Choď na obsah Choď na menu
 


Zmizelí

16. 6. 2023

bmid_zmizeli-lpe-471469.jpg    Zmizelí Benedict Jacka 

 Beze stopy mizí učedníci mágů – a někdo z Rady by v tom mohl mít prsty. Alex Verus nemá žádné důkazy, žádné svědky a žádné podezřelé. Ví jen, že ho někdo sleduje. A poté, co na spolužačku jeho vlastní učednice zaútočí zabijáci, Alex pochopí, že toho ještě hodně neví – a že by mohl zmizet stejně jako ostatní… (Fantom Print, 2021)

 ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

 

 

 

 Alex Verus sa, ako sa zdá, nemá šancu nudiť. Hoci nemal v pláne zapojiť sa do magického sveta, posledné udalosti ho doň vtiahli a spôsobili, že si ho ostatní mágovia začali všímať viac, než by mu to bolo milé. Alex získal istú povesť a nie je tajomstvom, že si narobil aj mnoho nepriateľov. O jeho veštecké schopnosti má záujem predovšetkým Rada, prostredníctvom mága Talisida. Ten je napojený na mocnú frakciu Rady, no nikto z nich o tom príliš nehovorí. Keď sa o Alexove služby zaujíma istá Crystal, ktorá usporadúva turnaj učeníkov nazývaný Biely kameň v rezidencii Fountain Reach, Alex ani len netuší, že odmietnuť toto pozvanie nebude také jednoduché. Jedno však tuší – musí pristúpiť na politikárčenie.

 Keďže sa začali za záhadných okolností strácať učeníci mágov, Talisid osloví Alexa so žiadosťou o pomoc. Nikto z nich sa spočiatku nemá čoho chytiť, pretože po činoch ani po učeníkoch neostávajú žiadne stopy, jednoducho sa vyparia. Zdá sa teda, že jedinou cestou, ako niečo zistiť, je vybrať sa na miesto, kde sa sústreďuje najviac učeníkov – a tým je Fountain Reach.

 Turnaja sa má zúčastniť aj Luna. Tá je vo výcviku u Lylea, kde sa spolu s ňou pripravujú ďalší štyria učeníci – Anne, Variam, Natasha a Charles. Zo skupiny vyčnievajú najmä Anne s Variamom, lebo ich minulosť je spojená s temným mágom a ich prítomnosť vo výcviku je viac než podozrivá. Svoje nepriateľstvo prejavuje najmä Natasha, no tá obracia svoj hnev aj na Lunu, čo sa prejaví oveľa neskôr vo vzájomných zápasoch vo Fountain Reach. Alex sa pokúša Lunu naučiť sebaovládaniu, učí ju, že nie je potrebné za každú cenu vyhrať, dôležité sú nadobudnuté skúsenosti. Jej mágia je trochu iná, je to dedičstvo, dar zvonka, preto je jej postavenie učeníčky odlišné. Luna sa však na svoj výkon príliš fixuje. Autor tu trochu viac prezrádza o fungovaní mágie, ale aj o vzťahoch v Rade a o konkurencii svetlých a temných mágov.

 Vynára sa otázka, či miznutie učeníkov je len výsledkom rekrutovania zo strany temných mágov, alebo je za tým niečo iné. Hoci sa Alex spočiatku nechce veľmi angažovať, všetko zmení útok na Anne. Aj keď Anne nie je jeho učeníčka, pomôže jej zbaviť sa zabijakov, ale to otvorí otázky – kto zabijakov poslal a akou mágiou to vlastne Anne disponuje. K novým zážitkom si Alex pri nepeknom útoku pripojí pocit, aké je to byť odsatý zo všetkej energie. Alex nie je nijaký superhrdina, ale robí všetko, čo môže. Svoju ľudskosť prejavuje aj tým, že ani zabitie zo seba nedokáže striasť ako pes obyčajným oklepaním vody zo srsti. Aj tu sa ukazuje, že autor v Alexových prípadoch po akciu nejde ďaleko. Netrvá dlho, kým sa Alex ocitne v ohrození. Isté ohrozenie predstavuje aj patrón Anne a Variama, ktorý predstavuje vstup ďalšieho typu bytostí do Alexovho univerza – rakša Jagadev.

 Alexova aktivita sa v tomto príbehu sústreďuje na podivné sídlo Fountain Reach, ktoré vyvoláva niekoľko otázok, ale aj podivný pocit ohrozenia, s ktorým sa Alex len ťažko vyrovnáva. Prečo je sídlo také chránené? Alexa znervózňuje, že mu táto skutočnosť znemožňuje medzi múrmi Fountain Reach sledovať a využívať vlastnú mágiu. Cíti tu prítomnosť čohosi veľmi nebezpečného. Aj tu sa Alexove aktivity rozvetvujú na niekoľko strán. Nielen že musí ochraňovať Lunu a ďalších učeníkov, najmä Anne a Variama, ktorý mu to svojím postojom nijako neuľahčuje, ale navyše tu naďabí aj na Onyxa, ktorý by ho po honbe za splietačom osudu videl najradšej mŕtveho a robí všetko preto, aby s Alexom vyvolal konflikt, ktorý by mu umožnil zabiť ho. Stojí na všetkým Morden, alebo je to dôsledok nevyspytateľného konania rakšu Jagadeva? Alex vie, že zistiť dôvody a motív je polovica cesty k odhaleniu vinníka.

