Choď na obsah Choď na menu
 


Kliatba Misty Wayfairovej

1. 1. 2020

kliatba-misty-wayfairovej.jpg

 

  Kliatba Misty Wayfairovej Jaime Jo Wrightová

 Thea Reedová vyrastá v sirotinci, no zaprisahá sa, že jedného dňa zistí, čo sa stalo s jej mamou. Pátranie ju na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia už ako dospelú ženu privádza do mestečka Pleasant Valley vo Wisconsine. Dôkazy smerujú do miestnej psychiatrickej liečebne. Thea využije svoje skúsenosti, ktoré získala ako autorka posmrtných fotografií, a pomáha správcovi Simeonovi Coylovi fotografovať pacientov, aby získala prístup do liečebne. Pri tom však odkrýva mnohé tajomstvá. Netušila, že pri hľadaní mamy prebudí legendu o zavraždenej Misty Wayfairovej, ktorá vraj straší v okolí a jej zjavenie je predzvesťou smrti.

O sto rokov neskôr dostane Heidi Laneová znepokojujúci list od mamy, ktorá bojuje s demenciou. Prosí ju, aby prišla do Pleasant Valley a dozvedela sa, kto vlastne je. Keď Heidi v lese pri ruinách psychiatrickej liečebne zazrie ducha ženy, dávny príbeh o Misty Wayfairovej znovu ožíva a mladá žena sa začína báť o svoj život.

Hoci v inej dobe, obe ženy sa usilujú zistiť, kto vlastne sú a odkiaľ pochádzajú. Zároveň musia prekonať hrozivú a záhadnú kliatbu, ktorá ich navždy spojila. (i527net, 2019)

⇔ ⇔ ⇔ ⇔ ⇔ ⇔ ⇔ ⇔

 Aj v tejto knihe autorka strieda dve časové pásma. Historickú líniu sleduje čitateľ prostredníctvom fotografky They Reedovej, ktorá sa ocitne v mestečku Pleasant Valley, kde ponúka svoje služby. Jej prvou zákazkou je posmrtný portrét v rodine Coylovcov. Neskôr sa stáva pomocníčkou v štúdiu pána Amosa. Dorothea si toto mesto nevybrala náhodou. Vedie ju sem list, ktorý jej zanechali jej pestúni. Je to totiž miesto, kde sa v lesoch nachádza psychiatrická liečebňa a kde vedú stopy jej matky, ktorá ju zanechala na prahu sirotinca. Thea sa potrebuje vysporiadať s minulosťou a dúfa, že na tomto mieste by sa jej to mohlo podariť.

 V inom storočí sa v rovnakom mieste pokúša so svojou minulosťou a s rodinou vysporiadať aj iná mladá žena, Heidi Laneová. Tú do Pleasant Valley privádza, ako napovedá anotácia, list od matky. Už na úvod je konfrontovaná s tým, pred čím pred rokmi odišla. S nenaplnenými očakávaniami rodiny, na ktoré naráža v rodinnom ubytovacom zariadení u svojej sestry Vicki. Sama Heidi trpí úzkostnou poruchou, ale pokúša sa byť nápomocná. Tlak, čo sa na ňu vyvíja, však nezvláda tak, ako by si želala, a tak reaguje, ako je zvyknutá. Uniká. Už prvý deň neplánovane vstupuje do starožitníctva u Crawfordovcov, kde nachádza starý fotoalbum a v ňom fotku svojej dvojníčky, mŕtvej Mary Coylovej, ktorú urobila fotografka Dorothea Reedová. Skutočnosť vzbudí Heidinu zvedavosť a vyvolá isté mrazenie, navyše pripísané meno Misty Wayfairovej spustí kolotoč udalostí, ktoré prevrátia Heidin život hore nohami.

 Thea Reedová, ktorá sa ubytuje u pani Brummelovej spoznáva záhadného Simeona Coyla. Coylovci stoja v mestečku na okraji. Ľudia sa im vyhýbajú. Predchádza ich kliatba, ktorú na nich vraj uvrhla Misty Wayfairová, v hre je minulosť, vzťahový trojuholník, mimomanželský pomer, dieťa, ale aj vražda a dedičstvo v drevárskej spoločnosti bohatých Fortunovcov. Aj pán Amos varuje Theu, že z priateľstva s tými ľuďmi nemôže vzísť nič dobré. Členovia tejto rodiny umierajú za podivných okolností. Vraj je pravda, že sa Misty Wayfairová, ktorá sa potuluje po okolí, nezastaví, kým nebudú všetci Coylovci pod zemou? Napriek tomu Theu k zvláštnemu Simeonovi, ktorý sa zjavuje a mizne, kedy sa mu zachce, čosi neprekonateľne ťahá. Navyše zistí, že Simeon aj jeho sestra Rose pracujú v liečebni. Keď pán Amos náhle skolabuje, nezomrie len vďaka Simeonovi, a jedine Thea dokáže prevziať všetky jeho zákazky. Aj tie tajné – urobiť portréty pacientov psychiatrickej liečebne.

