Choď na obsah Choď na menu
 


Půlnoční rasa # 2 - Lara Adrian

 

sarlat.jpg

Polibek šarlatu Lara Adrian

Raněný a krvácející Dante z posledních sil doklopýtá na veterinární kliniku. Půvabná Tess, která netuší, že tajemný cizinec v černém je ve skutečnosti upír, se mu snaží zachránit život. Stačí však jediný nerozvážný polibek a Tess je proti své vůli vtažena do světa plného krve, násilí a temné, spalující vášně… Polibek šarlatu je druhý díl úspěšné milostné upírské ságy Půlnoční rasa od americké spisovatelky Lary Adrian. Podobně jako v úvodním díle série Polibek půlnoci se čtenář ocitá v nebezpečném světě upírů, o jehož existenci nemají běžní lidé ani tušení a kde zuří krvavá válka mezi bojovníky Rodu a Škůdci, jejich nepřáteli na život a na smrt. Opět se setkáváme s hrdiny z prvního dílu a sledujeme jejich spletité a napínavé osudy.  (Brána, 2011)

ؠؠØ

 V pokračovaní upírskej ságy sa tentoraz dej točí okolo Danteho. Tento bojovník Rádu má všetky schopnosti, ktoré ho predurčujú na boj s krvilačnými protivníkmi, upírmi nakazenými nezvrátiteľnou chorobou. Ako to býva zvykom, Dante je dosť hlavatý na to, aby sa púšťal do single akcií. Jedným z dôvodov je okrem iného aj fakt, že ho už celé roky trápia vidiny budúceho osudu. Veľmi dobre vie, že onedlho sa jeho životná púť skončí a to nie práve najšťastnejšie. Hoci vie, že túto predvídateľskú schopnosť zdedil a nie je možné sa vyhnúť jej dôsledkom i následkom, osudovosť odmieta. Napriek tomu ho vízie jeho vlastnej smrti prenasledujú a ozývajú sa čoraz častejšie. Zlosť si teda vybíja prenasledovaním úhlavných nepriateľov upírov i ľudí.

 Počas jednej takej noci Dante naďabí na Škodcov a čo je horšie i na mladých upírov, ktorí sa náhle začnú správať podozrivo. Príčinou je nová droga rozširujúca sa po meste – šarlát. Droga má nezvrátiteľné účinky na upírov a mení ich na príšery bažiace po krvi. Toto nebezpečenstvo spôsobené šialenstvom zvaným šarlát musia príslušníci Rodu zastaviť.

 Hlavná ženská hrdinka Tess Culverová je typickou postavou so spasiteľským komplexom. Je majiteľkou súkromnej veterinárnej kliniky, ktorá sa vďaka jej dobrosrdečnosti dostáva do finančných ťažkostí, no Tess je nezdolná optimistka. Aj v tú osudovú noc prijíma neplánovaného pacienta a ostáva v práci dlhšie. Všetky okolnosti predurčujú osudové stretnutie s Dantem. To však vôbec nie je romantické. Dante je práve po bitke so Škodcami a na kliniku sa doslova doplazí. Ide mu o život a nutne potrebuje krv. Tess je vhodnou hostiteľkou... Ona si z toho incidentu síce nič nepamätá, ale zato Dante je v maléri. Napil sa od Vyvolenej. Teraz ho s Tess viaže puto. 

 Ešteže sa nič netušiaca Tess môže vrátiť k svojmu životu. Aj Dante sa vráti k svojej práci. Tú mu však okrem neustálych myšlienok na Tess komplikuje aj Sterling Chase, agent z Temnosti, ktorý žiada od bojovníkov Rodu spoluprácu pri pátraní po pôvode nebezpečnej drogy. Stáva sa Danteho spoločníkom, a pretože ho úradník rozčuľuje, dá mu prezývku Harvard. 

 Danteho núti puto s Vyvolenou vyhľadať Tess a netrvá dlho, kým sa ich cesty znova skrížia. Dokonca si kvôli nej zaobstará psa. Dá mu meno Harvard. 

 Dante sa snaží držať Tess od problémov čo najďalej, no po zistení, že dílerom šarlátu je Tessin bývalý priateľ Ben, osud hlavných hrdinov naberie rýchly spád.

 Vzájomné zblíženie komplikuje Danteho zahmlievanie skutočnej identity, vidina blížiacej sa smrti i pátranie po vodcovi Škodcov a výrobcovi drogy. Ale i Tess má svoje tajomstvá. To, ktoré ju trápi celý život, je spojené s jej schopnosťou uzdravovať dotykom. Je to dar Vyvolenej, no kým jej to Dante stihne vysvetliť, o slovo sa hlásia nové problémy. Jedným z nich je skutočný dôvod Chaseovej prítomnosti. Vyjde najavo, že agent Temnosti bol vylúčený pre osobné ciele. K Rádu ho priviedol sľub a nádej, že zachráni Camdena, svojho synovca a syna ženy, ktorú už roky tajne miluje.

 Potom sa už sled udalostí len tak sype. Ben ukryje vzorec šarlátu u Tess, Škodcovia majú jediný cieľ, ktorým je rozšírenie drogy, zničenie Rádu a ovládnutie nočného sveta i toho ľudského. Keď sa z Bena stane prisluhovač Škodcov a Tess sa ocitá na pokraji smrti, Dante nemá inú možnosť ako obetovať seba i jej dôveru. Musí vyjaviť, kým v skutočnosti je, kým je Tess, a navyše spoznať, že smrť neprenasleduje jeho, ale ženu, ktorú miluje. Našťastie má Rád a v ňom obetavých priateľov...

 

 Musím konštatovať, že autorka v tomto príbehu vlastne ničím neprekvapila. Akosi už dopredu viete, čo bude nasledovať. Všetci a všetko je vám známe. Dialógy postáv ma občas otravovali svojou zbytočnosťou a myslím, že niektoré veci snáď ani nebolo treba komentovať. Možno to je dôvod, prečo si i napriek niekoľkým slušne napísaným pasážam dej príliš neužijete. Dokonca aj humor v dialógoch sa míňa účinkom.

si-

 

   a 1/2