Choď na obsah Choď na menu
 


Noční záře

31. 3. 2012

2126783.jpg

Noční záře Tanja Heitmann

Noční záře, nový román  autorky Tanji Heitmann, je další romantickou fantasy na knižním trhu.   Román je protkaný  romantickými scénami, ale také je plný magie a démonů a velkou tragickou láskou. Hlavní hrdina Adam, člověk, do jehož nitra vstoupil démon a který se tak stal nesmrtelnou bytostí. Zároveň získal vynikající lovecké vlohy a velmi jemné smyslové vnímání. Jako nesmrtelný putuje časem v podobě krásného mladíka, přináší krvavé oběti démonovi, ale v šedesátých letech minulého století se jeho život mění. Je povolán do Los Angeles, aby vyslídil pachatele krutých obětních obřadů, jimiž někdo ohrožuje nenápadnou existenci ostatních  bytostí podobných Adamovi, kteří žijí mezi lidmi. Netuší však, že je to pouze záminka. Ve skutečnosti má vystopovat monstrum, které zabíjí tvory ovládané démony a okrádá je o ně. Při plnění svého obtížného úkolu se Adam nečekaně zamiluje do smrtelnice Esther a prožije velkou a tragickou lásku.  (Deus, 2012)

 µ µ µ

 Viete si predstaviť, že sa zobudíte zúbožený kdesi uprostred tmavej uličky, neviete, ako ste sa sem dostali, kto ste, dívate sa na neznámu tvár v odraze pouličných výkladov, a navyše sa vám v hlave ozýva akýsi hlas, ktorý sa snaží ovládnuť vaše konanie i myslenie? Kto by nepochyboval o svojom zdravom rozume? Presne v takejto situácii sa nachádza hlavný hrdina románu hneď na začiatku príbehu.

 Pokus zistiť, či má dočinenia s realitou alebo len s výplodom schizofrenika končí odhalením, že telo, ktoré cíti ako cudzie, reaguje ináč, ako by logicky malo, jeho schopnosti a vnímanie sa vymykajú ľudskému normálu. V tej chvíli mu okrem dotieravého hlasu v hlave nevie nikto dať odpoveď. Až na muža, ktorý ho zdanlivo náhodou nájde na ulici a vyhlási Adama za svojho synovca. Zdá sa, že profesor literatúry na Sorbonne Etienne Carrière je jediný človek, ktorý by mohol do zmätku v Adamovej mysli, duši i tele vniesť trochu svetla. Je to práve tento muž, kto uvádza Adama do nového sveta. Sveta, kde niektorých vyvolených ovláda démon. Ten by mal splynúť nielen s telom, ale aj osobnosťou človeka, čo sa u Adama celkom nepodarilo. Preto sa šokujúcemu odhaleniu vlastnej, novej existencie vzpiera. A keďže jeho ľudskosť sa odmieta podvoliť démonovi vo svojom tele, stáva sa pre svet démonoľudí výnimočným. Pre svet nebezpečného tajomna, do ktorého ho Carrière pomaly zasväcuje.

 V tom svete žijú ovládaní, ktorí celkom splynuli s démonom i takí, ktorí si zachovali časť ľudskosti. Všetci majú nejakú jedinečnú schopnosť. V Adamovi sídli démon so šelmou - osamelým lovcom, ktorý mu dáva neobyčajnú príťažlivosť a silu. Na tom všetkom však Adamovi pramálo záleží. Jeho cieľom je zistiť niečo o svojej skutočnej identite a nájsť svoju minulosť. Prvé stopy zavedú Adama k ruskej milenke Toske, ktorá však iba odhaľuje mnohé falošné identity, ktoré Adam používal. Akoby Adamov život bol jednou veľkou hrou. Keď sa Adamov démon rozhodne zmocniť Tosky a tým demonštrovať svoju nadvládu nad Adamom, Adam je svedkom krutej smrti mladej ženy, za ktorú je spoluzodpovedný. Táto skúsenosť ho prinúti rezignovať pred démonom v sebe a zmieriť sa s novou prirodzenosťou. Lenže Etienne vie, že klásť odpor je v Adamovej ľudskej povahe.

 Po rokoch potuliek sa Adam na pozvanie známej Rischky ocitne v Los Angeles, kde spoznáva miestnu komunitu bytostí ovládaných démonom. Najvýraznejším z nich je Anders, ktorý poverí Adama delikátnou úlohou. Anders má schopnosť umožniť dokonalé splynutie démona s nositeľom a dokonca spojiť všetkých démonov dohromady. Adam tak pomaly prichádza o pozostatky vlastného človečenstva, až na krátky moment. Moment, ktorý mu umožní byť ničím iným ako tým, po čom túži. Byť obyčajným ľudským Adamom. Ten moment má na svedomí krátke stretnutie s Andersovou asistentkou Esther.

