Choď na obsah Choď na menu
 


Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej

17. 10. 2021

 

bmid_sedem-smrti-evelyn-hardcastlovej-muw-452324.jpg

Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej

Stuart Turton

Román Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej vyniesol dovtedy neznámeho autora na prvé priečky rebríčkov predajnosti a zožal obrovskú chválu kritikov i čitateľov. Tento vskutku nevšedný debut bol doteraz preložený do vyše dvadsiatich jazykov a ovenčený množstvom prestížnych literárnych cien.

Mala to byť oslava, no večer sa skončil tragédiou. Nad hlavami hostí vybuchuje ohňostroj a Evelyn Hardcastlová, mladá a krásna dcéra majiteľov panstva, padá mŕtva k zemi.

Evelyn však nezomrie iba raz. Až kým Aiden – jeden z hostí na večierku v Blackheathskom panstve – nevyrieši zločin, ten deň sa bude opakovať znova a znova. A zakaždým sa skončí osudným výstrelom.

Existuje iba jediný spôsob, ako vystúpiť z tohto začarovaného kruhu - odhaliť vraha. Vyriešiť túto záhadu však nebude také jednoduché. Aiden sa každé ráno prebudí v tele iného hosťa a udalosti prežíva nanovo, vždy z iného uhla pohľadu. A niekto na Blackheathskom panstve sa rozhodol, že mu už nikdy nedovolí odísť... (Slovenský spisovateľ, 2020)

& & & & & & & & & &

 Uprostred lesa neďaleko odľahlého sídla Blackheath je istý zmätený muž svedkom vraždy ženy. Udalosť ho vydesí, vie však len to, že potrebuje zachrániť Annu a tak sa zmätene vracia na sídlo, kde hľadá pomoc. Ani na sídle sa jeho zmätok nezmenšuje, nikto o akejsi Anne nevie, ľudia, ktorých stretáva, ho nazvú doktorom Sebastianom Bellom, ale on sa takto vôbec necíti. Naopak vo svojom tele a v priestore, v ktorom sa ocitol, sa cíti ako cudzinec. Nevie, čo má robiť, ale vie, že musí rýchlo zistiť, čo sa okolo neho deje, pretože v ňom silnie pocit nevyhnutnosti a potreba sebazáchrany, rovnako ako aj nutnosti zistiť, čo sa stalo s Annou.

 Takto začína príbeh uprostred zvláštneho, izolovaného sídla Blackheath, kam lord a lady Hardcastlovci pozvali na maškarný ples, ktorý sa koná pri príležitosti návratu ich dcéry Evelyn z Paríža, skupinu hostí. Hlavný hrdina čoskoro zistí, že podivná lesná udalosť, ktorej bol svedkom – prepadu mladej ženy – ktorá sa odohrala v sychravej atmosfére septembrového víkendu, ktorý mal mať nádych oslavy a vlastne žiadnou oslavou nie je, je súčasťou čohosi podivne znepokojivého, čo vyráža na chrbte zimomriavky. On totiž nie je doktorom Bellom a Anna pravdepodobne nie je mŕtva. Inak by mu nemohla zanechať podivný odkaz. Zvláštnosti pokračujú, keď hlavného hrdinu kontaktuje tajomný morový doktor, ktorý mu povie, že sa ocitol na zvláštnom mieste, v podivnom slede udalostí a kľúčom k zbaveniu sa toho, čo ho obklopuje, je zistiť, kto zabil dcéru hostiteľov, lebo – Evelyn počas oslavy čaká smrť.

 Aiden Bishop – hlavný hrdina – si musí veľmi rýchlo uvedomiť, že situácia, v ktorej sa ocitol, nie je žiaden žart. Musí sa rýchlo zorientovať a začať konať. Čaká ho totiž sedem prebudení v rôznych telách, sedem rôznych pohľadov na udalosti smerujúce k tomu istému večeru a k ukončeniu života Evelyn Hardcastlovej pri jazere. Okrem toho musí kontaktovať istú ženu Annu a zistiť, či sa môže spoľahnúť na jej pomoc, na čriepky toho, čo si navzájom zanechávajú po celom dome. Správy, ktoré na prvý pohľad nedávajú zmysel.

 Aiden sa niekoľkokrát vracia v čase. Aj jemu chvíľu trvá, kým pochopí, čo sa deje a uvedomí si, že z tejto skutočnosti, ktorá ho najskôr vydesí, bude musieť čo najviac vyťažiť. S každým novým hostiteľom prichádza nové poznanie, nová situácia, možnosť stretnúť iných ľudí, nový detail, nový dielik skladačky, nové vysvetlenie. Rôzne charaktery (niektoré výrazne kontrastné) ovplyvňujú aj Aidanovo vnímanie celej situácie (iné šance má Aiden ako starý rodinný právnik, iné ako policajný dôstojník a iné ako majordómus). Zároveň si uvedomuje svoje obmedzenia (napr. fyzické, keď sa zobudí v starom tele alebo v korpulentnom tele) a musí bojovať aj s povahovými črtami svojich hostiteľov, ktoré sa snažia prevziať kontrolu a hrozí, že Aiden stratí sám seba. Autor nedaruje svojmu hlavnému hrdinovi nič zadarmo. Často ho to stojí fyzickú bolesť a keďže ktosi sa pokúša zbaviť jeho hostiteľov – istý lokaj, je jasné, že musí stihnúť niečo zistiť skôr, než ho lokaj prekvapí a oberie ho o ďalšie telo. Kto vlastne je lokaj, poľujúci na Aidenových hostiteľov, pre koho pracuje? A kto je záhadná postava morového doktora? Podľa toho, čo Aiden zistí, nie je sám, kto sa snaží prísť na to, kto zabil Evelyn. Toto miesto s opakujúcimi sa udalosťami sa totiž stáva peklom a kľúčom k oslobodeniu je zistenie pravdy o Evelyninej smrti.

