Choď na obsah Choď na menu
 


Mercy Thompson Series

27. 9. 2014

 

>2.strana

 

Mercedes Thompson Series Patricia Briggs

 

245927.jpgMěsíční píseň # 1

Vlkodlaci můžou být nebezpeční, když se jim připletete do cesty, ale pokud jste opatrní, nechají vás na pokoji. Umí se dobře skrývat před lidmi, ale já nejsem člověk. Když na ně narazím, poznám je a oni poznají mě – Mercy Thompsonovou.

Mercy Thompsonová má za souseda vlkodlaka. V autodílně opravuje mikrobus patřící upírovi. Její bývalý šéf je gnón. Ale ani Mercy není úplně normální… a její pouto s tajemným světem nadpřirozena ji brzy dostane do pořádného průšvihu. Vychutnejte si pořádný nářez, který na vás v knize čeká. Není radno si zahrávat s vůdcem vlkodlačí smečky. (FANTOM Print, 2009)

¥ ¥ ¥

   Veľkou výhodou tejto série je fakt, že aj keď ide o jeden cyklus, každá časť predstavuje zavŕšený príbeh, a teda sa môže čítať samostatne.

 Hlavná hrdinka Mercedes (Mercy) Thompsonová vedie jednoduchý, na prvý pohľad jednotvárny život v mestečku Tri-Cities. Žije v starom karavane s mačkou Médeou a miluje svoju prácu v autoopravovni, ktorú vedie po svojom bývalom šéfovi Zeem.

 Okrem toho, že je kožomencom - kojotom, vychovaná marokom Branom (najvyšší vlkolak severnej Ameriky), že jej susedom je Adam Hauptman - alfa vodca vlkolačej svorky v Los Alamos, a že sa kamaráti s upírom Stefanom, nebolo by na jej živote nič zvláštne. Mercin "všedný" život sa nevšedne zmení vo chvíli, keď sa v jej autodielni zjaví Mac, mladý vlkolak, ktorý zjavne pred niečím alebo niekým uteká. Po niekoľkých dňoch je Mac mŕtvy a okolo Mercy sa rozpúta séria čudných udalostí, ktoré ju zaťahujú do hry oveľa väčšej, než si mohla predstaviť.  

  Vynára sa minulosť, s ktorou sa nevyrovnala, a ktorú zosobňuje muž menom Samuel Cornick a núti ju uvedomiť si, že bývalé city k tomuto vlkolakovi stále nemá pod kontrolou. A navyše... navyše to pri každom stretnutí medzi Mercy a jej pohľadným susedom Adamom poriadne iskrí...

 Keď je jedného dňa dom Hauptmanovcov zdevastovaný, Adamova dcéra Jesse unesená a sám alfa na pokraji smrti, Mercy zistí, že život smrteľníkov v Tri-Cities je ohrozený. Komu môže veriť, keď ako sa zdá, nadľudské bytosti sa chystajú vyhlásiť si navzájom vojnu? A čo stále prítomná hrozba, že sa všetci odhalia svetu a spôsobia chaos? Môžu sa tomu ešte vôbec vyhnúť? Na konci jej pátrania môže byť pravda alebo katastrofa.

 Musím priznať, že knihy, kde je hlavná postava zároveň rozprávačom, nemám v obľube. Mercedes je však hrdinka, ktorú si nemožno neobľúbiť. V Mercinom podaní je príbeh skvele zafarbený jej osobitými charakterovými črtami. Je na nej nesmierne sympatické, že sa nesnaží byť dokonalá, nevadí jej šmuha od oleja na tvári a nehrá sa na hrdinku za každú cenu. Ani s jej výnimočnými schopnosťami to autorka nepreháňa, dávkuje ich tak akurát a vždy na správnom mieste, v správnej chvíli. Napriek svojej jedinečnosti utŕži Mercy nejeden úder a škrabanec, nesie ich statočne a s humorom sebe vlastným. Ani klasický trojuholník žena (Mercy) - dvaja muži (Samuel, Adam) neskĺza do ošúchanosti. Myslím si, že Mercin príbeh sa dá čítať niekoľkokrát znova a rozhodne nebude nudný.

  Veľké poďakovanie patrí vydavateľstvu FantomPrint za grafickú úpravu knihy od prebalu až po použitý font písma. A samozrejme za skvelú prácu prekladateľky (Kateřina Niklová).

si-

¥ ¥ ¥

Tri-Cities je na prvý pohľad obyčajné americké mesto, a predsa... nič v tomto meste nie je obyčajné...

Priestor v tomto meste ovláda spoločnosť, ktorá má svoje pravidlá. Je to spoločnosť plná podivných tvorov žijúcich medzi ľuďmi v celkom obyčajnom svete – lenže ten ich nie je tak celkom obyčajný. Každý v ňom má svoje pevne určené miesto a musí sa podriadiť pravidlám. Ich porušenie sa trestá. Tento svet – fae, gremlinov, čarodejníc, vlkolakov, víl, upírov, duchov – sa preplieta so svetom ľudí. Prvá časť série o automechaničke Mercy napovedá názvom –Mesačná pieseň – že v centre jeho pozornosti sú vlky (krv v názve druhej časti zasa napovedá, že je venovaný upírom, ktorí predstavujú v meste niečo ako mafiu a je lepšie sa im vyhnúť).

Mesačná pieseň je o volaní splnu, ktorému podliehajú vlkolaci pripravujúci sa na odhalenie svojej existencie v ľudskej spoločnosti. Treba to však urobiť opatrne, a tak sa zatiaľ snažia neupriamovať na seba prílišnú pozornosť. Každý má na pamäti niekoľko nešťastných udalostí, ktoré sprevádzali verejné odhalenie existencie fae, čo viedlo k istej segregácii a vytvoreniu rezervácií. Uprostred tejto situácie sa stretávame s Mercy, ktorá je iná – nepatrí k žiadnej skupine uvedených bytostí. Je ojedinelým kožomencom – kojotom.

