Choď na obsah Choď na menu
 


Raz a navždy

16. 5. 2022

bmid_raz-a-navzdy-rockharborske-mysteriu-fzk-329746.jpgRaz a navždy Colleen Cobleová 

Druhý diel série Rockharborské mystérium

V Breeinej pivnici sa nájdu dôkazy o násilnom zločine a polícia je nútená opätovne otvoriť starý prípad. Dokáže Bree a jej záchranársky pes Samson zastaviť vraha skôr, než znovu zaútočí? Bree Nichollsová a jej verný pátrací pes Samson si získali dobré meno pri zachraňovaní nezvestných osôb a riešení záhad v nespútanej divočine miniganského Horného poloostova. Bree však o sebe stále pochybuje, oplakáva smrť manžela a túži po synovom odpustení. Pri stavebných úpravách v pivnici jej majáka sa nájdu dôkazy k prípadu, ktorý rockharborská polícia už dávno prestala vyšetrovať. Vzápätí sa Breeina rodina stane terčom útokov. Niekto sa chce zmocniť niečoho z jej domu... a možno aj niekoho. Na scéne sa objaví ranger Kade Matthews, získa si Breeino priateľstvo a rýchlo nadväzuje vzťah aj s jej synom Davym. Kdesi v Rock Harbore sa však stále pohybuje vrah. Bree a Samson musia urobiť všetko, čo je v ich silách, aby ochránili svoju rodinu od nebezpečenstva, ktoré číha za dverami majáka. (i527net, 2016)

& & & & & & & & & &

  Návrat do mestečka Rock Harbor, v ktorom majú všetci k sebe blízko. Bree Nichollsová, záchranárka, ktorá má späť syna a pokúša sa vybudovať nový vzťah s rangerom Kadeom Matthewsom. Bree si otvorila výcvikové stredisko pre pátracích psov, pokúša sa viesť pokojný život uprostred svojich blízkych a celej komunity v Rock Harbor. Nič však nie je také idylické, ako sa na prvý pohľad zdá. Jej syn Davy po traumatickom zážitku trpí nočnými morami a námesačnosťou. Práve tento prvok umožní nájdenie mŕtvoly v Breeinej pivnici a slúži ako spúšťač motívu, okolo ktorého sa buduje záhadná atmosféra a tajomstvo siahajúce k Breeinej rodine.

  V príbehu sa objavujú aj ďalšie postavy známe z prvej časti – Breeina svokra Anu a ďalší členovia rodiny (najmä švagor Mason, miestny šerif), kamarátka Naomi (ktorá sa konečne vydáva za Donovana O´Reillyho), Kadeova sestra Lauri (ktorú zmáha pocit opustenosti a trpí stratou oboch rodičov, ani v tejto knihe sa nevytráca jej napätý vzťah k bratovi). Mimochodom, v anotácii je zavádzajúca informácia o Kadeovi, ale na to, že anotácie píše niekto, kto o obsahu knihy nemá dostatočné informácie, sme si už zvykli. Áno, zjavuje sa tu nová mužská postava, ale rozhodne ňou nie je Kade. Ten sprevádza Bree už v prvej časti série. Tu prichádza na scénu požiarnik Nick Fletcher, zázračne pripomínajúci Breeinho manžela Roba, snažiaci sa (doslova) votrieť do jej priazne, ktorý akoby mávnutím čarovného prútika okamžite okúzli jej syna Davyho (o čo sa márne snaží práve Kade). Táto postava vytvára základ na konflikt a vytvorenie akého vzťahového trojuholníka Kade – Bree – Nick, ktorý stavia na vzťahovej sínusoide Bree – Kade, umožňujúcej vytvárať medzi nimi prvoplánové nedorozumenia.  

  Spomínané nájdenie mŕtveho tela v majáku nedá Bree spať. Chce prísť veci na koreň a odhaliť identitu toho, koho kedysi v dome, ktorý si zabývala, pravdepodobne násilne zbavili života. Breeino pátranie vedie k odhaleniu minulosti skupiny mladíkov, ktorí si hovorili Hriešnici a ktorí pašovali zakázaný tovar z Kanady, aby si finančne prilepšili. Jedným z nich bol aj manžel Anu, ktorý rodinu záhadne opustil, a s jeho zmiznutím sa členovia rodiny nikdy nevyrovnali. Ukáže sa, že záhada okolo  majáku pravdepodobne odhalí aj kostlivcov v živote Abe Nichollsa, a zasiahne aj iných členov miestnej komunity. Členov pašeráckej skupiny zastihol rôznorodý osud a nevyhla sa im ani smrť s nevyjasnenými okolnosťami. Bree pátra práve po tom, čo sa stalo s jednotlivými členmi tejto skupiny. Naráža však na nedostatok informácií a neochotu hovoriť. Paralelu k Hriešnikom tvorí tínedžerská skupina, ktorá sa rovnako zaplieta do pašovania a vykrádania chatiek v okolí Rock Harbor. Práve overenie vlámaní do chatiek má na starosti Kade Matthews, ktorý netuší, že s vykrádačskou partiou sa ťahá aj jeho rebelujúca sestra Laurie. Tá sa dala dokopy so synom miestneho lekára, celebritou, no jej vzťah k nemu je napätý. Popravde som celý čas nepochopila, prečo Laurie vôbec udržiava vzťah s niekým, voči komu pociťuje takú averziu, ale autorka si tak pripravila pôdu na konflikt s bratom Kadeom a na prepojenie motívu útokov na Anu a Bree, pretože práve Laurie objaví v chatkách čosi, čo spája neznámeho nájomníka jednej z chatiek s rodinou Nichollsovcov.

