Choď na obsah Choď na menu
 


Vražda v kryptě

26. 4. 2023

bmid_vrazda-v-krypte-wc2-508159.jpg  Vražda v kryptě Irina Shapiro

Když se jednoho dne v hrobce středověkého rytíře objeví mrtvola mladého muže, případ padne na obecního konstábla Daniela Haze, který ještě sám vraždu nikdy nevyšetřoval. Podezření okamžitě padne na jediného cizince, který dorazil do vesnice Birch Hill těsně předtím, než došlo ke zločinu, ale časem se tento americký kapitán ukáže jako nečekaný přínos. Jason Redmond, bývalý voják a zkušený chirurg, Danielu Hazovi nejenže ochotně pomůže, ale také za něj ve snaze dopadnout vraha nasadí svůj vlastní život.

Redmond s Hazem neznají motiv, nemají podezřelé ani dostatek stop, ale vraždu musejí vyřešit, než se jeden z nich stane další vrahovou obětí.

Historický mystery thriller z druhé poloviny devatenáctého století, který skvěle vykresluje chamtivost, zločin, misogynii, rasismus, aroganci, nenávist a strach z „těch druhých“ v koloniální éře. (Vendeta, 2023)

***********

Kapitán Jason Redmond, ktorý bojoval v americkej vojne Juhu proti Severu, sa so svojím malým spoločníkom Micahom rozhodne zmeniť prostredie, čo preňho predstavuje nádej na vysporiadanie sa s nočnými morami a jazvami, ktoré im obom spôsobilo vojenské zajatie. Keďže zdedil po starom otcovi panstvo Redmond Hill, prijíma túto výzvu ako impulz na nový začiatok. Do Birch Hillu prichádza prekvapivo a nečakane. Príchod nového lorda Redmonda sa však nesie v znamení vraždy, ktorá sa tu práve v tom čase udeje a pre policajného strážnika Daniela Hazea sa tento neznámy stáva prvým podozrivým na zozname potenciálnych páchateľov zločinu, aký si v tejto oblasti nepamätajú ani najstarší obyvatelia. Toto prvotné nedorozumenie však vedie k neočakávanému spojeniu, pretože vražda vzbudí v Jasonovi zvedavosť, a tak policajtovi ponúkne svoje služby ako chirurg, a teda lekársky obhliadač mŕtveho tela.

Daniel Haze predstavuje v Birch Hille široko-ďaleko jedinú policajnú autoritu. Po počiatočnom podozrievaní a obozretnosti sa medzi ním a Jasonom Redmondom rodí priateľská atmosféra. Jason si uvedomuje, aké dôležité je preňho, aby zamestnal svoj nepokojný mozog aj niečím iným ako myšlienkami na budúcnosť. Obeťou vraždy, ktorá sa stala v krypte miestneho kostola, je Alexander McDougal. Získať o ňom akékoľvek informácie však nie je jednoduché, pretože v okolí Birch Hillu ho nikto nepozná. Začína sa tak pátranie po okolnostiach vraždy a najmä po motíve a páchateľovi.

S príchodom kapitána Redmonda v sídle znova všetko ožíva. Jason, ktorý má svoje morálne zásady (jasný je napr. jeho postoj k otroctvu a k prisvojovaniu si nadradenosti typickému pre vyššie spoločenské vrstvy), zároveň predstavuje protiklad k mysleniu a správaniu tunajších obyvateľov – náznak anglo-amerických vzťahov autorke dáva priestor na vyslovenie niekoľkých myšlienok vo vzťahu k zaostalosti myslenia niektorých predstaviteľov anglickej smotánky danej doby, ale predpojatosť neprejavujú len oni. Jason namiesto čaju pije kávu, neovláda rodokmene významných rodín. Inakosť svojho zmýšľania ukazuje Jason napr. aj vo svojom sklone k americkému modernizmu vo vzťahu k zariadeniu Redmond Hillu, ktorý je v protiklade k viktoriánskej prepchatosti. Rovnako to naznačuje vo svojom nepochopení zvyklostí anglickej vysokej spoločnosti. Sám chápe, že sa v nich musí zorientovať, v čom mu všemožne pomáha najmä služobníctvo na Redmond Hille (najmä majordómus Dodson a jeho manželka).

Súčasťou jeho existencie ako nového lorda Redmonda je aj zoznámenie s okolím a obyvateľmi Birch Hillu. Zapája sa tak do tunajšieho spoločenského života, hoci si aj bez upozornenia uvedomuje, že sa stáva najvyhľadávanejšou partiou v okolí. To sa deje aj vo vzťahu k miestnym zbohatlíkom Chadwickovcom. Pani domu totiž plánuje dobre vydať svoje dcéry a k uspokojeniu všetkých životných požiadaviek jej chýba už len dosiahnutie titulu. Dúfa tak, že sa jej podarí Jasona uloviť. Jason sa však ženiť neplánuje.

Jason svoje postavenie využíva aj pri pátraní po vrahovi a svoje prešľapy voči spoločenským pravidlám ľahko zvádza na svoju neznalosť tunajších pomerov či spoločenských pravidiel a vie, že sa naňho tunajší obyvatelia kvôli jeho pôvodu dívajú ako na zvláštnosť. Novému lordovi Redmondovi si však svoju nevôľu nedovolia prejaviť otvorene. Daniel spočiatku nechce Jasona do prípadu zaťahovať, hoci sám dlho tápe, pretože si uvedomuje, že na vyšetrovanie vraždy nemá dostatok skúseností ani poriadny výcvik. Ako sa ukáže, Alex McDougal sa zaujímal o rodinu Chadwickovcov. Tak Danielovo, ako aj Jasonovo pátranie sa často deje samostatne, pričom obaja vzhľadom na svoje spoločenské postavenie pátrajú na rôznych miestach, nachádzajú tak rôzne stopy. Obaja však akosi cítia, že rodiace sa priateľstvo im umožňuje stráviť príjemné spoločné chvíle a konfrontácia zisteného im pomáha skladať jednotlivé diely skladačky zločinu, ktorý sa tu stal, z rôznych uhlov pohľadu.  

