Choď na obsah Choď na menu
 


Pozdravy záhrobí

15. 9. 2022

 

big_pozdravy-zahrobi-cqi-469405.jpgPozdravy záhrobí Veronika Fiedlerová

Pracovní náplní Benedikta Klausnera je odhalovat pojistné podvodníky. K jejich dopadení používá neobvyklé metody – vidí do minulosti a rozmlouvá se záhrobím. Své schopnosti úspěšně tají až do chvíle, kdy podnikatel Mlynář zabije svou dobře pojištěnou manželku. Usvědčení vraha pak přestává být otázkou peněz a stává se pro Benedikta osobní záležitostí. (Golden Dog, 2021)

 

 

 

+ + +

Poisťovňa TGIC sa bráni vyplatiť vysokú životnú poistku, preto preveruje údajnú smrteľnú nehodu pani Mlynářovej. Pán Mlynář je bohatý muž s postavením a vplyvom, preto tlačí na rýchle uzavretie poistnej udalosti.

Benedikt Klausner ako špeciálny vyšetrovateľ poisťovne má svojské metódy. Dokáže čítať pamäť miesta. Kým sa u Benedikta prejavila paranormálna citlivosť, bol hospitalizovaný v psychiatrickej liečebni. Od tej doby má astrálnu spoločníčku Ester, ktorá sa zjavuje a mizne podľa vlastných pravidiel. Pomáha mu utriediť si myšlienky a vízie. Tvoria tím.

Ben je nekromant so schopnosťami ako očisťovanie, komunikovanie s duchmi či vyvolávanie mŕtvych. Pravdou je, že v sebe skrýva oveľa väčší potenciál. Jeho schopnosti sú variabilné a pomaly narastajú. Čiastočne sa odkrýva aj jeho minulosť.

Hoci to vyzerá, že Mlynářov prípad uzavrie pomerne hladko, neprestávajú Bena zastrašovať. Keď ho Ester necháva samého napospas osudu, prichádzajú ďalšie prípady. V každom zohrávajú svoju úlohu nepokojní duchovia, ktorí uviazli na pomedzí svetov. V deji sa skladajú epizódy s klasickým duchárskym scenárom, počas ktorých si hrdina snaží zvyknúť na neprítomnosť Estery.

Keď Ben vezme súkromný prípad, musí odolávať pokusom o posadnutie démonom, čo mu sťažuje prácu a komplikuje osobný život. Vytvára si vzťah so Zuzanou, ktorú spoznal pri Mlynářovej kauze. Podnikateľove chápadlá začínajú zasahovať do Benediktovej práce, ocitá sa pod drobnohľadom nadriadených. Musí chrániť svoje metódy, svoju povesť i seba samého.

Pri pátraní po tajomstve domu na Vinařské ulici sa prenáša do udalostí z obdobia totality, k praktikám ŠTB. Zisťuje, že nemôže dôverovať ľuďom, o ktorých doteraz nepochyboval. Ide mu doslova o život. To v ňom prebudí nového Benedikta. Toho, ktorý sa skrýval pod povrchom a bál sa naplno prejaviť. Napokon, má pomocníka, ktorý sa v jeho schopnostiach vyžíva. Démona, ktorý odmieta odísť. I cez Benovu nevôľu ich „spolupráca“ má svoje výhody.

Bena čakajú zmeny. Po odchode z poisťovne sa ocitá na voľnej nohe, no smrť bývalého nadriadeného ho vťahuje späť do nepredvídaných udalostí. Nad Benovou hlavou sa sťahujú mraky. Všetko nasvedčuje tomu, že má rovnako silného protivníka a dochádza k zneužívaniu nadprirodzených javov.

V rámci policajného vyšetrovania má Ben svoju spojku v podobe kapitána Jelena, ktorému vypomáha ako konzultant. Mlynářov prípad nastoľuje otázku, či môže tomuto kamarátovi veriť. Mlynářove korupčné praktiky totiž siahajú všade.

Únos Zuzany pohýna zápletku akčne vpred. Ben je typ hrdinu, ktorý nemá čas oddychovať. Jeho dni pokojom neoplývajú. Mŕtvi sa neustále predbiehajú upútať jeho pozornosť a dianie okolo Mlynářovej aféry naberá väčšie obrysy, ako sa na prvý pohľad zdalo a vnáša do Benovej prítomnosti neustály príval adrenalínu. Napriek tomu všetkému je Benedikt Klausner stále obyčajným človekom z ľudu, má charakter, s ktorým sa dá ľahko stotožniť. I keď si pomáha tými čarodejníckymi vecami, neskĺza do roviny supermana. Pripomína chlapíka, ktorého stretnete niekde na ulici.

Ben pod vplyvom nebezpečenstva pre seba i svoje okolie púšťa z uzdy svoje astrálne sily a naplno prijíma to, čo je – nekromant. Záver sa nesie v znamení otvoreného súboja kto z koho – Mlynář alebo Ben.

Autorka pracuje so známymi i nápaditými motívmi. Ponúka mix mystiky a temného dobrodružstva v kulisách Moravského Brodu. Pridanou hodnotou sú ilustrácie Diega Quiňonesa. Ľahko stráviteľný štýl robí z knihy čítanie na posedenie. Rozprávanie takmer nemá hluché miesta. Pre fanúšikov detektívky s prvkami urban fantasy a štipkou hororu sú Pozdravy záhrobí dobrou exkurziou do tvorby tuzemských autorov.

si-