Choď na obsah Choď na menu
 


Půlnoční rasa # 4 - Lara Adrian

15. 6. 2016

nastup-pulnoci.jpgNástup půlnoci Lara Adrian

Bojovníka Ria trýzní nesnesitelné bolesti těla i ducha a pomalu, ale jistě se propadá do propasti šílenství. Stále se nedokáže vyrovnat se zradou své družky Evy a svůj život zasvětil nesmiřitelnému boji se Škůdci. Nic ho nemůže zastavit. Prastaré zlo je totiž na vzestupu a nad upířím národem se stahují temné mraky… Pro novinářku Dylan vše začíná objevem hrobky, ukryté hluboko ve skalách. Rázem se ocitne ve víru nebezpečí a hluboko pohřbených tajemství. Největší hrozbou je však onen přitažlivý muž, který ji zatáhne do světa temných vášní a nekonečné noci. Dylan čeká nelehké rozhodnutí: opustit Riovu půlnoční říši, nebo vsadit všechno na jednu kartu kvůli muži, který si postupně podmaňuje její tělo i duši? Nástup půlnoci je čtvrtým pokračováním upírské milostné ságy Půlnoční rasa z pera americké spisovatelky Lary Adrian. Opět se setkáváme se známými hrdiny a sledujeme jejich osudy, které je v tomto díle zavedou až do České republiky. (Brána, 2012)

ø ø ø

Dylan Alexanderová je na výlete v Čechách namiesto svojej matky, ktorá bojuje s rakovinou. Chce jej aspoň sprostredkovane ponúknuť zážitky z cesty. Objav tajnej jaskyne blízko Jičína nie je iba náhodou. Dylan tam privedie jej schopnosť, ktorou sa až tak veľmi nechváli. Je to schopnosť vidieť duchov mŕtvych žien. Jeden z nich ju navedie na cestičku k hrobke, ktorú nemalo uzrieť žiadne ľudské oko. Dylan doslova vpadne do rany nečakanému obyvateľovi jaskyne, stvoreniu, ktoré pripomína čudáckeho bezdomovca. Svojou prítomnosťou preruší plán, ktorý má spojitosť nielen so svetom Rádu bojovníkov, ale mal zasiahnuť aj smerovanie života jedného z nich.

Rio sa chystal splniť príkaz na zničenie dôkazov o existencii upírskej rasy a zároveň ukončiť vlastné trápenie. Chyba, ktorej sa dopustil, bude mať ďalekosiahle následky. To posledné, čo potreboval, je prítomnosť reportérky druhotriedneho bulvárneho plátku, zaoberajúceho sa záhadami od konšpiračných teórií až po mimozemšťanov. Dylan stretnutie s nezvyčajným pomätencom, ktorý verí vlastnému bludu, že je upír, zaskočí, avšak ako reportérka vidí v jeho rečiach šancu na ulovenie sólo kapra a napísanie prinajmenšom zaujímavého článku na titulnú stranu. Ale má to nejeden háčik. Najmenej ten, že je mužovi s nezvyčajným menom Rio vydaná na milosť a nemilosť. Že od nej chce vymámiť všetky informácie, ktoré získala, zničiť dôkazy, nájsť ľudí, ktorým o svojom objave stihla povedať a vymazať spomienky na všetky udalosti, ktorých bola svedkom. Rio má plné ruky práce...

Dylan je vtiahnutá do sveta, o akom netušila. Sprvu je presvedčená, že má do činenia s tajnou mimovládnou organizáciou alebo s boháčmi, ktorí sa vo voľnom čase venujú netradičným aktivitám, avšak Rio jej poskytne dostatok rukolapných dôkazov, že svet upírov nie je iba fantáziou. Nevyhnutný návrat do Štátov prinesie nielen jeho konfrontáciu s ostatnými bojovníkmi, ktorých svet mienil nadobro opustiť, ale aj realitou spôsobenou jeho zlyhaním. Rio sa obviňuje z množstva vecí a vyrovnať sa s nimi ho stojí nemálo síl. Stráca nad sebou kontrolu, nezmieril sa so zradou Vyvolenej Evy, ktorá mu stále zasahuje do života. A v neposlednom rade nedokáže prijať svoj ohyzdný výzor po zraneniach, ktoré mu ostali po prežití výbuchu. Navyše, ako sa ukáže, žena, ktorú si dovolil priviesť do centrály Rádu, je Vyvolenou. Musí jej povedať pravdu a nechať ju, aby sa rozhodla, kam chce patriť. Dá zbohom svojmu pozemskému životu alebo sa rozhodne navždy zabudnúť na svet noci, ktorý práve odhalila?

