Choď na obsah Choď na menu
 


Temné vody 2: BELLADONNA

23. 10. 2015

 

TEMNÉ VODY  Fiona Paul 

Secrets of the Eternal Rose

ῳ ῳ ῳ ῳ ῳ ῳ ῳ ῳ ῳ ῳ ῳ ῳ

 

2159947.jpgBELLADONNA Fiona Paul

Cassandra Caravellová sa snaží zabudnúť na Falca, nespútaného maliara, ktorý jej zlomil srdce, a znova sa zbližuje so svojím snúbencom Lucom. Lenže zdá sa, že aj Luca má svoje tajomstvá. Keď ho uprostred noci zatknú a odvedú vojaci, Cassandra sa opäť ocitá v neistote. Aby Lucu zachránila, musí za každú cenu nájsť Knihu večnej ruže - jediný dôkaz toho, že je nevinný. 
Tak sa začína Cassandrin výlet do Florencie, mesta, kde si obyvatelia šepkajú o upíroch a kde sa odohrávajú čudné večierky a tajné schôdzky Rádu večnej ruže. A čaká ju aj ďalšie stretnutie s Falcom, ktorý pracuje pre mrazivo krásnu vodkyňu Rádu, samotnú Belladonnu. 
Pozná tentoraz Cassandra pravdu, keď sa nechá viesť svojím srdcom? Lenže nič nie je také, ako sa zdá, a pravda môže byť tým najsmrteľnejším jedom.
(Egmont SK, 2014)

ῳ ῳ ῳ

Cass Caravellová sa nachádza v beznádejnej situácii: je zasnúbená s jedným mužom, ale vášnivo miluje iného. Zdá sa, že jej život nebude vysnívanou cestou po ružovej záhrade, ani ho nenaplní vzťah so vzrušujúcim mužom. Luca je zo všetkých pohľadov ten správny budúci manžel, avšak Cass stále čosi chýba. Skutočnú tvár jej vzťahu k Lucovi ukážu náhle udalosti, ktoré doslova obrátia Cassandrin svet naruby. Z ničoho nič Luca čelí obvineniu z kacírstva a hrozí mu poprava. Cass má mesiac na to, aby mu oplatila záchranu života.

Luca si začal s nesprávnym človekom. Vlastní listiny, ktoré môžu usvedčiť Duboisa zo zločinov. Keď sa dostanú do rúk Cass, zistí nečakanú vec: jej rodičia boli zapletení s Rádom večnej ruže. Šokovaná Cass má o dôvod viac zistiť pravdu a kde inde začať, ak nie vo Florencii, ktorá je údajným sídlom Rádu opradeného tajomstvami a nebezpečenstvom? Cass ostáva pramálo času, preto sa intenzívne chytá všetkého, čo by jej mohlo pomôcť. Oproti prvej časti, kde ju skôr Falco ťahá po uliciach Benátok, sa Cass musí spoliehať sama na seba. Tak vstupuje do mesta, ktoré ovládajú historky o upíroch...

Či za to môže osud alebo náhoda, cesty Cassandry a Falca sa opäť pretínajú. Vášeň medzi nimi je stále silná, ale Cass nezabúda, prečo prišla do Florencie, lepšie povedané kvôli komu. Falco nielen že pracuje pre vodkyňu Rádu večnej ruže, ale Rád obhajuje ako vedecký spolok, ktorý na základe štúdií oponuje učeniam cirkvi.

Cass má z izby florentskej vily výhľad na námestie, kde fanatizovaní Florenťania odsudzujú upírky. Jednou z obvinených žien je aj Hortensa Zanottová, ktorej krivé svedectvo dostalo Lucu do väzenia. Cass sa pravdu z jej úst už nedozvie. Florencia má pre hlavnú hrdinku ešte nejedno šokujúce prekvapenie. Zoznámenie sa s Belladonnou – nádhernou nestarnúcou ženou, ktorá podľa fám prežila pochovanie zaživa, vyústi v hrôzostrašné zistenie, že sa v meste nachádza aj Angelo de Gradi, ktorého si Cass pamätá ako osobného Duboisovho lekára a hlavne muža pitvajúceho mŕtvoly. Navyše sa jej zdá, že v uliciach zahliadla tvár vraha, ktorému sa jej podarilo len o vlások uniknúť. Okolo Cass sa odohráva nejedna naoko záhadná udalosť a vďaka takej sa dostane do nezávideniahodnej situácie, v ktorej jej ide o život. Ocitne sa v sieti klamstiev, intríg a manipulácie priamo v paláci Belladonny Belly Brianiovej. Pripútaná na lôžko, zmietaná halucináciami a podozreniami, že Belladonnin lekár Piero Basso ju namiesto liečby vystavuje nekalým pokusom. V dome, kde všade visia obrazy tejto krásnej ženy, zahľadenej do vlastného výzoru, obklopenej výlučne mladými ľuďmi, ktorej kúzlu, zdá sa, podľahol aj Falco. Keď sa stane svedkyňou tajného rituálu v hlavnej úlohe s hypnotizujúcou Belladonnou, nadobudne Cass nezlomnú istotu. Ide o jej krv a o život. O hľadanie elixíru večnosti. Pochopí, že spleť chápadiel Rádu večnej ruže siaha k mnohým významným, vplyvným a bohatým ľuďom vo Florencii aj v Benátkach, že Rád využíva strach z neznámeho na zakrytie nekalých aktivít.

Cass sa hlavne vďaka svojej tvrdohlavosti a húževnatosti vyvlečie z bezprostredného nebezpečenstva, opúšťa v chvate Falca aj Florenciu, no jej dráma sa tým nekončí. Vo Florencii nedosiahla vytúžený cieľ aj preto, že Knihu večnej ruže Belladonne niekto ukradol. Cass je postavená pred životné rozhodnutie – musí svojpomocne vyslobodiť snúbenca z väzenia. Vo finále Cass stráca nielen svoj pohodlný život, domov, ale i priateľku. Plán zničiť tajný spolok má byť spoločnou pomstou dvoch psancov. Cass a Luca sa dávajú na útek... 

Autorke sa podarilo navodiť fluidum záhadnosti a obáv a dianie, uprostred ktorého sa Cass v tejto časti pohybuje, vyvoláva obavy o jej osud, čím Paulová vytvorila čítanie omnoho zaujímavejšie ako v Jede. Ťaží z atmosféry upírskych príbehov a primiešala aj kvapku Báthoryčky. Dej je hutnejší a naberá spád. Nebrzdili ma ani opisy. Cass sa znova zmieta medzi dvoma protichodnými citmi, ale Falcov postoj v istých situáciách ju viac približuje k Lucovi. Falco vyznieva ako sebec. Cass je aktívnejšou postavou a veľmi jej to v tejto pozícii sedí. Dokazuje, že aj v navonok konvenčnej mladej dáme sa toho veľa skrýva a že má dosť odhodlania bojovať za to, na čom záleží.

si-