Choď na obsah Choď na menu
 


Rubínový pokoj

25. 10. 2018

3a70d96201dc2394e506522f66970359.jpg

Rubínový pokoj Pauline Petersová

Londýn, 1907 Mladičká Victoria žije proti vůli své vlivné šlechtické rodiny ve společném bytě sama se starým komorníkem svého nedávno zesnulého otce. Není bohatá, ale šťastná. Její svět se ale otřese, když se začnou šířit nehezké narážky na temné rodinné tajemství. Jediný muž, který by mohl na její otázky odpovědět, je zavražděn… Victoriina dobrá pověst je ohrožena. Při pokusu odhalit rodinné tajemství se dívka k zděšení své rodiny záhy ocitne sama v nebezpečí. V nouzi ji zachrání atraktivní novinář Jeremy Ryder. Může mu však důvěřovat? Strhující román o temném tajemství, překvapivých pravdách a lásce na pozadí viktoriánské Anglie. (Knižní klub, 2017)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

  Podľa histo-couch.de je Pauline Peters pseudonymom nemeckej autorky historických a krimi románov Beate Sauer. Táto kniha ma zaujala svojou anotáciou. Patrí do série, do ktorej tento rok autorka prispela treťou časťou. V českom preklade v Knižnom klube vyšli zatiaľ dve časti. Kto sa pustí do tejto knihy, musí rátať s dvoma vecami – jednou je silný sufražetský podtext a druhou skutočnosť, že knihu písala neanglická autorka. Historické pozadie a isté prispôsobenie časových okolností autorka vysvetľuje v pomerne rozsiahlom záverečnom dodatku.

  Victoria je, čo sa týka volebného práva pre ženy zanietená. Je výbušná a jej reakcie občas hraničia s afektom, hoci je to v dobovom kontexte pochopiteľné. Je to mladá dáma, ktorá ctí svojho otca, patológa, ktorý sa vedecky venoval vysvetľovaniu zločinov post mortem. Svoje zistenia nestihol spísať, mal však verného pomocníka a komorníka v jednom, Mr. Hopkinsa, ktorý sa svoje poznámky podujal vydať ako knihu. Nie všetci chápali Bredonovu zanietenosť a mnohým sa jeho vŕtanie v smrti zdalo nechutné. Pravdou však je, že vďaka tomu dokázal vyvrátiť usvedčenie niektorých vrahov a naopak poukázať na vraha skutočného. Victoria Bredonová dostala vďaka otcovi dosť nekonvenčnú výchovu. Jej postoj a správanie teda nie sú celkom nepochopiteľné.

  Victoria je mladá fotografka, ktorá svoje snímky ponúka šéfredaktorovi Morning Star. Toho viac zaujímajú príspevky Mrs. Ellinghanovej, dámy dlhoročne pracujúcej ako domáca vo vznešenej domácnosti, ktorej recepty sú pre noviny bestsellerom. To, čo nik nevie, je, že ide o pseudonym Mr. Hopkinsa, ktorý takto zarába nielen na svoju knihu, ale aj na chod domácnosti, o ktorú sa stará. Verný sprievodca a sluha Victoriinho otca vie napriek všetkej skromnosti vyčariť z obyčajných ingrediencií chutné jedlo a navyše dať každej situácii punc noblesy. To sa týka všetkého v tomto skromnom domove a každej situácie. Je to stará škola, hoci občas vyznieva ako puntičkár.

  Victoriina účasť na pochode na parlament za volebné právo žien má niekoľko dôsledkov. Tým prvým je, že sa dostane do kolízie s políciou a pred zatknutím ju zachráni iba nie celkom náhodný prizerajúci Jeremy Ryder. Reportér, ktorý – ako sa ukáže – sa s Victoriou nezoznámil len tak. Nikto nevie, že ide o spolupracovníka tajnej polície. Slečna Bredonová sa dostane do jeho zorného poľa práve preto, že si ju vďaka pochodu sufražetiek povolá sir Francis Sunderland. Toto stretnutie je pre Victoriu nepríjemné, pretože sir Francis vnesie do jej spomienok na otca a na detstvo nepokoj, ktorý vyvolá u Victorie záchvat. Od detstva má problém s dýchaním, len čo sa viac rozruší. Súvisí to s traumou, ktorú zažila počas požiaru, z ktorého ju podľa jej vedomia zachránil otec. No sir Francis túto istotu nabúra svojím podozrením, že to nebol otec, kto jej z plameňov v byte pomohol a že jej matka v tom čase nebola mŕtva, ako si doteraz myslela. Skôr, ako sa Victorii podarí dozvedieť viac, je však Sunderland mŕtvy. A keďže sa tesne predtým dostal s Victoriou verejne do sporu, z jeho vraždy je zrazu podozrivá práve Victoria.

  Ako sa ukáže, sir Francis sa dostal na svoje vysoké miesto nie celkom čistým spôsobom, rovnako ako k svojmu majetku. Keďže sa Victoria snaží dopátrať, ako to s osudnou nocou bolo, nechtiac sa pletie do cesty práve Ryderovi. Ten je na Sunderlanda nasadený, lebo skrýva informácie súvisiace so špionážou a navyše vydiera členov vyššej spoločnosti. Svoje informácie získava nečestným a špinavým spôsobom a neváha na to zneužiť hocikoho a hocičo. Victoria sa priblížila k jeho tajomstvám príliš blízko a Jeremy má za úlohu na ňu dohliadnuť a zistiť, čo vie. Samozrejme pod rúškom ponuky pomoci s pátraním.

