Choď na obsah Choď na menu
 


Nebezpečná zvědavost

17. 10. 2022

nebezpecna_zvedavost.jpgNebezpečná zvědavost Ann Grangerová 

Píše se rok 1864 a Lizzie Martinová odjíždí z Londýna na pobřeží jižní Anglie, aby se stala společnicí Lucy Cravenové, dospívající dívky, která žije v ústraní se svými tetami a která nedávno přišla o malou dcerku. Na cestě se Lizzie setkává s doktorem Lefebrem, jenž má namířeno stejným směrem. Záhy vyjde najevo, že Lefebre je psychiatr najatý příbuznými mladé Lucy, jehož úkolem je zjistit, zda není mladá žena šílená. Lucy Cravenová totiž nevěří, že její dcerka zemřela, naopak je pevně přesvědčená o tom, že jí bylo dítě ukradeno.

Situace se komplikuje. Lizzie slýchá pozdě v noci venku hlasy, objeví se statkář, jehož vystupování připadá Lucy nezvykle povědomé, a i když se ukáže, že je mladá žena poněkud náladová, blázen rozhodně není. Napětí vrcholí, když je na zahradě nalezen ubodaný muž.

Lizzie tak nyní nezbývá nic jiného než požádat o pomoc svého milého, inspektora Benjamina Rosse… (MOBA, 2021)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

  Vzťah Elizabeth Martinovej a jej tety sa po predchádzajúcich udalostiach naštrbil. Lizzie tuší, že teta by sa jej najradšej zbavila. Príležitosť na to jej dáva požiadavka Charlesa Rochea – obchodníka s hodvábom, ktorého mladučká neter potrebuje spoločníčku. Lizzie pod tlakom udalostí s odchodom na odľahlý vidiek k pobrežiu súhlasí. Hoci sa jej odchod nepáči detektívovi Rossovi, Elizabeth chce čas strávený s Rocheovou neterou využiť aj na usporiadanie myšlienok. Do rozvíjajúceho sa vzťahu s Benom totiž až príliš vstupuje policajná práca.

  Cestu do Hampschireu do Shore House, kde Lucy Cravenová žije v ústraní so svojimi dvoma tetami, nemôže Lizzie rozhodne považovať za nudnú. Získava totiž nečakaného spoločníka doktora Lefebrea, veľmi uhladeného muža, ktorý je psychiatrom a cieľom jeho cesty je rovnako Shore House. Keď sa Lizzie ocitne v New Forest, uvedomí si, že je celkom sama na neznámom mieste. Skutočnosť, že sa ocitla v dome, v ktorom ju od prvej chvíle považujú len za čosi viac ako za slúžku, vyvažuje azda len výhľad na more z jej izby. Lizzie však nepatrí k tým, kto by sa len tak ľahko podriadil a vzdal. Všetkým v dome, vrátane sestier Rocheových, dá najavo, že sa bude správať presne tak, ako si jej pozícia spoločníčky vyžaduje.

  Lucy Cravenová je príliš mladá. Len nedávno prišla o svoje dieťa a práve doktor Lefebre má za úlohu posúdiť jej psychický stav. Lucy tak voči nemu (a nielen voči nemu) hneď od začiatku prejavuje svoje nepriateľstvo. Ale ani pre Lizzie nebude ľahké získať si jej dôveru. Navyše atmosféra v dome je viac než zvláštna a postoj Christiny a Phoebe Rocheových k neteri veľmi prísny. Lizzie postupne zisťuje, čo stojí za týmto postojom, aj to, aká je skutočná úloha doktora Lefebrea v tejto domácnosti. Váha však v tom, čo stojí za údajnou Lucyinou melanchóliou, a nevie sa zbaviť otázky, či na Lucyinom tvrdení, že jej dcéra nezomrela, nie je niečo pravdy.  

  Keď sa v dome objaví potulujúci sa Jetro Brennan, aby domácnosť zbavil krýs, udalosti v dome sa dajú do nečakaného pohybu. Najmä preto, že Brennana nájdu v záhrade za domom mŕtveho. Mohla s tým mať niečo spoločné Lucy vykazujúca známky nevyspytateľného správania? Kam zmizol jej manžel James Craven a prečo o ňom rodina odmieta hovoriť? Môže byť páchateľom sused Andrew Beresford, ktorý sa vo vzťahu k Lucy Cravenovej až príliš angažuje? Keďže je situácia delikátna, na Lizzin podnet a Lefebreovu intervenciu privolajú na vyriešenie prípadu Brennenovej smrti detektíva metropolitnej polície priamo z Londýna – Benjamina Rossa.