Medzi vlkolačou svorkou panuje pevná hierarchia – v ich správaní sa prejavujú jasné náznaky usporiadania v svorke a vzťahy nadradenosti a podradenosti. Mercy je sama – nepatrí k žiadnej svorke a zatiaľ, čo osamelo pobehujúci vlkolaci sú nebezpečenstvom, osamelý kojot sa odmieta začleniť, odmieta niekomu patriť. Všetko by prebiehalo ako zvyčajne, lenže zaužívaný spôsob života nebúra jediný večer. Príchod nečakaného návštevníka v Mercinej garáži spustí sled podivných udalostí – to je rámec, ktorý umožňuje autorke voviesť čitateľa do oného podivného sveta v Tri-Cities. Akýsi zmysel Mercy napovedá, že by zvláštnemu návštevníkovi nemala pomáhať, ale pomôže mu. Keď udalosti naberú spád do takej miery, že mu musí zachrániť život, náhle to zmení život práve Mercy – a nielen jej. Spustí sa lavína, ktorú už nikto nedokáže zastaviť. Nuž, Mercy strčila do problémov nielen ňufák, ale celú hlavu. Mac – nečakaný návštevník – je mladý vlkolak, ktorý v sebe ešte nedokáže kontrolovať vlka – to by ho mala naučiť svorka, ale on k tej v Tri-Cities nepatrí. Jej alfom je Adam Hauptman. Na Mercin príhovor ho vezme pod ochranné krídla so zámerom postarať sa oňho. Vyjde najavo, že na mladom vlkolakovi niekto robil experimenty, lenže ten niekto si zjavne nepraje, aby pozadie zakázanej činnosti vyšlo najavo, a tak je alfa svorky v Tri-Cities vtiahnutý do nebezpečnej hry – jej spúšťačom je práve Mercy. Niekto napadne jeho dom, unesú mu dcéru Jessie a dokonca sa zdá, že vo svorke je zradca. Mercy mu zachráni život, hoci jeho záchrana pre ňu znamená prebudiť minulosť, na ktorú sa snažila zabudnúť. Minulosť, ktorá sa ukrýva v Aspen Creecku. Tu na Mercy číhajú staré city spojené so synom tamojšieho vodcu svorky a maroka (alfa všetkých amerických vlkolakov) – Samuelovi. Pátranie po Jessie nie je jednoduché, do hry sa zaplieta celá plejáda ukrývajúcich sa bytostí, do sveta ktorých autorka dáva nahliadnuť – pretože aj tu sa zločin trestá a ohrozenie nevinných sa netoleruje. Dokonca sa zdá, sa niekto snaží rozdúchať spory v jadre vlčieho usporiadania a vyvolať vojnu medzi vlkolakmi a upírmi...

Svet, ktorý sa tu otvára, je plný napätia, zaujímavých bytostí, nepísaných zákonitostí a vzťahov. Na pozadí Mercinho rozprávania sa postupne vyhraňujú charaktery jednotlivých postáv. Každý z vlkolakov je niečím výnimočný. Kryštalizujú sa tu prvé vzťahy – Mercy sa snaží po strete s minulosťou vyriešiť vzťahy v prítomnosti – Samuel v nej prebúdza záchvev citov, ktorý v nej drieme od šestnástich rokov, ale je tu niečo nové, niečo krehké, čo sa rodí vo vzťahu k susedovi Adamovi, niečo, čo si začne uvedomovať a priznávať v momente, keď je jeho život ohrozený – a v čom sa Mercy akosi nevyzná (samozrejme to nie je jednoduché a v tejto časti sa to ani vyriešiť nedá).

Autorkin štýl má skutočne silu vtiahnuť čitateľa do deja. Sledovať vlčie správanie v správaní ľudskom je viac než zaujímavé, je niečím zvláštne a príťažlivé. Je iné, nie celkom ľudské, lebo ho určujú pravidlá dominancie a submisívnosti a z toho vyplývajúceho napätia medzi členmi spoločenstva (svorky), v ktorej každý nesprávny krok alebo gesto môže znamenať stratu dominancie alebo sa naopak môže považovať za výraz ohrozenia, za ktorý môže dotyčný zaplatiť – v tom lepšom prípade utŕžiť varovnú ranu (postavenie v svorke nie je jednoznačné a nemenné, to majú všetci na pamäti – priznám sa, často mi tu napadlo, či má autorka psa, alebo si naštudovala čo-to o správaní vlkov, prípadne sa nechala poučiť nejakým prírodopisným filmom). Navyše je príbeh nabitý dynamickými dialógmi, akciou a napätím, v každej kapitole sa niečo deje a vždy sa na scéne objaví niečo, čo vás núti čítať ďalej a ďalej... Táto kniha je vynikajúca. Je to čítanie „neotrepané“ a čímsi výnimočné. Autorkin dobrý štýl a vynikajúci preklad sa vlastne čítajú takpovediac sami. Nemôžem povedať nič iné len – odporúčam!!! 

-sa

     

¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥

300916.jpg

Krevní pouto # 2

Druhá kniha s Mercedes Thompsonovou v hlavní roli. V dnešní době vládne světu věda, která zakazuje upalování, topení nebo veřejné lynčování čarodějnic. A průměrný zákona dbalý občan se naopak nemusí bát příšer ve tmě. Někdy lituji, že nejsem průměrný občan… Mercy Thompsonová má přátele na hlubokých místech – a v temnotě. A teď jednomu z nich dluží laskavost a souhlasí, že pomůže příteli Stefanovi předat vzkaz jednomu z upírů. Ale tento upír není obyčejný – a stejně tak démon, který v něm přebývá... (FANTOM Print, 2010) 

¥ ¥ ¥

   V druhej časti s Mercedes Thompsonovou sa dej príbehu prenáša z väčšej časti do komunity upírov v Tri-Cities. Keď je vďaka kamarátovi Stefanovi Mercy svedkom neuveriteľne brutálnej vraždy v moteli, nemôže ani tušiť, že nepotrvá dlho a i ona  bude musieť unikať pred smrteľným nebezpečenstvom. V Tri-Cities totiž vyvádza upír posadnutý démonom. Problém je v tom, že podozrenie padá na Stefana, pretože jeho spomienky na udalosti v moteli hovoria, že vrahom je on sám...

  Mercy sa sama stane obeťou útoku démona (pri scéne, keď napadne jej karavan, mi stavali chĺpky na zátylku). Nedobrovoľne je však pod dozorom hneď dvoch ochrancov - Samuela a Adama. Iba Mercy môže dokázať Stefanovu nevinu, no jej súperom sa stáva nielen posadnutý démon, ale i pani upírieho klanu Marsilie. Kto však upíra, ktorého sile nedokážu vzdorovať ani vlkolaci, vytvoril? Akým mocenským cieľom slúži? Čo sa stane, ak sa vymkne spod kontroly svojmu stvoriteľovi? Mercy medzi týmito otázkami ostáva sama vo chvíli, keď všetci jej blízki náhle zmiznú. Jej zvieracie inštinkty volajú po odplate. Je ale schopná zmeniť sa na zabijaka? Mercy odmieta uveriť, že Stefan, Samuel i Adam môžu byť mŕtvi...