 Čitateľ vie, kam celý Aidenov deň smeruje, resp. kam by mal smerovať. Otázkou je, aká nová okolnosť sa v novej perspektíve objaví a ako to ne/zmení smerovanie udalostí. Aiden postupne zisťuje, že na maškarnom plese sa zišli všetci, ktorí tu boli, keď pred devätnástimi rokmi zomrel Hardcastlovcom jeden zo synov. Vina sa pripisovala Evelyn a udalosti na plese mali byť jej trestom (rodičia ju mienia vydať za bankára lorda Cecila Ravencourta), čomu sa Evelyn snaží vyhnúť. K sobášu však rodičov vedie aj oveľa prostejší dôvod, a tým sú financie, ktorými Hardcastlovci veľmi nedisponujú. Prepojenia medzi postavami sú prekvapivé, motívy činov, ktoré zasahujú do udalostí, ktoré Aiden sleduje, sa vyjasňujú len postupne. Ukáže sa, že pred devätnástimi rokmi sa udialo aj čosi iné, ako len smrť Hardcastlovho syna a že je nakoniec potrebné vysvetliť viac ako jednu vraždu.

 Svoje tajomstvá má nielen panstvo, ale aj služobníctvo. Všetky sa v istom momente prepletajú alebo krížia. Je jasné, že hlavnú úlohu budú hrať spletité vzťahy v rodine. Kam zmizla lady Hardcastlová, ktorá sa ako hostiteľka všetkým vyhýba? Kam až siaha súrodenecké puto a je to puto úprimné? Kto vlastne je Evelyn Hardcastlová? Čítanie tejto knihy je vlastne skladanie kúskov mozaiky, v ktorej aj drobnosť má svoje miesto, takže čitateľa to núti byť v strehu. Atmosféra rozpadávajúceho sa sídla, čo sa všade možne nie celkom úspešne maskuje, dokresľuje neprívetivosť počasia a temnotu, ktoré obklopujú všetkých prítomných. Hoci si to jedna polovica neuvedomuje a druhá nechce priznať. Tí, čo tú temnotu tušia, alebo odhalia, sa jej potrebujú stoj čo stoj nejakým spôsobom vyhnúť, hoci aj na úkor druhých. Nie všetkým sa to úspešne darí. Osobitým rozmerom je vzťah medzi Annou a Aidenom (vždy v inom tele). Kto vlastne je Anna? Je Aidenovi pomocou, alebo ho nakoniec zradí? Dokáže Aiden zabezpečiť, aby sa zo sídla Blackheath dostali obaja, hoci pravidlo znie jasne – odísť môže len jeden? Nájsť odpoveď na všetky otázky je s touto knihou zaujímavým zážitkom.

 Mysterióznosť tohto príbehu zabezpečuje neustále opakovanie jedného dňa, ale aj priestor, v ktorom sa celý dej odohráva. Udržať čitateľa v napätí pri takomto koncepte nie je jednoduché. Myslím, že táto kniha nie je pre každého čitateľa. Celý jej koncept si podľa mňa vyžadoval dobrú premyslenosť a nastavenie detailov. Je nutné dávať dobrý pozor, aby sa čitateľ nestratil jednak v postavách, v samotnom radení dní, v čase, ale aj v tom, čo sa okolo hlavnej postavy deje.

 Malé mínus dávam za dôvody existencie tohto miesta, v ktorých som sa tak trochu stratila, a nie celkom vysvetlených pravidlách hry. Nie celkom dôveryhodné boli dôvody Aidenovej prítomnosť na sídle a nakoniec aj jeho vzťah k Anne. Rovnako za istú dezorientáciu v časoradení (v podstate som mala ťažkosti udržať kontinuitu toho, v ktorom dni a v ktorej postave sa vlastne nachádzam – možno by si to vyžadovalo ešte jedno čítanie) – kniha naozaj kladie nároky na pozornosť i pamäť. Čitateľ môže mať občas pocit, že sa tu príliš intriguje, dokonca že dôjde na intrigy v intrigách (dvaja moroví doktori, samotný lokaj, Aidanov protivník).

 Na druhej strane som v tejto netradičnej detektívke, ktorá láka svojou anotáciou na opakujúcu sa tragédiu, privítala nečakané zvraty. Ak sa rozhodnete siahnuť po tejto knihe, podľa môjho názoru dostanete originálny príbeh. Odporúčam tým, ktorí oproti klasickej detektívke hľadajú čosi, čo vybočuje práve z tej klasiky a môže ponúknuť zaujímavé čítanie.

-sa

a ½