Choď na obsah Choď na menu
 


Nástroje temnoty

27. 8. 2013

2135133.jpg

Nástroje temnoty Imogen Robertson

Thornleigh Hall, sídlo sussexského hraběte, dominuje svému okolí. Jeho dědic je nezvěstný a rodina, kdysi plná života, nyní sestává z ochrnutého starce, přivdané bývalé tanečnice a alkoholem nasáklého druhorozeného syna. Moc rodu ovšem přetrvává. Impulsivní Harriet Westermanová, majitelka sousedního sídla, najde na okraji svého pozemku tělo zavražděného muže, který má u sebe prsten s pečetí Thornleighů. Zločin volá po spravedlnosti. Harriet přiměje ke spolupráci samotářského a podivínského anatoma Gabriela Crowthera. Ve stejný den je ve svém londýnském obchodě s hudebninami zavražděn Alexander Adams, vdovec a otec dvou malých dětí. Po jeho smrti se příběh vrací zpátky do Sussexu a odhaluje hluboké tajemství, které už jednu rodinu zničilo a nyní ohrožuje i mnohé další. (Jota, 2012)

æ æ æ

Šľachta v parochniach mi nikdy nepripadala dvakrát príťažlivá. Samotný prípad, vyúsťujúci v niekoľkonásobnú vraždu a spejúci k odhaleniu hriechov, ktoré by hocikto najradšej zamietol doma pod najhrubší koberec, je univerzálny pre všetky storočia. No v tomto románe do seba zapadlo historické prostredie s výstavbou príbehu tak prirodzene, že mi tie parochne vo výnimočných prípadoch začnú byť aj sympatické. V prípadoch, ako je fikcia Imogen Robertsonovej.

Opis reálií i autorkin cit pre detail nevyvoláva ten pocit čitateľského utrpenia, keď sa pasážami nevyhnutnými pre dokreslenie situácií musíte prehrýzť. Preskakovanie odsekov by v tomto príbehu bolo na škodu. Ak sa zmierite s hĺbavejšími hrdinami, pomalším rozbehom a opisnosťou pri vysvetľovaní stôp a súvislostí, ste tým správnymi typom pre historickú detektívku, kde „kriminalistika“ je ešte v plienkach. Označenie detektívka primerane sedí, no thriller (charakteristiku nájdete na prebale knihy) je podľa mňa prisilné. Dramatických prvkov je tu aj bez toho požehnane.

Kým sa prepletiete pavučinou postáv, ich pováh, motívmi konania a správania, budete už spolu s autorkou takmer na konci pátrania, takže tí, čo majú radšej prvoplánovú akciu a ženú dej rýchle vpred, sa zrejme budú nudiť. I keď hlavným „detektívom“ trvalo odhalenie všetkých záhad 6 dní, v skutočnosti sa prípad vlečie už 40 rokov.

O čo vlastne ide? Príbeh spája 3 línie. Súkromnú a nekonformnú angažovanosť Harriet Westermanovej, ktorá s pomocou Gabriela Crowthera zisťuje totožnosť a dôvod smrti muža, nájdeného na jej pozemkoch. Osudy Alexandra Adamsa, ktorý sa v Londýne ukrýva pred vlastnou minulosťou. A nakoniec pohľad do nedávnej minulosti kapitána Hugha Thornleigha, ktorý sa počas zložitej politickej situácie v kolóniách ocitol v službe v Amerike.

Keď v jedno ráno zaklope neodbytná pani Westermanová na dvere samotárskeho vedca Crowthera, ešte netuší, do akých detailov spozná svojich susedov, ktorým sa cielene vyhýba. Je to klasický typ bádateľa zaujatého hračkami prírody a výchylkami z normálu. Harriet si ako manželka komodora vypestovala hrošiu kožu i nadhľad voči vidieckym predsudkom. Aj keď si ostatní myslia, že by sa mala vrátiť na more (manžel momentálne slúži v Karibiku) alebo prestať strkať nos do cudzích záležitostí, ona tvrdošijne a smelo odmieta prispôsobovanie. Iste mnohé sa jej prepáči vďaka jej postaveniu, no Harriet je nekonvenčná dáma svojej doby. Práve to zaujme o mnoho rokov staršieho a skúsenejšieho Crowthera, aby prijal ponuku obhliadnuť nájdené telo a vyvodiť isté závery. Samozrejme oceňuje na Harriet jej bystrosť, racionálnosť a priamosť. Na druhej strane napriek istej dávke slobody ostáva ženou uväznenou v pravidlách doby, preto jej priateľstvo s Crowtherom ponúka vítaný únik. Ako lady Westermanová sa nebojí využiť výhody svojho spoločenského postavenia a Crowther povesť odborníka, aby dospeli k odpovediam. Bojujú nielen s nedostatkom svojich možností a informácií, ale aj s obmedzenosťou súdobej vzdelanosti a morálky. O ľudskej hlúposti ani nehovoriac.

