Choď na obsah Choď na menu
 


Pod maskou lži

29. 3. 2018

799325.jpg

Pod maskou lži Tarun Shanker, Kelly Zekasová

Neodolatelná atmosféra viktoriánské Anglie, neuvěřitelné zvraty, sebevědomá hrdinka s ostrým jazykem. Tajemstvím opředení hrdinové, kteří skrývají mnohem víc, než jen svou pravou tvář…

Sebevědomá hrdinka s ostrým jazykem, neodolatelná atmosféra viktoriánské Anglie, neuvěřitelné zvraty. Tajemstvím opředení hrdinové, kteří skrývají mnohem víc, než jen svou pravou tvář... Evelyn má plné zuby života podle diktátu konvencemi svázané společnosti. Když její sestra Rose za záhadných okolností zmizí, neváhá, a i přes zákaz rodičů ji odjíždí hledat. Není však jediná. Cestu jí zkříží mladý gentleman Sebastian Braddock, který jí odhalí těžko uvěřitelnou pravdu – ona i její sestra mají speciální dar léčit nemocné a zraněné. Evelyn si myslí, že se Sebastian zbláznil, když ale sama poznává lidi, kteří dokážou věci přesahující lidské chápání, začne názor měnit. Přichází na to, že dar zvláštních schopností představuje obrovské nebezpečí. Je totiž mocným lákadlem pro ty, kteří ho chtějí zneužít ve svůj prospěch. A Rose je pravděpodobně v rukou jednoho z nich... Ohlasy čtenářů Úžasné čtení, přesvědčivé a návykové. Výborně napsané, s překvapivým vývojem děje a postav, který mi nedovolil přestat číst. Uhranulo mě to od začátku až do konce, absolutně jsem si tuhle jízdu užila! Schopnosti X-Menů v elegantní atmosféře Pýchy a předsudku? Trošku jsem se toho bála, ale výsledek je neuvěřitelný a dokonalý. To přirovnání bylo přesné. A tahle kniha je skvělá! (FRAGMENT, 2017)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

These Vicious Masks Series

#1 These Vicious Masks (2016) – Pod maskou lži

#2 These Rutheless Deeds (2017)

#3 These Vengeful Souls (2018)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 Výraznou devízou tejto knihy, ktorá láka na zaujímavú anotáciu, je hrdinka s naozaj podrezaným jazykom. Evelyn o tom presvedčí čitateľa od prvej stránky. Ona a jej sestra Rose sú na ceste na ples, počas ktorého by podľa matkiných predstáv mala niektorá zo sestier padnúť do oka potenciálnemu manželovi. Táto úporná matkina dohadzovačská snaha sa objasní o čosi neskôr a má samozrejme dôvod v nezávideniahodnej situácii, v ktorej sa rodina ocitla. Ide o nedostatok financií a nie ružové vyhliadky na budúcnosť sestier, čo by nemalo vyplávať na povrch. Kým sa táto situácia ešte dá držať pod pokrievkou, matka dúfa v skorý vydaj svojich dcér. To však Evelyn zistí až po predmetnom večere, ktorý zmení všetko, čo doteraz sprevádzalo jej nudný a jednotvárny život v malom meste.

 Atmosféra viktoriánskeho Anglicka je prítomná od začiatku. Knihe to dodáva zaujímavý feeling a v súčinnosti so sympatickou iróniou až sebairóniou hlavnej hrdinky, sú jednou z pozitívnych devíz tohto príbehu. Evelynine postrehy a suchý humor sú tým, čo výrazne napomáhajú jeho čitateľnosti.

 Už cesta na ples prinesie podivný incident, ktorý má nečakaný dosah na všetko, čo sa v knihe následne udeje. Tu sa objavujú aj kľúčové postavy – najmä mužské. V prvom rade Sebastian Braddock, ktorého správanie je viac než zarážajúce (Evelynina matka dúfa, že práve jeho Evelyn zaujme), nasleduje Nicholas Kent, v prítomnosti ktorého sa konečne Evelyn môže cítiť uvoľnene. Rose je okúzľujúca osoba, ktorú majú ľudia radi a sú jej vďační aj preto, že ošetruje nemocných (Evelyn jej pomáha). Matka im síce túto podivnú výstrednosť dovolí, ale je to len preto, že sú ďaleko od Londýna. Na tomto plese sa objavuje aj Robert, ktorý je do Rose zamilovaný a rád by sa s ňou oženil. Práve tento ples spôsobí, že sa Evelyn náhle celý svet obráti hore nohami. Rose totiž po tomto večere zmizne a Evelyn, ktorá je presvedčená, že jej zmiznutie má čo dočinenia s jej nečakaným a znepokojujúcim stretnutím s istým mužom, ktorý tvrdí, že potrebuje Rosine schopnosti, aby pomohla pri liečení jeho sestry, nie je dobrovoľné. Hoci sa objavil list na rozlúčku.