 Matka trpiaca demenciou Heidi nespoznáva, dokonca tvrdí, že jej dcéra je mŕtva, a Heidi čeliaca tlaku dokonca nachádza na zrkadle svojej izby nápis, ktorý ju obviňuje zo šialenstva. Keď zazrie ženu z posmrtnej fotografie, spanikári. Nehoda na seba nenechá dlho čakať, našťastie si to odnesie „len“ pes. Tak sa Heidi bližšie spoznáva s členmi rodiny Crawfordovcov. Najmä s autistkou Emmou a jej bratom Rhettom, ktorý Heidi tak trochu vyvádza z miery. Práve pri tejto rodine Heidi nachádza útočisko. A napriek Emminmu postihnutiu pri nej dokonca svoj pokoj. Rhett je hlasom jej svedomia, ale aj istotou a oporou, hoci vzťah medzi nimi nie je priamočiary a Rhett toho veľa nenahovorí. Heidi to ťahá k liečebni, a keď sa nakoniec ktosi pokúsi podpáliť ubytovanie u Laneovcov, musí svoju snahu nájsť dôvod zdvojnásobiť. Sama sa nakoniec musí naučiť neutekať od problémov. Tento raz bude musieť načrieť do minulosti svojej rodiny a odhaliť dobre skrývané tajomstvo i vyrovnať sa s tým, že jej klamali tí najbližší. Zvážiť, či to bolo v jej prospech a nakoniec v sebe nájsť silu na odpustenie, nielen im, ale aj samej sebe.

 Keď Thea prekročí prah liečebne, uvedomuje si, že sa mnohé zmení. Predovšetkým ona. Má z toho strach, ale túžba odhaliť pravdu je väčšia. To, ako to ovplyvní jej krehko sa rodiaci sa vzťah k Simeonovi, je otázne. Spoznáva tu doktora Ackermana a nakoniec na jeho návrh triedi lekárske záznamy v snahe odhaliť čosi o svojej matke, ktorá sa tu mohla liečiť. Spoznáva pacientku Effie, stret s ňou je pre Theu znepokojivý, lebo ako pochopí, práve táto žena poznala jej matku. Odpovede na niektoré otázky jej dá aj cintorín blízko liečebne a pomoc, o ktorú ju požiada novinár Fritz, ktorý sa objaví v ubytovni pani Brummelovej hľadajúci podklady pre svoj článok o pokusoch, čo sa vykonávali na psychicky chorých pacientoch. Thea vie, že Misty Wayfairová je dávno mŕtva, ale ktosi si vypožičal jej identitu a postaral sa o to, aby Coylovci umierali a ona potrebuje odpoveď na otázku, čo ju spája s Misty i s Coylovcami. Odhalenie ju stojí takmer život, ale je pre ňu, a nielen pre ňu nakoniec oslobodzujúce, pretože jej dáva nádej na novú budúcnosť.

 Čitateľ si v tejto knihe môže vybrať niekoľko rovín. Môže sledovať samotný príbeh, hľadanie a odkrývanie tajomstva, ktoré presahuje z minulosti do súčasnosti a má silu ovplyvňovať život dvoch žien, ale aj ich rodín. Kto bola Misty a aký bol jej skutočný vzťah ku Coylovcom? Ak je naozaj po smrti, kto a prečo zneužíva nešťastie iných, aby ešte aj po toľkých rokoch vyvolával bolesť? Aký odkaz tu Misty skutočne zanechala? A ako tento odkaz poznačí osud samotnej They a Heidi? Majú Coylovci nádej na povestné svetlo, ktoré ožiari ich budúcnosť, alebo sú naozaj odsúdení na smútok? Pretrhne sa ich životná línia? Čo má spoločné Heidi s Misty Wayfairovou a s Coylovcami? Prečo sa tak veľmi podobá na ich mŕtvu sestru?

 Ďalšou rovinou, ktorú autorka do príbehu zakomponovala, je problematika tak povediac psychologická. Skutočnosť, že súčasťou spoločnosti sú aj ľudia s psychickými poruchami (nečakajte však psychologický román). A že v dobe, keď žila Dorothea Reedová, boli často odsúdení na existenciu v liečebniach, kde boli podrobovaní nepríjemnej liečbe, dokonca experimentom. Thea je s touto skutočnosťou konfrontovaná na niekoľkých úrovniach. Tou najosobnejšou je skutočnosť, že takú liečbu pravdepodobne podstúpila jej matka. Doktor Ackerman predstavuje nastupujúcu novú generáciu, ktorá mohla byť nádejou na humánnejšie vnímanie liečenia takých pacientov. V súčasnej dejovej línii je v knihe takým prvkom prítomnosť Emmy, pri ktorej sa autorka pokúsila priblížiť, že téma duševnej choroby či úzkostnej poruchy potrebuje citlivý prístup, a že cez mnohé problémy s tým spojené v rodinách s ľuďmi s duševnými poruchami presakuje aj láska a dobro. Mnohé z toho vyjadrila v náboženskom rozmere knihy, ktorý som ja nijako nevnímala ako násilný. A navyše je tu aj preto, aby kniha nebola len o temnote, ale aby aj za tým temným presvitalo čosi krásne (pomohla som si parafrázou autorkiných slov zo záverečného poďakovania).

 Neviem, či by som dala knihe prívlastok mysteriózny, hoci sem-tam nejaký taký prvok v nej nájdete, občas dokonca pokus o čosi hororové. Určite je to kniha s tajomstvom a napätím, medzi riadkami sa objavuje príjemné brnenie a aj čosi, čo čitateľovi nedá pokoj, čosi, čomu chce prísť na kĺb, a to považujem za dobrú devízu.

 Mne sa táto kniha čítala výborne, dokonca o poznanie lepšie ako Tajomstvo domu na Foster Hille, najmä jeho súčasná dejová línia. S Heidi Laneovou som si našla lepšie spojenie, bola mi sympatickejšie a jej hľadanie ma zaujalo viac. I Thea mi bola bližšia a jej doslova elektrizujúci pocit voči Simeonovi sa mi páčil. Takže, určite odporúčam všetkými desiatimi.

-sa