Choď na obsah Choď na menu
 


Temné vody 1: JED

10. 7. 2015

 

TEMNÉ VODY  Fiona Paul 

Secrets of the Eternal Rose

ῳ ῳ ῳ ῳ ῳ ῳ ῳ ῳ ῳ ῳ ῳ ῳ

 

537510.jpgJED Fiona Paul

Tajomstvá môžu byť mocné a smrteľne nebezpečné – ako jed. Cassandra Caravellová patrí v renesančných Benátkach k spoločenskej elite. Má všetko, čo si len dievča môže želať: elegantné šaty, klenoty, pozvánky na tie najlepšie večierky a pekného bohatého snúbenca. Túži však po niečom inom. Po smrti svojich rodičov sa cíti ako v pasci, sama v meste vybudovanom na morskej lagúne, kde temný labyrint vodných kanálov šepká o úteku. Potom však Cassandra narazí na mŕtve telo ženy s vyrytým krvavým písmenom X a postupne sa dostáva do nebezpečného sveta tajných spoločenstiev, kurtizán a zabijakov. Navyše sa zaľúbi do Falca, chudobného maliara so zvodným úsmevom... a zvykom dostávať sa do problémov. (Egmont, 2013)

ῳ ῳ ῳ

 Pohreb priateľky Liviany – to je smutná udalosť, počas ktorej sa začína odvíjať príbeh, o akom netušila zrejme ani sama Cassandra. Spomínané mŕtve telo neznámej ženy nachádza namiesto priateľkinho Cass v Livianinej hrobke a hneď nato sa zoznamuje s Falcom, o ktorom si prirodzene v prvej chvíli myslí, že má s celou čudesnou vecou niečo spoločné.

 Kým sa Cass stále viac zaplieta do zvláštnych okolností, mení sa jej vnímanie života, aký vedie a ľudí, ktorých pozná. Ktosi ju sleduje a vyhráža sa jej. Falco je na to, že okolo číha nebezpečenstvo a sú možným terčom vraha, prekvapivo bezstarostný. Asi je na mieste, aby sa Cass voči nemu správala podozrievavo, avšak veľmi rýchlo u nej prevážia city nad zdravým rozumom. „Sadá na lep“ Falcovmu miestami zvláštnemu správaniu a nechá ho, aby sa s ňou zahrával. Cassandra je sirota. Býva u tety Agnes. Patrí k tým hrdinkám, ktoré túžia po rozlete. Konvencie a pravidlá ju ubíjajú. Pátranie po zmiznutom priateľkinom tele predstavuje pre ňu príležitosť vymaniť sa z okov usporiadaného a nudného života v bohatstve. Falco jej otvára dvere k odvrátenej strane Benátok. Spoločným úsilím hľadajú odpovede na miestach, kam by sa Cass za iných okolností nedostala. Zločinné správanie neskrývajú iba temné uličky a stoky Benátok, ale aj výstavné paláce boháčov. Cass sa o tom presvedčí na plese najvplyvnejšieho a najbohatšieho cudzinca v Benátkach Josepha Duboisa, ktorého Falco zjavne pozná, hoci to navonok popiera. Pozná aj iných vplyvných ľudí, avšak pred Cass svoje známosti nepriznáva. Môže Falcovi veriť? Stále ju utvrdzuje v tom, že pred ňou čosi skrýva. Nie je ale jediný... Čo sa skrýva za Falcovým spojením s doktorom di Angelom, ktorý tajne pitve zvieracie i ľudské telá, vyvoláva v Cass tie najdesivejšie predstavy. Nález ďalšej ženskej obete vyskúša Cassinu naivnú dôveru a vstúpi medzi ňu a Falca ako výstraha, na ktorú okúzlená Cass zabúda – že stále neznámy Falco môže byť onen vrah.

