhadnej postave všemocného zloducha. Callie čelí únoscovi a Desovmu protivníkovi v jednej osobe. Nechystá sa zmieriť s osudom väzenkyne, no mágia má vlastné plány...

Autorka v úvode série neodkryje takmer žiadne karty. Štýl rozprávania má svojskú atmosféru a núti k čítaniu, i keď mu v čomsi chýba očakávaná akčnosť. Odhaľovanie záhady ustupuje do úzadia pred romantikou. Treba si zvyknúť na neustále predhadzovanie Desovho „vysochaného“ tela s kerkami v čiernych tričkách s nápismi najslávnejších rockových a metalových kapiel, aké sa vám vybavia. Otravovalo ma machovské vyjadrovanie postáv. Callin slovník je chvíľami ako od drevorubača. Aj Kráľ noci sa tu vyjadruje jemnejšie než ženy. Chápem, že autorka im nevytvorila subtílny charakter, lebo sa to prosto nehodí, no vykresľovať takto za každú cenu drsniačky skĺzava k vulgárnosti. Svoj priestor dostáva nadprirodzeno, mágia, ale aj erotika. Jednoducho populárna zmes odreagovacej terapie. Kniha má svoje plusy i mínusy, no darí sa jej vzbudiť záujem a na poli fantasy romancí má nábeh stať sa návykovkou.

si-

   

 

 

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

The Bargainer Series (Handlíř):

1. Rhapsodic - Rapsodie (Mystery Press, 2022)

2. A Strange Hymn - Neznámý žalm (Mystery Press, 2023)

3. Emperor Evening Stars - Vládce temné oblohy (Mystery Press, 2023)

4. Dark Harmony - Temná harmonie (Mystery Press, 2023)

 

________________________________________________________

► www.laurathalassa.com