Choď na obsah Choď na menu
 


Prvotřídní vražda

19. 11. 2023

bmid_prvotridni-vrazda-1rk-476164.jpg

Prvotřídní vražda Ann Grangerová 

Když inspektor Ben Ross ze Scotland Yardu jedné sobotní noci koncem října 1867 kráčí domů, Londýn halí neproniknutelná nažloutlá mlha. Než se ráno zvedne, leží v Green Parku zavražděná žena. Allegra Benedictová byla krásná italská manželka obchodníka s uměním. Ale co dělala odpoledne v Londýně a proč jen pár hodin před svou smrtí prodávala brož v nákupní pasáži Burlington Arcade?

Kolik toho ví vyděšená slečna Marchwoodová? Existuje nějaká spojitost mezi zavražděnou a charismatickým knězem Joshuou Fawcettem? A kdo – nebo co – je Říční přízrak, který za mlhavých nocí loví prostitutky pracující na břehu řeky? (MOBA, 2022)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 Autorka tento príbeh zasadzuje in medias res do novomanželského spolužitia inšpektora Bena Rossa a Lizzy, ktorí sa usadili v skromnom dome, no môžu si dovoliť slúžku Bessie. Keď sa istého večera Ben vracia domov, kdesi na ceste cez Londýn, na ktorý padla nepreniknuteľná hmla, naďabí na vyľakanú ženu Daisy, ktorá bľaboce čosi o Riečnom prízraku vynárajúcom sa z hmly, ktorý veští smrť a ktorý sa ju pokúsil zaškrtiť. Detektív Ross by na túto epizódku zabudol, keby sa krátko na to, v parku blízko Buckinghamského paláca neobjavila obeť zaškrtenej ženy. Ide o manželku váženého pána Sebastiana Benedicta, Allegru, ktorej sa zjavne stala osudnou práve pochôdzka počas hmlistého večera v Londýne.

 Hoci sa zdá, že spočiatku do tohto prípadu nemá jeho všetečná manželka Lizzie čo povedať, možnosť, ako Benovi pri vyšetrovaní pomôcť jej poskytne ich slúžka Bessie, ktorá sa nechala nahovoriť na aktivity v spolku bojujúcom proti alkoholizmu. Malú komunitu vedie charizmaticky pôsobiaci reverend Joshua Fawcett. V spolku Lizzie spoznáva viacero úctyhodných dám, najvýraznejšie do popredia vystupuje vdova pani Scottová. Práve toto združenie navštívila aj Allegra Benedictová a jeho stálou členkou je jej spoločníčka, slečna Marchwoodová. Lizzy verí, že tunajšie klebety jej pomôžu čosi odhaliť.  

 Aj Ben sleduje svoje stopy. Allegrine posledné aktivity vedú k obchodníkovi s umením, ale aj ku klenotníkovi. Prečo Allegra tajne predávala svoje šperky? Mohla mať tajného milenca? Práve na tieto otázky by mohla Benovi pomôcť nájsť odpoveď aj Lizzy, no v spolku bojujúcom proti alkoholizmu naráža na nedôveru a podozrievanie. Postupuje tak veľmi opatrne. Aj Ross postupne odhaľuje tajomstvo pani Benedictovej. Mladej, inteligentnej a energickej ženy vytrhnutej z rodnej krajiny, temperamentnej, no žijúcej v upätom manželstve s oveľa starším mužom. Kam môže takú ženu doviesť nuda a túžba aspoň po nejakom vzrušení? Benedict viní za smrť svojej manželky aj jej spoločníčku, ktorá na ňu nedohliadla, alebo možno strážila jej tajomstvá a pomáhala jej pri klamstve. Benovi je jasné, že slečna Marchwoodová pred ním niečo tají. Zistiť čo však nebude ľahké, lebo aj Isabella Marchwoodová sa čoskoro stane obeťou vraždy.

 Keď navyše Daisy poprosí Bena, aby jej pomohol nájsť kamarátku, ženských obetí je zrazu akosi priveľa. Môžu tieto vraždy spolu súvisieť? A ako do toho celého zapadá povedačka o Riečnom prízraku? Ben musí postupovať opatrne, ale zároveň aj rýchlo, lebo o vraždy sa začala zaujímať aj tlač. A hoci pomaly zbiera jednotlivé kúsky skladačky, poskladať ich do celku, ktorý by dával zmysel, nebude také jednoduché. Pre koho ženy zo spolku zháňali nemalé čiastky peňazí, predávajúc tajne svoj majetok? Vec sa ešte zamoce, keď do vyšetrovania vstúpia ďalší vyšetrovatelia mimo Londýna a potvrdia Benovo aj Lizzieno podozrenie, že charizmatický Fawcett nie je tým, za koho sa vydáva.

 Benovi je pri vyšetrovaní po ruke seržant Morris, ale jeho prácu ovplyvňuje aj šéfinšpektor Dunn, ktorý Rossa vystríha pred špekuláciami a nie veľmi sa mu pozdáva, že do vyšetrovania sa zaplieta aj pani Rossová. Hoci Benovi spočiatku konanie vraha nedáva zmysel, nakoniec ho pochopí, čím sa prepojí smrť dievčat z ulice a mladej manželky bohatého muža. Skutočný vinník je však pre Bena prekvapením, a navyše jeho zástoj na celom zločine nebude jednoduché dokázať.  

 Tento Benov príbeh prepája dva londýnske svety. Svet bohatých a svet stratených existencií, pokúšajúcich sa za každú cenu prežiť. Ben akoby stál kdesi uprostred a hoci sa stretáva s kdečím, nikoho nesúdi. O morálke všetkých vypovedajú práve ich činy. V tomto príbehu je to najmä protiklad Daisy a Sebastiana Benedicta. Kdesi uprostred nich stojí Joshua Fawcett, ktorý profituje na priveľkej dôverčivosti ľudí okolo seba. Na každej strane však existujú zraniteľní, ktorí na to všetko doplácajú.

 Hoci sa tento príbeh neradí medzi prvotriedny a zrejme to nie je ani skvost v tomto žánri, mne tento autorkin koncept vyhovuje. Navyše mi je dvojica Ben – Lizzie veľmi sympatická. Aj s tými všetkými postavičkami okolo. Tento príbeh sa môže zdať miestami rozvláčny, na mňa tak pôsobí predovšetkým záver – a nie je to „neduh“ len tejto časti, ale nie je to nič, čo by mi príjemné chvíle pri čítaní kazilo. Je to čítanie nenáročné, bez zbytočnej drsnosti a snahy o surovosť, ktorá má čitateľa zaskočiť. Tu čitateľ presne vie, čo od príbehu čakať, a to je dobré. Nevylučuje to však skutočnosť, že autorka môže občas aj prekvapiť, hoci sa jej to nedarí rovnako vo všetkých prípadoch inšpektora Rossa. Autorka zručne vychádza z koloritu viktoriánskeho Londýna, do ktorého zasadila dve inteligentné postavy, a to je dobrá devíza.

 Pre mňa je táto detektívna séria vždy stávka na istotu. Kto si chce dobre odpočinúť pri výborne pisateľsky zvládnutom príbehu z viktoriánskych dôb obohatenom o odhaľovanie policajných záhad, myslím si, že týmito knihami nešliapne vedľa. Ja osobne sa teším na ďalšie pátranie tejto už manželskej dvojice.

-sa

smileysmileysmileysmiley