  Napätie v knihe, ale aj zamýšľané tajomstvo, autorka stupňuje aj útokmi istého Quentina Sillera – vyhrážanie sa Bree a Anu, streľba na Noeminej svadbe, požiar majáka. Čitateľovi je jasné, že tieto motívy sú tu na to, aby odvádzali pozornosť od pravého páchateľa. Zahmliť situáciu sa však autorke napriek všetkej snahe (a opakovaným pokusom Quentina získať dcéru so sprievodným vyhrážaním sa nielen manželke, ale aj celému okoliu) veľmi nedarí. K záveru sa už autorka ani o zahmlievanie nepokúša, vyhrotená situácia, ktorá mala byť vrcholom napätia, tak stráca na svojej pôsobnosti.

  V knihe sa popri hlavnej linke, ktorou by malo byť hľadanie identity mŕtveho tela z majáku, deje veľa, ale ako čitateľ som sa nevedela zbaviť pocitu, že to autorka trochu prehnala s tou správnou mierou. Je to proste prehustené, niektoré riešenia pôsobia ako ušité narýchlo, úchytkom a nedotiahnuto. Aj keď je mi jasné, že tu rozohráva aj perspektívne motívy, ktoré pravdepodobne dotiahne v poslednej časti tejto série. To množstvo motívov, ktoré by sa zmestili do amerického seriálu (aj s explicitne pomenovanými americkými reáliami), však pripomína skôr nekonzistentnú skladačku, v ktorej sa nakoniec vytráca aj mysterióznosť a tajomno. Autorka sa snaží o veľké zvraty, najmä citové (aj vo vzťahu k viere svojich postáv), no v konečnom dôsledku sa len točí v kruhu a opakuje klišé. Príbeh sa viackrát – najmä v dialógových pasážach – preklopuje do nudy, čo núti čitateľa prepnúť do rýchleho čítania, príp. preskakovania riadkov. Bree so svojím citovým kolísaním pôsobí labilne a jej labilita smeruje k rozpadu nádejného vzťahu s Kadeom. Romantika sa tak medzi Bree a Kadeom veľmi nedeje, až na pár pohľadov a objatí, a supluje ju spleť stereotypných tínedžerských problémov Kadeovej sestry. K celkovému dojmu nepomáha ani preafektované konanie jednotlivých postáv (samotnej Laurie voči bratovi, ale aj Bree a najmä Kadea v blízkosti požiarnika Nicka).

  Kresťanské vyznenie príbehu má silne vykupiteľský tón. Nie žeby to čitateľ od literatúry s prívlastkom kresťanská nečakal, ale keďže tento kresťanský aspekt anotácia neuvádza, čitateľ neznalý zamerania vydavateľstva, ktorý nemá ku kresťanstvu tak blízko, môže ostať zaskočený – chcelo by to jasnejšiu zmienku, aby sa čitateľ rozhodol, či mu tento aspekt vyhovuje alebo nie. Pri Bree Nichollsovej sa v prvej časti série zdôrazňuje, že patrí so svojím psom Samsonom k pátračom a záchranárom. V tejto knihe až toľko pátrania a zachraňovania nečakajte – aj to môže prispieť k sklamaniu, ak sa čitateľ vďaka prvej časti nastaví na túto vlnu.

  Druhá časť Rockharborského mystéria pridáva postavám nové starosti, neuzatvára všetky motívy ani vzťahové problémy. Ono to naozaj pôsobí ako autorkina snaha posunúť dej a neostať stáť na mieste. Zároveň to má pôsobiť ako návnada kúpiť si pokračovanie Breeinho príbehu (trpí však nedotiahnutosťou druhých častí série). Na mňa však tento autorkin koncept nezafungoval a nevzbudil vo mne túžbu dozvedieť sa, ako Bree Nichollsová a postavy okolo nej svoje vzťahové problémy vyriešia. Neťahá ma ani linka tajomna, ktorá by sa eventuálne mohla okolo Bree ešte objaviť (popravde si neviem predstaviť, čo by to muselo byť za tajomstvo a napätie, ktoré by ma k jej príbehu pritiahlo späť). Obávam sa, že vo chvíli, keď som knihu zavrela, som celkom na osudy Bree Nichollsovej zabudla.  

-sa

smileysmiley