Choď na obsah Choď na menu
 


Poslední, kdo zůstal

17. 4. 2023

 

posledni-kdo-zustal.pngPoslední, kdo zůstal Riley Sager

Jaké bylo žít v tom domě?
Maggie Holtová je na takové otázky zvyklá. Před pětadvaceti lety se s rodiči Ewanem a Jess nastěhovala do Baneberry Hall, velkého viktoriánského sídla ukrytého v lesích amerického státu Vermont. Po pouhých třech týdnech však odtamtud uprostřed noci prchli. Ewan tuto traumatickou zkušenost později vylíčil v knize s názvem Dům hrůzy. Jeho popis strašidelných událostí a setkání se zlými duchy se stal celosvětovým fenoménem soupeřícím v popularitě se slavným Hororem v Amityville.
Dnes se Maggie věnuje rekonstrukcím starých domů a na žádnou z věcí zmíněných v otcově knize si nevzpomíná. A ani jim nevěří. Duchové přece neexistují. Když Maggie po otcově smrti Baneberry Hall zdědí, vrátí se tam, aby dům zmodernizovala a připravila k prodeji. Návrat domů pro ni však není vůbec jednoduchý. Ve stínech číhají postavy z minulosti, které dobře zná z Domu hrůzy. Místní lidé navíc nejsou nadšení, že jejich malé město získalo kvůli Maggiinu otci nechvalnou slávu. Ještě znepokojivější je samotný dům – místo plné pozůstatků jiné doby, které jsou svědectvím temných skutků. Maggie zažívá zvláštní příhody jako vystřižené z otcovy knihy a postupně se začíná klonit k názoru, že si možná zase tolik nevymýšlel. (Vendeta, 2021)

x x

Maggie Holtová navrhuje a renovuje interiéry domov. Vychádza z ich histórie. Hľadá príbehy daných miest. V detstve žila v Baneberry Hall, odkiaľ sa Holtovci odsťahovali kvôli nevysvetliteľným udalostiam, na ktoré si Maggie nepamätá. Otec o dome napísal knihu Dům hrůzy a tá ich preslávila. V dobrom i zlom svetle. Po otcovej smrti sa Maggie stáva dedičkou strašidelného domu z roku 1875. Oficiálnej verzii o dôvodoch, ktoré prinútili rodinu opustiť sídlo, neverí.

Rozprávači, časy a tým i pohľady na skutočnosti sa menia. V knihe Sager využíva napätie medzi striedaním súčasných udalostí s časom, keď sa do domu nasťahovali Holtovci. Rozprávačom spred 25-tich rokov je Ewan Holt, novinár a spisovateľ túžiaci napísať „veľký americký román“, ktorý prekonáva krízu v práci radikálnou zmenou. Obľubuje výstredné veci, čo je jeden z dôvodov, prečo sa nechal presvedčiť na kúpu Hallu. Dom postavil klan Garsonovcov, kúpil ho aj hollywoodsky producent, slúžil ako penzión, všetko toto sa drží v pamäti miesta. Už prehliadka naznačuje, že s domom niečo nie je v poriadku, no konkrétnej odpovede sa Holtovci nedočkajú. Nehnuteľnosť nesie stigmu vraždy aj samovraždy.

Ewan opisuje dvadsať dní, počas ktorých rodina sídlo obývala. Pátra po histórii sídla a tá ho stále hlbšie fascinuje. Zmeny na seba nenechajú dlho čakať. Stres naštrbuje vzťah medzi manželmi. Vyplavuje na povrch potláčané problémy. Vyústia v skutky, aké by si nikdy ani nepredstavoval. Prispejú k negatívnej povesti Baneberry Hallu. No možno Ewana Holta ovládal len iracionálny strach podfarbený jeho spisovateľským talentom...

Maggie je racionálny človek a chce zistiť pravdu, ktorú sa od rodičov nedozvedela. Zoznámi sa s mestečkom Bartleby, akoby zastaveným v čase. Je dotknuté úspechom knihy. Obyvatelia nie sú z Magginej prítomnosti nadšení. Iní majú na minulosť priame spojenie. Medzi nimi správca Hallu Dane Hibbets, ktorý jej pomáha s rekonštrukciou domu; pán Prince, reportér miestnych novín, presviedčajúci Maggie na exkluzívny rozhovor, no je sám odhodlaný vŕtať sa v starom prípade, z ktorého sa stal fenomén; veliteľka miestnej polície Alcottová, pred rokmi začínajúci zelenáč, ktorá čudné nočné návštevy v sídle pripisuje lupičom a samozvaným lovcom duchov.

Presúvanie a miznutie vecí, rozsvecovanie svetiel, divné zvuky, hrajúci gramofón, postavy pohybujúce sa v okolí domu. Ide len o zvedavcov zaujímajúcich sa o strašidelné sídlo? Maggie sa rozpamätáva na pána Stína, ktorého ako dieťa vídavala. Bol naozaj len detskou fantáziou? Čo za dievča sa jej zjavovalo? Iba imaginárna kamarátka? Kam zmizla šestnásťročná dcéra gazdinej Petra? Má si vôbec spomenúť? Cintorín v lese za domom, spojený s tragickou históriou Garsonovcov, vnáša do spomienok iné svetlo. Je otcova kniha plná výmyslov alebo sa opísané udalosti skutočné stali? Tie otázky si Maggie už roky kladie stále dookola. Z indícií si skladá vlastný obraz minulosti.

Medzi Maggie a Daneom to poľahky zaiskrí. Ale ani on nie je takým svätúšikom, ako sa javí. Objav ľudských kostí mení dom na miesto činu. Aké tajomstvo celé roky skrýval Maggin otec? Zdá sa, že nebol sám... Ako do všetkého zapadajú nadprirodzené javy? To, čo Maggie ohrozovalo kedysi, sa vracia späť. To, čo odtiaľ nikdy nezmizlo a počkalo si na jej návrat...

Autorov štýl je ľahko stráviteľný, číta sa dobre, strany ubiehajú. Napriek všetkým pozitívam a slušne zvládnutým dramatickým častiam i zvratom, príbeh pracuje s „duchárskymi klišé“, ktoré by sa vtesnali do komerčného filmového spracovania, a skladá tak síce nadpriemernú, no predsa len klasiku bez extrémne prekvapivého či dokonca šokujúceho prvku. Každopádne však stojí za pozornosť.

si-

 

   

 

 

_______________________________________________________

► www.rileysagerbooks.com