 Keďže rodičia sa odmietnu kvôli hroziacemu škandálu pustiť do hľadania stratenej Rose, Evelyn sa so spravodlivým rozhorčením podujme pustiť sa po sestriných stopách bez ich pomoci. Veľmi rýchlo si však uvedomí, že sama na to nebude mať dosť prostriedkov ani sily. Padne jej vhod, že jej pomoc ponúkne pán Kent a pošle ju do domu svojej nevlastnej matky k svojej mladšej sestre. Táto ponuka je pre Evelyn na jednej strane požehnaním, pretože tak získava vhodné východisko na svoje pátranie a navyše sa môže spoľahnúť na Nicholasa, na druhej strane čelí nesympatiám jeho nevlastnej matky. Jej prítomnosť v dome je tŕňom v oku aj slečne Verinderovej, ktorá má na pána Kenta zálusk, a je jasné, že sa nemieni s prítomnosťou potenciálnej sokyne zmieriť. Jej systematické intrigy nájdu svoje ovocie a Evelyn na ne neskôr doplatí.

 Svoje pátranie po sestre v londýnskych uličkách môže Evelyn nečakane oprieť aj o pomoc pána Braddocka, ktorého v meste nečakane stretne. Vlastne jej niekoľkokrát zachráni kožu. A je to práve on, kto ju postaví pred odhalenie, ktorému by sa Evelyn schuti zasmiala, keby sa neukázalo, že na jeho slovách o dôvodoch, prečo by chcel niekto Rose uniesť, je čosi zarážajúco pravdivé. Evelyn postupne odhaľuje, že je súčasťou sveta, v ktorom sa objavujú ľudia, ktorí sú obdarení výnimočnými vlastnosťami. Uveriť tomu nebude ľahké. Nie každý deň sa dozviete, že máte zvláštnu schopnosť uzdravovať ľudí (a seba samého). A navyše, že okrem vás sa po svete pohybujú mnohí ďalší, ktorí sa dokážu premiestňovať z miesta na miesto, vedia vstupovať do vašich snov, prinútiť vás povedať pravdu, predvídať vaše konanie, prechádzať cez veci, spôsobiť niekomu smrteľnú chorobu... Evelyn je počas svojho hľadania konfrontovaná s tým, že každá z tých daností môže byť dokonca zneužitá. Navyše tu existuje ktosi, kto sa chce dostať k podstate schopností jednotlivých obdarených a je pre to schopný urobiť čokoľvek, dokonca zabíjať.

 To je to, čo hrozí Rose. Doktor Beck podrobuje obdarených pokusom a je mu jedno, ako sa dostane k podstate výnimočnosti. Evelyn neverí, že by indície, ktoré napovedajú, že by sa Rose rozhodla živiť ako tanečnica a speváčka, mohli byť pravdivé. Príliš často totiž naráža na doktora Becka a jeho nohsledov. A každou hodinou preniká do sveta tých, ktorí majú zvláštne schopnosti, viac a viac. Jej pátranie po Rose nadobúda čoraz väčšiu naliehavosť s odhalením toho, čo jej sestre hrozí. Ale sledovať stopy človeka, ktorý predvída jej kroky, nie je ľahké. Evelyn sa dobrovoľne a vedome vystavuje nebezpečenstvu, ktoré hrozí škandálom, ak si ktosi všimne, že sa pohybuje v pochybných častiach Londýna. Spočiatku jej pri zakrývaní pátrania výdatne pomáha práve Laura a komorník Nicholasovej nevlastnej matky. A pomoc jej ponúka aj jej bývalá vychovávateľka slečna Greyová.

 Čím bližšie je však k Rose, ktorá sa ocitla v spároch odhodlaného vedca, tým väčšie nebezpečenstvo na Evelyn a jej spoločníkov číha. Navyše, na svojom pláne cieľavedomo pracuje aj slečna Verinderová. A to má za následok, že Evelyn sa nakoniec chápadlám škandálu nevyhne. Kvôli tomu, aby neohrozil svoju mladšiu sestru, jej tento raz nemôže pomôcť ani pán Kent. Nie otvorene. Ale Evelyn sa už nutnosti zachrániť sestru nemôže vzdať. Smeruje k nájdeniu miesta, kde doktor Beck drží Rose a vie, že čas sa na jej záchranu sa kráti.

