Choď na obsah Choď na menu
 


Skrytý

5. 4. 2024

bmid_skryty-ukc-511752.jpg

  Skrytý Benedict Jacka 

 Alex Verus je věštec, který vidí pravděpodobné budoucnosti – tento talent jej i jeho přátele dostal už z mnoha malérů. Co ale udělá, pokud někdo nechce jeho pomoc, i když ji potřebuje?

Alexova kamarádka, mág života Anne, se od něj odvrátila poté, co zjistila, že v minulosti býval temným učedníkem. Teď se dostala do potíží, přesto s ním nechce mít nic společného. Alex neví, jestli Anne má skutečně problém s ním – nebo se snaží něco utajit.

Navíc se v Londýně začíná šeptat o tom, že se vrátil Alexův bývalý a dlouho nezvěstný mistr. Alex netuší, co má v plánu ani nebo kdo všechno je do jeho machinací zapletený. (Fantom Print, 2023)

 ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

  Po posledných udalostiach sa Alexove vzťahy s priateľmi, učeníkmi naštrbili. V jeho živote tak nastáva nová etapa, a to aj vo vzťahoch. Okrem problémov najmä s Anne a Sonderom sa v akomsi pokuse prehodnotiť svoje väzby s inými Alex pokúša vyhľadať vlastného otca, profesora politických vied, ktorý má voči synovým magickým schopnostiam negatívny postoj a ich stretnutia sa často končia hádkami, práve kvôli odlišnému vnímaniu podstaty magického bytia, pretože násilie, s ktorým je Alex neraz konfrontovaný a je aj nútený ho použiť, otec považuje za znak barbarstva. Alex sa na seba pokúša dívať realisticky, neidealizuje svoj nadobudnutý životný status, a vie, čo znamená byť obťažený vinou. Napriek tomu vie, že isté veci sa dejú, aby udržal seba aj svojich blízkych pri živote. A to niekedy nejde bez obetovania iných. Hoci nie je celkom jasné, či Alexov otec ešte zohrá nejakú úlohu v jeho ďalšom živote, autor prostredníctvom náhľadu do ďalšieho rozmeru Verusovej osobnosti – tento raz rodinných vzťahov – prehlbuje kresbu tejto svojej ústrednej postavy. A ja osobne všetko nové, čo sa o Alexovi dozviem, vítam.  

  Zamlčanie vlastnej minulosti a snaha ochrániť svojich učeníkov, vniesla medzi Alexa a jeho blízkych konflikt. Tento konflikt sa dotýka najmä Alexovho vzťahu k Anne a Sonderovi. No Luna ostáva napriek posledným udalostiam Verusovi verná. A je to práve ona, kto nástojí na tom, aby sa vzťah medzi Alexom a jej kamarátkou Anne zlepšil. Keď Anne vyhodia z učeníckeho programu, chce, aby si s ňou Verus pohovoril. Ale ako komunikovať s osobou, ktorá komunikáciu odmieta? Alex si však veľmi dobre uvedomuje, že pre Anne je príliš nebezpečné ostať bez akejkoľvek ochrany. Jeho tušenie sa potvrdí vo chvíli, keď Anne zmizne.  

  Aj tu sa Verus opätovne stretáva s Talisidom a aj s návrhom, aby sa pre Radu stal zdrojom informácií, čo znamená, že by sa k Rade pridal ako svetlý mág. Alex však má svoje argumenty, prečo ostať nezávislým a prečo si od Rady (ktorá mu už toľkokrát nepomohla) držať odstup. Annino zmiznutie ho zmobilizuje. Nie je však jediný, kto po Anne pátra. Je tu aj agentka Callderová a Sonder, presvedčený o tom, že v tomto zmiznutí má prsty Crystal. Alex si uvedomuje, že situácia je kritická (Crystal sa už raz Anne pokúsila využiť na svoje ciele a Anne pri tom takmer zomrela), vie, že musí s Callderovou a Sonderom napriek všetkým sporom spojiť sily. Ukáže sa však, že sa bude musieť vybrať vlastnou cestou a využiť všetky svoje schopnosti a zároveň sa spoľahnúť len na podporu tých, čo mu ostali – Luna, Variam, čiastočne Arachné. Podozrivých je viacero a všetci sú nebezpeční – počnúc Jagadevom a končiac bývalým Anniným temným majstrom Sagashom. Vstúpiť im do cesty nie je dobrý nápad, ale Alex tých, na ktorých mu záleží, neopúšťa, a tak sa vždy zapletie do problémov.  