Gabriel veľmi skoro pochopí, že pri Harriet sa nudiť nebude. Všetko je vážnejšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Hlavne preto, že nájdený rodový prsteň Thornleighovcov spojí kroky týchto sťaby detektívov a amatérskych vyšetrovateľov s najmocnejšou rodinou v kraji. Od dávna je všetkým známe, že každý z členov rodiny má čo skrývať. Či je to Hugh, druhorodený dedič, vojnový hrdina, poznačený tragickými udalosťami fyzicky aj duševne, ktorý istý čas javil záujem o Harrietinu mladšiu sestru Rachel. Alebo mladá grófka Thornleighová, ktorej život sa i napriek Hughovej nenávisti navonok javí ako dokonalý. Rovnako ako správca Hallu Wicksteed, ktorého si Hugh priviedol z Ameriky a veľmi rýchlo prevzal kontrolu nad rodinným sídlom. No a v neposlednom rade sám gróf Thornleigh, už niekoľko rokov bezvládny, v izolácii držaný, kedysi despotický muž, ktorý je dnes viac duchom ako človekom. Za rozprávkovou fasádou je všetko inak a moc nad Thornleigh Hallom má v rukách niekto iný.

Smrť na pozemku Westermanových odkryje otázku, kde sa stratil prvorodený Thornleigh a právoplatný dedič veľkého majetku, a prečo sa niekto silou-mocou usiluje, aby správy o jeho existencii viac neuzreli svetlo sveta. Je Hughovou snahou brata nájsť alebo zahladiť po ňom všetky stopy? Prečo niekto zavraždil opatrovateľku starého grófa? Keď začnú pribúdať obete, ktoré mohli mať o Alexandrovi informácie, je iba vec času, kedy sa z Hugha stane hlavný podozrivý. Harriet a Gabriel si kladú otázku, prečo mu vôbec nezáleží na obvinení ani na tom, či ho odsúdia a popravia.

Zatiaľ sa v Londýne pomerne idylický život ovdoveného Alexandra Adamsa zmení v priebehu chvíle na tragédiu. Ostávajú po ňom siroty, svedkovia vraždy vlastného otca. Alexander pred smrťou zanechá deti v rukách priateľa Gravesa, ktorý zažíva rušné chvíle, pretože musí Susan a Jonathana chrániť nielen pred náboženskými nepokojmi, ktoré zachvátili Londýn, ale i pred vrahom. Našťastie aj on má dosť ochotných priateľov. Čo nikto zatiaľ netuší, je fakt, že Adams pred smrťou zanechal malej Susan skrinku, obsahujúcu dlho utajované tajomstvo.

Kým sa kruh uzavrie a osudy týchto postáv sa pretnú s vyšetrovaním Westermanovej a Crowthera, prebehne v ich životoch nejedna horúca chvíľa. Sám Gabriel Crowther je nútený vyjsť zo svojej ulity a čeliť osobnej minulosti, vlastnej utajenej identite, lebo aj on má čo skrývať.

Harriet a Gabriel zisťujú, že musia hľadať oveľa hlbšie v minulosti a vrátiť sa k zločinom, ktoré strašia Thornleigh Hall dve generácie. Kolotoč tajomstiev, manipulácie, vyhrážok, nebezpečenstva i šialenstva sa zastaví až vo finále, v ktorom nie je núdza o prekvapenia. Hriešnikov a vinníkov je tu napokon viac, než očakávate. Potvrdzuje sa tu, že otázky etiky a morálky človeka budú vždy vďačnou a nevyčerpateľnou studňou pre akýkoľvek zločin i román.

Nástroje temnoty sú dôkazom, že nemusíte mať nevyhnutne sherlockovského génia ani moderné forenzné prostriedky, aby ste dosiahli želaný efekt dobre napísanej detektívky.

 

si-

 

 æ æ æ æ æ æ

Crowther & Westerman Series:

1. Instruments of Darkness - Nástroje temnoty (Jota, 2012)

2. Anatomy of Murder - Anatomie vraždy (Jota,2013) 

3. Island of BonesOstrov kostí (Jota, 2014)

4. Circle of Shadows

5. Theft of Life

 

__________________________________________________________________________

 http://www.imogenrobertson.com/