Choď na obsah Choď na menu
 


Dvě zrcadla

7. 1. 2012

391465.jpgDvě zrcadla Karolina Limrová

Kdyby si Joshua Merboth nekoupil starobylý dům nedaleko od Longville, zřejmě by nikdy Katy Simmonsovou nepoznal. A nikdy by nepřišel na to, že láska může být silnější než peklo smrti a krve. Joshua spatří Katyinu tvář poprvé v prastarém zrcadle, které objeví na půdě chátrajícího sídla. Nemůže slyšet její srdce ani cítit její vůni. Nemůže jí ublížit. Jeho stříbrné oči se mohou jen dívat a v jeho duši se objeví záblesk čehosi, o čem si myslel, že už je navždy ztraceno. Ale co když přijde den, kdy zjistí, že mu to nestačí? Co když víc než po lidské krvi začne toužit po zvuku jejího hlasu? Má někdo jako on vůbec právo chtít něco víc než její úsměv?

V romantickém příběhu s prvky fantasy se v rychlém sledu událostí střídají promluvy obou hlavních hrdinů a my sledujeme napínavý děj ze dvou úhlů pohledu. V knize najdeme všechny atributy spojené s tímto žánrem; především však rozehrává odvěké téma o síle lásky a boji dobra se zlem. (Host, 2011)

 

< = > 

Bez dlhých úvodov hneď na začiatok napíšem, že táto kniha ma okúzlila. Už si pomaly zvykáme na upírske ságy, ale v tomto prípade sa vydaril originálny príbeh.

Všetko sa začína v Portlande, v Maine v roku 1789. Vtedy mladému truhlárovi Joshuovi vtrhne do života zlo a radikálne zmení celú jeho existenciu. Retrospektívny pohľad do minulosti hlavnej mužskej postavy je však len jednou z dejových línií, ktorá mozaikovite dopĺňa celistvosť príbehu.

Po viac ako dvesto rokoch má istý umelec Josh plné zuby potulného života, opúšťa hektický New York a kúpi si dom v Minneapolis. Hľadá pokojné miesto, kde by sa v ústraní zmieril s vlastnými démonmi.  Pri obhliadke domu naďabí na povale na starodávne zrkadlo. Na jeho prekvapenie sa v zrkadle zjaví obraz cudzej izby a mladej ženy.

Približne v tom istom čase sa kdesi v Browningu vracia domov Kate. Práve si kúpila v starožitníctve staré, pozlátené zrkadlo. Len čo ho vo svojej izbe nadšene obdivuje, zahliadne v ňom čosi neskutočné. Podkrovie a mladého muža.

Moment, v ktorom sa Kate a Joshua navzájom zbadajú, zrodí osudovú lásku.

Problém je v tom, že sa môžu vidieť len na krátku chvíľu počas svitania a západu slnka. Kate má možnosť sledovať Josha v noci, on ju počas dňa. A tak sa títo dvaja na opačných koncoch zázračných zrkadiel pomaly spoznávajú, no nikdy im nie je dovolené dotknúť sa alebo prehovoriť čo len slovo. Až do chvíle, kým... sa nezačnú hľadať. Obaja po sebe súbežne pátrajú.  Nakoniec snaha prináša ovocie. Lenže to Kate ešte ani zďaleka netuší, kým Joshua v skutočnosti je. Avšak ani jeho upírska podstata neodolá kúzlu takému silnému, ako je láska. Podľa legendy, ktorá sa viaže na dve zrkadlá, ktoré vlastnia, taká láska prostredníctvom nich ožíva iba raz za niekoľko tisíc rokov. A ten zázrak sa práve stal...

Kate a Josh k sebe rozhodne nemajú cestu vydláždenú ružami. Nanešťastie sa Katino zrkadlo rozbije a do hry vstupuje i Katin kamarát Danny, ktorý je v skutočnosti lovcom upírov. Katino rozhodnutie milovať Joshuu nenesie ľahko. Danny si je vedomý nebezpečenstva, ktoré na Kate číha, no nie menej ako sám Josh. I on sa musí vysporiadať s vlastnou podstatou, a že okolie jeho vzťahu s Kate nepraje, mu je absolútne jasné. A až sama Kate odhalí, aká beštia sa v ňom skrýva, čo bude nasledovať? Má istotu iba v jedinom. Že bez nej viac nedokáže žiť.

Nejednu napätú chvíľu má na svedomí i žiarlivosť bývalej Joshuovej milenky Sandry, ktorá sa pokúsi Kate zbaviť. Využije krvilačnosť iného upíra  a Joshovi spôsobí nejednu horúcu chvíľku. No nad najväčšou hrozbou Josh stále nevyhral. A tou je čas. Koľko jej ho s človekom, ktorého miluje a nie je schopný mu ublížiť, ostáva? Ako dlho bude môcť s Kate prežívať svoje šťastie? Kým on odmieta myšlienku, že by sa mohla premeniť na niečo, čím je on sám, Katin život si berie niekto iný...

Kniha, pri čítaní ktorej sa stráca pojem o čase. Strany sa obracajú jedna za druhou, až kým neostane len epilóg. Dojem z príbehu umocňuje aj fakt, že každú situáciu nechala autorka vyrozprávať z pohľadu oboch hrdinov. A čo je najlepšie, máte chuť pustiť sa do nej znova. Bravo.

Veľkým potešením je fakt, že Dvě zrcadla majú voľné pokračovanie. Príbeh lovca upírov Dannyho s názvom Dva meče. Už sa neviem dočkať.

si-

 

 

 

___________________________________________________________________________