  Napätie v tomto príbehu ničím nezaostáva za prvým dielom. Zápletku dopĺňa rozvíjanie Merciných súkromných vzťahov so Samuelom i Adamom. Tentoraz sa zdá, že Adam má predsalen navrch. Niekedy sa stáva, že pokračovanie sa nevydarí tak dobre, ako by autor plánoval. Pri tejto knihe to neplatí. I keď maličké mínus dávam záverečným kapitolám, keď si je hlavná hrdinka istá, že smrťou jedného démona sa nič nevyriešilo a celú záležitosť treba dotiahnuť do konca, a že v tom ostala jediná nestranne uvažujúca a svojím činom si môže znepriateliť viac ľudí i neľudí, než by chcela. Nakoniec ale chápem, že riešenie podľa autorkinho plánu musela vziať do vlastných rúk.  

si-

¥ ¥ ¥

   V druhej časti série sa vraciame do Tri-Cities k vlkolakom, ktorí sa len pred pár mesiacmi opatrene verejne priznali k svojej existencii, k Mercy a... k upírom.

  Príbeh začína o tretej ráno, keď Mercy zazvoní telefón, na druhom konci ktorého je jej priateľ – upír Stefan, ktorý jej onoho času pomohol pri hľadaní Jessie, a teraz žiada o láskavosť, čo mu dlhuje. Jeho žiadosť znie celkom obyčajne – ale čo môže byť obyčajné na žiadosti upíra o tretej hodine rannej ? Mercy má byť svedkom istého stretnutia. Stretnutia, na ktorom je niečo zvláštne. Upíri sú zlí... ale strach u upíra? To je ojedinelé. Čo je teda zvláštne na tom, ak sa niečoho bojí bytosť, ktorá sa všeobecne považuje za najhoršiu?

  Zvláštne je to v prípade, ak sa Mercy po tomto stretnutí bojí zavrieť oči, ak sa jej spomienky naň odlišujú od spomienok samotného Stefana, ak v meste následne výrazne stúpa vlna násilia, ak niekto porušuje pravidlá klanu (lebo aj v klane upírov vládnu pravidlá, ktorých porušovanie sa netoleruje, lebo to môže ohroziť ich bezpečnosť a utajenie), ak už len prítomnosť niekoho v meste prebúdza v upíroch a vlkolakoch zvláštne správanie, ak strácajú svoje sebaovládanie a prebúdza sa ich krvilačnosť. Nebezpečný démon je nedostihnuteľný. Začína napádať Merciných blízkych, niektorí sú ťažko zranení, iní mŕtvi a napokon dokonca miznú tí, na ktorých jej záleží najviac. Zdá sa, že nebezpečná, krvavá vojna je na spadnutie, vojna, do ktorej sa zaplieta stále viac bytostí, vrátane ľudí. Kto je démon? Kto je jeho tvorcom? A čo vlastne chce? Upíria pani – Marsilie – požiada Mercy o pomoc. Zdá sa totiž, že jedine kojot môže takú nebezpečnú misiu dotiahnuť do konca – lenže... kto je na jej strane a kto je jej skutočný nepriateľ? Môže dôverovať upírom, hoci má medzi nimi priateľa? Nevyužívajú ju len na dosiahnutie vlastných cieľov? Je za všetkým skrytá vzbura v klane upírov alebo skutočnosť, že Marsilie stráca svoj vodcovský vplyv a ostatní upíri sa jej vymykajú spod kontroly?  

  V príbehu bližšie poznávame ďalší svet – tento raz svet upírov. Dozvedáme sa čo-to nové aj o Merciných ďalších zvláštnostiach – čím sa pomaly skladá mozaika o schopnostiach kojotov (jedným z nich je aj to, že na nich nepôsobí mágia vlkov a upírov, čo z Mercy často robí v ich očiach nepriateľa; ďalším to, že vidia duchov a môžu sa s nimi rozprávať). V tejto časti viac do popredia vystupuje aj Mercin vzťah k Adamovi a Samuelovi. Keď sa nachvíľu zdá, že by to už mohlo byť ako-tak jasné, (samozrejme) nastane situácia, ktorá všetko akosi skomplikuje. Lenže vzťahy nikdy nie sú jednoduché a jednoznačné. To je na nich príťažlivé .

  Teším sa na ďalší príbeh – v meste divných stvorení zrejme o ďalšie problémy nebude núdza. A priznám sa, často mi mysľou prebleslo, ako by to celé asi vyzeralo na plátne ?

-sa

     

¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥

342710.jpg

Železný polibek # 3

Mercy Thompsonová sice umí měnit podobu – její charakter je však pevný. Když jejího bývalého šéfa a učitele zatknou pro vraždu a vlastní lid ho nechá hnít za mřížemi, je na Mercy, aby i navzdory jeho přáním očistila jeho jméno. Mercyina věrnost je však vystavena zkoušce i z jiné strany. Vlkodlaci zrovna neprosluli trpělivostí, a pokud se Mercy nedokáže rozhodnout mezi dvěma muži, k nimž chová city, Sam s Adamem by mohli rozhodnout za ni… (FANTOM Print, 2010)

¥ ¥ ¥

 Ďalšie skvelé pokračovanie s Mercy Thompsonovou. V tomto príbehu sa Mercy o zábavu postará priateľ Zee. Ten jej totiž jedného dňa zavolá a požiada ju o malú službu. A ako to už býva zvykom, je to u Mercedes prvý krok k problémom.

