Choď na obsah Choď na menu
 


Přizraky Brynn Wilderové

27. 12. 2022

bmid_prizraky-brynn-wilderove-1wm-495890.jpgPřízraky Brynn Wilderové Wendy K. Webb

Hrdinkou tohoto románu o lásce, smrti a žalu je žena, která právě ukončila jednu kapitolu svého života. Brynn Wilderová, která učí na univerzitě současnou americkou literaturu, se po matčině skonu uchýlí na léto do Whartonu, turisty oblíbeného městečka na břehu Hořejšího jezera mezi USA a Kanadou, aby si odpočinula a nabrala síly.

V útulném hotýlku se spřátelí s několika svéráznými lidmi – s LuAnn, výstřední majitelkou, těžce nemocnou Alicí, o kterou se stará manželská dvojice s nevšedním příběhem, či s Dominikem, mladým mužem s úsměvem filmové hvězdy a fascinujícím tetováním po celém těle.

Brynn však brzy pocítí na vlastní kůži, že v tomto domě s dlouhou historií se odehrává cosi záhadného, snad i děsivého. Alice nevysvětlitelně ví o všech ostatních věci, o nichž se neměla kde dozvědět. Zlé sny a šeptající hlasy Brynn v noci doženou do pokoje, který nechává majitelka na sezonu zamčený poté, co tam v jejím hotelu, celou zimu pustém a prázdném, někdo neznámý zemřel. Hlavní hrdinku také neodolatelně přitahuje potetovaný Dominic, přestože byla varována, že mu v patách kráčí smrt.

Brynnina přítelkyně Kate, jejíž příběh vyprávěl bestseller Dcery jezera, ve Whartonu na břehu Hořejšího jezera našla štěstí, skvělou práci a životní lásku. Co zde ale osud přichystal pro Brynn? (Vendeta, 2022)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 Brynn Wilderová si to po ťažkých životných udalostiach zamierila z Menneapolisu do Whartonu na breh Horného jazera. Brynn dúfa, že sa tu konečne postaví na nohy (ako sa to pred časom podarilo jej kamarátke Kate). V meste, v ktorom plánuje stráviť leto, sa akoby zastavil čas. Rad viktoriánskych domov tu vyvoláva pocit, že to, čo sa v meste kedysi odohralo, sa tu doteraz vznáša vo vzduchu. Brynn sa tu ubytuje v hoteli u LuAnn v izbe s názvom Žltá dáma a postupne sa zoznamuje aj s ďalšími návštevníkmi, ktorí sú tu dlhodobo ubytovaní. Medzi nimi je sympatická dvojica Jason a Gil, spoločník LuAnn barman a kuchár Gary, a najmä príťažlivý potetovaný muž Dominic James.

 Brynn sa napriek idylickému miestu a príjemným ľuďom ježia chĺpky na zátylku a už prvú noc sa jej zdá čosi zvláštne. Podivný, nepríjemný sen ju spája s neznámymi ľuďmi. Zvláštnosti pokračujú a spájajú Brynn s izbou č. 5, ktorá mala byť na sezónu zatvorená, pretože v nej majiteľka pred nedávnom našla neznámu, mŕtvu ženu. Všetko, čo sa tu deje, len potvrdzuje reči, že nielen nad mestom visí prapodivný duch, ale že aj v samotnom holetíku straší. Brynn sa spočiatku obáva zdôveriť so svojimi podivnými skúsenosťami, pripisuje ich svojmu stavu a stresu, ktorý prežívala počas rokov, keď sa starala o umierajúcu matku, s ktorou sa doteraz nedokázala rozlúčiť.

 Do jej dní plynúcich vo Whartone výrazne zasiahne práve stretnutie s pohľadným Dominicom Jamesom. Ten obráti jej leto naruby, pretože sa doňho veľmi rýchlo zamiluje. Zdá sa, že city sú obojstranné. Napriek intenzívnosti všetkých pocitov si Brynn uvedomuje, že hoci sa Dominicovi postupne zdôveruje so svojimi bolesťami, o ňom samotnom vie žalostne málo. Kto vlastne Dominic je, čím sa živí a prečo šerif miestnej polície preveruje jeho totožnosť? Je skutočne spojený s úmrtiami niekoľkých ľudí? Brynn odmieta veriť, že by mohol byť Dominic zodpovedný za niečiu smrť a je pripravená postaviť sa na jeho stranu. A to aj napriek tomu, že nevie nič o jeho tajuplnej minulosti ani o jeho práci, ktorá má spočívať v pomoci iným.

