Choď na obsah Choď na menu
 


Dva meče

28. 6. 2012

485298.jpg

Dva meče Karolina Limrová

V ulicích Minneapolis řádí chladnokrevný vrah. Zanechává po sobě oběti, které nesou zjevné stopy mučení. Zatímco policie marně hledá jakoukoli stopu, lovci upírů vědí velmi dobře, s kým mají tu čest. Ví to i Daniel Phillips, ve dne řidič taxíku, v noci neúnavný lovec samotář, jehož do Minneapolis zavedla nešťastná láska. A ví to také Selena Torresová. Je silná, neohrožená a její touha po spravedlivé odplatě je účinnější než jakákoli zbraň. Selena Torresová však porušuje po staletí dodržované tradice. Lovcem se přece nikdy nemůže stát žena. Lovcem se přece nikdy nemůže stát žena, která je slepá. Lovcem se přece nikdy nemůže stát žena, která je… upír. (Host, 2012)

< = >

 

 Daniel Phillips a Selena Torresová sa zoznámia v taxíku. A nie je to náhoda. Obaja pátrajú po stopách tých istých vrážd. Danielovi slúži taxi ako zásterka, no netuší, že dobrý skutok pre slepé dievča mu obráti život naruby. Selena ho zvláštne zaujme a čosi ho na nej priťahuje, takže novému stretnutiu dopomôže sám. Ona sa sprvu snaží Daniela, ktorý ju sleduje, striasť, no keď jej začne preukazovať samozvanú pomoc, na to, aby sa ho zbavila, už je neskoro. Keď ju vyhodia z domu pre neplatenie nájmu, Danny jej džentlmensky ponúkne dočasné ubytovanie vo svojom dome. To, že to nebol najlepší nápad ani pre jedného z nich, vedia od začiatku, ale...

Selena spočiatku úspešne tají, kým v skutočnosti je, a Danny si nahovára, že nebude mať problém úspešne pokračovať vo svojej „práci“. Lenže lov nebezpečných upírov, ktorí ohrozujú mesto, nie je iba jeho záležitosť. Selena na to príde prvá. Že sa ocitla pod strechou lovca upírov. Ona - upírka. Ale pri ďalšej vražde sa odhaleniu už nedá zabrániť. Šokujúcu skutočnosť nahrádza fakt, že napriek tomu, že by mali byť nepriatelia, spája Dannyho a Selenu spoločný cieľ a ešte nevysvetliteľná príťažlivosť. A tak spoja svoje sily, aby Danny naplnil svoje poslanie - zabiť nenávidených nepriateľov, a Selena dovŕšila osobnú pomstu. Jedno z vraždiacich monštier je totiž upír, ktorý ju kedysi premenil.

Dannyho život stále komplikuje fakt, že mu lásku milovanej ženy Kate ukradol upír a s Katinou premenou sa doteraz nevyrovnal, a zrazu je paradoxne zamilovaný práve do upírky. Selena balansuje na rozhraní ostatkov svojho človečenstva a pokúša sa ovládnuť upíriu podstatu, ktorá ovplyvňuje jej pocity aj city voči Dannymu. Obaja vedia, že ich vzájomná príťažlivosť bude mať konečné trvanie, a predsa je pre nich priťažké sa jej vzdať.

Kým nenaháňajú upírov, trávia spoločný čas celkom jednoducho. Zhovárajú sa, spoznávajú, varia... Danny je obyčajný hrdina. A tu si môžete povedať:  Lovec upírov? Zvádzalo ma to prisúdiť k Dannymu povahu „drsňáka“. Oveľa väčšieho, než v skutočnosti je. Ale žiadna vypätá akčná dráma sa pred mojimi očami zatiaľ neodohrávala. Ale možno skomercionalizované očakávania na postavu upírieho lovca či bojovníka má na svedomí akýsi „ward-ovský“ syndróm a všetko môže prebiehať tak trochu inak. Nechápte ma zle, postava Dannyho nevyznieva ako domased, i keď počas pátrania a pri bojových scénach má Selena vďaka nadprirodzeným schopnostiam navrch.

Keď sa Danny po rokoch konečne odhodlá navštíviť rodinu, udalosti v Minneapolis sa pohnú dopredu. Selenu vyhľadá jej úhlavný nepriateľ - Faust. Dôvod? Drží v zajatí jej brata, aby Selenu prinútil... loviť lovcov upírov. A prvou obeťou sa má stať Danny. Aby ho zachránila, musí sa Daniela vzdať. Lenže on mieni zistiť, čo sa so Selenou deje a pri pátraní po pravde mu neostáva iné, než požiadať o pomoc upírov. Požiadať Kate a Joshuu (Dvě zrcadla). Ale zdá sa, že je už neskoro. Dramatické udalosti, medzi ktorými je smrť Seleninho brata iba špička ľadovca, spôsobia, že sa upírka Selena rozlúči so všetkým ľudským. I s Danielom.

Danny prejde cestou sebaľútosti a zúrivosti zapíjanú poriadnymi dávkami alkoholu, kým si uvedomí, že na ťahu je on. Rozhodnutie konať musí prísť rýchlo, pretože z apatickej Seleny sa stala vraždiaca bábka vo Faustových rukách. Existuje iba jediná možnosť, ako Selenu zachrániť. Možnosť, ktorú by podstúpil jedine zamilovaný muž.

Fanatický a psychopatický Faust sa obklopuje bezcitnými zabijakmi, závislými a bez vôle. Bezohľadne využíva i Selenine zvláštne schopnosti. Joshua a Danny však majú plán. Plán na záchranu. Otázka znie, či za to Dannyho láska k upírke stojí. Ako sa Danny popasuje s radikálnou zmenou vlastnej existencie, ako dokáže čeliť pravde pred zrakom vlastnej rodiny a nakoľko je „nový“ Danny zlučiteľný s tradičným poslaním lovca, tým nech sa prehryzie každý sám. Kde je Faustov koniec? Nechám na vás, aby ste odhalili, či si Selena na svoju lásku vôbec spomenie.

Príbeh spočiatku plynie zvoľna, až vo vás môže ponechať dojem, že sa celú knihu budete prehrabávať len niečími pocitmi. Ale zásadný zvrat visí vo vzduchu a i keď ľahko dokážete predvídať, že tým momentom bude Danielov a Selenin rozchod, od tej chvíle sa tempo príbehu pekne nakopne. Ide presne o také čítanie, ktoré napriek hlbokým nočným hodinám jednoducho nemôžete odložiť do druhého dňa. Občas „seriálové“ pokračovania po vydarenom začiatku sklamú. Je potešením, že to nie je Limrovej prípad.

Prológ: Jednej z postáv pod Faustovým vplyvom sa vďaka Selene podarí uniknúť lovcom. Nesie meno Láska. Začína pátranie po svojej minulosti a identite. Je dosť pravdepodobné, že tu niekde sa začína odvíjať osud hlavnej hrdinky tretieho pokračovania (?). /Snáď sa tu dopátram k odpovedi, kto Faust vlastne je (okrem podstaty, že ide o maniaka), odkiaľ sa vzal a prečo má i pre komunitu upírov také výnimočné schopnosti./

P.S.: Je fajn, že Danny neostal „obyčajným“ hrdinom.        

 

si-