  Zee vezme Mercy do faeskej rezervácie, kde došlo už k niekoľkým vraždám. Jej kojotí čuch má poslúžiť pri hľadaní stôp a naviesť faečanov k vrahovi. Tak sa nám otvára pohľad na čudesný svet (tzv. Pod Kopcom) čarodejných fae, ktorí vládnu mágiou a kde je v skutočnosti všetko celkom ináč, ako sa zdá. Malá služba sa však všetkým zainteresovaným vymkne z rúk, keď po odchode Mercy z rezervácie nájdu mŕtveho strážcu z rezervácie a polícia uzná za vinníka práve Zeeho. Ten je vo väzení a dokonca sa na Mercy nahnevá, ani ju nechce vidieť, lebo má pocit zrady. Kúzla sú naozaj všade a Mercy má starosti, s akými sa dosiaľ nestretla. Cíti a vie, že zo zločinu obvinili nepravého a je rozhodnutá zachrániť svojho priateľa za každú cenu. Tentoraz však zaplatí viac, ako by si vedela predstaviť.

  Mercy sa na ľudskú spravodlivosť veľmi nespolieha a vezme veci do vlastných rúk. Podarí sa jej strhnúť na seba pozornosť Šedých pánov (vládcovia fae) a spraviť zo seba ich cieľ. Tak musí čeliť nielen klamstvám a zatajovaným skutočnostiam, ale i niekoľkým fae, ktorí jej idú doslova po krku. Podozrivých je dosť a navyše sa Šedí páni snažia celú vec utajiť a obetovať Zeeho, aby nevyšli najavo ich pravé úmysly. Tie súvisia so stratenou mocou nad ľuďmi, ktorú by radi získali späť. Pri pátraní Mercy zistí, že fae pri zločinoch prišli o niekoľko kúzelných artefaktov, ktoré v nesprávnych rukách dokážu napáchať mnoho nepredstaviteľného zla.  Okrem mágie čarovných predmetov Mercy prenasledujú krvilační fae, a tak jej neostáva nič iné ako hľadať pomoc u  najpovolanejších – vlkolakov. Otvorené vzájomné nepriateľstvo medzi nimi a fae by znamenalo vojnu. Napriek tomu je to Adam Hauptman i celá jeho svorka, kto neváha za Mercy nastaviť kožu. Doslova. Mercy sa totiž počas pátrania zaplietla s nesprávnymi ľuďmi z protifaeského spolku a v ňom nachádza nielen fae, ktorý ju takmer zabije, ale i mladého muža Tima, ktorý o ňu javí záujem, no nakoniec v ňom spoznáva zlodeja a vraha. Uštedrí jej poriadnu traumu. Násilne ju ovládne kúzlom poslušnosti a privedie na pokraj dôvery v seba i Adama Hauptmana. Našťastie ju Adam príliš miluje, aby jej dovolil trucovať... a opustiť ho.

 Dej je nabitý udalosťami. Mercy si ale konečne utriedi city a pochopí, ako to medzi ňou a Samuelom je. Nemieni ho stratiť (a ani nestratí), napriek tomu vie, že môže vykročiť novým smerom. K Adamovi. Tentoraz je to on, kto sa pri zachraňovaní ženy, ktorú vyhlásil za svoju družku, poriadne zapotí. 

  Nakoniec nemôžem povedať nič iné, len že si budem do ďalšieho pokračovania netrpezlivo obhrýzať nechty.

 si-

     

¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥

382409.jpg

Zkřížené hnáty # 4

Vítejte ve světě Patricie Briggsové, kde „čarodějky, upíři, vlkodlaci a měňavci žijí bok po boku s obyčejnými lidmi“. Jen velmi nezvyklá žena se v něm může cítit jako doma - a Mercy Thompsonová je vskutku jedinečná. Ve dne pracuje Mercy jako automechanička v rozlehlém Tri-Cities ve Východním Washingtonu. V noci uplatňuje své nadpřirozené schopnosti. Jako měňavec s velmi jedinečným nadáním musí často udržovat nejistou rovnováhu mezi lidmi a nelidmi. Tentokrát toho na ni ale možná bude příliš. Marsilie, místní upíří královna, totiž zjistila, že Mercy zabila člena jejího klanu - a nyní prahne po její krvi. Ale protože Mercy chrání před přímým útokem vlkodlačí smečka (a její blízký vztah se sexy alfou), rozhodne se Marsilie nejít přímo po ní. Nýbrž po krvi jejích přátel. (FANTOM Print, 2011)

¥ ¥ ¥

Myslieť si, že Patricia Briggs a Mercedes Thompson už nemajú čo ponúknuť, by bola chyba. Štvrté pokračovanie osudov sympatickej automechaničky a kožomenca v jednej osobe Mercy Thompsonovej sa nesie v znamení nekončiacich hrozieb zo strany upírov. Všetko to začalo už vo chvíli, keď si ju obľúbil jeden z nich – Stefan. Mercy sa so Stefanom už dlhšie nestretla a ani mu nemala čo povedať, keďže sa naňho po poslednom dobrodružstve, v ktorom musela čeliť plánom upírej panej Marsilie, hnevá. No odvtedy ubehlo dosť času a sama Mercy má za sebou plno skutočností, ktoré nie sú práve súce na chválenie, a s ktorými sa skúša vysporiadať. Najhoršiu ranu jej spôsobil muž, ktorý ju očaroval kúzlom poslušnosti a vďaka nemu ju zneužil. Od tej chvíle Mercy čelí panike i traume, a sú to rany, z ktorých sa sama nedokáže vylízať. Snaží sa až príliš, no našťastie je tu milujúci vlkolak Adam Hauptman, ktorý chápe aj bez slov. A Mercy sa môže spoľahnúť aj na ostatných priateľov. Lenže to by nebola Mercy, keby to všetko šlo hladko a niečo nezaškrípalo. Nečudo, že onedlho sa na jej autodielni objavia počmárané hanlivé nápisy označujúce ju za zradkyňu a vrahyňu. V tej chvíli má hlavná hrdinka o problémy postarané. Horšie však je, že pod graffiti, ktoré nie sú najlepšou reklamou, sa zjaví niečo oveľa horšie. Mágia. Znamenie skrížených hnátov. Za tými nie sú žiadni výrastkovia, ale samotná pani upírov – Marsilie.