  Ross a seržant Morris sú pre miestnych skôr atrakciou, no získajú si ich dôveru pomocou pri hasení požiaru. Vidiek Rossa znepokojuje, lebo je tu oproti nikdy nespiacemu mestu všade prílišné ticho. Ben vie, že vyriešenie tohto prípadu je vlastne otázkou prestíže metropolitnej polície. Sleduje vlastné stopy, no veľkú pomoc preňho predstavuje Lizzin dobrý pozorovací talent, ale nečakane aj zástoj doktora Lefebrea, voči ktorému Ben neprechováva veľké sympatie. Do vyšetrovania zasahuje aj prílišná snaha Rocheovcov za každú cenu zachovať dojem úctyhodnosti a dobre skrývané prehrešky z minulosti rodiny. Kto z nich vlastne potrebuje psychiatra? Záver prináša odpoveď na otázku, prečo sa sestry Rocheové uchýlili na také odľahlé miesto, aké je ich spojenie s obyčajným lapačom krýs Brennanom, či je Lucyina predstava o tom, že jej dcéra stále žije, iba preludom, i na to, aké skutočné poslanie mal doktor Lefebre v Shore House.

  Kniha má dlhší a rozvláčnejší úvod. Než sa čitateľ dopracuje k nejakému vyšetrovaniu, je za polovicou čítania. Toto pomalé tempo však neprekáža. Zápletka sa rozmotáva pekne pomaly, autorka nezabúda aj na jemné náznaky, ktoré by mohli čitateľa naviesť na správnu odpoveď, kto je páchateľ, no je dobré, že nevyťahuje všetky karty a občas sa jej podarí čitateľa zaviesť aj tým nesprávnym smerom. Autorkino písanie je veľmi živé, čím sa čítanie stáva pútavým a tak rýchlo neomrzí. Postavy aj prostredie sú farbisté, takže to nevyznieva plocho. K dynamike príbehu prispieva aj striedanie optiky postáv (príbeh sa odvíja raz z pohľadu Elizabeth a raz z Benjaminovho pohľadu). Oba pohľady sa dopĺňajú a svojským dielom prispievajú do skladačky.

  Postavy ostávajú vierohodné, nevykazujú známky naivného ani zmätočného správania (aspoň nie tie hlavné) a koneční páchatelia činov si zachovávajú svoje zdanie normálnosti, takže sa odhaľujú skutočne až ku koncu knihy. Lizzie Martinová a Ben Ross sa ukazujú ako dobre sa dopĺňajúca dvojica, hoci Lizzie ešte vo svojom vzťahu k Benovi nemá celkom jasno a Ben vykazuje známky prílišných ochraniteľských sklonov voči svojej vyvolenej, čo medzi nich vnáša napätie. V knihe sa tak objavujú dve roviny – odkrývanie vraždy a rozvíjanie vzťahu medzi Lizzie a Benom.

  Páči sa mi, že autorka sa nevyhýba ani dobovým osobitostiam, ako je napríklad viktoriánska úzkoprsosť vyšších vrstiev, otázky sociálnych rozdielov, ťažkej práce (a to aj tej detskej), v tejto časti dokonca pridaný bonus pohľadu na choroby duše a sčasti lekárskej praxe vôbec (napr. protiklad vojenskej nemocnice a lekárskych znalostí starého vidieckeho lekára). Hoci séria nie je akčná a je postavená pri rozplietaní nitiek zločinu skôr na skladaní detailov, pokojný tón jej pristane. Poteší aj autorkin čitateľný štýl a dobrý preklad – už menej chyby v texte, ktoré však prináležia nedôslednosti redakčnej práce vydavateľstva. Po prečítaní druhej časti sa upevňuje moja spokojnosť. Sériu zatiaľ hodnotím ako veľmi vydarenú a teším sa na lúštenie ďalšej záhady v podaní dua Lizzie Martinová – Benjamin Ross.

-sa

smileysmileysmileysmiley a 1/2