Choď na obsah Choď na menu
 


Vražda v Mena House

14. 4. 2023

bmid_vrazda-v-mena-house-y6a-510999.jpg 

Vražda v Mena House Erica Ruth Neubauer

Vitajte v luxusnom hoteli Mena House – žiarivom klenote v rozpálenom centre Káhiry! Schádzajú sa tu bohatí cestovatelia z celého sveta, aby vďaka noblesným večierkom a dobrodružným výletom za miestnymi pamätihodnosťami zabudli na dozvuky prvej svetovej vojny. V tieni paliem a múrov hotela však na prominentných hostí číha nebezpečenstvo...

Píše sa rok 1926 a mladá vdova Jane Wunderlyová sa vyberie s tetou Millie na dovolenku do Egypta. Hoci by jej teta rada našla nápadníka, nezávislá Jane javí väčší záujem o pyramídy v Gize než o dvorenie šarmantných cudzincov. Napriek tomu sa nevyhne spoločnosti príťažlivého pána Redversa, na ktorom jej však čosi nesedí. A nielen na ňom. Zdá sa, že viacerí hostia v hoteli Mena House čosi skrývajú.

Patrí k nim aj očarujúca Anna Staintonová, ktorá dáva jasne najavo, že sa s nikým nemieni deliť o obdiv a miesto na výslní – a najmä nie s Jane. Tá na seba nechtiac strhne všetku pozornosť v okamihu, keď sa ocitne nad mŕtvym telom svojej samozvanej rivalky.

Odrazu je v stávke nielen Janina povesť, ale aj život. Zákony cudzej krajiny sú neúprosné a mladá Američanka musí dokázať, že je nevinná. Miestna polícia sa s vyšetrovaním neponáhľa, a tak sa Jane rozhodne na vlastnú päsť vypátrať, kto by mohol mať motív na spáchanie takej brutálnej vraždy. Môže sa spoľahnúť na záhadného pána Redversa, ktorý má akosi priveľa tajomstiev? Jane si tým vôbec nie je istá, no nesmie váhať pridlho, pretože počet obetí v hoteli stúpa ako púštna horúčava... (Slovenský spisovateľ, 2023)

# # # # # # # # # # # # # # #

 Mladá vdova Jane Wunderlyová sa vyberie ako spoločníčka tety Millie do Egypta. Jane sa teší na oddych. Hneď po príchode do hotela Mena House sa stretáva s ďalšími hosťami, medzi ktorými je aj slečna Anna Staintonová s otcom, plukovníkom Staintonom. Teta Millie v predstave, že Jane potrebuje nového manžela, sa jej okamžite po príchode snaží dohodiť príťažlivého pána Redversa, ktorý pôsobí trochu tajomne a na Janinu snahu zistiť o ňom viac, umne odvracia od svojej osoby pozornosť. Teta Millie posúva Redversa svojej neteri pri každej príležitosti a jej skryté motívy sú viac než zjavné. Záujem o pohľadného Redversa prejaví aj slečna Staintonová a medzi ňou a Jane sa okamžite vytvorí akési napätie, ktoré je zjavné pri každom ich stretnutí.

 Jane neplánuje s Annou bojovať, jej otec sa zdá ako sympatický muž a keď sa Anna jedno ráno dlho neobjavuje, plukovník požiada Jane, aby zistila, čo sa s jeho dcérou stalo. Je to teda ona, kto objaví Annino telo v izbe bez známok života. Vražda hosťa dobrému menu hotela neprospieva. Je teda v záujme všetkých, aby sa táto záležitosť čo najskôr uzavrela. Rovnako zmýšľa aj Jane, pretože sa vzhľadom na napätie, ktoré medzi ňou a Annou vládlo, stáva pre komisára Hamadiho jednou z prvých podozrivých. Rozhodne sa teda prísť na kĺb veci sama a nečakane nájde spojenca práve u Redversa. Zainteresovanosť tohto „bankára“ do vyriešenia smrti Anne Staintonovej je podozrivá, Jane však len ťažko odoláva jeho šarmu.

 Pátranie po vrahovi Jane vníma aj ako prejav svojbytnosti, schopnosti postaviť sa sama za seba. Toto nutkanie vyplýva z jej nepodareného a veľmi nešťastného manželstva so synovcom Millienho manžela. Ten vystupoval ako šarmantný muž, no pod svojou uhladenou fasádou skrýval násilníka. Je jasné, že jeho smrť vo vojne Jane príliš neoplakávala. Poznačilo to však jej vieru v lásku a oddanosť, navyše aj schopnosť dôverovať mužom. Napriek tomu sa zdá, že jej ochranný pancier pri kontakte s Redversom rýchlo praská. Nevydarený vzťah so zosnulým manželom je aj zdrojom konfliktu medzi Jane a tetou, pretože Millie netuší, čím všetkým si Jane v manželstve prešla.