Marsilie nedokáže Mercy odpustiť, že zabila jedného z nich. Upíra Andreho, ktorý sa pokúsil stvoriť sluhu posadnutého démonom. Odvtedy je Mercy takpovediac na odstrel. A s ňou všetci jej blízki. Najhoršie však je, že okruh jej blízkych sa mnohonásobne znásobil. Dôvod? Adam ju nielenže oficiálne vyhlásil za svoju družku, no pomocou rituálu ju uviedol priamo do vedúcich pozícií vlastnej vlkolačej svorky. Akoby toho nebolo dosť, v Mercyinom karavane sa z ničoho nič zjaví znetvorený Stefan a takmer na pokraji síl len o vlások unikne smrti. Sám sa stal obeťou Marsilie, ktorá ho mučila a chcela prinútiť, aby v absolútnom vyhladovaní zaútočil na Mercedes Thompsonovú. Podľa znamenia skrížených hnátov sa teda Mercy stala verejne lovenou korisťou pre všetky magické tvory a s ňou všetci, s ktorými udržiava kontakt. Upíri sa ju snažia vlákať do pasce, a keď sa ich obeťou takmer stane niekoľko členov Adamovej svorky, Mercy usúdi, že je najvyšší čas niekam sa stratiť. Adam je rozhodnutý nenechať Marsilie hrať v Tri-Cities špinavé hry a Mercy ide do Spokane. Loviť ducha.

Môže za to bývalá spolužiačka Amber, ktorá Mercy navštívila a zverila sa jej, že v jej dome straší. Nebolo by to prvý raz, čo by Mercy videla a hovorila s duchmi a táto zámienka je dosť dobrá, aby na pár dní zmizla upírom v Tri-Cities z očí. Lenže... Nič nie je len tak. A zvlášť v živote Mercedes Thompsonovej. V Spokane žije jediný upír a Mercy má tú smolu, že práve pána Jamesa Blackwooda stretáva na večeri v Amberinom dome. Amberin manžel Corban je jeho právnikom a nič netušiaca rodinka v podstate žije v Blackwoodovom područí. Na to všetko príde Mercy po tom, čo odhalí, že v dome sa skutočne pohybuje duch a že najviac trápi Amberinho syna Chada. Mercy si Chada obľúbi a je rozhodnutá urobiť všetko pre to, aby ho zbavila hrozby. No zistí, že sama má niekoľko znamení po upírskom uhryznutí. A že si vôbec nepamätá, ako sa to stalo. Stefan jej prezradí, že má do činenia s veľmi silným upírom, ktorý si z nej mieni urobiť otroka. Jedinou možnosťou, ako zlomiť puto s týmto netvorom, je vytvoriť si puto s iným upírom. Koho iného má Mercy po ruke, ak nie Stefana?

Puto medzi Mercy a Stefanom sa v tajnosti dlho neudrží, a keď sa stane „vecou verejnou“, objavia sa ďalšie problémy. Tentoraz s Marsilinými vernými. Vyjde najavo, že v samotnom strede upírieho brlohu sa chystá zrada a do plánov na zvrhnutie Marsilie sa ostatní pokúšajú zapojiť i Stefana. Ako pochodiť ľahšie, než cez Mercy? A tak Mercedes bojuje na niekoľkých frontoch. Vďaka jej húževnatosti a odvahe sa odhalí sprisahanie proti Marsilie a vinníci sú potrestaní. Nakoniec Stefan dáva Marsilie jasne najavo, že Mercy ostáva pod jeho ochranou. Kliatba skrížených hnátov je zrušená a Mercy sa konečne môže spokojne uvelebiť v Adamovom náručí a naučiť sa žiť so svorkou. Skoro by to mohol byť šťastný happyend. Keby Corban nestrčil Mercy do kufra svojho auta a neodviezol ju do Spokane. Späť k nahnevanému Blackwoodovi, ktorý nemieni dovoliť, aby snaha, ktorú vynaložil na svoje plány, vyšla nazmar. Neváha preto zneužiť zotročených rodičov i Mercyinu slabosť pre Chada. Všetci sa stali cestičkou k zvrátenému cieľu. Mercy sa konečne utvrdí v podozrení, že celá záležitosť s duchmi v Spokane bola len Blackwoodovými intrigami, aby ju dostal do svojej moci. Upír, ktorý sa riadi heslom „si tým, čo ješ“, mieni cez Mercyinu krv vziať na seba jej schopnosti kožomenca. Ovláda schopnosti všetkých, ktorých zabil alebo práve pomaly zabíja a vďaka tomu dokáže zotročiť nielen ľudí, fae, ale i duchov. Napriek tomu, že stojí pred jedným z najťažších protivníkov, sa Mercedes rozhodne obetovať pre Chada. A že ju to stojí nejeden kopanec, uhryznutie či modrinu, nie je pre ňu dôvod na vzdanie snáh chrániť tých, na ktorých jej záleží. Toto dobrodružstvo sa číta jedným dychom. Staré známe „koniec dobrý - všetko dobré“ sa vám stane viac než príjemným zadosťučinením. Jedným slovom, super. 

si-

     

¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥

401529.jpg

Stříbrná relikvie # 5

Když se Mercy Thompsonová pokusí vrátit mocnou faeskou knihu, kterou si v zoufalství vypůjčila, najde knihkupectví prázdné a zavřené. Zdá se, že kniha obsahuje tajné informace – a fae udělají naprosto vše, aby nepadla do nesprávných rukou. A jako by to nestačilo, Mercyin přítel Samuel bojuje se svojí vlčí stránkou a Mercy ho musí krýt, aby ho vlastní otec neodsoudil k smrti. Když se to tak vezme, zažila Mercy už lepší dny. A pokud si nedá dobrý pozor, dlouho nepřežije... (FANTOM Print, 2011)

¥ ¥ ¥

 Príbehy o Mercy Thompsonovej sú písané ako samostatné, takže nie je nevyhnutné, aby čitateľ musel prečítať všetky. Napriek tomu je dobré, ak to tak je, pretože čitateľ vidí za predkladané vzťahy a udalosti. Tento príbeh o sympatickej automechaničke má presah do príbehu Železný polibek. Strieborná relikvia, o ktorej je tu reč, sa totiž spája s knihou o fae, ktorú si Mercy svojho času požičala od majiteľa antikvariátu Phina, keď sa pokúšala uprostred komunity fae prísť na kĺb zločinom, za ktoré odsúdili jej faeského priateľa. Ako to už u Mercy býva zvykom, s pokojným začiatkom sa neradno uspokojiť.