Dylan sa s odťažitým Riom napriek všetkým jeho temným tajomstvám cíti bezpečne a rozhodne sa s bojovníkmi spolupracovať. Jednej veci sa však zriecť nedokáže. Svojho puta s milovanou matkou. Hoci vie, že ich spoločný čas sa kvôli chorobe kráti, Dylan sa nechce s matkou rozlúčiť. Túži jej dopriať toľko radosti, koľko sa ešte dá. Život medzi dvoma svetmi však neprichádza do úvahy. Takýto vývoj udalostí nie je pre rozvíjajúci sa vzťah medzi Riom a Dylan šťastný. Napriek tomu hľadajú cestu, ako túto dilemu vyriešiť. Pokrvné puto, ktoré sa medzi nimi prirodzene rodí a zavŕši, obom dodá nový zmysel života. Nemôžu si však myslieť, že budú chránení pred hrozbou, ohrozujúcou bojovníkov aj celý rod. Upírska spoločnosť čelí vraždám najstarších príslušníkov rodu a únosom Vyvolených. Celý incident sa utajuje, no poukazuje na manipuláciu so zlom nevídaných rozmerov.

Dylanina schopnosť vidieť duchov zasiahne do rozbehnutých udalostí a privedie bojovníkov Rodu ku katastrofálnemu odhaleniu. Stvorenie, ktoré zmizlo z pražskej hrobky, je oveľa väčším nebezpečenstvom, než aké si predstavovali. Prastarý upír je súčasťou obnovy genotypu zakladateľskej generácie. Mŕtve Vyvolené žiadajú Dylan o pomoc. Ona sa okrem toho musí vyrovnať s možnou stratou života s Riom aj s matkiným rozhodnutím prerušiť liečbu a dožiť svoje posledné dni plnými priehrštiami. Dcéra ani matka však netušia, že sa v ich blízkosti pohybuje muž, ktorý je bezprostrednou hrozbou pre ich životy. Keď Dylan ako Vyvolená padne do rúk bezcitného manipulátora, stojaceho v pozadí plánov schopných zničiť doterajší kolobeh upírskeho sveta, Rio rozhodne nemôže stáť bokom a je pripravený obetovať aj to posledné, čo mu ostalo, aby ju zachránil. A to netuší, že Evin duch sa ešte naposledy chystá ovplyvniť jeho osud...

 

Postavy Ria a Dylan sa u mňa zaradili k zaručene sympatickým predstaviteľom Midnight Breed Series. Nedá sa povedať, že by sa ich príbeh uberal nepredvídateľným smerom. Scenár udalostí v deji sa dal ľahko uhádnuť, napriek tomu som pri čítaní nezaspala nudou. Rozčuľovalo ma, že si autorka pre hlavnú mužskú postavu vybrala meno Rio, no po ozrejmení jeho minulosti a významu celého mena tohto bojovníka, mi nakoniec začalo to meno znieť akurátne. Jeho povaha a odmeranosť mi vzhľadom na okolnosti toho, čo prežil, sadli do konceptu celej bojovníckej partie ako koliesko, bez ktorého by to škrípalo. Dylan Alexanderová ho dokonale dopĺňa. Nedalo mi ako držať obom palce a užívať si čítanie s týmto párom. Lara Adrian uspokojivo zvládla štandard, ktorý sa od nej s pribúdajúcimi dielmi aj zápletkami očakával. Keďže identita superzloducha je v tejto časti odhalená, no nakoniec znova v poslednej chvíli mizne z mušky Bojovníkov rodu, zostali plány autorky na pokračovanie zahalené otáznikmi, ktoré treba rozmotať v ďalšej knihe zo série. Štvrté uzavretie osudov protagonistov, tentoraz Ria a Dylan, slúži ako dobrá návnada.  

si-

 

 a 1/2