  Victoriino pátranie sa tak delí na dva smery. Odkrývanie otcových tajomstiev otvára nepríjemné spomienky. Zistí, že zmizli všetky otcove zápisky z predmetného obdobia a ani jej poručník jej nesmie povedať viac. Sleduje tak vlastnú linku. V druhej línii ako svedok hádky sira Francisa s členom vysokej spoločnosti, má aspoň približnú predstavu, ako získať dôkazy o svojej nevine. Veľmi výrazne jej pomáha práve Hopkins, ktorý pri predstave, že by sa pustil do pátrania po okolnostiach vraždy, priam ožije. Stopy sleduje na Sunderlandovo vidiecke sídlo.

  Ani Victoria nezaháľa. Chvíľami pochybuje o Ryderovi, ale jej vzťah k nemu ovplyvňuje aj skutočnosť, že sa na scéne objavuje istý lord Warwick. Randolpha poznala v Taliansku a zdá sa, že sa jej dvorí. Tu sa prejavuje jej naivita. Vzletnosť myšlienok na Randolpha kalí najmä lady Glenmoragová, jej prateta a sesternica Isabel. Prateta sa s Victoriou dostáva do ostrých potýčok. Praneterino správanie totiž napriek všetkému ovplyvňuje reputáciu rodiny. Victoriin starý otec – hoci sa zriekol syna – sa snaží, aby na rodinu nepadol tieň škandálu. Je preto ochotný urobiť čokoľvek. Dokonca prebrať Victoriino poručníctvo a podľa potreby ju aj zavrieť do blázinca. Prostredníčkou je prateta, s ktorou sa Victoria často dostáva do sporu. Nie je ochotná vzdať sa svojho spôsobu života a vrátiť sa k rodine. Cenou by totiž bola strata slobody, a to je cena príliš vysoká. Victoria ju nie je ochotná zaplatiť. Ani pri predstave odriekania, ktoré ju to stojí. Práve o ten kúsok slobody bojuje zubami-nechtami, pretože viktoriánska morálka je so svojimi pravidlami príliš tvrdá, skostnatená a zväzujúca.

  Napriek všetkému spláca rodine dlh napr. tým, že sa zúčastní ako sesternicina spoločníčka pri predstavení kráľovnej. Victoria neujde pozornosti spoločnosti, ale ani dvoch mužov, ktorým záleží, aby im prejavila svoje sympatie. Ten, kto jej však dáva pocítiť, že do vysokej spoločnosti nikdy patriť nebude, a svoje antipatie si neodpustí pri žiadnej príležitosti, je Isabel. Tá sa netají, že má o lorda Warwicka záujem. Jedinou skutočnou priateľkou, ktorá Victorii kompenzuje všetky príkoria, je Constance Hogarthová, progresívne zmýšľajúca Američanka.

  Keď Victoria zistí, že v horiacom byte sa v detstve veci odohrali inak, ako doteraz verila, sleduje stopy tajomnej ženy, ktorá ju podľa všetkého zachránila. Jej pátranie – aj po vrahovi sira Sunderlanda – ju vedie do East Endu. Sama Victoria žije akoby na rozhraní dvoch svetov. Vie, čo znamená odriekanie a zima, či počítanie každej mince a vie byť vďačná aj za skromné jedlo. Sympatie získava tým, že sa neštíti spoločnosti padlých a opovrhovaných žien, vďaka ktorým sa dostáva k cenným informáciám, ale nachádza u nich aj pomoc. Stopy ju totiž vedú do istého vykričaného podniku. Keď zabijú aj jeho majiteľku, je jasné, že Victoria a Hopkins sú blízko odhaleniu skutočnej podstaty Sunderlandovho vydierania a jeho amorálnosti. Je to síce miesto, na ktorom by sa dáma nemala za žiadnych okolností ocitnúť, Victoria však nemá na výber, ak sa chce vyhnúť obvineniu z vraždy. Čím bližšie je odhaleniu pravdy, tým väčšie je ohrozenie. Netuší, že vrah k nej má bližšie, než si myslí.

  Victoria v tomto príbehu odhalí otcovo aj matkino tajomstvo a špina, ktorá mala padnúť na jej hlavu, sa obtrie o jej rodinu. Zistí, kto je skutočným Sunderlandovým vrahom a odhalí aj skutočné poslanie Jeremyho Rydera. So všetkým sa bude musieť vyrovnať. Nie je to však krehotinka, ktorá by podľahla smútku či zanevrela na otcovu pamiatku. O čosi prišla, ale na druhej strane možno čosi aj získala. A súčasťou jej budúcnosti sa zrejme stane aj istý sympatický novinár s tajnou úlohou.

  Táto kniha sa číta dobre. Autorka tu spája rozhranie historického, detektívneho románu a pridáva aj romantickú linku. Je to spojenie, ktoré funguje. Nenáročné čítanie, možno miestami trpiace trochou rozvláčnosti, pomalším rozbehom a v celku priamočiarym pátraním bez výrazných prekvapivých zvratov. V konečnom dôsledku však táto kniha nevyznieva najhoršie a ako oddychovka – zjavne skôr pre ženské čitateľské publikum – postačí. Mňa príbeh navnadil na ďalšie stretnutie s Victoriou Bredonovou. Takže po druhom diele série určite siahnem. Moje hodnotenie je výrazom očakávania a skutočnosti, že Victoriine príbehy majú potenciál sa posunúť (aj kvalitatívne) o kus ďalej.  

-sa

 

 

 

Victoria-Bredon-Reihe:

(2016) Die rubinrote KammerRubínový pokoj (2017)

(2017) Das Geheimnis des RosenzimmersTajemství růžového pokoje (2018)

(2018) Das Zedernhaus – Cédrový dům (2020)

(2019) Das verborgene Cottage – Chýše v močále (2021)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

___________________________________________

https://www.beate-sauer.de