Choď na obsah Choď na menu
 


Čas Růže

13. 4. 2023

 

cas-ruze.pngČas Růže Věra Mertlíková

Vidět Neapol a zemřít. To je kolem roku 1480 opravdu snadné.
Avšak proč věšet hlavu? Přistupte blíž, pánové a dámy! Božská komedie začíná! Kdo koho dneska zabije? Kdo získá magickou korunu z trnů a růží? Kdo se postaví hrůzám z nočních můr? A kdo si vytáhne výhru nejvyšší – opravdovou lásku?
Přichází Čas Růže. Čas b
olesti, krásy i nebývalých zázraků. Čas, kdy se dotkneš hvězd. A můžeš pít z číše života do dna!
Brána dávných časů se právě otvírá a pro lásku se snadno umírá. Tohle zná každý, kdo se ráno budí v náručí milenky anebo s dýkou v hrudi.

Láska a smrt, dvě strany jedné mince. Tu není, brachu, místo pro cizince! Jsi šejdíř, rváč či dívka nevinná? Vítá tě Neapol a její Rodina! Překrásné ženy, stateční muži, jen zastav ten čas trnů a růží, ve víru tance miluj naposled, zachraň svou lásku a s ní celý svět.
Někdy je něžná, jindy na zabití. Došels až k pramenům a poznal taje bytí. Teď zvedni zrak k nebi v tichém údivu.
Chci vidět Neapol – a zůstat naživu! (Straky na vrbě, 2022)

* *

Kniha Čas Růže naberá podobu stredovekého rytierskeho románu po vzore renesančných autorov. Postupne sa odkrývajú životné cesty dávnych spolubojovníkov proti Aragoncom, ktoré sa rozdelili a sú poznamenané smrťou. Prepletajú sa s osudom vyvraždenej rodiny Angello, ktorej masaker prežili dve deti.

V uliciach Neapola sa zjaví záhadný cudzinec Bruno Marcelli. Vzbudí záujem neapolskej Rodiny a jej hlavy signora Bellica. Rodina si berie za úlohu dozerať na poriadok a ochranu mesta. Bellico si najme zlodejíčka Vittoreho a jeho bandu. To je začiatok ich dobrodružného putovania.

Bellico nie je jediný, koho ovplyvní stret so záhadným jazdcom. Zasiahne životný osud mladej novicky Kláry, no ani Vittoreho stretnutie s tajomným Marcellim nebolo posledné. Objavuje v sebe nevídanú schopnosť. Služba na Marcelliho statku mu ukazuje nové obzory. Vittoreho sprevádza mágia Rosetty, ktorú má vytetovanú na ruke. Tento mladík je magnet na problémy. Neraz mu zahoria uši pre pekné dievča. Jedným z nich je aj panenská Klára.

Clarice Angello sa ako novicka sestra Klára skrýva v kláštore. Jedného dňa sem prichádza Sandro Boticelli a pri prvom pohľade si zvolí Kláru za model pre obraz Zrodenie Venuše.  

Medzitým zabijak Nero, intrigán s tvárou anjela, člen neapolskej Rodiny, napĺňa vlastný plán na ovládnutie mesta pomocou nekalostí akéhokoľvek druhu. Svojím konaním rozohráva hru, ktorá vždy končí smrťou.

Bruna Marcelliho nie je ľahké preľstiť ani sa ho zbaviť. Vie, že dávno zabudnuté udalosti sa dali do pohybu a vracajú ho po rokoch do Neapola.

Osudné nie je len stretnutie niekdajších priateľov, no i sestry Kláry s Brunom Marcellim, ktorý túži po pomste a čaká na ňu desať rokov. Bruno ju vezme pod svoju ochranu, no nie nezištne. Rodina Angello schováva tajomstvo, pre ktoré sa vraždí. Bruno Marcelli je totiž Bruno Cavalieri, ktorého minulosť je s nimi spätá, a ktorého majú všetci za mŕtveho. Marcelli chce život za život. Jeho obeťou je posledná z prekliateho rodu Clarice Angello. Clarice, ktorá je doňho nešťastne zamilovaná...

Po Clarice však túži nejeden muž. I Vittore, ktorému sa kvôli nejakej kráske točí hlava z lásky každú chvíľu. Clarice sa stáva členkou domácnosti bezohľadného Bruna Marcelliho. Pokúša sa o útek, lebo sa nehodlá Marcellimu podvoliť. Uniknúť najlepšiemu šermiarovi nejde len tak. Je vždy o krok vpred. Mladé dievča však neohrozuje len minulosť, ale aj žiarlivosť a závisť.

Marcelli sa drží svojej povinnosti, ale je Clarice stále nástrojom, skrz ktorý dostane vytúžené zadosťučinenie? Budovanie dôvery je spletité a žiada si svoj čas. Nebadane sa medzi nimi vytvára puto, ktoré sa nedá pretrhnúť. Clarice získava Brunove srdce. Čelia však neprajníkom a intrigám z každej strany.

Postava Clarice pripomína bábku, ktorá sa každú chvíľu ocitá v iných rukách. Neustále ju niekto unáša. Aj sám Boticelli, schopný pre dokončenie svojho majstrovského obrazu spraviť čokoľvek, dokonca spojiť sa s Marcelliho nepriateľmi.

Fantastiku v príbehu zastupujú kúzelné artefakty, dávajúce majiteľom istú moc. Najsilnejším je ružová koruna. Svoj diel pridáva Marcelliho dcéra Bianca, ktorá kreslí podivné obrázky. Krádež koruny prebudí nevídané zlo, aké si nikto nevie ani predstaviť. V tomto smere autorka nabalila do dobrodružstva ozaj mnoho motívov. Od sériového vraha, ktorý sužuje Neapol, cez stvorenie kráľa mŕtvych, až po armádu zombíkov či prechod medzi svetmi. Do poslednej časti knihy je toho vtesnané viac než dosť. Dokonca Marcelliho pobyt v pekle akoby inšpirovaný Danteho dielom aj so sprievodkyňou Beatrice.

Autorka stvorila svet ľudských i poloľudských bytostí so známymi kulisami. Svoju úlohu zohrávajú klamstvá, polopravdy, túžba po pomste aj po moci, ale i mágia. Postavy ovládajú zrady a intrigy, faloš, no i pravé priateľstvo a láska. Hrdinov čaká niekoľko neočakávaných situácií a zvratov. Ich spletité životné etapy a činy sa pretínajú, prepletajú, ovplyvňujú. Poetický jazyk pomáha dobovosti a zvýrazňuje prvky rozprávkovosti. Je tu niečo aj z gotického románu. Naozaj pestrá zmes všetkého.

Priznávam, bolo to na mňa trochu dlhé. Strany naberali epizodické obrazy, dotvárajúce atmosféru, ukazujúce charaktery postáv, vypĺňajúce priestor v koncepte, ale ich absencia by celkovej dejovej línii neublížila. Rušilo ma aj grafické prepínanie do nevlastnej priamej reči. Samotný príbeh má schopnosť zaujať, nepomáha mu však obšírny úvod, opakujúce sa scény ani rozsah. Záver obsahuje nápor fantastických udalostí. Román má obrazne vyjadrené veľa farieb a vrstiev a iste v ňom vnímavý čitateľ nájde na historickom pozadí aj hlboké mystické, filozofické či náboženské odkazy.

si-

 

   a 1/2