Choď na obsah Choď na menu
 


Zabitý před klášterem

22. 12. 2020

big_zabity-pred-klasterem-h0d-362014.jpg

Zabitý před klášterem Zuzana Koubková

Pražská města už dávno nejsou tou metropolí jako za časů posledních Přemyslovců, nějaký život v nich však přece jen pulzuje. A tam, kde se žije, vyrábí, obchoduje a miluje, se sem tam také vraždí. Tentokrát je ale z vraždy obviněn křižovník Ojíř, léčitel a bylinář, obětavě pečující o chudé a nemocné. Jaký div, že se Ojířovu příteli, rytíři Zdíkovi z řádu johanitů, obvinění nezdá? Aby mohl Ojíře očistit, musí najít skutečného vraha. A to znamená zapátrat hodně hluboko nejen v minulosti, ale také v lidské špíně a hrabivosti. (Moba, 2018) 

Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω

 

 Jedna temná noc uprostred zimnej Prahy zmení život Zdíkovmu priateľovi Ojířovi. Nevinná pochôdzka k nemocnému sa náhle zmení na obvinenie z vraždy. Prečo sa len pristavoval pri mužovi zrútenom pri vrátach a pokúšal sa mu pomôcť? Ako sa ukáže, mŕtvy nie je nikto iný ako nožiar Joklín, ktorého pohľadná švagriná Kateřina sa s bratom Ojířom zaplietla. Všetci vedeli, že Joklín sa na to hnevá a keďže Ojíř ako ošetrovateľ nemocných veľmi dobre vie ako a kde bodnúť, aby z človeka rýchlo vyprchal život, vec je pre richtára a jeho pomocníkov jasná. Ojíř však nepodlieha svetskému právu a keďže biskup práve nepobýva v meste, existuje nádej, že by mu mohol pomôcť ktosi, kto by jeho nevinu vedel dokázať. Ojíř volá o pomoc svojho priateľa rytiera Zdislava z Uhříněvsi.

 Štvrté pokračovanie príbehov templárskeho brata je možné čítať ako samostatnú časť bez znalosti predchádzajúcich príbehov. Zdislav samozrejme nemieni nechať priateľa v problémoch, ale rozhodne sa mu za každú cenu pomôcť. Jeho snaha sa síce nestretáva s pochopením vrchnosti, a to dokonca ani v rámci jeho rádu, ale Zdislav je aj tak odhodlaný urobiť čokoľvek, aby sa Ojíř vyhol krutému trestu.

 Hoci má Zdislav už nejednu skúsenosť so zločinom za sebou, v tomto prípade sa poriadne zapotí. Svojich obvyklých spoločníkov po boku nemá, zato si nájde pomoc na nečakanom mieste. V istom zmysle mu predsa len pomôže Herman, ktorý sa rozhodol čeliť vlastnému osudu. Prosbu svojho bývalého patróna však vypočuje. Zdislav pri svojom pátraní vymetie nejednu krčmu, zablúdi do nejednej špinavej uličky, dokonca navštívi židovské geto. Stopy sleduje na oboch stranách Vltavy a postupne prenikne do nožiarskych cechových zákonitostí, v ktorých sa nájde kdejaká nekalosť. Vypátrať vraha znamená pre Zdislava odhaliť aj Joklínov charakter. Kto mohol mať motív na jeho vraždu? Neverná kráska Kateřina, ktorá sa plánuje znova vydať? Nožiarsky tovariš, ktorý si myslel, že by sa mohol stať nielen majiteľom dielne, ale aj vdoviným novým manželom? Majiteľ konkurenčnej nožiarskej dielne? Bol dôvodom Joklínovej smrti poklad, ktorý vraj vlastnil? A odkiaľ vlastne mal náhle toľko peňazí? 

 Zdislav tento raz niekomu poriadne šliapne na kurie oko. Rozplietanie nitiek ho privedie na stopu nebezpečného hľadaného zločinca, ktorý sa svojho času stratil z povrchu zemského. Skutočnosť, že naňho nič netušiaci Zdislav naďabil v Prahe, nemôže ostať bez odozvy. Útoky na Zdislava sa tento raz stupňujú. Templársky rytier niekoľkokrát čelí prepadu, utiecť sa mu podarí s vypätím všetkých síl a občas pri ňom stojí šťastena. Dokonca sa ho pokúsia otráviť. Vďaka Ojířovi, ktorý spozná príznaky otravy, sa však vylíže aj z tohto útoku. Pri svojom pátraní Zdislav naďabí aj na hrabivosť v kruhu mužov, čo zasvätili život chudobe a službe blížnym. Tým si vyslúži aj pokus o pomstu. Na Zdíkovo šťastie pomsta nakoniec vypáli celkom inak.

 O tom, že Zdislav nedokáže odolať svojej svetskej podstate, sme sa už neraz presvedčili – a v tomto prípade to nie je len pálenka, ale Zdislavovi zamoce hlavu aj pohľadná statkárka. Zdislav tak ďaleko od priateľa Ojířa neuteká. Vyznať sa však v tom, čo sa s ním deje, bude mať tento raz poriadne ťažké. V tomto príbehu sa nám Zdislav zamiluje a ako zamilovaný robí nepremyslené rozhodnutia. Rojčenie o Anne mu veľmi nepomáha ani pri vyšetrovaní. Jeho konanie naráža na predstaveného Ulmana, ktorý striehne na každý Zdislavov omyl. A tento raz si Ulman na Zdislavovi tak povediac zgustne. Zdislav sa zo svojich sľubov cirkvi nevyvlečie, dokonca mu nakoniec zakážu vrátiť sa do Uhříněvsi.

 Minulosť sa tu preplieta s prítomnosťou. Vzťahy vrchností a boje o kráľovský trón sú komplikované, o čo viac sa tieto boje o vládu striedajúce sa s vládou nikoho odrážajú v bežnom živote obyčajných ľudí. Keď nikto nemá jasno, čia moc vlastne platí, svojím spôsobom má voľnú ruku aj bezprávie. V takom čase sa po kraji potuluje nejedna banda, ktorá lúpi, vraždí a pácha kadejaké ohavnosti. Život obyčajný ľudí nie je pokojný, no kdesi uprostred tohto nepokoja musia prežiť.  

 Autorka vraha dobre ukrýva. Skutočný motív vraždy sa síce so Zdíkovým vyšetrovaním postupne vyjasňuje, no spojenie s vrahom je zahmlené. Škoda, že ho potom v istom momente autorka až okato prezradí a neponechá u čitateľa moment utajenia a prekvapenia až do Zdíkovho odhalenia. Takto už len čitateľ sleduje, kedy na to očividné príde samotný Zdislav. 

 Dobrou devízou autorky je, že vie čitateľa zaujať, takže chce vedieť, ako bude príbeh pokračovať i ako skončí. Miestami sa tu pripomína priveľa postáv, najmä historických, a občas to sťažuje orientáciu, ale nakoniec sa s tým dá poradiť. Zdislavove príbehy ma bavia, hoci to nie je nijaký historický či detektívny skvost. Ako oddychovka a rýchle čítanie, ktoré sa dá pri dobrej vôli zvládnuť aj za jeden deň, to stále postačuje.

-sa

 a 1/2