 Sama Mercy sa tu snaží vyrovnať s dôsledkami prijatia pozície Adamovej družky. Skutočnosť, že sa niekto prostredníctvom magického spojenia nielen s Adamom, ale aj so svorkou, ktoré tým prijala, snaží vnútiť jej svoju vôľu, je len jeden z nových problémov. Ako už mnohokrát predtým aj tu Mercy bojuje na viacerých frontoch. Jednak s vnútorne zakoreneným pudom sebazáchovy voči tomu, aby ju ktokoľvek ovládol – pretože skutočnosť, že je vďaka spojeniu s Adamom zviazaná s ním, je pre ňu sama o sebe zaťažkávajúcou skúškou, no do hry nevstupuje len on sám. Mercy sa za roky svojho života naučila o vlkolakoch dosť (a za posledný čas nielen o nich, ale aj o upíroch a fae). Otázkou ostáva, komu vo svorke prekáža kojot natoľko, že sa ju snaží s Adamom rozoštvať. Je to o to ťažšie, že ich puto ešte nefunguje tak dobre, ako by malo.

 Novým, oveľa pálčivejším, problémom sa stáva Samuel. Ten zlomený vlastným životom či osudom necháva v sebe prevládnuť vlka, ktorý sa s jeho stratenou vôľou žiť púšťa do nerovného boja. Vlk v ňom je totiž nevyspytateľný a odsúdený na smrť – nikto z vlkolakov (vrátane maroka, jeho otca) nemôže pripustiť, aby vlk, ktorý sa vymkne ľudskému náprotivku spod kontroly, ohrozoval nielen sám seba, ale aj svorku. No nebola by to Mercy, keby sa dokázala na agóniu priateľa dívať z diaľky a nechala ho v tom samého.

 Ďalší problém sa objavuje veľmi rýchlo – ktosi vydal falošný zatykač na vlkolaka Adama Hauptmana a keďže polícia s tým nie je uzrozumená, do hry vstupujú lovci hláv (s filmovým štábom v závese). To snahe vlkolakov držať sa, napriek priznaniu svojej existencie, v závetrí veľmi neprospieva. Podivná udalosť s honbou za vlkolakom, ktorá sa udeje v Mercyinej garáži a ktorej dôvody nikto nevie vysvetliť, ukazuje na fae, ale ani Zee nevie uspokojivo povedať, kto a prečo by mal medzi fae na muške práve Adama a... či skutočne ide o Adama. Udalosť však poskytne priestor aspoň na to, aby si Mercy a Adam vyrozprávali veci, ktoré by medzi nich mohli vniesť nedôveru. Mercy konečne prizná, že jej chvíľu potrvá so všetkým sa vyrovnať (nezahojené rany z Timovho útoku, spojenie so svorkou, ktorá jej vstupuje do mysle a v ktorej ju zjavne ktosi nechce, pozícia, do ktorej sa spojením s Adamom dostala) a navyše je nevyhnutné povedať, že nekonala s úmyslom Adama opustiť, ako si spočiatku myslel. Ten dôležitý rozhovor ukáže, že je proti Mercy vo svorke skutočne ktosi zaujatý a potvrdí aj oveľa dôležitejšiu vec – že puto medzi Adamom a ňou je skutočne silné . A Adam ju miluje práve preto, že je presne taká, aká je... aj s jej talentom priťahovať problémy, pretože vždy koná cez city.

 Otázka, čo so Samuelom – či Samom (Samuelovým vlkom) – ostáva nezodpovedaná. Zaujíma sa oňho už aj Bran (maroko), no Mercy s Adamom sa rozhodnú získať preňho čas, počas ktorého musí dokázať, že nie je hrozbou a na konci ktorého kontrolu opäť získa Samuel. Mercy sa sústredí na vrátenie knihy o fae, ale skutočnosť, že pri tom naráža na mnohých z nich, len nie na samotného Phina, jej jasne napovedá, že niečo nie je v poriadku. A tu vzniká pre Mercy ďalší problém... Že všetky problémy spolu súvisia, sa ukáže už čoskoro. Mercy v snahe pomôcť Samuelovi dáva na jeho vlka pozor a využíva ho pri zistení, čo sa s Phinom stalo, ale mnohé naznačuje, že Samuel stráca vôľu bojovať, čím prevládajúceho vlka odsudzuje na smrť. Jej samej napriek tomu, čo ju so Samuelom spája, ide tvárou v tvár voči Samovi niekoľkokrát o krk a potvrdzuje sa, že by mu nemala veriť.

 Problémy vo svorke gradujú. Zdá sa, že nenávisť niektorých členov voči Mercy je príliš veľká. Mercy je Adamovou slabosťou a predstava, že by mohol o ňu prísť, ho robí zdanlivo zraniteľným. Všetko ukazuje na to, že svorka je rozložená a Adam nemá ľahké svoju pozíciu ustáť. Navyše, keď fae podpáli Mercyin karaván, vlci, ktorí ju mali ochraňovať, nevyvedú Adama z omylu, že výbuch jej nijako neublížil, pretože v tom čase nebola doma. Spojenie, ktoré sa medzi ním a Mercy vytvorilo, totiž nie je stabilné a keďže ju necíti, vrhne sa do horiaceho karavanu. Mercy však našťastie dorazí včas a za vyburcovanej pomoci niekoľkých vlkolakov Adamovi pomôže. Zranenia na čas Adama vyradia a je na nej, aby sa ujala svojej pozície jeho družky, napriek nepriaznivému ovzdušiu, ktoré po odhalení pokusu Adama zvrhnúť z pozície alfy vo svorke vládnu. Oboch prekvapivo zrádzajú tí, ktorí im boli veľmi blízki. Napriek bežnému postupu musí Adam obísť rozhodnutie maroka a nemôže vzburu ignorovať. Je nútený prijať výzvu na súboj, aby obhájil svoj post alfy. Hoci oslabený, nebol by to Adam, keby stratil čosi zo svojej dominantnosti, ochraniteľských pudov, húževnatosti či pevnej vojenskej vôle .

