Choď na obsah Choď na menu
 


Prokletý

18. 1. 2022

 

proklety.jpg  Prokletý Benedict Jacka 

 Od doby, co se Alex nechvalně proslavil tím, že svými věšteckými schopnostmi dokáže porazit mocné temné mágy, se snaží moc nevyčnívat. Jenže teď zjistil, že se začíná znovu rozmáhat jistý zakázaný rituál. Někdo vysává životní sílu magickým tvorům – a přitom je ničí. A brzy přijdou na řadu i lidé. Alexe najmou, aby celou věc prošetřil, a on si přitom uvědomí, že ne všichni v Radě chtějí, aby se tou věcí podrobněji zabýval. Zatímco jen s obtížemi odděluje přátele od nepřátel, stane se cílem těch, kdo jsou ochotni riskovat zdravý rozum kvůli moci… (Fantom Print, 2020)

 ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

 

 Po udalostiach so splietačom osudu mal Alex čas oddychovať iba krátko. Člen Rady ho najíma na akciu bargest, ktorá ukáže, že ktosi sa pokúsil z magického stvorenia vysať jeho moc. Alex je poverený vystopovať vinníkov. To sa mu skomplikuje vo chvíli, keď sa na prahu jeho obchodu objaví krásna žena a prináša za pätami ohrozenie prostredníctvom naprogramovaného zabijaka. Maredith je zaklínačka, ktorá manipuluje emóciami a jej účinok si Alex vyskúša na vlastnej koži.

 Aby toho nebolo málo, komplikuje sa jeho vzťah k Lune ako jeho učeníčke a na scéne sa objavuje istý Martin, ktorého si vyberie nebezpečná relikvia plniaca želania. Opičia packa disponuje vlastnou vôľou a naoko pracuje v prospech toho, koho si vybrala, nikto, kto ju doteraz vlastnil, však jej zlovôľu neprežil. Martin si však sebavedomo myslí, že sa vďaka nej dokáže vyhnúť účinkom Luninho prekľatia a bude vedieť želania, ktoré má k dispozícii, využiť vo svoj prospech.

 Vo svojom pátraní Alex zistí, že ktosi obnovil starý zakázaný rituál z prostredia frakcie temných mágov, prostredníctvom ktorého sa pokúša vysať magickú silu z magických tvorov, ktorých už neostalo veľa. Navyše táto technika by sa dala adaptovať na ľudí. Člen rady Belthas chcel situáciu riešiť a uzavrieť dohodu, aby sa rituál nepoužíval, rokovania však nevyšli. Keď sa za dva dni ktosi pokúsi Alexa niekoľkokrát zabiť, pochopí, že sa zaplietol do niečoho väčšieho, než na čo bol pripravený. Alex stihol naštvať veľa mágov, ktorí by mu mohli ísť po krku a vie, že keď sa mágovia začnú o niekoho zaujímať, znamená to len dve veci – pokus o spojenectvo alebo likvidáciu. Nové pokusy o zabitie to len dokazujú a navyše privádzajú Alexovi do cesty starých známych – Škváru a Rachel alias Deleo. Alexovi sa podarí zistiť, kto mal na svedomí útok na bargesta, ale hlodá v ňom pocit, že mu ušlo niečo podstatné. V Belthasovom priateľstve je totiž aj istá vypočítavosť a otázkou je, čo Alexovi zatajil. Akú úlohu vo všetkom hrajú Meredith a Martin?

 Ako sa ukáže Alexa inštinkty ani tento raz nesklamú. Belthas by nebol prvý svetlý mág, ktorý sa zaplietol do niečoho nekalého a je dôkazom toho, že aj na strane svetlých mágov sa objavujú temné úmysly. V tomto príbehu sa do ohrozenia dostane Arachné, ale ani Luna sa nevyhne nebezpečenstvu a svoju úlohu v tom zohrá Martin a opičia packa. Na Lunino vyslobodenie Alex využije nečakané spojenie so Škvárou (vďaka čomu si splatia dlh), ale aj stretnutie v snovom priestore, ktorý funguje podľa osobitých pravidiel a dostať sa z neho dá Alexovi zabrať. Tento priestor autor využil aj na to, aby zabŕdol do minulosti a vzťahov medzi učeníkmi temného mága Richarda Drakha, aby čosi naznačil, navnadil, ale ponechal aj mnoho otázok, na ktoré čitateľ bude chcieť nájsť odpoveď. Boj o vyslobodenie Luny je akčný, dynamický. Záver otvára otázku, akým smerom bude ďalej viesť Alexov vzťah k nej – bude to vzťah priateľstva, učiteľa a učenice, alebo bude o Lune uvažovať ako o svojej milenke? Alex je konfrontovaný aj s otázkou, či sa skutočne vzdialil od úlohy, ktorú mal pôvodne dosiahnuť ako učeník čierneho mága – pretože jeho pričinením v krátkom čase prišlo o život niekoľko mágov a viacerým skrížil plány. Svoje tajomstvá poodhalia aj spletité chodby Arachninho príbytku. Poteší zástoj o čosi viac sa prejavujúceho Sondera, ktorý je svojimi schopnosťami Alexovi veľmi nápomocný.

 Magický svet Alexa Verusa je tak povediac návykový a stále niečím prekvapuje. Príjemný je Alexov sarkazmus, miestami irónia a sebairónia. Prelínanie „obyčajného“ Londýna a mesta, za ktorým sa skrývajú mágovia a ich moc, je nenásilné a nepôsobí ako päsť na oko. Páči sa mi, že Alexova veštecká mágia nie je všemocná a že je ochotný kvôli svojim blízkym postaviť sa do prvej línie, pričom často v boji utŕži nejednu ranu a v tomto to bude poriadne bolestivé, aj kvôli tomu, že si vyskúša, aké to je o svoje schopnosti prísť. Tento diel ukazuje, že Alexov svet skrýva ešte veľa mágov a stvorení, ktorí mu môžu byť nápomocní, rovnako ako ho môžu zabiť.  

 Tento príbeh je svižný, dynamický, číta sa dobre, je takmer bez hluchých miest. Alex nemá čas nudiť sa a čitateľ sa nebude nudiť spolu s ním, ja som sa rozhodne nenudila a rada siahnem po ďalšom jeho dobrodružstve. Pridávam na hodnotení a nechávam si maličkú rezervu s ohľadom na stúpajúcu kvalitu príbehov s očakávaním tejto pokračujúcej tendencie.

-sa

smileysmileysmileysmiley a ½