Choď na obsah Choď na menu
 


Hřbitovní královna - Návštěvnice

8. 10. 2018

 

navstevnice-large.jpg

Návštěvnice Amanda Stevens

Amelia Grayová je restaurátorkou opuštěných hřbitovů, ale poslední dobou začíná věřit, že jejím skutečným životním úkolem je dešifrovat tajemství mrtvých. A legenda praví, že hádankou, kterou se zatím nikomu nepodařilo rozluštit, je Krollův hřbitov. Už přes půl století se odpověď skrývá v podivných nápisech a složitých rytinách na náhrobcích. Následovníci Ezry Krolla ani po desítkách let neodpočívají v pokoji a čekají, až je osvobodí někdo dostatečně silný a chytrý – a zdá se, že mrtví i živí sem volají právě Amelii. Každé vodítko, jehož se drží, každá nápověda, kterou rozluští, ji přivádějí stále blíž k vrahovi i k osudu, který ohrožuje jak její zdravý rozum, tak budoucnost po boku její lásky, detektiva Johna Devlina. (Ikar CZ, 2018)

µ µ µ

Život Amelie Grayovej sa v pokračovaní série Graveyard Queen nevyhýba novým zmenám. Po poslednej skúsenosti so svetom mŕtvych sprevádza Ameliu neklamný pocit, že sa jej porušenie pravidiel vypomstilo. Prebudila sa v nej zvláštna a nepoznaná citlivosť na javy, ktoré do jej bežného života nepatria. Stále častejšie vníma prítomnosť neznámych entít a tie sprevádza naliehavejšie sa ozývajúca temnota. Duše hľadajú spôsob, ako nadviazať s Ameliou kontakt. Nie je to inak ani vo chvíli, keď v pivnici svojho domu objaví staré fotografie. Na fotkách zo zašlých časov zahliadne vlastnú tvár...

Tak sa pred Ameliou začína odvíjať záhada, ktorá ju láka a nedá jej pokoj. Nie je to len zvedavosťou. Ameliu doslova uháňa nespokojný duch. Prekonať strach môže iba poznaním. Pravdou však je, že sama Amelia sa v tom, čo sa s ňou deje, začína strácať. Objavuje netušené, nové schopnosti, a nemá pre zvláštne udalosti vo svojom okolí vysvetlenie. Aspoň nie racionálne. Tuší, že záhada starej fotografie súvisí s ňou osobne, že môže obsahovať kľúč k jej vlastnej minulosti, k otázkam, na ktoré doposiaľ nedostala odpoveď. Identifikácia osôb na fotografii ju zavedie k rodine Durantovcov a k neobjasnenej záhade okolo muža menom Ezra Kroll. Kroll kedysi založil v odľahlej oblasti komunitu, dnes sú jej členovia všetci mŕtvi a ich smrť ostala klasifikovaná ako hromadná samovražda. Bolo to však naozaj tak? Jedinou hmatateľnou stopou k oným udalostiam je Krollov cintorín. Rodina Durantovcov má s cintorínom vlastné plány, a tak Ameliu požiadajú o reštauračné práce.

Útoky duchov sa stupňujú, Amelia len s ťažkosťami zachováva zdanie normálnosti, hlavne pred Johnom Devlinom. Zdá sa však, že Amelia narazila nielen na nevyspytateľnú bytosť, ale prekáža aj niekomu, kto sa ju snaží od vstupu na Krollove pozemky odradiť. Záleží niekomu na zachovaní temného dedičstva alebo sa iba niekto z Durantovcov snaží o výhodné machinácie s majetkom? Členovia Krollovej rodiny majú či mali medzi sebou dosť čudesných postavičiek, vrátane ženy, na ktorú sa Amelia neuveriteľne ponáša. Amelia krok po kroku prichádza na to, že by toto neočakávané spojenie mohlo vniesť do jej života štipku svetla. Alebo temnoty.

V pátraní sa chvíľami angažuje aj John Devlin, no vo vzťahu medzi ním a Ameliou visí napätie, ktoré ich od seba oddeľuje. Amelia sa zdráha vysvetliť svoje schopnosti mužovi skeptikovi, ktorý si z ich predošlého spoločného zážitku so svetom „za oponou“ nič nepamätá. Navyše má pred Ameliou tajnosti, spojené s vlastnou minulosťou. Amelia nadobúda podozrenie, že by mohol byť rovnako citlivý na svet mimo zmyslovej reality, tú skutočnosť však všemožne popiera. Výraznou pomocou je pre ňu v tomto prípade doktor Shaw, vedúci výskumného centra pre parapsychologické javy, vďaka nemu Amelia poodhalí možnú podstatu svojho poslania pre duše uväznené medzi dvoma svetmi. Popravde mi myšlienka jej funkcie sprievodcu duší na „druhú stranu“ neprišla až taká originálna, autorka však pridáva svojej hrdinke ďalšie novo nadobudnuté schopnosti, o ktorých zatiaľ iba čo-to naznačuje. Táto zmes nadaní snáď ostane v znesiteľnej miere, a nevytvorí z Amelie Grayovej typ superženy, čo by jej ako postave podľa mňa ubralo z kúzla osobnosti.

Samotné reštaurovanie, ktoré Ameliu charakterizuje, sa k slovu takmer nedostane. V tomto príbehu rieši Amelia otázky, ako zvládnuť nápor duchov, čo s dušami, ktoré prepadli temnote a ich účelom je škodiť, ako zavrieť dvere sveta, ktorý valcuje jej zmysly a má dopad na vzťah s milovaným mužom. Vie, že práve to medzi nich nanovo stavia múr. Autorka si u Johna Devlina ešte stále necháva mnohé v zálohe, ale medzi riadkami zaznievajú náznaky, že ani jemu by tie nadprirodzené veci nemuseli byť až také cudzie. Otázka je, či ho to pri Amelii udrží alebo nie. V závere knihy totiž Ameliinu spoločnosť opúšťa...

 

Amanda Stevensová dala pokračovaniu osudov svojej „kráľovnej“ punc hádanky, zniesla na príbeh ťažšiu, dusivejšiu atmosféru, manipuluje s podivínskymi postavami, duchovné entity sa prejavujú strašidelnejším, fyzickejším spôsobom. Na niektoré otázky dáva odpovede, niektoré nahrádza novými. Amelia Grayová zatiaľ vie o sebe iba polovičnú pravdu. Autorka ju v závere necháva pred otvoreným koncom. Táto nejasnosť si priamo pýta čítanie ďalšieho dielu. Kniha zaseje do skalného fanúšika tejto série nedočkavosť a zvedavosť, niekto by mohol namietať, že čosi také už čítal alebo videl vo filme. Napriek tomu si autorka zaslúži pochvalu za vyskladanie deja, ktorý má tendenciu udržať knihomoľov pri všetkých častiach svojej Graveyard Queen.

si-