 Stále nie je jasné, ako do všetkého zapadá Fountain Reach. Alex cíti, že sa rúti do niečoho, čomu vôbec nerozumie. Stále naráža na Onyxa, ktorý si nájde spôsob, ako ho vyzvať na súboj, do ktorého sa Alexovi vôbec nechce, agentov, ktorí chceli zabiť Anne a obviniť Alexa z jej smrti, konštrukty, ktoré sú naprogramované na Anneinu smrť. Autor stále rozširuje informácie aj o tom, ako funguje Alexova veštecká schopnosť – že závisí od slobodnej vôle, že väčšina ľudí sa správa podľa istých vzorcov, ktoré mu umožňujú sledovať ich ďalšie konanie. Problém nastáva, ak naďabí na inteligentného protivníka, akým je napríklad Jagadev, ale aj nakoniec samotná Crystal, ktorej podivné správanie vyvoláva u Alexa nepokoj. Jeho spojencami sa stávajú práve učeníci – Luna, Anne a nakoniec aj Variam. Zvonku mu pomáha Sonders.

 Alex akosi tuší, že odpovede na všetky jeho otázky sú spojené práve s históriou Fountain Reach. Toto sídlo vyrástlo za svojím vlastným účelom a je spojené s jeho bývalým majiteľom Vitom Anbuchonom, ktorý sídlo prestaval a v jeho útrobách vykonával podivné pokusy, až kým sám nakoniec nezmizol. Keď zmizne v sídle ďalšia učeníčka, vnesie to do sídla napätie a Alexovo vnímanie nebezpečenstva sa ešte zintenzívni. Okrem všetkých problémov rieši aj Onyxa a jeho výzvu na súboj. Alex vie, že v magickej politike sa jednoducho nedá vyhrať, dá sa v nej len kľučkovať, a to aj za cenu toho, že ho ostatní budú považovať za slabocha. Nie že by mu na tom záležalo, potrebuje predovšetkým prežiť, a tak Onyxovu výzvu odmietne. Nezbaví sa tým však jeho útokov. Aj Luna nachádza v súboji svoju veľkú nepriateľku, a tou sa stáva Natasha. Keď nakoniec Anne obvinia, že to ona je spojená so zmiznutím učeníkov, Alex takéto vysvetlenie odmieta. Útoky totiž naznačujú, že Anne je naopak cieľom. A hoci dlho nechápe, o čo tu v skutočnosti ide, nakoniec pochopí, ako Fountain Reach funguje. Vie, že sa ocitli v tieňovej realite, i to akú úlohu hrá usporiadanie Bieleho kameňa práve na tomto sídle.  

 Jeho jediným cieľom sa tak stáva ochrana učeníkov, najmä Anne, na ktorú sa útoky sústreďujú. V ceste však má stále Crystal, Lyleho, ktorý sa do veci nevedomky zapletie, ale aj Onyxa. Alex však potrebuje zachrániť trojicu učeníkov za každú cenu a ako je uňho zvykom, všetko robí za pochodu a často to končí tým, že len predstiera, že vie, čo robí. A ono to napodiv funguje. Odmieta sa vzdať, pretože sa naňho druhí spoliehajú. Pretože sa odmieta podriadiť a nechať sa zlomiť, pretože premohol mágov oveľa silnejších, pretože čelil mágom svetla aj tmy, konštruktom, zabijakom, živlom a dokonca aj drakovi a pretože práve v tomto boji opäť odmieta zlyhať.

 K sérii o Alexovi Verusovi som sa vrátila po istom čase. A musím priznať, že je to návrat príjemný. Tento príbeh sa autorovi náramne vydaril. Zachováva napätie od začiatku do konca, je plný akcie, ale aj hororových scén, najmä vo Fountain Reach, keď sa objaví postava Vita, takže tomuto obrazu sa nevysmeje ani jeden milovník hororu. Záver sa tak číta jedným dychom. Táto misia zasiahne do Alexovho života viac, než si na začiatku myslel, minimálne tým, že mu do cesty priviedla nových učeníkov – Anne a Variama. Alexova postava sa autorovi výborne vydarila, je to sympaťák, s ktorým si čitateľ musí nájsť vzťah a je to vzťah príjemný, v ktorom mu bude zakaždým držať palce. Autor totiž našiel recept na to, ako čitateľa vtiahnuť do deja s centrom, ktoré predstavuje práve morálne ukotvený Alex, ktorý si uvedomuje, že zbytočné riskovanie nestojí za stratu života, i keď by to znamenalo, že ním mnohí opovrhnú. A práve tento autorov koncept si s dobre vystavaným napätím a akciou je možné v každom Alexovom príbehu skutočne užiť.

-sa

smileysmileysmileysmileysmiley