Choď na obsah Choď na menu
 


Ostrov kostí

22. 12. 2013

14b0df780f5985004ed37161de9b6e54.jpg

Ostrov kostí Imogen Robertson

Do řady prvotřídních historických příběhů z georgiánské Anglie s detektivy amatéry - madam Westermanovou a anatomem Crowtherem - přibude třetí díl! A zločin bude nyní detektivům blíže, než by si přáli. Cumbria, rok 1783. Na panství, které Crowtherova rodina kdysi koupila, se ve staré hrobce hraběte z Grety najde tělo neznámé ženy. Do vyšetřování zločinu se vplétá i krvavá historie Crowtherovy vlastní rodiny - smrt otce, odsouzení Crowtherova staršího bratra za vraždu a jeho následná poprava - události, které vedly k tomu, že si Gabriel Crowther raději zvolil život v anonymitě. Ale volání záhady ho zavede zpět do starého domova. A tam zjišťuje, že jeho minulost nezůstane pohřbena. Stará krvavá tajemství vyplouvají. (Jota, 2014)

æ æ æ

1751, Londýn. Po poprave brata-otcovraha sa z Charlesa Penhaligona, lorda z Keswicku, stáva Gabriel Crowther, aby unikol rodinnej povesti a „prekliatej krvi“.

1783. Mŕtvola v hrobke (pozn. anotácia zavádza, nejde o telo ženy) na Ostrove kostí (Ostrov sv. Herberta) prinúti vicegrófku Margaret von Bolsenheim pozvať brata Gabriela Crowthera v spoločnosti pani Harriet Westermanovej, aby objasnili túto záhadu. Crowther, teda Charles William Gabriel Penhaligon, tretí barón z Keswicku, sa po rokoch odlúčenia vracia na miesto, na ktoré by najradšej zabudol. Vzťahy medzi súrodencami nie sú práve srdečné a je otázne, či sa vyrovnali s tragickou smrťou otca i brata Adaira tak, ako to predstierajú. Zostatky rodinných zväzkov neutužuje ani Crowtherov synovec Felix, ktorý za snahou všemožne sa strýkovi zapáčiť skrýva strach z ohrozenia svojho postavenia dediča. Našťastie má Crowther podporu v Harriet, ktorá ako nikto v jeho živote dokáže ignorovať jeho bohatstvo, strohé chovanie, pokojne ho kritizovať a zároveň mu jedným dychom klásť otázky.

Počas pátrania nachádzajú útočisko v sídle Silverside. Madam Westermanová vzala na výlet aj svojho syna Stephena, čo ich oboch má rozptýliť od smútku zo smrti otca a manžela. Toto prostredie je stále verné pohanským rituálom, viere v čary a škriatkov. Poverčivosť obyvateľov zosobňuje postava Caspera Gracea, miestneho tuláka, liečiteľa, veštca, a ako vyplynie neskôr, brata Jocasty Blighovej (Anatomie vraždy). S ním sa zoznámi Stephen na svojich potulkách po okolí, postupne sa zbližujú a chlapec sa stáva takým jeho malým spojencom. Kolorit miestnych dopĺňa aj svojrázny pán Askew. Je majiteľom tunajšieho múzea a zberateľom legiend či rôznych kuriozít. Chce oblasť zviditeľniť aj zarobiť na turistoch. Sníva o odhalení miestnej legendy o Kríži šťastia, ktorý vlastnili pôvodní majitelia panstva, rod Greta.

Crowther je v hľadaní odpovedí vedecky dôsledný, preto nie je prekvapením, že na Ostrove kostí s asistenciou madam Westermanovej nachádzajú dôkazy, že vrahom neznámeho mohol byť Crowtherov otec. Zároveň sa objavujú indície aj o Adairovej nevine. Obaja si uvedomujú, že prípadný fatálny omyl už napraviť nejde, ale pátranie po pravde je cieľom, ktorého sa Gabriel a Harriet držia nadovšetko. A nemajú to ľahké. Hľadanie ich vedie nielen hlbšie do minulosti až k povstaniu jakobínov, ale okolo nich sa hromadia súčasné neblahé udalosti, ktoré môžu súvisieť s legendou o stratenom Kríži šťastia. A tak je Gabriel Crowther nútený zapátrať po pôvode otcovho majetku a titulu, čím sa vracia v stopách temného dedičstva...

Autorka však korene záhady nenecháva vyplynúť na povrch len tak ľahko. Pokojné vody rozvíri príchod slečny Sophie Hurstovej v spoločnosti otca, ktorí sem zavítali až z Viedne. Náhle zmiznutie pána Hursta odhaľuje jej nešťastný osud. Pod Sophiiným krásnym zovňajškom je tragický príbeh s následkami. Čo Hurstovcov spája s Felixom? Keď Casper objaví mŕtve telo pána Hursta, podozrivých je hneď niekoľko. Aj sám Felix, holdujúci neviazanému životnému štýlu s dlhmi. No i Sophie mala dôvod zbaviť sa tyranského otca. Lenže nevraživosť miestneho sudcu Sturgessa namieri prst na Caspera, preto sa z neho stáva zločinec na úteku.

Aby tých zmätkov nebolo málo, z dediny zmizne miestne dievča Agnes a majiteľ múzea Askew končí ako ďalšia obeť vraždy. Čím sú všetky tieto udalosti spojené, je otázka pre Crowthera a Westermanovú. Hrozí, že keď nenájdu odpovede v krátkom čase, obetí utajovanej minulosti bude pribúdať.

Úvod románu je klasickým úskalím s pomalým rozbehom. Postupné odkrývanie záhady posúva po stranách odhalenia z minulosti i skryté úmysly postáv. Keď sa do nich trpezlivo začítate, dej plynie už svojvoľne. Stále platí, že Gabriel Crowther a Harriet Westermanová nie sú žiadni akční hrdinovia, no pre záchranu svojich blízkych a priateľov sú ochotní použiť nielen rozum, ale aj zbrane. Toto uzavretie Crowtherovej minulosti je autorskou fikciou, ale stojí na dejinných udalostiach a postavách jakobínskych povstaní z rokov 1715 a 1745. Robertsonová si požičala aj lokálne legendy, ktorými dej ozvláštnila, hlavne v postave Caspera Gracea. Svojím dielikom prispelo do skladačky zapojenie detského hrdinu Stephena. Autorka ponúka celý kolorit charakterov a postavičiek, ktoré dokresľujú súdobú societu a mentalitu. Ak nemáte práve chuť na výbuchy, krváky a naháňačky, títo uhladení amatérski detektívi s noblesou sú dobrou voľbou. 

 si-