Choď na obsah Choď na menu
 


Theresa Melville - Legenda o krvi a lásce

12. 3. 2019

 

bmid_legenda-o-krvi-a-lasce-kfq-333657.jpgLegenda o krvi a lásce

Theresa Mellvile

Londýn 1888. Je parné léto a ve městě se mluví jen o Jacku Rozparovači. Šílený vrah si své oběti vybírá mezi dívkami, jež na ulici provozují prostituci, mezi stvořeními, jejichž život visí na tenkém vlásku, který sériový vrah navždy přetíná. Mezi dívkami jako Muriel Gravesová, která své tělo prodává mezi spodní vrstvou společnosti. Právě v této době potká Muriel někoho, kdo by navždy mohl změnit její život. Je to komtesa Susan Ballantyneová a mezi oběma ženami, byť tolik rozdílnými, se okamžitě zrodí pevné a věrné přátelství. Susan chce chránit Muriel před Rozparovačem, a tak se obrátí na Nathana Odella, inspektora Scotland Yardu, pověřeného vyšetřováním těchto zločinů. A tehdy začíná hon na vraha, v němž se láska a smrt protínají v ďábelské spirále. (Brána, 2017)

+ + +

Príbeh o Jackovi Rozparovačovi bol podaný už neraz v mnohých variáciách. Táto kniha je jednou z nich.

Hlavná hrdinka kontesa Susan Ballantyneová retrospektívne spomína na pohnuté udalosti obdobia, ktoré zasiahlo do jej života. Ako všetci šľachtici venovala Susan svoj čas poväčšine zábave s priateľmi a pri jednej z nich skrsne nápad spraviť si výlet do Whitechapelu v East Ende, kde má mesto tvár odlišnú od nablýskanej masky Londýna a so svojimi historkami príťažlivú pre dobrodružné povahy. Aj Susan po takom dobrodružstve zatúži, no posedenie vo vykričanej krčme sa neskončí práve podľa jej predstáv. Súhrou okolností zachraňuje prostitútku Muriel. Tu kdesi sa začína odvíjať nekonvenčné priateľstvo žien z dvoch na hony vzdialených svetov.

Priateľstvo s Muriel udržiava Susan v tajnosti, vie, že by ho nechápala jej úzkostlivá matka, a ani skoro snúbenec markíz Patrick De Blaise. Pri jednej z návštev vo Whitechapeli sa Susan stratí, našťastie natrafí na policajnú hliadku, a tak spoznáva inšpektora Scotland Yardu Nathana Odella. Medzi kontesou a mladým inšpektorom preskočí iskra od prvého momentu, príležitosť na opätovné stretnutie na seba nenechá dlho čakať.

V tom čase sa vo Whitechapeli začínajú objavovať telá mŕtvych žien. Prípadom je poverený Nathan Odell. Prvý prichádza s myšlienkou, že nejde len o obyčajné zločiny, ktorých je v East Ende mnoho, ale že sú výsledkom vyčíňania sériového vraha. Nathan varuje Susan pred osamelými návštevami štvrte, no tvrdohlavá kontesa si do novo objaveného vzťahu nenechá hovoriť. V mene priateľstva sa snaží zlepšiť Muriel životné podmienky, no pre prostitútku je ťažké vymaniť sa zo starých zvykov, stereotypov a dlhov. Susanin pohľad je naivný, no pod tiahou udalostí sa sama mení, mení optiku pohľadu na vlastný neužitočný, záhaľčivý život.

Keď sa Muriel jedného dňa priateľke Susan pochváli, že stretla muža svojich snov, záhadného Raya, v okolí jej domova už neznámy páchateľ zavraždil a znetvoril pár obetí a nebezpečenstvo pre ženy podobné Muriel stále narastá. Prostitútky nespolupracujú s políciou, myslia si, že samé stačia na odhalenie identity vraha, že sa ochránia navzájom. Nathan Odell a jeho spolupracovníci majú sťažené podmienky, obyvatelia Whitechapelu im prácu neuľahčujú, neuľahčuje mu to ani vzťah so Susan Ballantyneovou. Susan a Nathan majú vo vzájomných citoch jasno, avšak pre Susaninu matku je inšpektor oproti markízovi De Blaise podradným nápadníkom. Dúfa, že dcéra čoskoro precitne. Sokovia Nathan a Patrick sa v istých situáciách navzájom provokujú. Pre Odella sa vyšetrovanie stáva istou posadnutosťou a je preňho zložité kľučkovať medzi prácou a spoločnosťou kontesy Ballantyneovej. Spoločenské rozdiely a prístup k životu presakujú na povrch a vytvárajú medzi párom napätie, sú príčinou hádok. Rodina a priatelia sa snažia Susan presvedčiť, že Nathan Odell je muž so srdcom z kameňa, ktorý sa nedá otesať. Tvrdosť a ľahostajnosť však vidia iba ostatní. Pre Susan pravý zápas nespočíva v získavaní lásky, ale v tom, aby prežila udalosti, ktoré ju môžu zničiť. To čosi ich zviera stále hmatateľnejšie...

Strach vo Whitechapeli sa stupňuje. Brutálnosť vraha prekračuje hranice ľudskosti. Cítiť tu bolesť ľudí zvyknutých na násilie a bezprávie, a predsa vydesených zbytočnou a nepochopiteľnou krutosťou. Zdesená je aj druhá strana Londýna v upravených salónoch. Dychtivo hltá správy šíriace sa v novinách. Zločinec s podpisom Jack Rozparovač drží políciu v šachu, je stále drzejší, vysmieva sa Scotland Yardu. Podozrievané sú osoby zo spodiny, „známe firmy“, užívajúci si dobrodruhovia z radov šľachty, Židia, zdravotníci... Inšpektor Odell má svoju teóriu o páchateľovi s dvojitým životom, o vzdelanom a inteligentnom mužovi, ktorý je navonok bezúhonný. Využíva v pátraní moderné postupy, okrem iného psychologický profil od kvalifikovaného psychiatra.

Dej hýbe aj Susanine angažovanie sa počas pátrania, hlavne jej snaha ochrániť kamarátku. Nepozdáva sa jej Murielin náhly úpadok a nezdravá láska k podivínskemu mužovi so záchvatmi hnevu, o ktorom odmieta hovoriť. Odellovi sa nepáči, že sa Susan vedome vrhá do ohrozenia, no nakoniec práve jej neoblomnosť odhalí zásadnú stopu... Kartami však miešajú aj postavy ako Davenport, doktor Collins či samotná Muriel. Vo finále sa objavuje možno prekvapivý výsledok.

Legenda o krvi a láske prináša klasickú detektívnu zápletku z 19. storočia, podfarbenú romantickou linkou. Autorka sa nevyhýba dobovým faktom, pracuje s hypotézami súdobého vyšetrovania. Príbeh má svoju atmosféru, akosi už príznačnú pre tento námet. Rozsah 240 strán si vynútil skratkovitosť v rozprávaní. Snaha zachytiť notoricky známy sériový zločin z iného pohľadu je sympatická, na druhej strane ale neprináša nič prevratné. Táto fabulácia je z optiky, ako si ju zvolila autorka, uveriteľná. 

si-