Choď na obsah Choď na menu
 


Prokleté nevěsty

23. 11. 2013

 

séria: Prokleté nevěsty Alexander Stainforth                

                      proklete-nevesty.jpg                        

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Ďáblova nevěsta    

Karina Potterová je otčímem donucena, aby se provdala za lorda Roberta z Rosebery. Přestože jej Karina nikdy neviděla, nemá na vybranou, musí otčíma poslechnout.

Pověsti o lordu z Rosebery však v dívce probouzí hrůzu. Je skutečně ďábel? Láká na své sídlo panny, aby je připravil o nevinnost a život? Karinu ochromí strach. Navíc ji cestou na Robertovo sídlo doprovází tajemný přízrak.

Kdo se skrývá pod jeho maskou? Je to skutečně Robert, nebo si s Karinou krutě zahrává osud a žene ji do pečlivě připravené pasti, ze které není úniku? Všechny střípky záhady však pomalu zapadají do mozaiky a přináší nečekané rozuzlení. (Moba, 2012; David Kaps, 2018)

♦ ♦ ♦ 

Jedinou útechou Kariny Potterovej ostali iba spomienky na rodičov, oddanosť starého sluhu Edwarda a citová naviazanosť na rodinné sídlo. A práve to jej nevlastný otec James Wilmont využíva, aby Karinu zmanipuloval k súhlasu so sobášom z rozumu, ktorý má rodinné sídlo vytiahnuť z hrozby verejnej dražby. Karina sa nechá pomerne ľahko ovplyvniť a súhlasí so všetkými podmienkami, ktoré zaplatia otčimove hráčske dlhy a zachránia rozhýrený rodinný majetok. Krátko nato sa domov vracia Karinin nevlastný brat Philip, ktorý ušiel z domu, aby unikol neustálym despotickým výpadom Wilmonta, pretože preňho nemá iné pomenovanie ako bastard. Philip sa po rokoch odhodlá Karine vyznať lásku a nalieha, aby spolu ušli pred nelichotivým osudom. Od neho sa Karina dozvie všetky desivé historky, ktoré sprevádzajú Roberta z Rosebery. Karina váha. Pozná aj iný obraz svojho budúceho manžela. Všetky povesti o Roseberym vyvracia záhadný muž, ktorý na potulkách Karine zachránil česť a možno aj život, muž, ktorý sa jej predstavil ako Thomas.

Thomas je ďalšou záhadne sa správajúcou postavou v Karininej blízkosti, ale on je ten, ku ktorému Karina takmer okamžite zahorí láskou. Bol by mužom jej života, keby nemala tak hlboko vypestovaný zmysel pre povinnosť. Napriek tomu, že toho o Thomasovi veľa nevie, zveruje sa mu s nebezpečnými situáciami, ktorým je stále častejšie vystavená, a navyše ju ktosi sleduje a snaží sa ju vydesiť. Zmysel týchto udalostí Karine uniká, no najväčšie prekvapenie na ňu ešte len čaká. Stretnutie s Robertom z Rosebery sa blíži a vo svojom snúbencovi nespoznáva nikoho iného ako svojho záchrancu.

Prvotný pocit, že ju Robert oklamal a zahral sa s jej citmi, čoskoro vyprchá a narýchlo konaná svadba v obidvoch upevní prebudené city. Rosebery si milovanú Karinu odváža na svoje sídlo a z Kariny sa stáva šťastná novomanželka. Ale nad novonadobudnutým šťastím sa sťahujú mraky. Karinu neprestáva prenasledovať neznáma osoba, ktorá ju neraz poriadne vystraší. Dokonca niektoré indície naznačujú, že pôvodcom všetkých nepríjemností môže byť sám Robert. Je skutočne tým zaľúbeným mužom, za akého ho Karina považuje, alebo len využíva jej naivnú dôveru a umne ju manipuluje do vražednej hry? Karin osciluje medzi inštinktom dôvery a strachom z muža, ktorého pozná krátko, no je doňho zamilovaná. Robert robí všetko pre to, aby o Karininu dôveru neprišiel a chránil ju pred zradným nebezpečenstvom aj pred vlastnými tajomstvami. Jedným z nich je Robertova bývalá milenka, ktorá sa nezmierila s tým, že ju opustil, a práve jej žiarlivosti pripisuje Rosebery všetky nevysvetliteľné udalosti.

Cestou na rodinné sídlo sa zastavia u Roseberyho najlepšieho priateľa Wiliama Strodharta a lady Strodhartová prezradí Karine čo-to o Robertovej minulosti a jeho dvoch nevydarených manželstvách. Ani tu Karina nie je uchránená pred „prízrakom“, no pri pátraní po jeho totožnosti pribúdajú už aj mŕtve obete. V takej situácii nemá Robert inú možnosť, iba rýchlo Karinu odviesť domov a dohliadať na jej bezpečnosť.