 Jane pátraním po Anninom vrahovi v snahe nájsť dôkaz, ktorý by od nej odvrátil podozrenie, vypĺňa svoj čas v hoteli, pretože teta Millie sa sústreďuje na spoločnosť dvoch mladých dám – Marie a Lillian – ktoré si krátia čas hraním golfu. Skutočnosť, že sa Millie tak vehementne zaujíma práve o ne, vyvoláva podozrenie a vedie k odhaleniu tetinho dávneho tajomstva. Čitateľ ho tuší takmer od začiatku a samotné vysvetlenie toho, čo tetu spája s touto dvojicou, nie je až také prekvapivé. Jane sleduje drobné stopy, do zorného poľa sa dostávajú viacerí podozriví – napr. Amon Samara, podvodník, ktorý je presvedčený, že jeho šarmu neodolá žiadna žena a svoje triky skúša predovšetkým na staršie zámožnejšie paničky; doktor Williams, ktorý navštevuje miestne drogové brlohy. Janino pátranie vedie aj k ohrozeniu – ktosi jej ako výstrahu podstrčí škorpióna; keď ponúkne Lillian prášok na žalúdočné problémy, vedie to k podozreniu z pokusu o otravu; ktosi sa pokúša vydierať tetu Millie a dôjde aj na útok na jej osobu, po ktorom upadne do bezvedomia. Objaví sa aj ďalšia obeť – ktosi zastrelí Amona Samaru. Jane odhaľuje jeho hráčsku vášeň, ale aj to, že v hoteli je herňa. S tou sa spája aj ďalší pár, ktorý sa miestami správa podozrivo – manželia Parksonovci. Súvisí Samarova smrť s tou Anninou? Spáchal ju ten istý páchateľ? A ako obe vraždy súvisia s pašovaním vzácnych artefaktov z vykopávok z Egypta?

 Odhalenie skutočných dôvodov oboch vrážd vedie aj k odhaleniu prepojenia na samotnú Annu a Samaru, a najmä Anniných povahových čŕt. Toto potvrdenie jej charakteru čitateľa neprekvapí, pretože Annino správanie naň jasne ukazuje. Vrah či vrahovia sú nakoniec odhalení v dvoch etapách, ako je to na detektívku zvykom. Počas pátrania Jane prechádza vo vzťahu k Redversovi niekoľkými fázami. Okrem toho, že na ňu pôsobí jeho šarm, to, ako sa občas správa, v nej vyvoláva podozrenie, že jej dôvera voči nemu bola predčasná. Toto lavírovanie medzi dôverou a nedôverou – hoci Jane o Redvesdovi začne uvažovať ako o podozrivom až potom, čo ktosi napadne tetu Millie – vedie k odhaleniu jeho skutočných dôvodov na prítomnosť v hoteli Mena House.

 Knihu charakterizujú krátke kapitoly, takže sa príbeh číta rýchlo. Niektoré motívy si autorka prispôsobuje v záujme toho, ako jej to zapadá do príbehu, no pôsobia tak trochu umelo – napr. predpojatosť komisára Hamadiho voči Jane, ktorá sa objavuje počas celého príbehu, je síce zjavná už od začiatku, no jej dôvody nie sú dostatočné vysvetlené – prečo takto reaguje len na Jane?; je takto komisár vysadený na všetky ženy/cudzinky?; aké má na to racionálne dôvody? Janino pátranie sa odohráva medzi jej každodennými obyčajnými aktivitami v hoteli – jedenie, pitie kávy, krátke prechádzky po okolí hotela, čas strávený pri bazéne, no Jane sa krátko vyberie aj mimo hotela – výlet k pyramídam. Záverečná akčná scéna pôsobí trochu útržkovito a miestami tak akosi umelo – len ťažko sa zdá, že by pri takej akčnej scéne Jane a Redvers nenaďabili na nikoho v uliciach, konečná akčná scéna sa odohráva len medzi Jane, Redversom a vrahmi, pričom do hry vstupuje až priveľa náhod – Jane a jej šoférovanie auta. Treba ju však brať ako súčasť odľahčenej detektívky, ktorá sa síce nevyhýba zraneniam, potoky krvi tu však netečú a hlavní protagonisti nie sú superhrdinovia. Mňa osobne v texte iritovalo aj prílišné nadužívanie slova „nuž“. Hoci je to zrejme otázka vzťahu predlohy a jej prekladu, predsa len tu mohla zasiahnuť záverečná redakcia textu.

 Jane Wunderlyová je sympatická hrdinka a spojenie s Redvesom jej svedčí. Je to dobrý začiatok série, hoci je príbeh nenáročný a zrejme ho v záplave iných príbehov skoro prekryje čosi iné. Ukazuje sa však, že ako oddychovka „na istotu“ poslúži dobre. Od opätovného stretnutia s Jane a Redversom ma tento príbeh určite neodradil.

-sa

smileysmileysmiley a 1/2

 

Prípady Jane Wunderlyovej Erica Ruth Neubauer

1. Murder at the Mena House (2020) – Vražda v Mena House (Slovenský spisovateľ, 2023)

2. Murder at Wedgefield Manor (2021) – Vražda v sídle Wedgefield (Slovenský spisovateľ, 2024)

3. Danger on the Atlantic (2022) –

 

 

 

 

 

 

_____________________________________

https://www.ericaruthneubauer.com/