Choď na obsah Choď na menu
 


Hřbitovní královna - Hříšník

20. 2. 2019

 

hrisnik.jpg

Hříšník Amanda Stevens

Amelia Grayová je povoláním restaurátorka opuštěných hřbitovů, ale poslední dobou se její vnímavost vůči nadpřirozeným jevům začíná nečekaně rozvíjet. Zpočátku jen viděla duchy, pak začala provázet mrtvé na onen svět, ale nyní má za úkol pátrat po ztracených duších. Jinak jí totiž mrtví nedají pokoj. Na hřbitově Sedm bran Amelia objeví v klecovém hrobě tělo mladé ženy – a jejího vraha může odhalit jedině ona. Ráda by důvěřovala pohlednému detektivu Kendrickovi, který je rovněž nadán schopností vidět duchy. Ale má pocit, že s jejími myšlenkami kdosi manipuluje. Kde jsou vlastně hranice reality? A kdy se známý člověk promění v démona? (Ikar CZ, 2018)

+ + +

Rok po rozchode s Johnom Devlinom pracuje Amelia Grayová na cintoríne Sedem brán v Ascensione. Prenajala si tu dom a relatívne ďaleko od svojich nočných môr sa snaží vyrovnať so zmenami v živote pomocou práce. Objav tela zaživa pochovanej ženy jej dáva jasne najavo, že pred svojím osudom nikam neutečie. Prípadu sa ujíma detektív Lucien Kendrick. Amelii inštinkt napovedá, že to nie je len tuctový policajt.

V Ameliinej blízkosti sa opäť zjavuje Darius Goodwine, ktorému dlží za Devlinov život (Prorok), čo znamená, že veci sú vážnejšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Amelia sa obáva, akú temnú cenu si prišiel vybrať. Goodwine je tagati – nebezpečný doktor-čarodej, ktorý využíva svoje znalosti, aby škodil. Má schopnosť prechádzať na onen svet, vstupuje do snov a ovplyvňuje myšlienky, narába umením sugescie. Darius žiada, aby Amelia našla vraha, na oplátku jej sľúbi pomoc pri hľadaní kľúča, ktorý by uzavrel svet mŕtvych, a tým oslobodil Ameliu od neustáleho dorážania duchov, strachu i jej schopností.

Zatiaľ však duchovia stále zasahujú do Ameliinho života. Nie je tomu inak ani v prípade domu, kde Amelia dočasne býva. Dom rodiny Willoughbyovcov má zlú povesť. Spája sa údajne s čiernomagickými rituálmi a tragédiou, ktorú prežila iba dcéra Annalee Nashová. Tá si Ameliu najala na prácu na cintoríne Sedem brán. Ako to už v prípade „kráľovnej cintorínov“ býva, nemôže to byť náhoda.

Na mieste činu policajti nachádzajú dôkazy, že cintorín ktosi využíva na krytie nekalých činov už desiatky rokov. Okrem iného si autorka dala tú prácu a v istých súvislostiach spomína aj Kosticu v Sedlici, ktorú navštívil scestovaný Kendrick. Amelia nevie, čo ju ku Kendrickovi priťahuje. Nevysvetľuje si to citovo ani fyzicky, stále je hlboko emocionálne pripútaná k Johnovi Devlinovi a jeho neprítomnosť prežíva intenzívne bolestne. Napriek tomu má čoraz častejšie pocit, že čelí mimozmyslovej manipulácii, mentálnym hrám, čo ju núti pochybovať o vlastných myšlienkach a reálnosti zážitkov. Nečudo, keď Stevensová pracuje s motívmi tajných spoločností, rádmi, bojujúcimi o rovnováhu síl medzi svetmi, tým viditeľným i neviditeľným. Ťažiskom je rituál prenosu ducha na dosiahnutie nesmrteľnosti.

To spojenie predstavuje prípad, do ktorého sa Amelia Grayová zaplietla tentoraz, ale aj minulosť rodiny Willoughbyovcov, ktorá tak celkom minulosťou nie je. Podstatou ich tragédie bol tajomný Atticus Pope, deviant, ktorý prepadol temným silám. A aj po rokoch má silu škodiť svojmu okoliu.

Počas vyšetrovania Amelia vníma náznaky, že detektív Lucien Kendrick je citlivý na nadprirodzeno. Lucien je ako Amelia, a to zosilňuje jej túžbu po prijatí. Tento muž chápe jej pocity, samotu, nutnosť zatajovania svojich schopností, ale môže mu bezvýhradne veriť? Darius Goodwin ju varoval pred všetkým a pred všetkými. Nie je Lucien jej šancou, keď Ameliu zasiahne najzraňujúcejšie zistenie, že sa John Devlin od nej už oslobodil, že žije novým či staronovým životom a dokonca buduje vzťah s inou ženou? Na všetkom, čo sa okolo Amelie deje, je čosi znepokojujúce, veci sú iné, ako sa javia, nebezpečenstvo pre Ameliine schopnosti a jej bytie tkvie v širších rozmeroch, ako je iba honba za Atticusom Popeom. A nechtiac ju opäť privádza k Johnovi Devlinovi...

To, že sa Amelia ocitne v smrteľnom nebezpečenstve, sa už stáva rutinou. Hříšník predstavuje akýsi medzistupienok k budúcim udalostiam série. Osvetľuje záhadnosti okolo Johna Devlina, naznačuje, že John a Amelia stoja na dvoch nezlučiteľných stranách. Amelia v tejto epizóde skúša hranice svojich schopností, odkrýva niekoľko nových informácií o svojej rodine, no naozaj iba skromne. Autorka sa tu zamerala prevažne na záhadu okolo vyšetrovania. Výrazne pripisuje dôležitosť tajným spolkom, ovplyvňujúcim pozadie diania, aj tých metafyzických záležitostí. V závere si necháva tradičný otáznik, čo nepochybne priláka fanúšikov a zvedavcov k šiestemu pokračovaniu. Spolu s nimi aj ja konštatujem, že s Ameliou ma to proste baví... 

si-