Karina si získa služobníctvo hradu od prvého momentu a niekoľko idylických dní ponúka novomanželom priestor na spoznávanie. Karina si pomaly dopĺňa obraz o mužovi, ktorý doteraz tvorili iba fámy a nepodložené obvinenia. Spád udalostí na seba nenechá dlho čakať. Doteraz neobjasnené nebezpečenstvo na Karinu stále číha a intrigy zasahujúce do života Roseberyovcov ovplyvnia aj Roberta. Je náhle v obchodnej záležitosti odvolaný do Londýna a Karina ostáva v sídle čeliť nevyspytateľným útokom sama. Navyše zisťuje, že čaká Roseberyho potomka, takže musí chrániť už nielen vlastný život. Dramatické udalosti vyvrcholia vraždou všetkých mužských obyvateľov sídla a Karina v presvedčení, že i Robert je už pravdepodobne mŕtvy, čelí beštiálnemu vrahovi na čele skupinky vyľakaných slúžok hrdinsky až do konca . Je pevne rozhodnutá prísť na kĺb celej záhade a vidieť toho, kto sa skrýva pod maskou nemilosrdného a smrtonosného prízraku. Ako to už v starých sídlach býva zvykom, svoju úlohu tu zohrá tajná chodba, záhadné miesto známe ako dedina duchov a nakoniec samozvaný záchranca v osobe nevlastného brata Philipa. Záchrana sa však mení na tragédiu, ktorá odhalí skutočného vraha či vrahov.

Prezradím, že do deja sa vracia James Wilmont, a s ním celý komplot získava konečnú podobu. Našťastie Karina v sebe vyburcuje dostatok odhodlania, aby sa sama oslobodila z pasce, stihla zachrániť ďalšie nevinné obete a samozrejme ešte aj milovaného muža. Podčiarknuté, podpísané za všetkým je prostá túžba po väčšom majetku. Potom už Robertovi a Karine nič nebráni v tom, aby viedli spokojný a ničím nerušený život.

Anotácia vo mne vzbudzovala trochu iné očakávania a každá ďalšia strana ma v tom utvrdzovala. Karinin vzťah k Roseberymu neprešiel žiadnym vývojom, rýchle lásky na prvý pohľad mi v románoch prekážajú. Obaja okamžite poznali, že k sebe patria (hoci sa doňho zamilovala ako do Thomasa) a nezmenila na tom nič ani Roseberyho „diabolská“ povesť. Na Robertovi z Rosebery vlastne nič diabolské nebolo. Ak čakáte sebavedomú, dôrazne sa prejavujúcu mužskú osobnosť, obávam sa, že tak pôsobiť nebude. Neviem si vybaviť, čím výraznejším táto postava prispela do deja. Rosebery zanikol kdesi medzi riadkami. A už vôbec netuším, kam sa vytratil onen proklamovaný upírsky prvok. Moje pátranie po ňom bolo márne a kniha k tomuto motívu nesmeruje ani v náznakoch, takže konotácie vyvolávajúce spojenie "diablova nevesta" sa nenávratne a s pocitom sklamania vytrácajú ako para. Karinina naivita a ľahká ovplyvniteľnosť ma rozčuľovali. Rozčuľovala ma i postava lady Strodhartovej. Nad existenciou takýchto plochých a absolútne prvoplánových ženských hrdiniek by sa spisovatelia mali zamyslieť. Neviem, či autora k vytvoreniu takých postáv viedla skutočnosť, že kniha je prvotne určená ženskému čitateľovi. Ak áno, považujem to za podcenenie čitateľskej inteligencie. Dodatočné Karinine prebudenie výčitiek svedomia len zbytočne naťahuje už stagnujúci záver. Udalosti vysvetľujúce celú záhadnosť príbehu sa dajú pomerne skoro odhaliť, no i tak ho budete pravdepodobne čítať, aby ste si potvrdili svoju intuíciu. Aj keď slušný námet ponúkal autorovi oveľa pestrejšie možnosti, nepodarilo sa mu vyťažiť viac ako priemerný príbeh s istou dávkou kriminálneho napätia.

si-

    

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Pod maskou nevinnosti

Anglie, 1870

Na krásnou Melanii Torrensovou se řítí jedno neštěstí za druhým. Její snoubenec Victor umírá den před svatbou a nebýt vzdáleného příbuzného Paula Ashleyho, ztratila by zájem o veškerý život v milovaném Břečťanovém domě. Když ji Paul po čase požádá o ruku, Melanie nadšeně přijímá. Paul odjíždí sdělit tu skvělou zprávu rodičům, osud se však ozve podruhé a připraví ji o otce.

Melanie je nešťastná, nemá milovaného Paula po boku a navíc je unesena maskovaným jezdcem, ve kterém poznává údajně zesnulého Victora. Dívka se tak ocitá v rukou nebezpečného muže, který se nezalekne ničeho, aby dosáhl svého cíle.