  Tým problémom sa tu stáva miesto, na ktorom musí Anne hľadať. Tieňová ríša mága Sagasha je gigantická a skrýva nejedno nebezpečenstvo. Vrátane Sagashových učeníkov, ktorí sú príliš namotivovaní nielen nájsť Anne, ale aj zbaviť sa Verusa. Aj v tomto svojom dobrodružstve Alex čelí starým, ale aj novým nepriateľom, tieňovým konštruktom a magickým ochranám. A dochádza mu čas. Vďaka Jinde odhalí osobitý aspekt Anninej osobnosti – spozná jej temné alter ego (Ne-Anne) – a začína chápať, prečo ako mág života Anne všetkých desí. Keďže u Alexa nikdy nejde všetko hladko, jeho útek z tieňovej ríše nebude ľahký. U Alexa sa práve na tomto mieste prepojí aspoň jeden dôvod, prečo ho trápia nočné mory. Jedna z nich sa totiž zhmotní. Richard Drakh sa pokúša Alexa naverbovať znova na svoju stranu. Prijatie návrhu pracovať pre bývalého majstra však u Alexa nie je na programe dňa. V tomto príbehu sa opakovane objavuje otázka, či sa v snahe prežiť zo všetkých nakoniec nestávajú temní mágovia, využívajúci svoje schopnosti negatívne ovplyvňujúce iných.

  Aj v tejto knihe autor odhaľuje ďalšie aspekty svetlej a temnej mágie. A svoj magický svet obohacuje o ďalšie prvky – ako je napr. ohnivý drak (azda tomuto aspektu bude venovaný väčší priestor v inom príbehu). Dôjde aj na politikárčenie, do ktorého sa Alex nikdy nechcel zapliesť, no občas to proste nejde inak – čo dokazuje Alexovu životaschopnosť a agilnosť. Autor sa novými informáciami vracia do Alexovej minulosti, k počiatkom jeho magických schopností a poukazuje aj na dôvody jeho rodinných sporov – otec jeho magickú podstatu nie je schopný akceptovať. Problémom sa stáva aj Sonderovo príliš čierno-biele vnímanie, ktoré stojí za jeho novo nadobudnutou nechuťou voči Alexovi. Vzhľadom na moje skoršie sympatie voči tejto postave pevne dúfam, že sa Sonder spamätá, inak ho budem musieť označiť za svoje sklamanie.

  Kniha je opäť dynamická, pretože Alex ani pri tejto svojej misii nečaká, že by ho obchádzali problémy. Alexov boj je efektný a húževnatá snaha prežiť veľmi sympatická. Navyše Verus cíti výraznú zodpovednosť za životy blízkych – riskovať ich je to posledné, čo by urobil. Tento mág-veštec s ochraniteľským inštinktom má v zálohe stále nejaké prekvapenie, a to ma baví. Mám rada ten aspekt jeho osobnosti, ktorý ho núti neopúšťať svojich priateľov ani v tej najhoršie vyzerajúcej situácii. Zaujímavý je pre mňa celý autorov magický svet, v ktorom sa čitateľ dozvie vždy čosi nové o jeho fungovaní, a navyše to pôsobí nie samoúčelne, ale premyslene. Navyše aj samotné postavy sa neustále vyvíjajú. Alex sa nehrá na zbytočného hrdinu, ani na čosi viac, uvedomuje si vlastné chyby aj limity, a vie, kedy ustúpiť, a to niekedy aj za cenu nie príliš vábne vyzerajúceho kompromisu (či vyjednávania a v prípade potreby aj ostražitého spojenia sa s nepriateľmi). A najmä, veľmi mu záleží na tých, ktorí ho obklopujú, takže je za nich ochotný riskovať aj nastaviť vlastnú kožu.  

  Ako sa ukazuje, aj tu si Richark Drakh zachováva svoju tajomnosť, skrýva svoje dôvody na návrat aj ďalšie plány. To, čo neskrýva, je, že má záujem o Alexa. Som zvedavá, za akých okolností mu znova vstúpi do cesty a ako ovplyvní Alexovu budúcnosť. V každom prípade sa na ňu Alex pokúsi byť pripravený a hlavne svojej budúcnosti už nebude čeliť sám. Autorovi tento svet funguje a mňa každou ďalšou časťou baví viac a viac. P. S.: Pevne verím, že v nej bude mať miesto aj skvelý prvok tejto časti – lišiak. Osobitne chcem vyzdvihnúť vynikajúci český preklad K. Niklovej – vždy sa teším, keď v tiráži vidím jej meno.

-sa

smileysmileysmileysmileysmiley