Choď na obsah Choď na menu
 


Zlatá růže

4. 7. 2023

bmid_zlata-ruze-tnt-392637.jpgZlatá růže Zuzana Koubková

V první polovině 14. stol. jižním Čechám vládnou páni z růže, mocní Vítkovci, kteří si víc než dění v zapadlých obcích hledí mocenských intrik. Bratr Zdislav, johanita, někdejší templář, sem přijíždí na žádost svého představeného Ulmana. V bývalé templářské tvrzi se totiž děje něco, s čím si ani protřelý starý lišák Ulman neví rady. Poradí mu bývalý templář? Zjistí, kam, a hlavně jak zmizel johanita Otto? Má jeho zmizení nějakou souvislost s únosy, vraždami a dalšími nepravostmi, které se v kraji dějí? A byli templáři opravdu tak nevinní, jak Zdislav tvrdí? Tentokrát se bude muset poprat nejen s nepřáteli z masa a kostí, ale i se stíny své vlastní minulosti… (MOBA, 2019)

Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω

 V tejto detektívke, ktorej hlavným hrdinom je johanita Zdislav, prináša autorka nový prvok – kniha je v úvode a závere ohraničená Zdislavovým vstupom, čo navodzuje iný charakter tohto príbehu, je písaný ako spomienky na prípad, ktorý tento raz zásadne zasiahol do Zdislavovho života, a to vo viacerých smeroch. Rytier v úvode rekapituluje svoju cestu od templárov k johanitom (zároveň je to zhrnutie deja predchádzajúcich častí). Jeho cestu tento príbeh nasmeruje do Lodhéřova, kam si ho menovite vyžiadal predstavený Ulman, pretože potrebuje vyriešiť ošemetnú situáciu.

 Tvrdz v Lodhéřove bola pôvodne templárska, všetky statky v okolí spravujú nemeckí križiaci. Keď sa tu stratil brat Otto, ktorý preskúmaval tamojší vodný systém, Ulman si na pomoc vyžiadal práve bývalého templára. Už Zdislavov príchod vyvoláva rozruch. Tunajší mu nedôverujú. Bratia aj paholci sa na dvojicu Zdík – Günter dívajú s nevôľou. V Zdislavovi vidia čosi diabolské, čo si so sebou ako bývalý križiak nesie. I keď má s Ulmanom v istom zmysle napätý vzťah, predstavený mu predsa len dôveruje. Napriek všetkým pochybnostiam Zdislav strateného mnícha nájde – mŕtveho – ukáže sa, že ho niekto zabil. A ako Zdík zisťuje, brat Otto nie je jediný stratený z okolia a následne nájdený v miestnom rybníku. Aj pri tejto misii bývalého templára sprevádza verný sluha Günter, ktorý si nejde ďaleko po pohlavok od okolia a aj tu sa ukazuje ako všímavý pomocník. K Zdislavovi tak akosi priľnul, lebo rytier je azda jediný, kto sa k nemu správa ľudsky, s rešpektom, ktorý si napriek svojej inakosti (výzoru) zaslúži.

 Udalosti sa týkajú aj pánov z (Jindřichovho) Hradca. Zdislav tak spoznáva urodzenú pani Machtildu a jej syna Oldřicha. Ako sa ukáže, mladý pán myslí len na zábavu, hoci by sa mal konečne ujať správy svojich dŕžav. Okrem neho johanita spoznáva skupinu mladíkov, ktorí tvoria jeho nerozlučnú družinu – kastelána Ješka, Pluha zo Žďáru, Burcharda či Beneša. Za najväčšie problémy a lúpenie v okolí je obviňovaný vladyka z Děravé, ale neexistujú proti nemu dôkazy. Nastražia naňho pascu, ale veci vypália inak, než si všetci predstavovali a vladyka umiera. Zadržia však členov jeho lúpežnej skupiny, takže Zdislav v Hradci ostáva, aby bol prítomný pri vypočúvaní. Vďaka tomu spoznáva aj Oldřichovu sesternicu Notburgu. Práve pre mladú vdovu sa usporadúva turnaj a Zdislavovi je viac než jasné, že o pozíciu jej nového manžela má záujem viacero Oldřichových priateľov a zároveň sa neplánovane stáva predmetom záujmu mladej Notburgy. Zdík nie je celkom imúnny voči jej kráse, no pokúša sa ostať verný svojim sľubom. To vyvoláva žiarlivosť zo strany Notburginých nápadníkov.