 Pri riešení všetkých problémov Mercy stále nedokáže Phina nájsť a všetko nasvedčuje tomu, že v tom má prsty kráľovná víl, ktorá sa snaží získať starodávny faeský artefakt, o ktorom je presvedčená, že ho Mercy má. Ten by jej mal prepožičať silu zbaviť sa obáv z vlkolakov a Šedých pánov. A ako veľa Mercyiných nepriateľov volí vydieračské praktiky. V snahe získať ho siahne ešte na jednu Mercyinu blízku osobu – mladého pomocníka Gabriela (tak trochu priateľa Adamovej dcéry Jessy). Pre Mercy sa s ním už aj tak spájajú problémy, pretože po incidente v garáži sa na ňu nahnevá Gabrielova matka a zakáže mu akýkoľvek kontakt s ňou. No napriek tomu ho nemôže nechať napospas nevyspytateľnej bytosti. Našťastie má stále dostatok priateľov, ktorí jej dokážu pomôcť aj za cenu ohrozenia vlastného života. V prvom rade je to Samuel, ktorý jej takto môže splatiť, že mu darovala čas a ukázala, že stále má prečo žiť. Navyše na výprave za Gabrielom prekvapivo nachádza svoj pravý dôvod vrátiť sa, a to na tom najneočakávanejšom mieste a vďaka tej najneočakávanejšej bytosti. Dostať sa však zo zajatia fae nie je ľahké ani pre Mercy, ktorá má schopnosť vidieť cez ich maskovacie kúzla a mágia na ňu pôsobí tak trochu inak. Netreba dodávať, že pri tom utŕži nejednu ranu. Ale aj tu nakoniec prichádza zadosťučinenie.

 Autorke sa podarilo vystavať napätie, ktoré mňa osobne nútilo čítať stále ďalej a ďalej. Na každej strane sa situácia zvráti tak, že nie je možné knihu spokojne zavrieť bez nutkania dozvedieť sa, ako to dopadne. Musím však povedať, že to je charakteristika, ktorá sa týka prvých desiatich kapitol. Napätie, ktoré vygradovalo v Adamovom súboji o pozíciu alfy, mi ešte dlho rezonovalo v mysli. Naproti tomu posledné kapitoly, v ktorých musí Mercy dokončiť svoju misiu pri záchrane Gabriela, pôsobia ako apendix. Zdá sa mi, že toto veľmi autorke nevyšlo, a to z niekoľkých dôvodov. Cesta za kráľovnou víl je veľmi zdĺhavá a už len skutočnosť, že ide o fae hovorí samo za seba (aspoň pre tých, ktorí už predchádzajúce príbehy čítali). Fae je pre mňa najmenej čitateľná skupina podivných tvorov, ktorých autorka do príbehu o Mercy zakomponovala. Všetko, čo sa týka tejto komunity, je veľmi snové, takmer rozprávkové. Inšpiráciu rozprávkami bratov Grimmovcov nepovažujem za zlú, ale fae mi oproti upírom, duchom a vlkolakom v tejto koncepcii sadli najmenej. Sú to tvory démonické a hrozivé, veď nakoniec aj naše slovenské prostonárodné povesti sú plné násilia a krvilačnosti, nánosu ktorých zbavila rozprávky Dobšinského úprava (a v tejto podobe sa predostierajú detskému čitateľovi), ale na fae je napriek tomu – aspoň pre mňa – čosi veľmi rozprávkové. Ani v jednom z predchádzajúcich dielov som si to tak výrazne neuvedomovala. Druhá vec je, že tu Mercy upadá do akéhosi bezvedomia, ktoré síce umožnilo autorke vysvetliť čitateľovi podstatu magického spojenia medzi Adamom, Mercy a svorkou, ale za spôsobom, ako sa zajatie u kráľovnej víl končí, čitateľ môže cítiť ochudobnenie o peknú akčnú drámu, ktorá by sa inak mohla odohrať. A nakoniec je tu Samuel – dôvody a dôsledky jeho návratu do života ostávajú napriek všetkému visieť nedopovedané. Ostáva len dúfať, že sa k nim ešte autorka niekde vráti.

 Napriek posledným riadkom neznižujem hodnotenie tejto časti série, pretože mám Mercy rada a pretože svetu a postavám, ktoré v nej autorka vytvorila, fandím.  

-sa

    

¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥

439424.jpg

Říční znamení # 6

Mercy Thompsonová vždy věděla, že je jiná, a nejen proto, že dokázala přinutit motor Volkswagenu poslouchat na slovo. Mercy je kožoměnec, což zdědila po dávno zesnulém otci. Ještě nikdy se nesetkala s nikým, kdo by byl jako ona. Tedy až doposud. V hlubinách řeky Columbia se k životu probudilo zlo - a někdo z lidu jejího otce by o něm mohl něco vědět. A pokud mají Mercy a její druh, alfa vlkodlak Adam, přežít, budou potřebovat pomoc... (FANTOM Print, 2011) 

¥ ¥ ¥

Knihu River Marked zamýšľala autorka ako koniec série o Mercy Thompsonovej.

Po šiestej časti série som siahla so zmiešaným pocitom a s istými obavami vyvolanými ohlasmi, ktoré som si na ňu prečítala na internete. Tie sa vyjadrovali v zmysle, že je dobré, že sa autorka podujala pridať k sérii aj siedmu časť, pretože si Mercy takýto záver nezaslúži. Moje obavy sa nevytratili, pretože som si neprezieravo prečítala záver knihy, ktorý tvorí Mercyin list Adamovi, a to som nemala robiť... (takže varujem – ak sa rozhodnete čítať, vyhnite sa poslednej strane príbehu). Jeho obsah totiž vo mne vyvolal pocit, že príbeh naozaj neskončí podľa mojich očakávaní, ba čo viac, že sa v ňom udeje čosi, čo ma nepekne prekvapí (a s týmto pocitom som každou kapitolou očakávala katastrofu, ktorú neprehltnem). Našťastie... šiesta časť žiadnou katastrofou nekončí.

Mercy prežíva svoje šťastie. Konečne sa vydáva za Adama a ten ju hneď po obrade unáša na svadobnú cestu. Nič romantickejšie by si ani jeden z nich nevedel predstaviť. Nie žeby rozhodnutie stráviť spoločný čas v opustenom kempe pri rieke Columbia nepovažovali za čosi idylické, nie je to však miesto, po ktorom by nevyhnutne bažili. Je to však miesto, ktoré by im malo dopriať pokoj, ibaže... Nesmelo by to byť miesto, na ktoré sa Adam podujal ísť na podnet strýka Mikea a dievčiny s jojom – veľmi silnej fae a ich cestu sem by nemalo sprevádzať jej proroctvo. Už len tieto okolnosti nasvedčujú, že oná idylka, predsa len taká idylická nebude.