 Udalosti sa stanú zvláštnymi, keď sa v hoteli ubytuje Jasonova bývalá manželka Alice. Žena s diagnózou Alzheimerovej choroby zamestná všetkých okolo seba. A nielen preto, že sa o ňu Jason rozhodol postarať. Brynn totiž nie je jediná, kto je konfrontovaný s jej zvláštnym správaním. Brynnine sny sú totiž spojené nielen s izbou č. 5 a so ženou, ktorá tu zomrela, ale aj so samotnou Alice. Nie je sama, kto si kladie otázku, ako je možné, že Alice vie o veciach, o ktorých by vedieť nemala (napr. z Brynninej minulosti). Dokonca hovorí o smrti a predpovedá aj smrť vlastnú. Dominic s Brynn často diskutujú o tom, či je možné, že je Alice nejakým spôsobom vďaka svojej chorobe spojená s nadprirodzenom, s druhým svetom.

 Brynnine podivné vidiny pokračujú. Vystupuje v nich nielen Dominic, ale okrem jej matky aj žena z izby č. 5. Zdá sa, že v spánku prestupuje viacerými časovými rovinami a prežíva rôzne životy. Pokúša sa rozlúštiť, prečo vidí ženu z izby č. 5, či jej chce niečo povedať, alebo ju o niečo požiadať. Jej snaha nikam nevedie, ale ani úsilie zistiť totožnosť starej ženy. Keď sa zdôverí so všetkých, čo prežíva, zistí, že podobné udalosti nie sú pre obyvateľov hotela nijako prekvapivé. Podľa LuAnn sa sem vracajú mnohí, ktorí boli s hotelom nejako spojení. Spojenie starej ženy s izbou č. 5 však ostáva záhadou až do konca.

 Všetky nadprirodzené úkazy a odkazy počas Brynninho pobytu v hoteli u LuAnn ju nabádajú len k jednému – aby uverila láske, ktorú prežíva s Dominicom a aby sa jej oddala naplno. Dôvody prečo je to tak, odhaľuje až koniec príbehu. Ten samotný odpovedá aj na otázku, kým Dominic James skutočne je, no čitateľ to vytuší oveľa skôr. Koniec tohto príbehu nie je šťastný v tom pravom slova zmysle a prítomnosť starej dámy z izby oproti Brynninej je skôr tichou hádankou, než niečím, čo by do príbehu prinášalo mrazivé napätie. Práve táto prítomnosť sa na konci príbehu pretne s tou Brynninou. Je to dobrá pointa, hoci sa mne osobne koniec zdal taký akýsi nedotiahnutý – mám na mysli udalosti okolo odchodu Dominica Jamesa z Brynninej súčasnosti. Rozmer reinkarnácie dal tejto knihe podľa mňa istý pocit predimenzovanosti.

 Ako výbornú hodnotím atmosféru príbehu, veľmi sympatické postavy a príjemný pocit z prostredia, ktoré pri Hornom jazere postavy v knihe obklopuje. Autorkino písanie je pokojné, napriek situáciám, ktoré do príbehu vnášajú napätie, sa jej kniha číta ľahko. No lákadlo na prebale knihy o tom, že sa čitateľovi dostáva do rúk mysteriózny príbeh s prvkami hororu, je značne zavádzajúce. Trochy mysterióznosti sa pri čítaní tohto príbehu čitateľ dočká, ale nejaké prvky hororu by hľadal márne.

 Mám pocit, že mohla autorka trochu viac zapojiť do hry práve mysterióznosť jazera, očakávala by som, že Wharton, resp. samotné jazero sa stane akoby ďalšou postavou v knihe. Ale snáď je tento rozmer naplnený v skoršej autorkinej knihe Dcery jezera, na ktorú Brynnin príbeh voľne nadväzuje. Musím povedať, že som sa – napriek príjemnému plynutiu príbehu a čítania – cítila tak trochu ochudobnená a väčší pocit napätia, viac duchárskej interakcie, a nakoniec aj viac prekvapivých a možno aj ľakavých momentov. V príbehu s označením „mysteriózny“ a „hororový“ – pri ktorom, mimochodom, anotácia prezradila všetko, čo len mohla – som čakala predsa len čosi iné. Predpokladám, že tieto očakávania by mohol naplniť práve príbeh Brynninej kamarátky Kate, ktorý autorka podala v knihe Dcery jezera. S vierou, že by sa mi v ňom mohlo dostať viac mysterióznosti a azda aj tej hororovosti by som si ju rada prečítala.

 Mimochodom, autorka v knihe prostredníctvom obrázkov vytetovaných na Dominicovom tele, rozprávajúcich príbehy láka na prečítanie knihy Ilustrovaný muž od Raya Bradburyho (zbierka poviedok spája prvky hororu, science fiction a fantasy a je míľnikom v žánri science fiction a jednou z najdôležitejších poviedkových zbierok v americkej literatúre).

-sa

smileysmileysmileysmiley

 

 

 

 

 

___________________________________________

https://wendykwebb.com/