 Esther má v sebe chladnú krásu, ktorá Adama oslovuje. O démonoch vie skoro všetko, no ich prítomnosť berie iba ako svoju prácu. Jej slovami Anders žiada Adama, aby našiel démona, ktorý porušuje pravidlá losangelskej komunity. Adam pomaly odhaľuje, že proti nemu stojí oveľa viac skrytých úmyslov, ako iba démon nekontrolovateľne vykonávajúci krvavé obete. Esther nie celkom ochotne, ale predsa prijíma úlohu Adamovej pomocníčky pri pátraní. Esther má čo robiť, aby zachovala obraz, ktorý nechala v minulosti. Pri tomto mužovi totiž cíti, že život novej Esther stojí na vratkých nohách.

 Prvá obeť, ktorú spoločne objavia, je Nia, bývalá Andersova družka. Je jednou z "nich" a jej vražda rúca predpoklad, že ako bytosti sú nesmrteľní. Nezodpovedanou ostáva ešte jedna znepokojujúca otázka. Kde je Niin démon?

 Pretože Adam nemá čo stratiť, je vo svojich citoch úprimný od začiatku a ani Esther nemá prečo skrývať vzájomnú príťažlivosť. Ale pretože Adamov démon Esther odmieta a dokáže ju zabiť len preto, aby Adama trápil, ich potenciálny vzťah je napriek Estherinmu odhodlaniu čeliť hrozbe umŕtvený hneď v zárodku. Adam tuší, kto je za krvavé vyčínanie v meste zodpovedný a nemá dôvod zdržiavať sa v L.A. dlhšie, než je nutné. Je preňho tvrdým bojom vzdorovať Andersovej schopnosti ovládať démona a ani stret s rituálnym vrahom neostane bez úhony. Preto nečudo, že napriek rozumu hľadá Adam útechu tam, kde by nemal. U Esther. Medzi strachom zo samého seba a strachom o Esther učiní rozhodnutie. Dá prednosť citom pred démonom a zdá sa, že to naozaj funguje. Pár šťastných chvíľ s Esther mimo L.A. vráti Adamovi nový, ľudský život. Život zamilovaného muža. No za to šťastie budú obaja platiť. Oveľa skôr, než je Adamovi milé. Keď ho Esther náhle bez vysvetlenia opúšťa, začne sa valiť lavína poznania. Pravda, ktorú vnímal len v náznakoch, odkrýva skutočnosti, ktoré ho takmer stoja život. Adamovi prichádza na pomoc jeho démon. Osoby v jeho okolí vyjavujú pravé úmysly.

 Začína to Esther a jej minulosťou. Vďaka vydieračskej hre sa Anders snaží preťať jej puto s Adamom. Adam má silné dôvody nenechať veci len tak. Jeho snahou nie je len vymaniť milovanú Esther z Andersovej moci, ale hlavne odhaliť skutočnú démonickú katastrofu. Tá smeruje k Andersovi a k jeho schopnosti, ktorej cieľom je spojiť všetky úlomky démonov prebývajúce v ľudských telách a stvoriť krvavého kráľa démonov.

 I keď si Adamov démon uvedomí, že spojenie s Adamovou ľudskou stránkou je vlastne jeho jedinečnosť, nezabráni to najvyššej obeti. A tou je šťastie s Esther po boku. Adamova nesmrteľnosť sa nezlučuje s romantickým happyendom, a tak príbeh neostáva prívlastku "tragická láska" nič dlžný.

 Rozpor medzi temnou stránkou hlavného hrdinu a jeho človečenstvom vytvára pútavosť a príťažlivosť, vďaka ktorej autorka vytvorila dramatický príbeh plný emócií. Umne vystavaná zápletka, množstvo zvratov a otáznikov. To je čítanie, ktoré ženie stránku po stránke. Postavy, pri ktorých si nemôžete byť v ničom istí. Nič nie je jednoznačné ani také, ako sa javí. Samozrejme okrem úprimnosti ľudských citov, ktorých sa nevzdáva ani človek ovládaný temnotou. Aj keď Adam za každé rozhodnutie platí vyššiu cenu, ako by si prial a jeho osud vyvoláva akúsi ľútosť a smútok, stopercentne dokazuje, za čo sa oplatí bojovať a na čom v živote najviac záleží. Vďaka tomu je Adam postava silná, komplexná a skrz naskrz sympatická. Aj s démonom vo vnútri. Podľa autorky kniha vznikla z potreby napísať predchádzajúci Adamov príbeh, ktorý by osvetlil, prečo je Adam taký, aký je. Pravda, k skutočnosti, prečo je Adam z polovice démon a kým bol v minulosti, sa nedopátrate polopatisticky a mnohé stále len tušíte. Atmosféra príbehu má silu vtiahnuť myseľ a pozornosť do spleti intríg, túžob po moci a ovládaní. Heitmannovej rozprávačský štýl si našiel námet, ktorý jej vyslovene sedí. Našincovi ostáva už len tešiť sa na jej ďalšie knihy.    

(S postavou Adama je spojená kniha Ranní červánky.)

                                                  si-