Súčasťou knihy sú aj osobné osudy hlavnej dvojice. Jasonove mory spôsobené vojnovým besnením, jeho oddanosť malému chlapcovi Micahovi, za ktorého sa cíti zodpovedný. Nevyrovnanosť so sklamaním, ktorému ho vystavila bývalá snúbenica Cecile, ktorá sa po jeho narukovaní na vojnu vydala za iného muža. Daniel zasa bojuje s neprekonateľným smútkom svojej manželky Sarah vyvolanom stratou ich syna, čo medzi oboma prehlbuje priepasť a vyvoláva obavy z ich spoločnej budúcnosti vo vzťahu, ktorý uviazol v smútku a pocite viny. Na začiatku svojho vyšetrovania vraždy však ani len netuší, že práve tento prípad mu manželstvo zachráni. Práve tieto obrázky z osudov hlavných protagonistov dodávajú na plastickosti ich charakterov a poľudšťujú ich. Medzi riadkami sa v Jasonovom poznávaní obyvateľov v okolí zdedeného sídla naznačuje aj azda rodiaci sa vzťah k vikárovej dcére Katherine Talbotovej.

Silnou devízou tejto knihy je práve nové priateľstvo medzi Jasonom a Danielom, ktoré pre oboch prináša chýbajúcu pánsku spoločnosť, možno vychutnať si spoločne brandy, cítiť pevné puto, ktoré vzniká z pocitu súnaležitosti. Je to čosi, čo obaja stratili – Jason vo vojne, keď prišiel o priateľov a Daniel v momente, keď sa vzdal svojej kariéry policajta a azda aj detektíva v Londýne. Práve tým, že mu nikdy nenapadlo, že by si tak obľúbil svojrázneho Američana, je táto dvojica ešte sympatickejšia.

Autorka v knihe vystavala dobrú atmosféru viktoriánskeho anglického vidieka, ale aj Londýna, pretože dej sa posúva práve medzi Birch Hillom a veľkomestom. Miestami sa odvoláva takmer na dickensovské obrazy, najmä pri Danielovom pátraní, ktorý sa často ocitá v tých najhorších štvrtiach mesta. Zločin síce vyvolá isté pozdvihnutie, ale tak medzi obyvateľmi, ako aj u tunajšieho sudcu Talbota prevláda skôr potreba čoskoro všetko uzavrieť, aby sa veci mohli vrátiť do starých zabehnutých koľají, a to aj bez ohľadu na potrestanie pravého vinníka. Dvojicu Redmond – Haze už v tejto úvodnej časti charakterizuje inteligencia, zmysel pre detaily, ale aj pokus rekonštruovať pohnútky zločinného konania, tak ako aj snaha ponoriť sa do vykreslenia akéhosi profilu zločinca a jeho obete. Veľkou devízou je ich vzájomná súhra, ktorá prináša výsledky. Aj keď si Daniel Haze dlhú dobu počas vyšetrovania zúfa a je frustrovaný, pretože sa dlho nehýbe z miesta a keď sa mu konečne podarí odhaliť motív vraždy a aj pravdepodobného páchateľa, stále ostáva bez dôkazov. Súdne líčenie sa však rýchlo blíži. Daniel odmieta, že by sa pravý vinník vraždy vyhol spravodlivosti, kvôli čomu sa dostane do ohrozenia života, čo nasvedčuje tomu, že kladie tie správne otázky. Dokončenie pátrania po vrahovi je tak už na Jasonovi. Odhalenie motívu totiž spôsobí, že všetky skladačky do seba zapadnú.

Hoci Jason sľúbil Micahovi, že bude pátrať po jeho stratenej sestre Mary, ukazuje sa, že Redmond HIll si ich získal a nejaký čas tu plánujú zostať. Jason si totiž uvedomuje, že po tom, čo stratil snúbenicu a priateľov vo vojne, ho vlastne v Amerike nikto nečaká. Čo je vlastne dobré, pretože v okolí Birch Hillu sa schyľuje k ďalšiemu zločinu. Zoznamovacia časť tejto série plynie veľmi príjemne. Neviem, či by som jej prisúdila prívlastok mystery thriller – je to skôr klasická detektívka so záhadou (ale ktorá detektívka ju nemá?). Nová séria Záhady Redmonda a Haze u mňa zabodovala. Určite budem zvedavá aj na druhú záhadu sympatickej vyšetrovateľskej dvojice, na ktorú mimochodom láka už záver epilógu prvej časti.

-sa

smileysmileysmileysmiley a 1/2

 

Redmond and Haze Mysteries:

1. Murder in the Crypt (2020) – Vražda v kryptě (Vendeta, 2023)

2. Murder at the Abbey (2020) – Vražda v opatství (Vendeta, 2023)

3. Murder at the Mill (2020)

4. Murder in the Caravan (2021)

5. Murder in the Grave (2021)

6. Murder at Ardith Hall (2021)

7. Murder on the Sea Witch (2021)

8. Murder in Half Moon Street (2022)

9. Murder in Highgate (2022)

10. Murder in the Mews (2023)

11. Murder of a Mermaid (2023)

 

 

 

__________________________________________

http://irinashapiroauthor.com/