Skutočnosť, že Mercy a Adam opustili mesto, predznamenáva niekoľko vecí. V prvom rade ide o nevyhnutnú zmenu prostredia, v ktorom sa príbeh odohráva. Ak sme doteraz boli zvyknutí na ruch Tri-Cities (prípadne jeho bližšieho či vzdialenejšieho okolia), ten sa tu nevyhnutne vytráca (nahrádza ho príroda, nie celkom necivilizovaná, ale predsa si zachovávajúca dosť zo svojej divokosti). Spolu s mestom sa zároveň nevyhnutne vytrácajú všetky známe postavy (samozrejme okrem Adama a Mercy) a nahrádzajú ich nové. Obyvatelia Maryhill. Tento koncept by nemusel byť neprijateľný, dokonca umožňuje rozohrať nové dejové línie, ale nesie so sebou aj isté riziko. Adam a Mercy sú vo svojom boji, ktorý nevyhnutne príde, osamotení (nefunguje tu stopercentné spojenie so svorkou, absentujú upíri aj fae – ak neberieme do úvahy bobriu rodinu, ktorá nakoniec stojí za najväčším problémom, s ktorým majú hlavní hrdinovia dočinenia, a občasné telefonické spojenie s Tri-Cities) a... nie každý čitateľ musí nevyhnutne prijať nové postavy či dokonca sa s nimi stotožniť. A je ich tu dosť. Takže zatiaľ čo so vzťahmi medzi temnými tvormi je čitateľ vďaka predchádzajúcim častiam série už pomerne dobre oboznámený, tu sa predkladajú nové, ktoré zrejme rovnako s týmto príbehom zaniknú – až na jeden – ten, ktorý Mercy nadobudne s Kojotom. Ďalšia skutočnosť, na ktorú čitateľ nie je u Mercy zvyknutý, je, že dej tu nie je taký dynamický – aspoň mne sa tak zdalo. Je tu zjavná sila prírody (v meste by nemala také opodstatnenie), ale možno práve to a množstvo indiánskych legiend (ktoré pre čitateľa prerozpráva Calvin – jedna z postáv) dej spomalili.

Ďalší prvok, ktorý sa tu nevyhnutne objavuje, je zrejmý už z prebalu knihy – indiánsky svet, svet legiend. Na mýty a legendy je bohatý nielen Starý kontinent (nakoniec sa s tým stretávame u fae) a pri množstve indiánskych kmeňov to nie je prekvapujúce. Prekvapujúca nie je ani animalizácia sveta známa vo všetkých kultúrach, prítomná v príbehoch týkajúcich sa kolobehu sveta a aj v piktogramoch, s ktorými sa v tomto prípade spolu s Mercy stretávame. V centre tu stojí starý mýtus – podľa toho, čo som prečítala, predpokladám, prítomný v rôznych variantoch u viacerých kmeňov – o boji Kojota a riečnej diablice (temná rieka ako stelesnenie hladu), ktorá nachádza svoje sprítomnenie v dnešnej realite. A áno, v novom boji samotnej Mercy, pretože ona je medzi kožomencami predsa len zvláštna.  

Všetko sa začne Mercyinou vidinou – zjaví sa jej duch, no na ducha veľmi živý a navyše pripomínajúci jej otca. Od tejto chvíle a od momentu, keď spolu s Adamom nachádza v člne zraneného muža, ktorý prišiel pri rybárčení na temnej rieke o sestru, sa dejú čudné veci. Mercy je poznamenaná riečnym znamením a zdá sa, že obluda, ktorá sa do rieky Columbia vrátila, si vybrala Mercy ako svoju obeť a urobí všetko preto, aby ju dostala. V tomto boji nachádza Mercy nových spojencov, no je to predovšetkým ona, koho potrebujú. Diablica totiž ovláda toho, koho si poznačila a ohrozí aj Adama. No ako už mnohokrát predtým Mercy reaguje na mágiu trochu inak – je voči tomuto démonovi odolnejšia než ostatní. Aj samotný Adam – vlkolak má v tomto boji svoj dôležitý zástoj, no tento boj je preňho vyčerpávajúcejší než všetky ostatné – vodný živel totiž nie je preňho to pravé orechové (navyše tu existuje obava, že by skrz neho dokázala riečna diablica ovládnuť celú svorku). Takže neochotne, ale pod tlakom argumentov, ktoré apelujú na záchranu životov, ustupuje nepríjemnej a desivej skutočnosti, ktorá môže mať neblahé následky – že vyvolenou v tomto boji je Mercy. Napriek tomu stojí po jej boku až do konca (a pre Mercy je Adam dostatočným dôvodom na to, aby ostala nažive).

Príbeh sa nečíta zle, napriek tomu zanecháva trochu iný pocit ako predchádzajúce – aspoň u mňa. Do hry totiž silne zasiahne veľký Kojot, tvor, ktorý má aj nemá čosi spoločné s Mercyiným otcom. Okrem toho už spomínaná animalizácia a odkaz na indiánske legendy dovolili autorke pridať do príbehu ďalších kožomencov – ne/ľudí podobných Mercy. Do boja s riečnou dračicou nevyhnutne vstupuje ďalších sedem bojovníkov vyvolaných starodávnym indiánskym rituálom, predstavujúcich sedem zvierat (predpokladám žijúcich v oblasti Maryhillu, prípadne na väčšine severoamerického územia – okrem kojota, je tu ešte vlk, medveď, jastrab, havran, had, rys – ak si dobre pamätám; svoje si povedia aj štyri Indiánky, predstavujúce štyri indiánske kmene), vstupujúcich do posledného boja v podobe pripomínajúcej egyptský panteón – sedem bojovníkov, ktorí na rozdiel od riečnej diablice strácajú svoju silu, lebo ju stráca sama Matka Zem. To všetko na pozadí predstavy prechodu medzi dvoma svetmi a Platónovej filozofickej predstavy odrazu sveta. To sú veci, ktoré v príbehu – podľa mňa – prijmú (len) skalní fanúšikovia Mercy Thompsonovej, ale možno sa mýlim...

Takže... napriek tomu, ako možno predchádzajúce riadky vyznievajú, neznamená to, že tento príbeh neodporúčam a nemyslím si, že koniec tak, ako ho podala autorka v šiestej časti série, by bol pre Mercy nedôstojný, ale... áno, som rada, že autorka sa rozhodla napísať Frost Burned a... teším sa na návrat do Tri-Cities, k vlkolakom, upírom a fae. 

-sa

    

¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥

 

 

______________________________________________________________________

► www.patriciabriggs.com/

 

 

>2.strana