 Zdislavova prítomnosť v Hradci odhalí aj to, prečo sa voči nemu správa pani Mechtilda s takou averziou. Jeho spojenie s pánom Hradeckým odkryje podstatu Zdislavovho nemanželského pôvodu a ukáže, že Zdislav má brata. Zdislav však nemá čas riešiť zapeklité rodinné vzťahy, pretože sa stratí ďalšia čeľadníčka a aj tú nájdu mŕtvu, navyše v stave, ktorý naznačuje, že prešla mučením. Okrem toho zemania, ktorí sa chcú vykrútiť z obvinenia z plienenia v okolí, začnú naznačovať, že úmrtia v okolí sú dôsledkom prekliatia a prsty v zvrátených chúťkach môžu mať templári. Zdík také vysvetlenie odmieta a rovnako odmieta tolerovať násilie, ku ktorému v okolí dochádza. Ukáže sa totiž, že obetí nájdených v rybníku je oveľa viac. Nik sa o ne nezaujímal zjavne preto, že išlo po väčšine o nevoľníkov, obyčajných ľudí. Zmizne dokonca aj pani Aluša, manželka vladyku z Děravé. Zdislav sa pokúša sledovať stopy, z ktorých viaceré zmizli v čase. Poskladať si čriepky toho, čo sa tu deje, ho tento raz stojí nemalé úsilie. Za krátky čas si stihne znepriateliť väčšinu ľudí, ktorých tu stretne, a to mu pátranie sťažuje. Navyše, aj Notburgin záujem je dôvodom na svár a útoky jej ctiteľov voči jeho osobe.

 Zdislavovi sa nakoniec podarí odhaliť tajomstvo, na ktoré naďabil brat Otto a ktoré živí reči o démonovi v okolí. Kto sa pokúša všetko hodiť na templárov? A kto dokáže páchať čosi také? Je to tvor z mäsa a kostí? Odhalenie pravdy sa v tomto príbehu nezaobíde bez obetí a dotkne sa Zdislava na citlivom mieste. Zlo, ktoré v okolí Hradca konalo v utajení, sa so Zdíkovým príchodom začalo predvádzať a je takmer osudové, že ho zastavil práve templár.

 Aj v tejto knihe Zdislav bojuje so svojou ľudskou prirodzenosťou. Odolať najmä ženským zvodom nie je preňho jednoduché, a do spomienok sa mu vracia aj statkárka Anna. U Zdislava je čitateľný až takmer vrúcny, no v každom prípade ľudský vzťah k sluhovi Günterovi. Jeho strata rytiera hlboko zasiahne a čitateľa ochudobňuje o jednu výraznú postavičku. Súčasťou príbehu je aj Zdislavovo vyrovnávanie sa s vlastným pôvodom, výčitky svedomia, vnútorné zmierenie s otcom. Záver príbehu sa vracia do Prahy k starým známym.

 Napriek istej jednoduchosti autorkinho štýlu je aj táto časť veľmi čitateľná. Zdislav ostáva aj so svojimi slabosťami a často prehranými bojmi s hriechom stále ľudskou a sympatickou postavou. V riešení tejto záhady Zdislav trochu viac tápe, autorka okolo Oldřicha a jeho sesternice Notburgy kopí veľa postáv, v ktorých sa čitateľ ľahko stratí. O čosi dlhšie trvá aj autorkino rozhodnutie, koho zvoliť za vraha a jeho motívy sú tak trochu násilné, vysvetlenie akoby ušité rýchlou ihlou a samé pre seba. Napriek vnímaným malým nedostatkom hodnotím pozitívne a rozhodne mienim sériu o rytierovi-johanitovi dokončiť aj prečítaním knihy Zázračný medailon.   

-sa

smileysmileysmiley a 3/4