 Inou dejovou líniou je tá, ktorá sleduje jej objavenie vlastných schopností a ich nevyhnutné zrenie. Autori knihy sa snažia, aby tieto vlastnosti zapadli do deja nenásilne. Napriek tomu to nie je vždy možné. Čitateľ tak akosi očakáva, kedy a ako sa do deja zapoja tie spomínané prvky x-menov a ako do celej atmosféry knihy zapadnú. Môj osobný dojem bol, že to nie vždy dopadlo vyrovnane. Okolo Evelyn sa totiž postáv so zvláštnymi schopnosťami ocitne pomerne veľa. Pred čitateľom sa nakoniec vytvára celá skupina takých postáv, ktorá má tendenciu sa rozširovať a zaplnila by minimálne v tejto knihe jednu ulicu. Aj obaja mužskí hrdinovia, ktorí sa ocitnú v jej blízkosti, a ktorí nie prekvapivo v sebe skrývajú k Evelyn city, sú nakoniec takými schopnosťami obdarení. V tejto chvíli neviem povedať, či je alebo nie je na škodu, že sa autori nezaobišli bez vzťahového trojuholníka.

 Pán Kent môže strácať na svojej sympatii vo chvíli, keď sa nepostaví na Evelyninu stranu pred matkou. Na druhej strane sa prejavuje ako zodpovedný brat. Čitateľ by si mohol položiť otázku, prečo svoje schopnosti nevyužije napríklad vo vzťahu k nepríjemnej a zákernej slečne Verinderovej – navyše ak tvrdí, že Evelyn miluje – ale možno si to autori nechávajú na neskôr. Ja osobne by som jej také čosi priala. Azda nie nečakanou linkou je aj nejednoznačne začínajúci a aj vyvíjajúci sa vzťah medzi Evelyn a Sebastianom. Tomuto vzťahu sa od začiatku kladú prekážky. Celkom logicky je tou najvýraznejšou nekompatibilita schopností, ktorými sú obaja obdarení. Objavuje sa tu aj vina na Braddockovej strane, pretože je to práve on, kto odhalí motívy doktora Becka, ale aj svoju dávnu zviazanosť s týmto človekom. To má za následok váhanie u Evelyn, či takému človeku môže veriť. A ešte je tu aj Braddockov vzťah k sestre priateľa, ktorý zomrel práve vďaka Sebastianovým schopnostiam, a to je dôvodom jeho pocitu viny.

 Všetky tieto motívy napovedajú, že ide o úvodnú časť série. Rozohráva sa niekoľko línií, ktoré si pýtajú ďalšie rozvinutie alebo dokončenie. Že ide o ochutnávku, dáva jasne najavo záver knihy. Na podnet slečny Greyovej, z ktorej sa vykľuje človek, ktorý je schopný vyhľadávať iných so zvláštnymi schopnosťami, sa Evelyn vymaní zo svojho smútku. Čitateľ odhadne, že zmiznutie vo svojej podstate nebezpečného pána Braddocka nie je do počtu, rovnako ako nie je do počtu zmienka o Belgicku či o tajnej spoločnosti, ktorá má za cieľ za každú cenu podrobiť výskumu všetkých výnimočných (a očakávane to smeruje k ich zneužitiu).

 Za seba musím povedať, že ma stretnutie s Evelyn nenechalo bez pozitívnej odozvy. Minimálne v prípade prvých dvoch tretín knihy. Musím však zároveň priznať, že blížiace sa vyvrcholenie honby za doktorom Beckom a stupňujúce sa úsilie zachrániť Rose, považujem za slabšiu časť knihy. Je mi však jasné, že záverečný vývin udalostí bol nutný práve preto, aby sa navodila potreba siahnuť po ďalších častiach série. Pohnútky slečny Greyovej a nakoniec ani tie u Evelyn u mňa nezafungovali na sto percent. Ale celkom ma zaujíma naznačená vzťahová línia, pričom budem dúfať, že neupadne do tradičného vzťahového klišé. Tým vyvažujúcim ešte stále ostáva Evelynin zmysel pre sarkazmus a iróniu, ktorý by mohol byť oživujúcim prvkom toho, s čím sa bude musieť ešte popasovať.

 V prípade, že sa Fragment rozhodne vydať aj ďalšie časti tejto trilógie, budem na tú druhú zvedavá.

-sa