Vrátí se Paul včas? Zachrání ji ze spárů Victora a jeho kompliců? Podaří se jim ustát nástrahy zlomyslného osudu? (Moba, 2013)    

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Kráska a netvor

Vábení pomsty je neodolatelné...
Emily Harwoodová se nehodlá provdat. Rozhodně ne za markýze Jamieho Brickmana, kterého nemiluje a nanejvýš se jí protiví. Nečekaná sněhová bouře ji vžene do náruče maskovaného cizince, jehož jediným cílem je pomstít se markýzi Brickmanovi.
Dívka se tak ocitá mezi dvěma muži, které spojuje nedávná minulost. Podaří se jí včas odhalit, na čí straně je pravda, nebo spadne do nastražené pasti a zaplatí za to životem?
 (David Kaps, 2018; Čas, 2020)

♦ ♦ ♦ 

Emily Harwoodová je na návšteve u tety a strýka v Plymouthe. Rodina očakáva jej rozhodnutie prijať dvorenie bohatého nápadníka. Ona sa chce naopak vyhnúť zasnúbeniu so spoločensky obľúbeným lordom Jamiem Brickmanom. Jednoducho z neho nemá dobrý pocit. Východisko vidí v úteku z domu, no stratí sa v snehovej búrke. Pomôže jej cudzinec, ktorý sa nechce nechať poznať. Predstaví sa ako Jack a varuje ju pred Brickmanom. To je úvod romanticko-dramatickej zápletky pokračovania voľne nadväzujúcej série Prokleté nevěsty od českého autora, na ktoré si jeho fanúšikovia nejaký ten rok počkali.

Emily sa zásnubám nepodarí vyhnúť. Snúbenec ju kráľovsky rozmaznáva na svojom sídle Granton. Jack ju tajne kontaktuje a žiada o pomoc pri hľadaní dôkazov proti markízovi Brickmanovi. Jamieho predchádza výborná povesť, no aj tragédia v podobe smrti ženy, s ktorou bol zasnúbený a chcel sa s ňou oženiť. Teraz chystá novú svadbu a na Emilin vkus prirýchlo, no Jamie robí všetko preto, aby si získal jej dôveru. Kto je klamár – Jack alebo Jamie? Ktorý z nich sa s ňou len zahráva?

Emily nadobúda presvedčenie, že ju chcú zabiť. Ocitá sa v pasci starobylého hradu, tuší spiknutie, služobníctvo stráži každý jej krok. Záhadný Jack s ňou komunikuje prostredníctvom tajuplných odkazov. Keď pred Emily odhalí najväčšie Brickmanove tajomstvo, Emily si uvedomí, že je naozaj v smrteľnom nebezpečenstve. Jack jej ale odmietne pomôcť, nepodá jej ani pomocnú ruku k úteku z Grantonu a ponecháva ju osudu.

Sklamaná Emily sa poddáva prebiehajúcim udalostiam. Vytvorila si ilúziu o zamilovanosti do záhadného Jacka, no pravda je iná. Má viac otázok ako odpovedí. Napriek tomu verí, že sa jej podarí strhnúť Brickmanovi masku dokonalého džentlmena a odhalí svetu jeho pravú tvár tyrana a... vraha.

Brickman sa ponáhľa snúbenicu utvrdiť vo svojich citoch a presvedčiť ju o svojej bezúhonnosti tým, že odhalí pravú identitu Jacka. Mohol by byť obeťou nejakej rafinovane plánovanej pomsty sám Jamie?

Keď sa v meste objaví markíz Jack Farrell, brat zosnulej Brickmanovej snúbenice, Emily sa odhodlá zistiť pravdu na vlastnú päsť. Zisťuje, že k snúbencovi by mohla predsa len niečo cítiť, i keď v nej vášeň prebúdza práve záhadný Jack. Alebo je všetko inak?

Žena medzi dvoma mužmi a túžba po pomste. To je vždy recept na problémy. Plymouthom otriasa aféra, v ktorej zohráva hlavnú úlohu. Emily neuchráni ani útek do Londýna. Dostihnú ju však nielen škandálne fámy...

Názov dáva tušiť, že je príbeh inšpirovaný známou rozprávkou a v istých bodoch sa jej ozaj drží. Rozprávanie si zachováva istú skratkovitosť, no i pasáže a dialógy, akoby na vyplnenie miesta, bez hlbšej stopy. Hysterické správanie Emily, ktorá akosi rada omdlieva, ma akoby prenieslo do starého čierno-bieleho filmu, kde sa emócie vyjadrovali afektom, prehnanými gestami a krikom. Emily neprejavuje o vzťah s Brickmanom záujem, no na druhej strane je schopná uraziť sa ako dieťa, keď jej nevenuje dostatočnú pozornosť napr. na plese. Niektoré výkyvy v jej správaní ostávali pre mňa nepochopiteľné. Hlavný mužský hrdina stojí v úzadí a je asi na čitateľovi, nakoľko aktívny mu pripadá. Podľa mňa ho autor napriek zjavnej logike i zámeru pointy v príbehu stratil. Záverom v skratke: nápad dobrý, pointa zaujímavá (hoci nie nová), hlavná hrdinka iritujúca. Dvestostranová kniha mi pôvodne pripadala na rozvinutie deja krátka, no priznávam, stačilo. Kniha je z istého aspektu zaujímavá, no nepovažujem ju za stopercentnú. Po jednom prečítaní ma neláka vrátiť sa k hrdinom ani príbehu.

si-

  a 1/2

 

 

___________________________________________________________________
 

  http://www.stainforth.cz/