 Napriek „dobrodružstvu“ s Falcom realita Cass pripomenie svadbu so strohým a suchopárnym Lucom. Jadro rozprávania je postavené na Cassiných pocitoch a dojmoch. Na jej cnosť dohliada teta, ktorá utiahne uzdu jej prevažne nočným „výletom“. Podstatné informácie zbiera Cass od klebetných benátskych paničiek a slúžok. Hľadanie stôp sa zľahka vlečie. Isté je aspoň to, že všetky mŕtve ženy boli nejakým spôsobom spojené s Duboisom. Adeptov na vraha je však viac.

 Vzťah k Falcovi okrem strašných odhalení skomplikuje aj Lucov návrat zo štúdií. Prípravy na svadbu finišujú. Cass si uvedomuje, že aj keď je zamilovaná do Falca, obaja pochádzajú zo svetov, ktoré sa nezlučujú. Mladý umelec túži preraziť a je ochotný pre to robiť veci, ktoré sa vymykajú Cassinej zidealizovanej predstave o jeho charaktere. Napriek tomu sa zdajú jeho city k nej úprimné.  

 Klasický aj neoriginálny protiklad dvoch mužov, z ktorých jeden predstavuje vášeň a neviazanosť, kým druhý stelesňuje stoickú rozumnosť, neodhaľuje svoje vnútro a tiež má svoje tajomstvá, vyúsťuje v klišé dilemu hlavnej hrdinky. Cass sa musí rozhodnúť, či utečie s Falcom za dobrodružnou budúcnosťou, alebo zvolí usporiadaný život po Lucovom boku.

 Cass odhaľuje, že ľudia okolo nej, vrátane tých najbližších, majú dve tváre. A že mŕtve ženy stáli ako modelky maliarovi pri sérii obrazov Padlé ženy. Tým sa dostane do nebezpečenstva, o akom sa jej ani nesnívalo. Totožnosť vraha je prekvapením nielen pre Cassandru.

 Je to rozvážny Luca, kto zachraňuje Cass, nie v jej očiach akčnejší Falco. Luca má dôvod, aby identita zloducha ostala skrytá. Nateraz sa odhalenie vinníka či vinníkov zločinu musí odložiť. Aj preto, že nitky siahajú na vysoké miesta. V otvorenom závere vyvstávajú otázky, na ktoré Cass ešte len musí nájsť odpoveď. Okrem iného ju čaká hľadanie súvislostí so záhadným Rádom Večnej ruže.      

 Samotný príbeh nemá výrazný spád. Udalosti Paulová stavia na popise každodenných rituálov, ktoré sem-tam ozvláštni nejaká zmena. Autorka sa pracne venuje detailom pri opise budov, šiat, miest... Niektoré informácie síce približujú atmosféru Benátok, navodzujú pocit honosnosti a krásy, ale na druhej strane spomaľujú čítanie a tak trochu odvádzajú pozornosť. Miestami pripomínajú turistický bedeker. Pri výpočte toľkých architektonických a umeleckých detailov mi vychádza iba jedno – Fiona Paulová bola zjavne okúzlená Benátkami a cítila potrebu sa s tým podeliť. Dynamickejší záver oživuje Cassandrine mierne uspávajúce rozjímanie o nespravodlivosti života v dohodnutom manželstve a dodržiavaní spoločenských pravidiel. Celkovo sa na stranách knihy núka nie až také napínavo vzrušujúce, skôr oddychové čítanie. Pretože Cass unikla vrahovi len o chlp, je pravdepodobné, že sa s ním znova stretne, preto sa pre konečné vysvetlenie treba pustiť do ďalších dielov, ktoré majú priestor, aby posunuli latku nad tento dobrý štart série.     

 Za zmienku stojí grafická úprava knihy. Lahodí oku a svedčí o tom, že kniha je médium schopné pôsobiť na viacero zmyslov.    

si-

   a 1/2

 

 

_______________________________________________________________________

 fionapaulbooks.blogspot.com